Pinguecula 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Mi a pinguecula?

A „pinguecula” a latin „pinguis” szóból származik, ami „zsírt” jelent. Valójában zsír és kalcium felhalmozódásáról van szó, amely a kötőhártyában keletkezik, és károsítja a szem kollagénrostjait. Így a pingueculát tapasztaló betegeknek egy (vagy több) sárgás kinövés van a szemükben.

A betegség egyéb jellemzői: 

 • A pinguecula általában a szem belső sarkában jelenik meg;
 • Az egyik vagy mindkét szemet érintheti;
 • Egy vagy több folt is megjelenhet;
 • Bármely életkorban előfordulhat, de idősebbeknél gyakoribb (mivel a kollagénrostok a korral leépülnek);
 • Az elváltozás jóindulatú, vagyis nem rákosodhat el. 

Pinguecula vs. pterygium

A pinguecula és a pterygiummal nem szabad összetéveszteni. Bár mindkettő a kötőhártya szemészeti rendellenessége, a súlyossági fokuk különbözik.

 • A pinguecula sárga foltként jelenik meg, míg a pterygium háromszög alakú, az orr irányából a pupilla felé nő.
 • A pinguecula megőrzi kinézetét az idő múlásával, míg a pterygium növekszik, és elborítja a szaruhártyát.
 • A pinguecula nem befolyásolja a látás minőségét, míg a pterygium asztigmatizmushoz vezethet, és torzíthatja a szem fénytörő erejét. 

* Nagyon ritka esetekben a pinguecula pterygiummá alakulhat, ezért a diagnosztizálásához és kezeléséhez kötelező a szemészeti konzultáció.

Pinguecula: Okai

A pingueculának több oka is lehet, de a legfőbb a szem kollagénhiánya. Ez a következőkkel magyarázható:

 • Öregedés – a pinguecula gyakrabban fordul elő 60 év felett;
 • Szélnek, pornak, szennyeződéseknek vagy füstnek való kitettség;
 • Túl hosszú ideig tartó UV-sugárzásnak való kitettség;

Ugyanakkor a pinguecula előfordulhat a következők miatt is:

Pinguecula: Tünetei

A leggyakoribb tünetek, amelyeket a pingueculával küzdő betegeknél megfigyelhetünk a következők:

 • Sárga folt a szemen – egy vagy több;
 • Gyulladás;
 • Irritáció;
 • Viszketés;
 • A szemgolyó vörössége, különösen a szivárványhártya, a pupilla és a szaruhártya közelében;
 • Idegentest érzés;
 • Szemszárazság.

Pinguecula: Kezelése

A konzultáció során az orvos számos szemészeti vizsgálatot végez az okok és a megfelelő kezelés meghatározása érdekében. A pinguecula diagnózisa meghatározható a réslámpával, más néven biomikroszkóppal végzett vizsgálattal.

Ez a rendellenesség általában nem igényel kezelést, kivéve, ha súlyos kellemetlenségeket okoz. Ilyen esetekben az orvos felírhat:

 • szemcseppek vagy kenőcsök az irritáció és a bőrpír enyhítésére;
 • műkönny vagy kenőcs a szem nedvességének fokozására szárazság vagy irritáció esetén;
 • kortikoszteroid cseppek – súlyosabb esetekben a gyulladás megfékezésére.

Pinguecula: Műtét

A szemészeti műtét akkor jöhet szóba, ha a pinguecula a lokális kezelés után is növekszik, kiemelkedővé és fájdalmassá válik, vagy kellemetlen érzést okoz a kontaktlencse viselésekor. A műtét rendkívül egyszerű, ambulánsan végzik, és a gyógyulás gyors.

Egyes betegek esztétikai okokból is a műtét mellett döntenek. A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat azonban nem javasolja a pinguecila műtétet, amíg a látás vagy az életminőség nem romlik. 

Hogyan előzhető meg a penguecula?

A pinguecula elleni hatékony megelőzés a szem ultraibolya sugárzástól való védelme. Ezt minőségi, UVA- és UVB-védelemmel ellátott napszemüveggel, valamint poros vagy szeles környezetben védőszemüveggel lehet elérni.

Ezenkívül az éves szemészeti konzultáció segíthet a pinguecula megelőzésében, korai felismerésében és kezelésében. Dr. Holhoș klinikák várják Önt Kolozsváron, Gyulafehérváron, Tordán, Medgyesen és Nagyszebenben, a legjobb szakemberekkel és a legmodernebb szemészeti technológiával. Mindezt azért, hogy a legjobb ellátásban részesülhessen a legnagyobb komfortérzet mellett.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.