Entropium

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Mi a palpebralis (szemhéj) entropium?

Az entropium, más néven ” palpebralis entropium ” a szemhéj szélének a szemfelszín és a szaruhártya felé való kifordulása. Tudományos értelemben a pilosebaceaus (faggyúmirigy szőrtüszői) egység és a nyálkahártya-összeköttetés a szem belseje felé irányul.

Az entropium előfordulhat:

 • A felső szemhéjon, az alsó szemhéjon vagy mindkettőn;
 • Az egyik vagy mindkét szemen (ebben az esetben a beteg kétoldali entropiumban szenved);
 • Felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt, de idősebbeknél gyakoribb.

Kezeletlenül az entropium a következőkhöz vezethet:

 • Szaruhártya elvékonyodása;
 • Szaruhártya neovaszkularizáció;
 • Szaruhártya kopás;
 • Szaruhártya elváltozások;
 • Kötőhártya elváltozások;
 • Szem hegesedés.

Entropion vs Epibelpharon

Az entropium összetéveszthető az epiblepharonnal.

Az entropium mind a felső, mind az alsó szemhéjat érintheti, és a szem belsejében lévő izmokkal és szalagokkal, szemfertőzésekkel és traumákkal, illetve korábbi kezelésekkel függ össze.

Az epiblepharon csak az alsó szemhéjat érinti. A szempillák a szem felé hajlanak az alsó szemhéjon lévő többlet bőrredő miatt. 

Mi okozza a palpebralis entropiumot?

Az entropium kialakulhat a szemhéj izmainak gyengülése vagy a szemhéjat a szemgödör falához rögzítő szalagok gyengülése miatt. Az entropium másik oka lehet a tegumentumon (maghéjon) vagy a kötőhártyán lévő heg, amely a szemhéjat húzza, és ezáltal a szemhéj széle befelé hajlik.

Kockázati tényezők:

 • Időskor;
 • Agenesia – a szemhéjban nem fejlődött ki elég szövet (veleszületett probléma);
 • Szemfertőzések (pl. szemcsés kötőhártya-gyulladás);
 • Szemészeti beavatkozások (az entropium a szervezet reakciójaként léphet fel azoknál, akik egy bizonyos kenőcsöt használnak a glaukóma kezelésére).

Hányféle entropium létezik?

A betegség okától függően az entropiumnak négy típusa létezik:

 1. Az involutivos entropium a leggyakoribb formája az állapotnak, és főként 60 év feletti embereknél fordul elő. Ezt a típust az alacsony izomtónus okozza, különösen az alsó szemhéj behúzóizmaiban, ami miatt a szempillák a szemgolyó felé hajlanak.
 2. A görcsös entropium akkor következik be, amikor a szemizom folyamatosan összehúzódik, és a szemhéj szélét befelé hajlítja. Az entrópiának ezt a típusát különböző irritációk, gyulladások vagy traumák váltják ki, például kötőhártya-, szemhéjgyulladás vagy keratitis. A görcsös entropiumot okozhatja a hátsó palpebrális támasz csökkenése is, ami azt eredményezi, hogy a szemgolyó mélyen a szemüregbe kerül.
 3. A hegesedő entropiumot okozhatja a szemet ért trauma, szemhéjégés, de a gyógyszerek mellékhatásai vagy különböző állapotok, például trachoma, vírusos kötőhártya-gyulladás vagy blepharitis is. Az entrópia ezen típusa a tarsus (pillaszél) görbületét érinti és abban nyilvánul meg.
 4. A veleszületett entropium egy ritka forma, amely születéskor jelentkezik.

Melyek az entropium tünetei?

