Retinopatia diabetică

Este o complicație a diabetului care se manifestă la nivelul ochilor. Este cauzată de deteriorarea vaselor de sânge ale țesutului sensibil la lumină aflat în spatele ochiului (retina).

Care sunt factorii de risc pentru retinopatia diabetică?

Există o serie de factori de risc care semnalează prezența sau instalarea afecțiunii oculare. Astfel, multe cazuri de retinopatie diabetică sunt corelate cu următoarele:

  • Diabet zaharat
  • Hipertensiune arterială

Ce simptome se evidențiază în caz de retinopatie diabetică?

  • Edem macular. În cazul în care boala progresează, modificările distructive de la nivelul retinei pot determina tulburări masive de vedere sau orbire
  • Puncte negre, pete, dungi la nivelul câmpului vizual: apariția bruscă a unor astfel de manifestări în număr foarte mare poate fi determinată de dezlipirea de retină, care este o complicație severă a diabetului
  • Vedere încețoșată, distorsionată sau dificultăți de citire
  • „Fulgere luminoase” în câmpul vizual la mișcarea capului sau a ochilor: acestea sunt mai ușor de distins pe un fond negru; astfel de fulgere pot apărea atunci când cicatricile din corpul vitros tracționează retina, lucru care poate duce în final la dezlipirea de retină
  • Pierderea vederii nou apărută sau pierderea bruscă a vederii: pierderea bruscă a vederii, totală sau parțială, poate fi un simptom al multor boli de la nivelul ochiului, inclusiv dezlipirea de retină sau hemoragii în interiorul globului ocular.

Retinopatia diabetică poate fi diagnosticată cel mai ușor cu ajutorul examenului fundului de ochi.

Dacă o persoană suferă de diabet, este recomandat să consulte anual medicul oftalmolog pentru un examen ocular cu dilatare – chiar dacă nu are probleme de vedere.

Ce investigații sunt necesare pentru retinopatia diabetică?

Angiografie retiniană cu fluoresceină (AFG)

În timp ce ochii sunt dilatați, medicul face fotografii din interiorul ochilor. Apoi, injectează o substanță de contrast specială în vena brațului și face mai multe poze pe măsură ce colorantul circula prin vasele de sânge ale ochilor. Doctorul poate folosi imaginile pentru a identifica vasele de sânge care sunt blocate, sparte sau din care se scurge lichid.

Tomografia în coerență optică (OCT)

Medicul oftalmolog poate solicita o tomografie în coerență optică (OCT oftalmologie). Acest test imagistic oferă imagini în secțiune transversală a retinei care arată cât de groasă este retina. Prin intermediul acestui test, specialistul va afla dacă lichidul s-a scurs în țesutul retinian. Ulterior, tomografia în coerență optică (OCT) poate fi utilizată pentru a monitoriza cât de bine funcționează tratamentul.

Tratamentul, care depinde în mare măsură de tipul și de severitatea retinopatiei diabetice de care pacientul suferă, are rolul de a încetini sau opri avansarea afecțiunii.

Fotocoagulare laser

Injecții intravitreene care conțin inhibitori ai factorului de creștere endotelial vascular (VEGF) care pot opri formarea de noi vase de sânge blocând efectele semnalelor de creștere pe care organismul le trimite pentru a genera noi vase de sânge.

Vitrectomie – intervenție chirurgicală în caz de hemoragie intravitreană

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Formular de programare