Pinguecula 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Mi a pinguecula?

A „pinguecula” a latin „pinguis” szóból származik, ami „zsírt” jelent. Valójában zsír és kalcium felhalmozódásáról van szó, amely a kötőhártyában keletkezik, és károsítja a szem kollagénrostjait. Így a pingueculát tapasztaló betegeknek egy (vagy több) sárgás kinövés van a szemükben.

A betegség egyéb jellemzői: 

 • A pinguecula általában a szem belső sarkában jelenik meg;
 • Az egyik vagy mindkét szemet érintheti;
 • Egy vagy több folt is megjelenhet;
 • Bármely életkorban előfordulhat, de idősebbeknél gyakoribb (mivel a kollagénrostok a korral leépülnek);
 • Az elváltozás jóindulatú, vagyis nem rákosodhat el. 

Pinguecula vs. pterygium

A pinguecula és a pterygiummal nem szabad összetéveszteni. Bár mindkettő a kötőhártya szemészeti rendellenessége, a súlyossági fokuk különbözik.

 • A pinguecula sárga foltként jelenik meg, míg a pterygium háromszög alakú, az orr irányából a pupilla felé nő.
 • A pinguecula megőrzi kinézetét az idő múlásával, míg a pterygium növekszik, és elborítja a szaruhártyát.
 • A pinguecula nem befolyásolja a látás minőségét, míg a pterygium asztigmatizmushoz vezethet, és torzíthatja a szem fénytörő erejét. 

* Nagyon ritka esetekben a pinguecula pterygiummá alakulhat, ezért a diagnosztizálásához és kezeléséhez kötelező a szemészeti konzultáció.

Pinguecula: Okai

A pingueculának több oka is lehet, de a legfőbb a szem kollagénhiánya. Ez a következőkkel magyarázható:

 • Öregedés – a pinguecula gyakrabban fordul elő 60 év felett;
 • Szélnek, pornak, szennyeződéseknek vagy füstnek való kitettség;
 • Túl hosszú ideig tartó UV-sugárzásnak való kitettség;

Ugyanakkor a pinguecula előfordulhat a következők miatt is:

Pinguecula: Tünetei

A leggyakoribb tünetek, amelyeket a pingueculával küzdő betegeknél megfigyelhetünk a következők:

 • Sárga folt a szemen – egy vagy több;
 • Gyulladás;
 • Irritáció;
 • Viszketés;
 • A szemgolyó vörössége, különösen a szivárványhártya, a pupilla és a szaruhártya közelében;
 • Idegentest érzés;
 • Szemszárazság.

Pinguecula: Kezelése

A konzultáció során az orvos számos szemészeti vizsgálatot végez az okok és a megfelelő kezelés meghatározása érdekében. A pinguecula diagnózisa meghatározható a réslámpával, más néven biomikroszkóppal végzett vizsgálattal.

Ez a rendellenesség általában nem igényel kezelést, kivéve, ha súlyos kellemetlenségeket okoz. Ilyen esetekben az orvos felírhat:

 • szemcseppek vagy kenőcsök az irritáció és a bőrpír enyhítésére;
 • műkönny vagy kenőcs a szem nedvességének fokozására szárazság vagy irritáció esetén;
 • kortikoszteroid cseppek – súlyosabb esetekben a gyulladás megfékezésére.

Pinguecula: Műtét

A szemészeti műtét akkor jöhet szóba, ha a pinguecula a lokális kezelés után is növekszik, kiemelkedővé és fájdalmassá válik, vagy kellemetlen érzést okoz a kontaktlencse viselésekor. A műtét rendkívül egyszerű, ambulánsan végzik, és a gyógyulás gyors.

Egyes betegek esztétikai okokból is a műtét mellett döntenek. A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat azonban nem javasolja a pinguecila műtétet, amíg a látás vagy az életminőség nem romlik. 

Hogyan előzhető meg a penguecula?