A palpebralis entropiummal küzdő betegeknek a betegség stádiumától és súlyosságától függően különböző tünetei lehetnek. Az érintett szem irritációs érzésével, viszketéssel és a szembe került idegentest érzésével kezdődik. Idővel az entropium egyre nagyobb kellemetlenséget okoz, és megjelenik a:

 • Fájdalom;
 • Túlzott könnyezés;
 • Szemszárazság;
 • Fényérzékenység;
 • Szemváladékozás és kéregképződés (általában reggel);
 • Csökkent látásminőség;
 • A szem körüli többlet bőrréteg megjelenése.. 

A palpebralis entropium súlyos esetei okozhatnak:

 • Hegeket a szaruhártya felszínén;
 • Szaruhártya-fekélyt;
 • Nagyon ritka esetekben a látás elvesztését.

Hogyan diagnosztizálják a palpebralis entropiumot?

A palpebralis entropium diagnosztizálása szemészeti konzultáció során történik. Az orvos felméri a szövetek lazaságát, és a szemhéjnak az orr és a halánték felé történő húzásával megállapítja az entropium helyét, típusát és súlyosságát. A pácienst arra is megkérhetik, hogy pislogjon vagy erősen csukja be a szemét.

A szemészorvos így megállapítja a szemhéj szemen való elhelyezkedését és izomtónusát. Ha az entropiumot hegesedés, korábbi műtét vagy más szembetegség okozza, az orvos további vizsgálatokat végez a környező szövetek vizsgálatára.

Mi az entropium kezelése?

Számos olyan kezelés létezik, amely csak rövid időre enyhíti a palpebralis entropion tüneteit. Ezek közé tartoznak:

 • Szemészeti cseppek a szemgolyó síkosítására;
 • Kontaktlencsék;
 • Injekciós kezelés.

A végleges kezelés az entropiumműtét.

A műtét célja a szemhéj visszahelyezése és az érintett szem izomtónusának javítása. A beavatkozás során helyi érzéstelenítést alkalmaznak a szemhéjszövetekbe fecskendezett xilinnel, nyugtató és fájdalomcsillapító gyógyszerekkel kombinálva.

A szakember által alkalmazott technika az egyes betegségtípusoknál eltérő. Az entropiumműtét általában a szemhéjak szerkezetének megerősítéséből áll, a szemhéj egész darabjainak vagy a bőr és az izom egyes szakaszainak reszekciójával. Az oldalsó szalagok megerősítésére irányuló beavatkozás (kantoplasztika) is végezhető. Ha a bőrön vagy a kötőhártyán heg van, a sebész kimetszi a heget, és bőrátültetést helyez el. Ezt a fül mögül, a felső szemhéjból, a szájpadlásról vagy az orrjáratból lehet venni.

Szövődmények

Nagyon ritkán komplikációk léphetnek fel az entropiumműtétet követően. Ezek közé tartoznak:

 • Hipertrófiás hegek;
 • Szemfertőzések;
 • Vérömlenyek;
 • Ektropium.

Műtét utáni tanácsok

Az entropiumműtétet ambulánsan végzik. A műtét befejezése után kötést helyeznek fel, és a beteg hazamehet. Másnap a páciens visszatér a klinikára, hogy a kötést eltávolítsák. A varratokat a műtét után 5-7 nappal eltávolítják.

A fertőzések megelőzése érdekében a szakorvos antibiotikumokat és gyulladáscsökkentőket írhat fel. A beteg műkönnyekből, antibiotikumokból, kortikoszteroidokból, botulinum toxinból vagy szisztémás kemoterápiából álló gyógyszert kaphat. A műtött területre hideg borogatás is javasolt lehet. Az aszpirin nem javallott, mivel növelheti a vérzés kockázatát.

Ha az entropium tüneteit észleli magán vagy egy közeli hozzátartozóján, kérjen időpontot egy szakorvosi konzultációra. A Dr. Holhoș szemészeti szakrendelő hálózat a legmodernebb szolgáltatásokkal és berendezésekkel várja Önt a kolozsvári, nagyszebeni, medgyesi, tordai és gyulafehérvári klinikákon.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.