A zöldhályog (glaukóma) műtét

A glaukóma krónikus, kétoldali szembetegség, amelyet a látóideg rostjainak fokozatos pusztulása jellemez, amely ideg felelős a szemből az agyba történő információátvitelért. Tudjon meg többet a glaukómaműtétről.

Mikor jön rá, hogy glaukóma műtétre van szüksége?

A zöldhályog-vizsgálatok fájdalommentesek és nem tartanak sokáig. Szemorvosa megvizsgálja az Ön látását. Cseppekkel kitágítja a pupilláit és megvizsgálja a szemét. Megvizsgálják a látóideget a glaukóma jeleinek kimutatására. Fényképeket készíthetnek, hogy a következő látogatáskor a változásokat megállapíthassák. Elvégzik a tonometriának nevezett vizsgálatot, hogy ellenőrizzék a szemnyomását. Látótérvizsgálatot is végezhetnek, hogy megnézzék, nem vesztette-e el a perifériás látását. Ha orvosa glaukómára gyanakszik, elrendelheti a látóideg speciális képalkotó vizsgálatát.

Ha a következő tünetei vannak:

 • szivárványszínű gyűrűk vagy glóriák észlelése a fényes foltok körül
 • látásvesztés
 • vörös szemek
 • szemfájdalom
 • a látótér beszűkülése (csőlátás)

Mivel a glaukóma okozta látásvesztés a betegség stádiumától függetlenül visszafordíthatatlan, nagyon fontos a rendszeres átfogó szemészeti vizsgálat, beleértve a szemnyomás mérését is, hogy a betegség korai szakaszában fel lehessen állítani a diagnózist, és az orvos megfelelő kezelési tervet tudjon javasolni.

Leginkább a 40 év feletti felnőtteket érinti, de fiatal felnőttek, gyermekek, sőt csecsemők is megbetegedhetnek. Nagyobb eséllyel alakul ki, ha:

 • Magas szemnyomásban szenved
 • Ön 40 évesnél idősebb
 • A családjában előfordult glaukóma
 • Rövid– vagy távollátása van
 • Rosszul lát
 • Cukorbetegségben szenved
 • Bizonyos szteroid gyógyszereket, például prednizont szed
 • Bizonyos hólyagszabályozó vagy görcsoldó gyógyszereket, illetve egyes vény nélkül kapható készítményeket szed
 • Szemsérülése volt
 • Vékonyabb a szaruhártyája
 • Magas a vérnyomása, szívbetegsége, cukorbetegsége vagy sarlósejtes vérszegénysége van.

Mi a glaukóma műtét?

A glaukóma többféleképpen kezelhető, a betegség stádiumától és előrehaladásától függően.

 • gyógyszeres kezelés
 • lézeres kezelés
 • sebészeti beavatkozás

A Dr. Holhos klinikákon valamennyi típusú kezelés elérhető.

A glaukómaműtétnek többféle típusa létezik, amelyek segíthetnek a szemnyomás enyhítésében:

A lézeres iridotómia egy olyan eljárás, amelynek során a szivárványhártyán keresztül vízelvezető csatornát alakítanak ki a csarnokvíz számára, hogy megkönnyítsék annak eltávolítását. A cél az elülső és a hátsó szemkamra közötti nyomás kiegyenlítése és az iridokorneális szög megnyitása. Ez az eljárás a pupillaelzáródás miatt kialakuló zárt zugú glaukóma esetén a legmegfelelőbb.

A lézeres trabeculoplasztika a trabecularis terek tágításából áll, lehetővé téve ezáltal a csarnokvíz könnyebb eltávolítását a szemből, és a nyitott zugú glaukóma vagy a lézeres iridotómia után kialakuló zárt zugú glaukóma kezelésére javallt.

A lézeres perifériás iridoplasztika a szivárványhártya perifériás összehúzása lézer segítségével az iridokorneális szög megnyitása érdekében. Ezt akkor alkalmazzák, ha az iridotómia nem alkalmazható, vagy a trabeculoplasztika előkészítő szakaszaként.

A lézeres ciklophotokoaguláció a ciliáris test egy részének elpusztításából áll, hogy csökkentse a csatornavíz kiválasztását. A cél a szemnyomás és a szemfájdalom csökkentése.

A glaukóma sebészeti kezelése

A leggyakrabban alkalmazott műtéti technikák a csarnokvíz-elvezető műtét – egy kis lyuk készítése a szaruhártyán egy új csarnokvízelvezető útvonal létrehozása érdekében – és a csarnokvízelvezető útvonal rekonstrukciós műtétje.

Mire számíthat a glaukóma műtét után?

Orvosa szemcseppet fog felírni a duzzanat és a fertőzés megelőzésére, amit néhány hétig kell majd használnia. Ezek a szemcseppek különböznek az Ön által már használt egyéb glaukómás szemcseppektől.

A gyógyulás ideje alatt 2-4 hétig kerülnie kell bizonyos tevékenységeket, például a nehéz dolgok emelését. Rendszeres szemészeti ellenőrzésre is szüksége lesz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a szeme megfelelően gyógyul. A műtét után a szemében kellemetlen érzés jelentkezhet és kivörösödhet, látása pedig legfeljebb 6 hétig kissé homályos lehet, de ezután visszaáll a normális szintre.

Milyen szövődmények léphetnek fel a glaukóma műtét után?

A lézeres kezelés is okozhat mellékhatásokat, akárcsak bármely más eljárás.

