Hipermetrópia (távollátás)

A távollátás befolyásolja a közeli tárgyak látását. Lehet, hogy a távoli tárgyakat tisztán látja, de a közelebbi tárgyak, akár egy könyvben lévő szavak is, általában nem fókuszálhatók. A távollátás akkor fordul elő, amikor a szem nem fókuszálja megfelelően a fényt a retinára (a szem hátsó részén lévő fényérzékeny rétegre).

Kik vannak a távollátás kockázatának kitéve?

A távollátás gyakran érinti a 40 év feletti felnőtteket, de minden korosztályt érinthet – beleértve a csecsemőket és a gyermekeket is. Gyermekeknél a távollátás általában genetikai eredetű. A csecsemők és kisgyermekek is szenvedhetnek a távollátástól, de ez idővel magától helyreáll, ahogy a gyermekek idősebbek lesznek. Előfordulhat azonban, hogy az egyik szem lusta lesz (amblyopia). Ennek oka, hogy a rosszabbul látó szemet az agy figyelmen kívül hagyja, és nem tanulja meg a helyes látásmódot. Ha ezt nem korrigálják kisgyermekkorban, fennáll a veszélye annak, hogy a gyengébb szem soha nem fog olyan jól látni, mint a másik szem.

Melyek a távollátás főbb tünetei?

A tünetek a beteg korától és a fénytörési hiba súlyosságától függően változnak. A beteg lehet tünetmentes. A fiatal betegek alacsony fénytörési hibája általában enyhe akkomodációs erőfeszítéssel korrigálható, anélkül, hogy tüneteket okozna. Ha azonban a szemizmoknak erősebben kell dolgozniuk, olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például:

 • Egyeseknek csak a közeli tárgyakra való fókuszálás okoz gondot, míg másoknak nehézséget okoz, hogy bármilyen távolságban tisztán lássanak.
 • A közeli tárgyak homályosnak és fókuszálatlannak tűnnek, de a távoli tárgyak tisztán látszanak.
 • Hunyorítania kell, hogy tisztán lásson
 • Fáradt vagy feszült a szeme olyan tevékenységek után, amelyek a közeli tárgyakra való összpontosítást igénylik, mint például olvasás, írás vagy számítógépes munka.
 • Fejfájás
 • Enyhe viszolygás a fénytől/fotofóbia

A távollátó gyermekeknek kezdetben gyakran nincsenek nyilvánvaló látásproblémáik. De ha nem kezelik, ez olyan problémákhoz vezethet, mint például a lusta szem.

Mi okozza a távollátást?

A távollátás által érintett szemek nem törik (hajlítják) megfelelően a fényt. Alulfókuszálják a fényt és hiányos képet alkotnak a retinán. Amikor ez történik, nem lát tisztán.

A könnyebb megértés érdekében tekintsük át, hogyan működik a normális látás.

 • A fény behatol a szembe.
 • A fény megtörik, amikor két részen halad át. Először a szaruhártyán, a szem elülső részén lévő fedőrétegen, majd a lencsén, az átlátszó részen, amely a fényt mélyebbre fókuszálja a szembe.
 • A fény fókuszált foltot képez a retinán, a szem hátsó részén lévő vékony szövetrétegen.
 • A retina információt küld az agynak.
 • Az agy az üzeneteket képpé alakítja.

A távollátás akkor fordul elő, ha a második lépéssel, a fénytöréssel van probléma.

Ennek az lehet az oka, hogy:

 • A szemgolyó túl rövid. Ez azt jelenti, hogy a retina közelebb van a pupillához, így a fény elhalad a retina mellett. Egy normális szem általában körülbelül 23 mm hosszú, így a távollátó szem 23 mm-nél rövidebb lehet.
 • A szaruhártya (az átlátszó réteg a szem elülső részén) túl lapos. A szaruhártyának íveltnek kell lennie, hogy a fényt a retinára irányítsa.
 • A szem belsejében lévő lencse nem tud megfelelően fókuszálni

Néha a távollátás a szülőktől örökölt gének vagy a szemlencse merevebbé válása és az életkor előrehaladtával csökkenő fókuszálóképessége miatt alakulhat ki.

