Diabéteszes retinopátia

A diabéteszes retinopátia a cukorbetegségnek a szemen jelentkező szövődménye, amelyet a magas vércukorszint és a szem mögötti fényérzékeny szövet (retina) érrendszerének károsodása okoz.

Melyek a diabéteszes retinopátia tünetei?

A diabéteszes retinopátia korai stádiumában általában nem észlelhető, mivel a korai stádiumban nem mutatkoznak nyilvánvaló tünetek, csak, amikor már előrehaladott. A rendellenesség korai jelei azonban a diabetológiai szűrés során végzett szemvizsgálattal kimutathatók. Azonnal forduljon háziorvosához és szemészéhez, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli:

 • a látás fokozatos romlása
 • hirtelen látásvesztés
 • a látótérben lebegő alakzatok
 • homályos vagy elmosódott látás
 • szemfájdalom vagy szemvörösség

Ezek a tünetek nem feltétlenül jelentenek diabéteszes retinopátiát, de fontos, hogy ellenőrizzük őket. Ne várjon a következő szűrésig. Egyéb tünetek lehetnek:

 • Makula ödéma. Ha a betegség súlyosbodik, a retina destruktív elváltozásai súlyos látásromláshoz vagy vaksághoz vezethetnek.
 • Fekete pontok, foltok, csíkok a látótérben: az ilyen megnyilvánulások hirtelen, nagyon nagy számban történő megjelenését a retina leválása okozhatja, amely a cukorbetegség súlyos szövődménye.
 • Homályos, torz látás vagy olvasási nehézségek.
 • „Fényes villanások” a látótérben a fej vagy a szem mozgatásakor: ezek fekete háttér előtt könnyebben megkülönböztethetők; az ilyen villanások akkor fordulhatnak elő, ha az üvegtestben lévő hegek a retinát feszítik, ami végül retinaleváláshoz vezethet.
 • Újonnan jelentkező látásvesztés vagy hirtelen látásvesztés: a látás hirtelen, teljes vagy részleges elvesztése számos szembetegség tünete lehet, beleértve a retina leválását vagy a szemgolyón belüli vérzéseket.

A diabéteszes retinopátia legkönnyebben szemfenékvizsgálattal diagnosztizálható. Ha valaki cukorbetegségben szenved, ajánlott évente felkeresni szemészorvosát szemfenékvizsgálatra.

Angiofluorográfia (AFG)

Miközben a pupillák ki vannak tágítva, az orvos felvételeket készít a szem belsejéről. Ezután speciális kontrasztanyagot fecskendez a kar vénájába, és további képeket készít, miközben a festék a szem ereiben kering. A képek segítségével azonosítani tudja az elzáródott, eltört vagy folyadékot szivárogtató ereket. Ezt a vizsgálatot a Zeiss Visucam Lite készülékkel végzik, amely a szemfenékvizsgálatok egyik leghatékonyabb eszköze.

Optikai koherencia tomográfia (OCT)

A szemészorvos kérheti az optikai koherencia tomográfiás (szemészeti OCT) vizsgálatot. Ez a képalkotó vizsgálat keresztmetszeti képeket készít a retináról, amelyeken a retina számos mérési értéke látható. A vizsgálat révén a szakember megállapítja, hogy szivárgott-e folyadék a retinaszövetbe. Ezt követően az optikai koherencia tomográfia (OCT) segítségével nyomon követhető a kezelés folyamata.

Melyek a diabéteszes retinopátia kialakulásának kockázati tényezői?

Bárkinél, aki a cukorbetegség bármelyik formájában szenved, kialakulhat diabéteszes retinopátia – beleértve az 1-es és 2-es típusú cukorbetegeket, valamint a terhességi cukorbetegséget (a terhesség alatt kialakuló cukorbetegség egy típusa). A kockázat annál nagyobb, minél előrehaladottabb és súlyosabb cukorbetegségben szenved. Idővel a cukorbetegek több mint felénél diabéteszes retinopátia alakul ki. A jó hír az, hogy a diabéteszes retinopátia kialakulásának kockázatát csökkentheti a cukorbetegség szabályozásával.

