Entropium

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Mi a palpebralis (szemhéj) entropium?

Az entropium, más néven ” palpebralis entropium ” a szemhéj szélének a szemfelszín és a szaruhártya felé való kifordulása. Tudományos értelemben a pilosebaceaus (faggyúmirigy szőrtüszői) egység és a nyálkahártya-összeköttetés a szem belseje felé irányul.

Az entropium előfordulhat:

 • A felső szemhéjon, az alsó szemhéjon vagy mindkettőn;
 • Az egyik vagy mindkét szemen (ebben az esetben a beteg kétoldali entropiumban szenved);
 • Felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt, de idősebbeknél gyakoribb.

Kezeletlenül az entropium a következőkhöz vezethet:

 • Szaruhártya elvékonyodása;
 • Szaruhártya neovaszkularizáció;
 • Szaruhártya kopás;
 • Szaruhártya elváltozások;
 • Kötőhártya elváltozások;
 • Szem hegesedés.

Entropion vs Epibelpharon

Az entropium összetéveszthető az epiblepharonnal.

Az entropium mind a felső, mind az alsó szemhéjat érintheti, és a szem belsejében lévő izmokkal és szalagokkal, szemfertőzésekkel és traumákkal, illetve korábbi kezelésekkel függ össze.

Az epiblepharon csak az alsó szemhéjat érinti. A szempillák a szem felé hajlanak az alsó szemhéjon lévő többlet bőrredő miatt. 

Mi okozza a palpebralis entropiumot?

Az entropium kialakulhat a szemhéj izmainak gyengülése vagy a szemhéjat a szemgödör falához rögzítő szalagok gyengülése miatt. Az entropium másik oka lehet a tegumentumon (maghéjon) vagy a kötőhártyán lévő heg, amely a szemhéjat húzza, és ezáltal a szemhéj széle befelé hajlik.

Kockázati tényezők:

 • Időskor;
 • Agenesia – a szemhéjban nem fejlődött ki elég szövet (veleszületett probléma);
 • Szemfertőzések (pl. szemcsés kötőhártya-gyulladás);
 • Szemészeti beavatkozások (az entropium a szervezet reakciójaként léphet fel azoknál, akik egy bizonyos kenőcsöt használnak a glaukóma kezelésére).

Hányféle entropium létezik?

A betegség okától függően az entropiumnak négy típusa létezik:

 1. Az involutivos entropium a leggyakoribb formája az állapotnak, és főként 60 év feletti embereknél fordul elő. Ezt a típust az alacsony izomtónus okozza, különösen az alsó szemhéj behúzóizmaiban, ami miatt a szempillák a szemgolyó felé hajlanak.
 2. A görcsös entropium akkor következik be, amikor a szemizom folyamatosan összehúzódik, és a szemhéj szélét befelé hajlítja. Az entrópiának ezt a típusát különböző irritációk, gyulladások vagy traumák váltják ki, például kötőhártya-, szemhéjgyulladás vagy keratitis. A görcsös entropiumot okozhatja a hátsó palpebrális támasz csökkenése is, ami azt eredményezi, hogy a szemgolyó mélyen a szemüregbe kerül.
 3. A hegesedő entropiumot okozhatja a szemet ért trauma, szemhéjégés, de a gyógyszerek mellékhatásai vagy különböző állapotok, például trachoma, vírusos kötőhártya-gyulladás vagy blepharitis is. Az entrópia ezen típusa a tarsus (pillaszél) görbületét érinti és abban nyilvánul meg.
 4. A veleszületett entropium egy ritka forma, amely születéskor jelentkezik.

Melyek az entropium tünetei?

A palpebralis entropiummal küzdő betegeknek a betegség stádiumától és súlyosságától függően különböző tünetei lehetnek. Az érintett szem irritációs érzésével, viszketéssel és a szembe került idegentest érzésével kezdődik. Idővel az entropium egyre nagyobb kellemetlenséget okoz, és megjelenik a:

 • Fájdalom;
 • Túlzott könnyezés;
 • Szemszárazság;
 • Fényérzékenység;
 • Szemváladékozás és kéregképződés (általában reggel);
 • Csökkent látásminőség;
 • A szem körüli többlet bőrréteg megjelenése.. 

A palpebralis entropium súlyos esetei okozhatnak:

 • Hegeket a szaruhártya felszínén;
 • Szaruhártya-fekélyt;
 • Nagyon ritka esetekben a látás elvesztését.

Hogyan diagnosztizálják a palpebralis entropiumot?

A palpebralis entropium diagnosztizálása szemészeti konzultáció során történik. Az orvos felméri a szövetek lazaságát, és a szemhéjnak az orr és a halánték felé történő húzásával megállapítja az entropium helyét, típusát és súlyosságát. A pácienst arra is megkérhetik, hogy pislogjon vagy erősen csukja be a szemét.

A szemészorvos így megállapítja a szemhéj szemen való elhelyezkedését és izomtónusát. Ha az entropiumot hegesedés, korábbi műtét vagy más szembetegség okozza, az orvos további vizsgálatokat végez a környező szövetek vizsgálatára.

Mi az entropium kezelése?

Számos olyan kezelés létezik, amely csak rövid időre enyhíti a palpebralis entropion tüneteit. Ezek közé tartoznak:

 • Szemészeti cseppek a szemgolyó síkosítására;
 • Kontaktlencsék;
 • Injekciós kezelés.

A végleges kezelés az entropiumműtét.

