Keratoconus

A keratoconus egy degeneratív betegség, amely a szaruhártya fokozatos deformációjában és elvékonyodásában nyilvánul meg. Általában serdülőkorban jelenik meg, férfiakat és nőket egyaránt érint, és felnőttkorig fokozódik.

Melyek a Keratoconus tünetei?

Sok keratoconusos beteg nem tudja, hogy a betegségben szenved. Az első tünet a látás enyhe homályossága vagy fokozatosan romló látás, amely nem könnyen korrigálható. A keratoconus egyéb tünetei a következők:

 • Káprázat vagy csillámlás a fények körül
 • Látási nehézségek éjszaka
 • Szemirritáció vagy szemfájással járó fejfájás
 • Fokozott érzékenység az erős fényre
 • A látás hirtelen romlása vagy homályosodása

Melyek a keratoconus kockázati tényezői?

A keratoconus pontos oka ismeretlen, bár a betegség kialakulására való hajlam feltehetően már születéskor jelen van. A keratoconus gyakori tünete a szaruhártya kollagénvesztése. Ezt a szaruhártya sejtjei által termelt és elpusztított szaruhártyaszövetek közötti egyensúlyhiány okozhatja.

A következő okok növelhetik a keratoconus kialakulásának kockázatát:

 • Genetika. Azoknál a betegeknél, akiknek a családjában már előfordult keratoconus, vagy bizonyos szisztémás rendellenességek, például Down-szindróma, nagyobb a kockázata a keratoconus kialakulásának.
 • Krónikus szemgyulladás. Az allergiából vagy irritáló anyagokból eredő állandó gyulladás hozzájárulhat a szaruhártya szövetének pusztulásához, ami a keratoconus kialakulásához vezethet.
 • A szem gyakori dörzsölése. A krónikus szemdörzsölés összefüggésbe hozható a keratoconus kialakulásával. A betegség előrehaladásának kockázati tényezője is lehet.
 • Életkor. A keratoconust gyakran serdülőkorban fedezik fel. Általában a fiatalabb, előrehaladott keratoconusos betegeknél nagyobb valószínűséggel van szükség valamilyen műtétre a betegség előrehaladtával.

Milyen típusú Keratoconusok léteznek?

A keratoconusnak négy fő típusa van, a betegség ritkább változatai mellett, beleértve a kerek kúpot, az ovális kúpot, az enyhe keratitist és a keratoglobust. A keratoconus típusát a szaruhártya alakja, valamint az határozza meg, hogy hol vékonyodott el a szaruhártya. A keratoconus típusát szakorvosi vizsgálatok és szemészeti konzultáció segítségével kell diagnosztizálni.

Melyek a Keratoconus kezelési módszerei?

A teljes kórtörténet és a szemészeti vizsgálat mellett szemorvosa a következő vizsgálatokat végezheti el a keratoconus diagnosztizálásához:

 • Szaruhártya topográfia. Ez a legpontosabb módja a korai keratoconus diagnosztizálásának és az előrehaladás nyomon követésének. A topográf segítségével számítógépes kép készül, amely a szaruhártya görbületének térképét készíti el.
 • Réslámpás vizsgálat. A szaruhártya e vizsgálata segíthet a szaruhártya külső és középső rétegének rendellenességeinek kimutatásában.
 • Pachymetria. Ezt a vizsgálatot a szaruhártya legvékonyabb területeinek mérésére használják.
 • Szpektrális mikroszkópia
 • Keratometria

A keratoconus kezelése a látás javítására összpontosít, és a betegség stádiumától függ.

A vizsgálatok után a szakember megállapítja a betegség kiterjedését, azt, hogy progresszív a betegség vagy stabilizálódik.

A 40 év alatti betegeknél a lehető leghamarabb kezelésre van szükség.

A 40 év feletti betegek kezelésre szorulnak, de a betegség a kor előrehaladtával már természetes módon stabilizálódik.

Első szakasz

A keratoconus korai szakaszában a kezelés magában foglalja a rövidlátás és az asztigmatizmus kezelésére szolgáló szemüvegeket. A keratoconus előrehaladtával és súlyosbodásával a szemüveg már nem képes tiszta látást biztosítani, és a betegnek kontaktlencsét, általában kemény kontaktlencsét kell viselnie.

Közbenső szakaszok

A progresszív keratoconus kezelhető a keratoconus Crosslinking sebészeti eljárással. Az alkalmazott módszer a riboflavinnal végzett fotooxidatív crosslinking transepiteliális eljárással, melyet klinikáinkon is el lehet végezni. Ez az egyedülálló eljárás során B2-vitamin oldatot juttatunk a szemre, amelyet aztán ultraibolya fénnyel aktiválunk. Az oldat hatására új kollagénkötések alakulnak ki, így a szaruhártya erejének és alakjának egy része visszanyerhető és megőrizhető.

Bár a kezelés nem képes a szaruhártyát teljesen normális állapotba hozni, megakadályozhatja a látás romlását, és bizonyos esetekben javíthatja a látást. Az eljárás szükségessé teheti a szaruhártya vékony külső rétegének (a hámnak) az eltávolítását, hogy a riboflavin könnyebben behatolhasson a szaruhártya szövetébe.

Előrehaladott szakasz

Szaruhártya gyűrű. Súlyos keratoconus esetén a hagyományos kontaktlencsék viselése túl kényelmetlen lehet. Az Intac-ek beültethető, műanyag, C-alakú gyűrűk, amelyek a szaruhártya felszínének ellapítására szolgálnak, lehetővé téve a jobb látást. A kontaktlencsék jobb illeszkedését is lehetővé teszik. Az eljárás körülbelül 15 percet vesz igénybe.

Szaruhártya-átültetés. A szaruhártya-átültetés során egy donor szaruhártya pótolja a páciens sérült szaruhártyáját.

Hivatkozások:

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.