Hipermetrópia (távollátás)

A távollátás befolyásolja a közeli tárgyak látását. Lehet, hogy a távoli tárgyakat tisztán látja, de a közelebbi tárgyak, akár egy könyvben lévő szavak is, általában nem fókuszálhatók. A távollátás akkor fordul elő, amikor a szem nem fókuszálja megfelelően a fényt a retinára (a szem hátsó részén lévő fényérzékeny rétegre).

Kik vannak a távollátás kockázatának kitéve?

A távollátás gyakran érinti a 40 év feletti felnőtteket, de minden korosztályt érinthet – beleértve a csecsemőket és a gyermekeket is. Gyermekeknél a távollátás általában genetikai eredetű. A csecsemők és kisgyermekek is szenvedhetnek a távollátástól, de ez idővel magától helyreáll, ahogy a gyermekek idősebbek lesznek. Előfordulhat azonban, hogy az egyik szem lusta lesz (amblyopia). Ennek oka, hogy a rosszabbul látó szemet az agy figyelmen kívül hagyja, és nem tanulja meg a helyes látásmódot. Ha ezt nem korrigálják kisgyermekkorban, fennáll a veszélye annak, hogy a gyengébb szem soha nem fog olyan jól látni, mint a másik szem.

Melyek a távollátás főbb tünetei?

A tünetek a beteg korától és a fénytörési hiba súlyosságától függően változnak. A beteg lehet tünetmentes. A fiatal betegek alacsony fénytörési hibája általában enyhe akkomodációs erőfeszítéssel korrigálható, anélkül, hogy tüneteket okozna. Ha azonban a szemizmoknak erősebben kell dolgozniuk, olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például:

 • Egyeseknek csak a közeli tárgyakra való fókuszálás okoz gondot, míg másoknak nehézséget okoz, hogy bármilyen távolságban tisztán lássanak.
 • A közeli tárgyak homályosnak és fókuszálatlannak tűnnek, de a távoli tárgyak tisztán látszanak.
 • Hunyorítania kell, hogy tisztán lásson
 • Fáradt vagy feszült a szeme olyan tevékenységek után, amelyek a közeli tárgyakra való összpontosítást igénylik, mint például olvasás, írás vagy számítógépes munka.
 • Fejfájás
 • Enyhe viszolygás a fénytől/fotofóbia

A távollátó gyermekeknek kezdetben gyakran nincsenek nyilvánvaló látásproblémáik. De ha nem kezelik, ez olyan problémákhoz vezethet, mint például a lusta szem.

Mi okozza a távollátást?

A távollátás által érintett szemek nem törik (hajlítják) megfelelően a fényt. Alulfókuszálják a fényt és hiányos képet alkotnak a retinán. Amikor ez történik, nem lát tisztán.

A könnyebb megértés érdekében tekintsük át, hogyan működik a normális látás.

 • A fény behatol a szembe.
 • A fény megtörik, amikor két részen halad át. Először a szaruhártyán, a szem elülső részén lévő fedőrétegen, majd a lencsén, az átlátszó részen, amely a fényt mélyebbre fókuszálja a szembe.
 • A fény fókuszált foltot képez a retinán, a szem hátsó részén lévő vékony szövetrétegen.
 • A retina információt küld az agynak.
 • Az agy az üzeneteket képpé alakítja.

A távollátás akkor fordul elő, ha a második lépéssel, a fénytöréssel van probléma.

Ennek az lehet az oka, hogy:

 • A szemgolyó túl rövid. Ez azt jelenti, hogy a retina közelebb van a pupillához, így a fény elhalad a retina mellett. Egy normális szem általában körülbelül 23 mm hosszú, így a távollátó szem 23 mm-nél rövidebb lehet.
 • A szaruhártya (az átlátszó réteg a szem elülső részén) túl lapos. A szaruhártyának íveltnek kell lennie, hogy a fényt a retinára irányítsa.
 • A szem belsejében lévő lencse nem tud megfelelően fókuszálni

Néha a távollátás a szülőktől örökölt gének vagy a szemlencse merevebbé válása és az életkor előrehaladtával csökkenő fókuszálóképessége miatt alakulhat ki.