Hogyan lehet megelőzni a hipermetrópiát?

Nincs bizonyított módja a távollátás megelőzésének, de néhány lépéssel egészségesebbé teheti szemét:

 • A megfelelő étrend: a sötétzöld leveles zöldségek jót tesznek a szemnek, akárcsak az omega-3 zsírsavakban gazdag halak.
 • Rendszeres szemvizsgálat: a szemészorvos már azelőtt ellenőrizheti a szemproblémákat, mielőtt még tünetei lennének.
 • Viseljen napszemüveget, még felhős napokon is: válasszon olyan napszemüveget, amely a nap ultraibolya (UV) sugárzásának legalább 99%-át blokkolja.
 • Rendszeresen pihentesse a szemét: a hosszú ideig tartó számítógépezés vagy olvasás fáraszthatja a szemét. Nézzen 20 percenként 20 másodpercig valami távolabbi tárgyat.

Milyen vizsgálatokra van szükség a távollátás esetén?

A hipermetrópiát a szemvizsgálat során fedezik fel. Általában legalább 2 évente egyszer ajánlott a vizsgálat, de bármikor elvégeztetheti a vizsgálatot, ha aggályai vannak a látásával kapcsolatban.

A szemészeti vizsgálatok fájdalommentesek, és a következőkből állhatnak:

 • Szemcseppek: Speciális szemcseppek használhatók a szemek tágítására. A cseppek megnövelik a pupillák (a szem fekete közepe) méretét, hogy több fényt engedjenek be, és a szemészorvos megvizsgálhassa a retinát.
 • Autorefraktor: Ez a műszer a fénytörési hibát vagy a probléma súlyosságát méri. A műszer úgy néz ki, mint egy nagy keret lencsékkel. Segít a szemészorvosnak meghatározni, hogyan kell korrigálni az Ön látását.
 • Biomikroszkópia: A szemorvos egy speciális fényt fókuszál a szemébe, hogy megnézze, hogyan verődik vissza a retina. Ez a lépés segít meghatározni, hogy ön távol- vagy rövidlátó. Ezt nem szokták gyakran alkalmazni, kivéve gyermekgyógyászati esetekben (gyermekek esetében).

Hogyan kezeljük a hipermetrópiát?

A távollátó gyermekek és fiatal felnőttek nem feltétlenül szorulnak kezelésre, mivel szemük gyakran képes alkalmazkodni a problémához, és látásukat nem befolyásolja jelentősen.

Az idősebb felnőtteknél, különösen a 40 év felettieknél általában szükség van kezelésre, mivel a szem az életkor előrehaladtával egyre kevésbé képes alkalmazkodni.

A távollátás többféle módon is korrigálható. A legfontosabb kezelések a következők:

 • vényköteles szemüveg – ezeknek a szemüveglencséit kifejezetten az Ön számára tervezték, amelyek biztosítják, hogy a fény megfelelően fókuszálódjon az Ön szemének hátsó részére.
 • kontaktlencse – egyesek jobban kedvelik ezeket, mint a szemüveget, mivel könnyűek és gyakorlatilag láthatatlanok.
 • lézeres műtét – lézerrel megváltoztatják a szaruhártya alakját, ami azt jelentheti, hogy nem kell szemüveget vagy kontaktlencsét viselnie.
 • műlencseimplantációs műtét

A szemüveg a legegyszerűbb és legbiztonságosabb kezelés. A kontaktlencsék és a lézeres műtétek esetében alacsony kockázata van szövődmények kialakulásának, és általában nem javallottak gyermekek esetében.