A pinguecula elleni hatékony megelőzés a szem ultraibolya sugárzástól való védelme. Ezt minőségi, UVA- és UVB-védelemmel ellátott napszemüveggel, valamint poros vagy szeles környezetben védőszemüveggel lehet elérni.

Ezenkívül az éves szemészeti konzultáció segíthet a pinguecula megelőzésében, korai felismerésében és kezelésében. Dr. Holhoș klinikák várják Önt Kolozsváron, Gyulafehérváron, Tordán, Medgyesen és Nagyszebenben, a legjobb szakemberekkel és a legmodernebb szemészeti technológiával. Mindezt azért, hogy a legjobb ellátásban részesülhessen a legnagyobb komfortérzet mellett.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

A nystagmus az a szemészeti rendellenesség, amely esetén a szemek ismétlődő és akaratlan mozgásokat végeznek. Tudjon meg többet a további tünetekről és kezelési lehetőségekről.

A dyschromatopsia egy általános kifejezés különböző látászavarokra utal, amelyek jellemzője a színérzékelés hiányossága.

A „lebegő foltok” gyakran ártalmatlanok és természetes velejárói az öregedési folyamatnak. Tudja meg, mi okozza őket, és miként enyhítheti a tüneteket.

A szemallergiák a szervezet allergénre adott reakciója, ami a szem gyulladását és viszketését okozza. A leggyakoribb szemallergiák szezonálisak.

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

Az amblyopia egy látásprobléma, amely a köznyelvben „lusta szem” néven ismert. Ez az állapot az egyik vagy mindkét szemen előfordulhat, és a tanulmányok szerint a lakosság körülbelül 3%-a szenved ebben a szembetegségben.

A „száraz szem” vagy „fáradt szem” érzése az orvosi szakkifejezésekben „száraz keratoconjunctivitis” vagy „xerophthalmia” néven fordul elő, és a könnyfilm működési zavarára utal.

A kancsalság, más néven „szemtengelyferdülés” az a szemészeti betegség, amikor a szemtengelyek nem egy vonalban helyezkednek el. Ezáltal a két szem különböző irányba tekint egy fix pont nézésekor. 

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegség. Felnőtteknél, gyermekeknél és csecsemőknél egyaránt előfordulhat.

A jégárpa a felső vagy alsó szemhéj gyulladásában nyilvánul meg. Ez az egyik leggyakoribb szemészeti állapot, és akkor fordul elő, ha a szem faggyúmirigyeinek kiválasztása elzáródik. A jégárpa „chalazion” néven is előfordulhat.

A makuladegeneráció a makula és ezáltal a központi látás minőségének romlásával jár. Ez a betegség nem érinti a perifériás látást, így nem vezethet teljes vaksághoz.

A távollátás befolyásolja a közeli tárgyak látását. Lehet, hogy a távoli tárgyakat tisztán látja, de a közelebbi tárgyak, akár egy könyvben lévő szavak is, általában nem fókuszálhatók. A távollátás akkor fordul elő, amikor a szem nem fókuszálja megfelelően a fényt a retinára (a szem hátsó részén lévő fényérzékeny rétegre).

A rövidlátás egy olyan állapot, amely a fénytörési hibák kategóriájába tartozik (az asztigmatizmussal és a távollátással együtt). Általánosságban a rövidlátás homályos távoli látásként jelentkezik, míg a közellátás nem okoz problémát.

Az asztigmatizmus a rövidlátáshoz és a távollátáshoz hasonlóan fénytörési hiba. Általánosságban elmondható, hogy a rendellenesség a tárgyak, felületek távolságától függetlenül homályos, elmosódott látásban nyilvánul meg.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amelyet a közelre való látás csökkenése jellemez. Általában 40 éves kor körül jelentkezik.

A szürkehályog egy gyakori szemészeti megbetegedés, amely a látás fokozatos elvesztését okozza a lencse átlátszóságának csökkenése miatt. Tanulmányok szerint a lakosság mintegy 50%-a veszíti el látását ennek az állapotnak köszönhetően.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.