Pterygium

A pterygium a degenerált bulbáris kötőhártya (a szemgolyó feletti átlátszó lemez) háromszög alakú nyúlványa a szaruhártya szélén.

Honnan tudhatja, hogy Pterygium műtétre van szüksége?

A pterygium eltávolítására vonatkozó döntést alapos megfontolás és a szemészorvosával való egyeztetés után kell meghozni, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megértette az eljárás kockázatait és előnyeit.

A pterygium nem mindig okoz tüneteket. Ha mégis előfordul, a tünetek általában enyhék. A gyakori tünetek közé tartozik a bőrpír, a homályos látás és a szem irritációja. Égő vagy viszkető érzést, állandó könnyezést, szemcsikorgást, szemszárazságot is érezhet. Ha a pterygium elég nagyra nő ahhoz, hogy elfedje a szaruhártyát, zavarhatja a látást. A vastag vagy nagyobb pterygium azt is okozhatja, hogy úgy érzi, hogy idegen tárgy van a szemében. Előfordulhat, hogy a kellemetlen érzés miatt nem tudja folytatni a kontaktlencse viselését, ha pterygiuma van.

A pterygium diagnosztizálása egyszerű. Szemorvosa ezt a kórt egy réslámpás vizsgálat alapján diagnosztizálhatja. Lehetséges további vizsgálatok lehetnek:

 • Látásélesség-vizsgálat – ez a vizsgálat a betűk olvasását jelenti egy szemtáblán.
 • Szaruhártya topográfia – ezt az orvosi térképezési technikát a szaruhártya görbületében bekövetkező változások mérésére használják.
 • Fotódokumentáció – ez az eljárás fényképek készítését jelenti, amelyekkel nyomon követhető a pterygium növekedési üteme.

Milyen kezelések léteznek a Pterygiumra?

A pterygium stádiumától függően tüneti gyógyszeres kezelés javasolt, amely műkönnyből (szteroid gyulladáscsökkentővel), UV napszemüvegből vagy műtétből áll.

A műtéti eljárás a hártya eltávolításából áll, hogy a szaruhártya a lehető legátláthatóbb és szabályos felületű maradjon.

Mivel jár a pterygiumműtét?

Kezelőorvosa műtétet javasolhat a pterygium eltávolítására, ha a szemcseppek vagy más kezelések nem használnak. A műtét akkor is ajánlott, ha a pterygium látásromlást vagy egy asztigmatizmusnak nevezett problémát okoz, ami homályos látáshoz vezethet. A műtéti eljárás akkor is szóba jöhet, ha a pterygiumot kozmetikai okokból szeretné eltávolítani.

A pterygiumműtét során eltávolítják a kóros szövetet a szem ínhártyájáról és szaruhártyájáról. A műtéti eljárás a hártya eltávolításából áll, és igyekszik a szaruhártyát a lehető legátláthatóbb és szabályos felületű állapotban tartani. A mai technikák lényegesen nagyobb sikerarányt biztosítanak, mint a hagyományos műtétek.

A műtét nagyon gyors, kevesebb mint fél órát vesz igénybe. A szemet helyi érzéstelenítéssel teljesen elzsibbasztják.

A műtét során eltávolítják a pterygiumot, és egy szövetgraftot helyeznek a helyére, amelyet beragasztanak. Varratok nincsenek, és az eljárás teljesen fájdalommentes. Egy-két napig szemtapaszt kell viselnie. Néhány napon belül visszatérhet a munkájához vagy a szokásos tevékenységeihez.

Ha mégis elvégezteti a műtétet, a következő évben különös figyelmet kell fordítania a szemére. A legtöbbször, ha a pterygium kiújul, az a műtétet követő első 12 hónapon belül történik. A műtét után célszerű, ha a szabadban mindig keretes napszemüveget visel.

Mire számíthat a pterygiumműtét után?

A pterygiumműtét után normális, hogy némi kellemetlenséget és bőrpírt tapasztal. Az is gyakori, hogy a gyógyulás során homályos látást észlel. Ha azonban látási nehézségeket, teljes látásvesztést kezd tapasztalni, vagy a pterygium növekedését észleli, foglaljon időpontot egy klinikai látogatásra.

A pterygiumműtét utáni gyógyulás általában néhány hetet vesz igénybe, ez idő alatt a betegeknek a lehető legtöbbet kell pihenniük. Naponta többször használandó szemcseppet vagy kenőcsöt fognak felírni Önnek. A műtétet követő első néhány napban a betegek fényérzékenységet tapasztalhatnak, ami sötét szemüveg viselésével kezelhető. A betegek duzzanatot vagy bőrpírt is észlelhetnek a szemen. Ezek a mellékhatások idővel javulni fognak. A felépülés pontos hossza a pterygium méretétől és súlyosságától, valamint az Ön személyes gyógyulási folyamatától függ.