A távollátás csak akkor szűnik meg, ha műtéten esik át. Még műtét után is előfordulhat, hogy az állapot néhány év múlva visszatér.

Szemüveggel és kontaktlencsével látása javulhat és idővel a problémái enyhülhetnek. Fontos, hogy olyan gyakran viseljen szemüveget vagy kontaktlencsét, amilyen gyakran szemészorvosa javasolja. Rendszeres szemészeti ellenőrzésre is járnia kell, ha szükség van a lencse dioptriájának megváltoztatására.

Milyen műtétek végezhetők távollátás esetén?

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

A nystagmus az a szemészeti rendellenesség, amely esetén a szemek ismétlődő és akaratlan mozgásokat végeznek. Tudjon meg többet a további tünetekről és kezelési lehetőségekről.

A dyschromatopsia egy általános kifejezés különböző látászavarokra utal, amelyek jellemzője a színérzékelés hiányossága.

A „lebegő foltok” gyakran ártalmatlanok és természetes velejárói az öregedési folyamatnak. Tudja meg, mi okozza őket, és miként enyhítheti a tüneteket.

A szemallergiák a szervezet allergénre adott reakciója, ami a szem gyulladását és viszketését okozza. A leggyakoribb szemallergiák szezonálisak.

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

Az amblyopia egy látásprobléma, amely a köznyelvben „lusta szem” néven ismert. Ez az állapot az egyik vagy mindkét szemen előfordulhat, és a tanulmányok szerint a lakosság körülbelül 3%-a szenved ebben a szembetegségben.

A „száraz szem” vagy „fáradt szem” érzése az orvosi szakkifejezésekben „száraz keratoconjunctivitis” vagy „xerophthalmia” néven fordul elő, és a könnyfilm működési zavarára utal.

A kancsalság, más néven „szemtengelyferdülés” az a szemészeti betegség, amikor a szemtengelyek nem egy vonalban helyezkednek el. Ezáltal a két szem különböző irányba tekint egy fix pont nézésekor. 

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegség. Felnőtteknél, gyermekeknél és csecsemőknél egyaránt előfordulhat.

A jégárpa a felső vagy alsó szemhéj gyulladásában nyilvánul meg. Ez az egyik leggyakoribb szemészeti állapot, és akkor fordul elő, ha a szem faggyúmirigyeinek kiválasztása elzáródik. A jégárpa „chalazion” néven is előfordulhat.

A makuladegeneráció a makula és ezáltal a központi látás minőségének romlásával jár. Ez a betegség nem érinti a perifériás látást, így nem vezethet teljes vaksághoz.

A távollátás befolyásolja a közeli tárgyak látását. Lehet, hogy a távoli tárgyakat tisztán látja, de a közelebbi tárgyak, akár egy könyvben lévő szavak is, általában nem fókuszálhatók. A távollátás akkor fordul elő, amikor a szem nem fókuszálja megfelelően a fényt a retinára (a szem hátsó részén lévő fényérzékeny rétegre).

A rövidlátás egy olyan állapot, amely a fénytörési hibák kategóriájába tartozik (az asztigmatizmussal és a távollátással együtt). Általánosságban a rövidlátás homályos távoli látásként jelentkezik, míg a közellátás nem okoz problémát.

Az asztigmatizmus a rövidlátáshoz és a távollátáshoz hasonlóan fénytörési hiba. Általánosságban elmondható, hogy a rendellenesség a tárgyak, felületek távolságától függetlenül homályos, elmosódott látásban nyilvánul meg.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amelyet a közelre való látás csökkenése jellemez. Általában 40 éves kor körül jelentkezik.

A szürkehályog egy gyakori szemészeti megbetegedés, amely a látás fokozatos elvesztését okozza a lencse átlátszóságának csökkenése miatt. Tanulmányok szerint a lakosság mintegy 50%-a veszíti el látását ennek az állapotnak köszönhetően.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.