Azoknál a cukorbeteg nőknél, akik teherbe esnek – vagy azoknál a nőknél, akiknél terhességi cukorbetegség alakul ki – megnő a diabéteszes retinopátia kockázata. Ha cukorbeteg és terhes, minél előbb végeztessen el egy teljes körű szemészeti vizsgálatot.

Kezelés nélkül a diabéteszes retinopátia különböző szövődményekhez vezethet. Amikor az erek a szemet kitöltő fő folyadékba, az üvegtestbe véreznek, ezt üvegtesti bevérzésnek nevezzük. Enyhe esetekben a tünetek közé tartozik a látótérben lebegő részecskék megjelenése, de súlyosabb esetekben a látás elvesztése is előfordulhat, mivel az üvegtestben lévő vér megakadályozza a fény bejutását a szembe. Ha a retina sértetlen marad, az üvegtesti bevérzés magától felszívódhat.

Bizonyos esetekben a diabéteszes retinopátia retina leváláshoz vezethet. Ez a szövődmény akkor fordulhat elő, ha a hegszövet a retinát a szem hátulsó részétől eltávolítja.

Általában lebegő részecskék megjelenését okozza az egyén látóterében, fényvillanásokat és súlyos látáscsökkenést. A retina leválása jelentős kockázatot jelent a látás teljes elvesztésére, ha az illető nem részesül kezelésben.

A folyadék normális áramlása a szemben elzáródhat, mivel új erek képződnek, ami glaukómához vezet. Az elzáródás nyomást okoz a szemben, ami növeli a szem megerőltetésének, a látóideg károsodásának és a látás elvesztésének kockázatát.

Hogyan előzhető meg a diabéteszes retinopátia?

Csökkentheti a diabéteszes retinopátia kialakulásának kockázatát, illetve segíthet megállítani a betegség súlyosbodását, ha ellenőrzés alatt tartja vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszintjét. Ezt megteheti az említett betegségek előírt kezelései segítségével, és természetesen egészséges életmóddal.

Egészséges életmód – néhány életmódbeli változtatás bevezetése javíthatja általános egészségi állapotát, és csökkentheti a retinopátia kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartoznak:

 • egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás – különösen a só, a zsír és a cukor csökkentésére törekedjen.
 • fogyás, ha túlsúlyos – a 18,5-24,9-es BMI (testtömeg index)-t kell megcéloznia; a BMI-kalkulátor segítségével kiszámíthatja BMI-jét.
 • rendszeres testmozgás – hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású tevékenység, például gyaloglás vagy kerékpározás; a napi 10 000 lépés megtétele jó módszer lehet e cél eléréséhez.
 • a dohányzásról való leszokás
 • ne lépje túl az ajánlott alkoholmennyiséget – a férfiaknak és a nőknek nem ajánlott rendszeresen heti 14 egységnél több alkoholt fogyasztaniuk

Lehet, hogy a vércukorszint (például inzulin vagy metformin), a vérnyomás (például ACE-gátlók) és/vagy a koleszterinszint (például sztatinok) szabályozására is felírnak Önnek gyógyszert.

Ellenőrizze folyamatosan vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszintjét – könnyebb lehet ellenőrzés alatt tartani vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszintjét, ha rendszeresen ellenőrzi azokat, és tudja, hogy milyenek az értékei. Minél alacsonyabban tudja tartani ezeket, annál kisebb az esélye a retinopátia kialakulásának.

Melyek a diabéteszes retinopátia típusai?

A diabéteszes retinopátiának két típusa van:

Korai diabéteszes retinopátia. Ebben a gyakoribb formában – amelyet nem proliferatív diabéteszes retinopátiának (NPDR) neveznek – nem képződnek (nem proliferálódnak) új erek. NPDR esetén a retinában lévő erek falai gyengülnek. A kisebb erek falából kis dudorok állnak ki, amelyekből néha folyadék és vér szivárog a retinába. A nagyobb retinaerek tágulni kezdhetnek, és átmérőjük is szabálytalanná válhat. Az NPDR az enyhétől a súlyosig terjedhet, ahogy egyre több ér elzáródik.