A gyógyulás egyszerű. A műtét utáni első néhány napban azt fogja tapasztalni, hogy:

 • a szem vörös
 • a szem érzékenyebb a fényre
 • a látása még mindig homályos

Milyen szövődmények léphetnek fel a Pterygium műtét után?

Ezek a beavatkozások bizonyos kockázatokkal járnak. Bizonyos esetekben a pterygium a műtéti eltávolítás után kiújulhat. Emellett a műtét után a szemét száraznak és irritáltnak érezheti. Kezelőorvosa gyógyszert írhat fel Önnek, hogy enyhülést nyújtson, és csökkentse a pterygium növekedésének kockázatát.

A pterygiumműtét általában jó eredménnyel jár, különösen azoknál a betegeknél, akik a műtét után betartják az előírt szemcsepp adagolási rendet. A pterygiumműtétnek van néhány ritka kockázata. Ezek közé tartoznak: 

 • Szemduzzanat
 • Kettős látás
 • Elhúzódó bőrpír
 • Fertőzés

Mit javasol a szakorvos a Pterygium műtét után?

 • Ne vezessen, amíg az orvosa engedélyt nem ad rá.
 • A műtét napján ne nézzen tévét és ne olvasson!
 • A műtét után 24 órát várjon a zuhanyozással vagy fürdéssel.
 • Óvatosan mossa ki a szemét, és tartsa csukva, miközben vízzel öblíti ki.
 • Szemét (szemeit) alvás közben takarja le szemtapasszal.
 • A műtét után egy hétig ne sminkelje magát.
 • A műtét után várjon legalább egy hetet a mozgással.
 • Egy hónapig ne ússzon és ne űzzön kontaktsportokat.
 • A műtét után legalább három hónapig kerülje a szem(ek) dörzsölését.

A rendellenesség újbóli kialakulásának egyik gyakori oka a napsugárzás. Ha a beavatkozás után rendszeresen napszemüveget visel, és minimalizálja az UV-sugárzásnak való kitettséget, nagymértékben csökkentheti a Pterygium kiújulásának kockázatát.

A műtétet követő 12 hónapban feltétlenül el kell végeznie minden tervezett vizsgálatot, hogy biztosítsa a sikeres felépülést.  

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Műtétek

A SMILE PRO a SMILE műveletek második generációja. A RelEx SMILE sikere után a Zeiss kifejlesztette a technológia következő szintjét.

A RelEx SMILE lézeres műtét a legmodernebb dioptriacsökkentő technika, amely a Carl Zeiss Meditec VisuMax femtolézerrel végezhető.

A FemtoLASIK műtét a Dr. Holhoș hálózatban elérhető refraktív műtétek sorába tartozik, és a lézeres műtétek 2. generációjába tartozik.

Az Excimer lézeres dioptriacsökkentő műtét azoknak szól, akik szeretnének megszabadulni a szemüvegtől, és akiknél rövidlátást, asztigmatizmust, rövidlátást és rövidlátó asztigmatizmust, távollátást diagnosztizáltak.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amely megnehezíti a közeli tárgyak látását.

A nagy dioptriák (rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus vagy presbyopia) műlencseimplantátummal korrigálhatók. Az eljárás hasonló a szürkehályogműtéthez, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a lencsét a szürkehályog megjelenése előtt cserélik ki.

A szürkehályogban szenvedő emberek számára a műlencseimplantációs műtét (szürkehályog műtét) az egyetlen kezelési módszer. Tudja meg, mivel jár a műtét és melyek a beavatkozás következményei.

A szem egy nagyon összetett szerv, alkotóelemei egészként működnek a látásunk biztosítása érdekében. A szemgolyó közepén üvegtesti folyadék található, egy átlátszó gél, amely megőrzi a szemgolyó gömb alakú formáját.

Az üvegtest a szemgolyó közepén, a lencse és a retina között helyezkedik el, és „gélszerű” megjelenésű. Az egészséges üvegtest teljesen átlátszó, így a fény gond nélkül eljut a retinára, ezáltal biztosítva a tiszta látást.

A retinamembránok az üvegtest hátsó része és a retina központi területe, a makula közötti határfelület megbetegedései; jellemzőjük, hogy ezen a területen egy áttetsző „lap” jelenik meg, amely húzza és összehajtja a makulát, így befolyásolja a retinasejteket és specifikus tüneteket okoz.

A glaukóma krónikus, kétoldali szembetegség, amelyet a látóideg rostjainak fokozatos pusztulása jellemez, amely ideg felelős a szemből az agyba történő információátvitelért. Tudjon meg többet a glaukómaműtétről.

A pterygium a degenerált bulbáris kötőhártya (a szemgolyó feletti átlátszó lemez) háromszög alakú nyúlványa a szaruhártya szélén.

A Cross-linking műtét a keratoconusban, azaz a szaruhártya deformációjában szenvedő betegeknél alkalmazott eljárás.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.