Asztigmatizmus

Az asztigmatizmus a rövidlátáshoz és a távollátáshoz hasonlóan fénytörési hiba. Általánosságban elmondható, hogy a rendellenesség a tárgyak, felületek távolságától függetlenül homályos, elmosódott látásban nyilvánul meg.

Hogyan állapíthatja meg, hogy asztigmatizmusa van?

Az asztigmatizmus gyakori probléma úgy a gyermekek, mint a felnőttek körében. Ennek a fénytörési hibának a fő tünetei a következők:

 • Homályos látás minden távolságban
 • Szemfáradtság, gyakran a fejfájáshoz szorosan kapcsolódóan
 • Hajlam a hunyorgásra, a tárgyak tisztán látása érdekében
 • Képtelenség a tárgyak világos megkülönböztetésére éjszaka vagy gyengén megvilágított helyeken
 • A tárgyak közelítése a részletek érzékeléséhez

Milyen kezelések állnak rendelkezésre: asztigmatizmust megszüntető műtét, kontaktlencse vagy szemüveg?

A kifejezetten rövidlátásra tervezett kezelésekhez hasonlóan az asztigmatizmus esetében is számos megbízható eredménnyel járó lehetőség áll rendelkezésre. A műtéti beavatkozásoktól kezdve a lézeres eljárásokon át a szemüvegekig, mindegyik kezelésimód biztosítja a lehető legtisztább látást, nappal és éjszaka egyaránt, jelentősen javítva a látást.

 • RelEX Smile dioptriacsökkentés – az orvostudományt forradalmasító technológiáknak köszönhetően az asztigmatizmus gyorsan, fájdalommentesen és percek alatt korrigálható. A korrekciót lebeny (szaruhártya lebeny) nélkül és a szaruhártya hámjának eltávolítása nélkül végzik. -5-ös dioptriáig lehetővé teszi az asztigmatizmus korrekcióját. Az eljárás minimálisan invazív, fájdalommentes, és a páciens a műtét után azonnal visszanyeri tiszta látását.
 • Excimer lézeres dioptriacsökkentés – rövid, biztonságos és a páciens számára meglehetősen kényelmes eljárás. A felépülés szintén rövid és a kellemetlenségek minimálisak.
 • Dioptriacsökkentés lencseimplantátummal – ez a műtét nagy dioptriák esetén ajánlott, és a szürkehályogműtéthez hasonló. A beavatkozás rövid, 5-10 percig tart, és helyi érzéstelenítéssel történik. A beavatkozás után 45 napig ajánlott cseppeket használni és naponta felforralt, majd lehűtött vízzel vagy fiziológiás sóoldattal mosni ki a szemet.
 • Szemüveg felírása – sok beteg a klasszikus szemüveget választja. Ezeket a lencséket az orvos írja fel a szakorvosi vizsgálat eredményei alapján. Előnyük a lézeres eljárásokkal szemben, hogy lényegesen kevesebbe kerülnek.
 • Kontaktlencse – ha pusztán esztétikai okokból nem kíván többé szemüveget viselni, választhat kontaktlencsét. Ez egy sokoldalú, egyszerű és fájdalommentes lehetőség, amely rutinossá válhat. A szemüveggel ellentétben a lencséket fertőtlenítő oldattal ellátott steril tartóban kell tartani, hogy a fertőzés esélyét csökkentsük. Célszerű továbbá a lencsék felhelyezése előtt alaposan kezet mosni, követve a szakemberektől kapott utasításokat.

Mire számítson az asztigmatizmust megszűntető műtét után?

Az eljárás minimálisan invazív, fájdalommentes és néhány percig tart. A fokozott kényelem érdekében helyi érzéstelenítéssel is elvégezhető. A műtét után a páciens minimális kellemetlenséget érezhet. Ez az érzés néhány óra vagy nap alatt magától megszűnik, és nem ad okot aggodalomra. Egyéb műtét utáni tünetek lehetnek:

 • Rövid ideig tartó elmosódott, homályos látás
 • Sötétben nehezebben különböztethet meg bizonyos részleteket
 • Helyi fájdalom és fejfájás
 • Szemszárazság, amelyre cseppeket írnak fel

Szövődmények, súlyos kellemetlenségek vagy egyéb tünetek esetén javasolt a szakorvos sürgős felkeresése részletes konzultáció céljából.

Hivatkozások:

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.