Néha a retina erek károsodása folyadék felhalmozódásához (ödéma) vezet a retina központi részén (makula). Ha a makula ödéma csökkenti a látást, kezelésre van szükség a maradandó látásvesztés megelőzése érdekében.

Előrehaladott diabéteszes retinopátia. A diabéteszes retinopátia átmehet ebbe a súlyosabb, proliferatív diabéteszes retinopátiának nevezett típusba. Ennél a típusnál a sérült erek elzáródnak, és új, kóros erek nőnek a retinában. Ezek az új erek törékenyek, és az üvegtestbe szivároghatnak.

Végül az új erek növekedéséből származó hegszövet a retina leválását okozhatja a szem hátulsó részéről. Ha az új erek akadályozzák a folyadék normális áramlását a szemben, nyomás alakulhat ki a szemgolyóban. Ez a felgyülemlés károsíthatja a szemből az agyba képeket továbbító idegeket (a látóideget), ami glaukómához vezethet.

Melyek a diabéteszes retinopátia kezelési módszerei?

A diabéteszes retinopátia kezelése számos tényezőtől függ, beleértve a betegség súlyosságát és azt, hogy hogyan reagált a korábbi kezelésekre. A korai stádiumban az orvos dönthet úgy, hogy beavatkozás nélkül fokozott figyelemmel kíséri a személy szemeinek állapotát. A betegeknek együtt kell működniük orvosukkal a cukorbetegség kezelésében. A vércukorszint megfelelő szabályozása jelentősen lelassíthatja a diabéteszes retinopátia kialakulását.

A legtöbb esetben az előrehaladott diabéteszes retinopátia esetén a személynek sebészeti kezelésre lesz szüksége.

A következő lehetőségek állnak rendelkezésre:

Lézeres kezelés (lézeres fotokoaguláció)
A lézeres fotokoaguláció olyan orvosi eljárás, amely egy olyan fénysugár alkalmazásából áll, amely a szemmel érintkezve hőhatást fejt ki, ami a szem vérereinek finom kiégetését eredményezi. A patológiától függően ez az eljárás elvégezhető a műtőben vagy az orvosi rendelőben.

A beteget érzéstelenítő és pupillatágító cseppek befecskendezésével készítik elő. A páciens egy székbe ül, és az orvos vizsgálati lencsét alkalmaz. A mikroszkópon keresztül a retina nagyított képe látható.

Dr. Holhoș klinikáin a lézeres beavatkozásokat a Zeiss Visual III készülékkel végzik, amely egy korszerű, nagy teljesítményű készülék.

Injekciók
Bizonyos gyógyszerek csökkenthetik a duzzanatot és minimalizálhatják a szem vérereiből történő szivárgást. A gyógyszerek közé tartozhatnak a VEGF-ellenes gyógyszerek és a kortikoszteroidok.

A szeminjekció beadása a következő lépésekből áll:

 • szemtisztítás a fertőzések megelőzése érdekében
 • érzéstelenítő gyógyszer alkalmazása a szemen
 • a gyógyszer bejuttatása a szembe egy nagyon kis tűvel

Az embereknek szükségük lehet rendszeres injekciókra, de idővel ezek szükségessége többnyire ritkul.

Műtét
Ha valakinek problémái vannak a retinával vagy az üvegtesttel, akkor előnyös lehet számára a vitrektómia. Ez az eljárás az üvegtest eltávolítását jelenti a szemből. A cél az elmosódott üvegtest vagy vér pótlása a látás javítása érdekében, valamint az, hogy az orvos megtalálja és orvosolja a retinavérzés forrásait. A homályos vagy vérző üvegtest eltávolítása után a sebész tiszta folyadékot vagy gázt helyez a helyére. A műtét után a személynek általában egy napig szemtapaszt kell viselnie, és szemcseppeket kell használnia a duzzanat csökkentése és a fertőzés megelőzése érdekében.

A műtét nem gyógyítja a diabéteszes retinopátiát, de megállíthatja vagy lelassíthatja a tünetek súlyosbodását. A cukorbetegség tartós betegség és a kezelés ellenére további retinakárosodás és látásvesztés következhet be.

Hivatkozások:

 

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.