Előfordulhat duzzanat vagy fájdalom. Néha a lézer megkarcolhatja a szaruhártyát (a szem elülső, átlátszó rétegét), vagy a szaruhártya nagyon kiszáradhat. Ez fájdalmas lehet, de a fájdalom általában gyorsan elmúlik, ahogy a szaruhártya meggyógyul. Segítségképpen kezelőorvosa szemcseppet adhat Önnek.

Ha előrehaladott glaukóma esetén műtétre kerül sor, az előnyök általában meghaladják a kockázatokat. Az alábbiakban a glaukómaműtét (ritka) kockázatai vagy mellékhatásai szerepelnek:

 • Látásvesztés
 • Vérzés a szemekben
 • Fertőzés
 • Alacsony szemnyomás (vagy hipotónia)
 • Szürkehályog kialakulásának vagy továbbfejlődésének lehetősége

Mik a szakember tanácsai a glaukómaműtét után?

A glaukómaműtét utáni felépülési idő a betegenként és műtétenként eltérő, de a legtöbb beteg 3-6 héten belül gyógyul. A gyógyulási időszak hátralévő részében általában ajánlott, hogy a műtét utáni glaukómás betegek kerüljék a megerőltető tevékenységet. Az ilyen típusú tevékenységek közé tartozik a nehéz emelés, a testmozgás, a megterhelő munka stb.

A műtét után, mint minden beavatkozásnál fennáll a fertőzés kismértékű kockázata. Néhány általános óvintézkedés, amelyet a legtöbb orvos javasol a betegeknek a glaukómaműtét utáni fertőzések és egyéb problémák elkerülése érdekében, a következők:

Ne dörzsölje és ne vakarja a szemét. Gyakori, hogy a glaukómaműtét után néhány napig homályos a látás, valamint az is, hogy a szem néha viszket.

Alkalmazza az összes előírt cseppet. Ezek a szemcseppek segíthetnek enyhíteni a fent említett viszketést, és megelőzhetik a fertőzést.

Kerülje a nehéz dolgok emelését és a megerőltető tevékenységet. Bár senki sem kéri, hogy a következő néhány hetet a kanapén töltse, bölcs dolog elkerülni az edzőtermet a felépülés ideje alatt. Ha a munkája nehéz dolgok emelését feltételezi, előfordulhat, hogy betegszabadságot kell kérnie a munkahelyén, vagy más feladatokat kell kérnie a gyógyulás idejére.

Kerülje az uszodákat. Bármilyen üdítően is hangzik a vízben való megmártózás, a medencék, pezsgőfürdők és szaunák a fertőzéseket okozó baktériumok táptalajai, és a legjobb, ha a felépülés ideje alatt kerüli ezeket.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Műtétek

A SMILE PRO a SMILE műveletek második generációja. A RelEx SMILE sikere után a Zeiss kifejlesztette a technológia következő szintjét.

A RelEx SMILE lézeres műtét a legmodernebb dioptriacsökkentő technika, amely a Carl Zeiss Meditec VisuMax femtolézerrel végezhető.

A FemtoLASIK műtét a Dr. Holhoș hálózatban elérhető refraktív műtétek sorába tartozik, és a lézeres műtétek 2. generációjába tartozik.

Az Excimer lézeres dioptriacsökkentő műtét azoknak szól, akik szeretnének megszabadulni a szemüvegtől, és akiknél rövidlátást, asztigmatizmust, rövidlátást és rövidlátó asztigmatizmust, távollátást diagnosztizáltak.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amely megnehezíti a közeli tárgyak látását.

A nagy dioptriák (rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus vagy presbyopia) műlencseimplantátummal korrigálhatók. Az eljárás hasonló a szürkehályogműtéthez, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a lencsét a szürkehályog megjelenése előtt cserélik ki.

A szürkehályogban szenvedő emberek számára a műlencseimplantációs műtét (szürkehályog műtét) az egyetlen kezelési módszer. Tudja meg, mivel jár a műtét és melyek a beavatkozás következményei.

A szem egy nagyon összetett szerv, alkotóelemei egészként működnek a látásunk biztosítása érdekében. A szemgolyó közepén üvegtesti folyadék található, egy átlátszó gél, amely megőrzi a szemgolyó gömb alakú formáját.

Az üvegtest a szemgolyó közepén, a lencse és a retina között helyezkedik el, és „gélszerű” megjelenésű. Az egészséges üvegtest teljesen átlátszó, így a fény gond nélkül eljut a retinára, ezáltal biztosítva a tiszta látást.

A retinamembránok az üvegtest hátsó része és a retina központi területe, a makula közötti határfelület megbetegedései; jellemzőjük, hogy ezen a területen egy áttetsző „lap” jelenik meg, amely húzza és összehajtja a makulát, így befolyásolja a retinasejteket és specifikus tüneteket okoz.

A glaukóma krónikus, kétoldali szembetegség, amelyet a látóideg rostjainak fokozatos pusztulása jellemez, amely ideg felelős a szemből az agyba történő információátvitelért. Tudjon meg többet a glaukómaműtétről.

A pterygium a degenerált bulbáris kötőhártya (a szemgolyó feletti átlátszó lemez) háromszög alakú nyúlványa a szaruhártya szélén.

A Cross-linking műtét a keratoconusban, azaz a szaruhártya deformációjában szenvedő betegeknél alkalmazott eljárás.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.