A műtét célja a szemhéj visszahelyezése és az érintett szem izomtónusának javítása. A beavatkozás során helyi érzéstelenítést alkalmaznak a szemhéjszövetekbe fecskendezett xilinnel, nyugtató és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel kombinálva.

A szakember által alkalmazott technika az egyes betegségtípusoknál eltérő. Az entropiumműtét általában a szemhéjak szerkezetének megerősítéséből áll, a szemhéj egész darabjainak vagy a bőr és az izom egyes szakaszainak reszekciójával. Az oldalsó szalagok megerősítésére irányuló beavatkozás (kantoplasztika) is végezhető. Ha a bőrön vagy a kötőhártyán heg van, a sebész kimetszi a heget, és bőrátültetést helyez el. Ezt a fül mögül, a felső szemhéjból, a szájpadlásról vagy az orrjáratból lehet venni.

Szövődmények

Nagyon ritkán komplikációk léphetnek fel az entropiumműtétet követően. Ezek közé tartoznak:

 • Hipertrófiás hegek;
 • Szemfertőzések;
 • Vérömlenyek;
 • Ektropium.

Műtét utáni tanácsok

Az entropiumműtétet ambulánsan végzik. A műtét befejezése után kötést helyeznek fel, és a beteg hazamehet. Másnap a páciens visszatér a klinikára, hogy a kötést eltávolítsák. A varratokat a műtét után 5-7 nappal eltávolítják.

A fertőzések megelőzése érdekében a szakorvos antibiotikumokat és gyulladáscsökkentőket írhat fel. A beteg műkönnyekből, antibiotikumokból, kortikoszteroidokból, botulinum toxinból vagy szisztémás kemoterápiából álló gyógyszert kaphat. A műtött területre hideg borogatás is javasolt lehet. Az aszpirin nem javallott, mivel növelheti a vérzés kockázatát.

Ha az entropium tüneteit észleli magán vagy egy közeli hozzátartozóján, kérjen időpontot egy szakorvosi konzultációra. A Dr. Holhoș szemészeti szakrendelő hálózat a legmodernebb szolgáltatásokkal és berendezésekkel várja Önt a kolozsvári, nagyszebeni, medgyesi, tordai és gyulafehérvári klinikákon.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

A nystagmus az a szemészeti rendellenesség, amely esetén a szemek ismétlődő és akaratlan mozgásokat végeznek. Tudjon meg többet a további tünetekről és kezelési lehetőségekről.

A dyschromatopsia egy általános kifejezés különböző látászavarokra utal, amelyek jellemzője a színérzékelés hiányossága.

A „lebegő foltok” gyakran ártalmatlanok és természetes velejárói az öregedési folyamatnak. Tudja meg, mi okozza őket, és miként enyhítheti a tüneteket.

A szemallergiák a szervezet allergénre adott reakciója, ami a szem gyulladását és viszketését okozza. A leggyakoribb szemallergiák szezonálisak.

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

Az amblyopia egy látásprobléma, amely a köznyelvben „lusta szem” néven ismert. Ez az állapot az egyik vagy mindkét szemen előfordulhat, és a tanulmányok szerint a lakosság körülbelül 3%-a szenved ebben a szembetegségben.

A „száraz szem” vagy „fáradt szem” érzése az orvosi szakkifejezésekben „száraz keratoconjunctivitis” vagy „xerophthalmia” néven fordul elő, és a könnyfilm működési zavarára utal.

A kancsalság, más néven „szemtengelyferdülés” az a szemészeti betegség, amikor a szemtengelyek nem egy vonalban helyezkednek el. Ezáltal a két szem különböző irányba tekint egy fix pont nézésekor. 

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegség. Felnőtteknél, gyermekeknél és csecsemőknél egyaránt előfordulhat.

A jégárpa a felső vagy alsó szemhéj gyulladásában nyilvánul meg. Ez az egyik leggyakoribb szemészeti állapot, és akkor fordul elő, ha a szem faggyúmirigyeinek kiválasztása elzáródik. A jégárpa „chalazion” néven is előfordulhat.

A makuladegeneráció a makula és ezáltal a központi látás minőségének romlásával jár. Ez a betegség nem érinti a perifériás látást, így nem vezethet teljes vaksághoz.

A távollátás befolyásolja a közeli tárgyak látását. Lehet, hogy a távoli tárgyakat tisztán látja, de a közelebbi tárgyak, akár egy könyvben lévő szavak is, általában nem fókuszálhatók. A távollátás akkor fordul elő, amikor a szem nem fókuszálja megfelelően a fényt a retinára (a szem hátsó részén lévő fényérzékeny rétegre).

A rövidlátás egy olyan állapot, amely a fénytörési hibák kategóriájába tartozik (az asztigmatizmussal és a távollátással együtt). Általánosságban a rövidlátás homályos távoli látásként jelentkezik, míg a közellátás nem okoz problémát.

Az asztigmatizmus a rövidlátáshoz és a távollátáshoz hasonlóan fénytörési hiba. Általánosságban elmondható, hogy a rendellenesség a tárgyak, felületek távolságától függetlenül homályos, elmosódott látásban nyilvánul meg.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amelyet a közelre való látás csökkenése jellemez. Általában 40 éves kor körül jelentkezik.

A szürkehályog egy gyakori szemészeti megbetegedés, amely a látás fokozatos elvesztését okozza a lencse átlátszóságának csökkenése miatt. Tanulmányok szerint a lakosság mintegy 50%-a veszíti el látását ennek az állapotnak köszönhetően.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.