Ptosis palpebrae/Szemhéjcsüngés

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

Mi a szemhéjcsüngés és hányféle lehet?

A ptosis palpebrae a szemhéj felhúzóizmának dystrophiája. A felső szemhéj csüngéséhez vezet, ami egyben a csüngő vagy lógó szemhéj látszatát is kelti, innen ered a köznyelvi elnevezés. A veleszületett elváltozás hatására a felső és az alsó szemhéj közötti tér beszűkül, és ezáltal a beteg látótere beszűkül.

Érintheti az egyik szemet (egyoldali ptosis palpebrae) vagy mindkét szemet (kétoldali ptosis palpebrae).

A betegségnek több típusa létezik:

 1. Neurogén ptosis – Ez a forma általában gyermekeknél fordul elő, és olyan működési zavar okozza, amely megzavarja a szemhéj nyitását segítő izmok egyikének innervatioját (idegi ellátását).
 2. Aponeurotikus ptosis – Ez a leggyakoribb, és a szemhéjemelő izom (levator) elöregedése okozza.
 3. Myogén ptosis – Izomelváltozások következtében alakul ki. A felső szemhéj már nem látja el jól a funkcióját, és nem marad normál helyzetben.
 4. Mechanikus ptosis – A felső szemhéjban lévő ciszta vagy daganat a szemhéj megereszkedését okozza.

Mi okozza a szemhéjcsüngést?

A ptosis oka lehet izom eredetű, neurológiai, traumás, mechanikus vagy aponeurotikus.

A beteg „szemhéjcsüngésben” szenvedhet:

 • Születésétől fogva;
 • Más összetett állapotok, például Horner-szindróma, Marcus-Gunn-szindróma, orbitális vagy agydaganatok, gyakori szemmozgató idegbénulás, myasthenia, veleszületett III. ideg bénulása vagy autoimmun betegségek esetén;
 • 60 éves kor után, amikor az orbito-palpebralis szövetek elernyednek és bőrfelesleg keletkezik a felső szemhéjon.

Hogyan nyilvánul meg a szemhéjcsüngés a gyermekeknél és a felnőtteknél?

A ptosis felnőtteket és gyermekeket egyaránt érinthet. Kisgyermekeknél az állapot veleszületett, és az első életévben műtét javasolt. Felnőtteknél ez egy szerzett betegség, amely gyakran az öregedés következtében jelentkezik. A felső szemhéj levator izmainak működése csökken; a bőr rugalmassága is csökken.

Melyek a ptosis palpebrae tünetei?

A szemészeti rendellenesség az alábbi tünetekkel jelentkezik:

 • Az érintett szem kivörösödése;
 • Idegentest érzet a szembe;
 • Égő érzés, irritáció;
 • Feszültség és szemfáradtság;
 • Könnyezés és fehér folyás;
 • A palpebralis hasadék szűkülése és a látótér csökkenése (a betegség súlyosságától függően);
 • Kettős látás;
 • Az érintett szemet részben (vagy teljesen) eltakaró felső szemhéj;
 • Nehézség a beteg szem becsukásában;
 • Kancsalság;
 • A fej hátrahajtása a ptosis kompenzálására. Ez krónikus nyaki kellemetlenségekhez vezethet;
 • A szemöldök állandó felhúzása a látótér szűkülésének kompenzálására. Ez migrénhez vezethet;
 • Inesztétikus aszimmetriák.

Hogyan diagnosztizálják a ptosist palpebraet?

A szemhéjcsüngés súlyosságának megállapításához szemészeti konzultációra van szükség. A vizsgálat során a szakorvos egy sor vizsgálatot végez, hogy megállapítsa:

 • a rendellenesség típusát – a ptosis egy- vagy kétoldali, neurogén, myogén, aponeurotikus vagy mechanikus;
 • mennyire befolyásolja a páciens látását;
 • a ptosis mértékét;
 • a kialakulásának okait.

Ezután kerül sor a kezelés meghatározására. Ennek célja a látótér tágítása és az arc esztétikai látványának javítása. 

Hogyan kezelhetjük a ptosist palpebraet?

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat szakemberei csak akkor javasolják a szemhéjplasztikai műtétet, ha a szemhéjcsüngés befolyásolja a látásélességet. Ha a páciens vágya inkább esztétikai, mint funkcionális, a szakértők azt tanácsolják, hogy párhuzamosan keressen fel egy bőrgyógyászt vagy plasztikai sebészt a legmegfelelőbb eredmény elérése érdekében.

A műtét révén a szakember megrövidíti és megerősíti a felső szemhéj emelőizmát, és úgy rendezi el, hogy mindkét szem visszanyerje látásélességét és szimmetrikus legyen. A szemhéjplasztika helyi érzéstelenítésben történik, és egyaránt elvégezhető a felső és az alsó szemhéjon. 

Ptosist palpebrae: Szövődmények 

Ha nem kezeljük ezt a szembetegséget, az számos kockázattal jár. A ptosis palpebrae vezethet: 

 • Amblyopia – más néven „lusta szem”;
 • Asztigmatizmus – a szaruhártya görbülete a lecsüngő szemhéj nyomása miatt eltorzul, ami befolyásolja a látásélességet;
 • Torticollis – különösen gyermekeknél, hiszen a fejüket különböző testhelyzetbe erőltetik, hogy kompenzálják a hiányos látóteret..

Ha problémái vannak a látásával, forduljon szakemberhez. A Dr. Holhoș szemészeti szakrendelő hálózat Kolozsváron, Gyulafehérváron, Medgyesen, Nagyszebenben és Tordán várja Önt klinikáin, hogy korszerű technológiával a legjobb ellátást nyújtsa Önnek.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.