Hogyan lehet megelőzni a hipermetrópiát?

Nincs bizonyított módja a távollátás megelőzésének, de néhány lépéssel egészségesebbé teheti szemét:

 • A megfelelő étrend: a sötétzöld leveles zöldségek jót tesznek a szemnek, akárcsak az omega-3 zsírsavakban gazdag halak.
 • Rendszeres szemvizsgálat: a szemészorvos már azelőtt ellenőrizheti a szemproblémákat, mielőtt még tünetei lennének.
 • Viseljen napszemüveget, még felhős napokon is: válasszon olyan napszemüveget, amely a nap ultraibolya (UV) sugárzásának legalább 99%-át blokkolja.
 • Rendszeresen pihentesse a szemét: a hosszú ideig tartó számítógépezés vagy olvasás fáraszthatja a szemét. Nézzen 20 percenként 20 másodpercig valami távolabbi tárgyat.

Milyen vizsgálatokra van szükség a távollátás esetén?

A hipermetrópiát a szemvizsgálat során fedezik fel. Általában legalább 2 évente egyszer ajánlott a vizsgálat, de bármikor elvégeztetheti a vizsgálatot, ha aggályai vannak a látásával kapcsolatban.

A szemészeti vizsgálatok fájdalommentesek, és a következőkből állhatnak:

 • Szemcseppek: Speciális szemcseppek használhatók a szemek tágítására. A cseppek megnövelik a pupillák (a szem fekete közepe) méretét, hogy több fényt engedjenek be, és a szemészorvos megvizsgálhassa a retinát.
 • Autorefraktor: Ez a műszer a fénytörési hibát vagy a probléma súlyosságát méri. A műszer úgy néz ki, mint egy nagy keret lencsékkel. Segít a szemészorvosnak meghatározni, hogyan kell korrigálni az Ön látását.
 • Biomikroszkópia: A szemorvos egy speciális fényt fókuszál a szemébe, hogy megnézze, hogyan verődik vissza a retina. Ez a lépés segít meghatározni, hogy ön távol- vagy rövidlátó. Ezt nem szokták gyakran alkalmazni, kivéve gyermekgyógyászati esetekben (gyermekek esetében).

Hogyan kezeljük a hipermetrópiát?

A távollátó gyermekek és fiatal felnőttek nem feltétlenül szorulnak kezelésre, mivel szemük gyakran képes alkalmazkodni a problémához, és látásukat nem befolyásolja jelentősen.

Az idősebb felnőtteknél, különösen a 40 év felettieknél általában szükség van kezelésre, mivel a szem az életkor előrehaladtával egyre kevésbé képes alkalmazkodni.

A távollátás többféle módon is korrigálható. A legfontosabb kezelések a következők:

 • vényköteles szemüveg – ezeknek a szemüveglencséit kifejezetten az Ön számára tervezték, amelyek biztosítják, hogy a fény megfelelően fókuszálódjon az Ön szemének hátsó részére.
 • kontaktlencse – egyesek jobban kedvelik ezeket, mint a szemüveget, mivel könnyűek és gyakorlatilag láthatatlanok.
 • lézeres műtét – lézerrel megváltoztatják a szaruhártya alakját, ami azt jelentheti, hogy nem kell szemüveget vagy kontaktlencsét viselnie.
 • műlencseimplantációs műtét

A szemüveg a legegyszerűbb és legbiztonságosabb kezelés. A kontaktlencsék és a lézeres műtétek esetében alacsony kockázata van szövődmények kialakulásának, és általában nem javallottak gyermekek esetében.

A távollátás csak akkor szűnik meg, ha műtéten esik át. Még műtét után is előfordulhat, hogy az állapot néhány év múlva visszatér.

Szemüveggel és kontaktlencsével látása javulhat és idővel a problémái enyhülhetnek. Fontos, hogy olyan gyakran viseljen szemüveget vagy kontaktlencsét, amilyen gyakran szemészorvosa javasolja. Rendszeres szemészeti ellenőrzésre is járnia kell, ha szükség van a lencse dioptriájának megváltoztatására.

Milyen műtétek végezhetők távollátás esetén?

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.