Ptosis palpebrae/Szemhéjcsüngés

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

Mi a szemhéjcsüngés és hányféle lehet?

A ptosis palpebrae a szemhéj felhúzóizmának dystrophiája. A felső szemhéj csüngéséhez vezet, ami egyben a csüngő vagy lógó szemhéj látszatát is kelti, innen ered a köznyelvi elnevezés. A veleszületett elváltozás hatására a felső és az alsó szemhéj közötti tér beszűkül, és ezáltal a beteg látótere beszűkül.

Érintheti az egyik szemet (egyoldali ptosis palpebrae) vagy mindkét szemet (kétoldali ptosis palpebrae).

A betegségnek több típusa létezik:

 1. Neurogén ptosis – Ez a forma általában gyermekeknél fordul elő, és olyan működési zavar okozza, amely megzavarja a szemhéj nyitását segítő izmok egyikének innervatioját (idegi ellátását).
 2. Aponeurotikus ptosis – Ez a leggyakoribb, és a szemhéjemelő izom (levator) elöregedése okozza.
 3. Myogén ptosis – Izomelváltozások következtében alakul ki. A felső szemhéj már nem látja el jól a funkcióját, és nem marad normál helyzetben.
 4. Mechanikus ptosis – A felső szemhéjban lévő ciszta vagy daganat a szemhéj megereszkedését okozza.

Mi okozza a szemhéjcsüngést?

A ptosis oka lehet izom eredetű, neurológiai, traumás, mechanikus vagy aponeurotikus.

A beteg „szemhéjcsüngésben” szenvedhet:

 • Születésétől fogva;
 • Más összetett állapotok, például Horner-szindróma, Marcus-Gunn-szindróma, orbitális vagy agydaganatok, gyakori szemmozgató idegbénulás, myasthenia, veleszületett III. ideg bénulása vagy autoimmun betegségek esetén;
 • 60 éves kor után, amikor az orbito-palpebralis szövetek elernyednek és bőrfelesleg keletkezik a felső szemhéjon.

Hogyan nyilvánul meg a szemhéjcsüngés a gyermekeknél és a felnőtteknél?

A ptosis felnőtteket és gyermekeket egyaránt érinthet. Kisgyermekeknél az állapot veleszületett, és az első életévben műtét javasolt. Felnőtteknél ez egy szerzett betegség, amely gyakran az öregedés következtében jelentkezik. A felső szemhéj levator izmainak működése csökken; a bőr rugalmassága is csökken.

Melyek a ptosis palpebrae tünetei?

A szemészeti rendellenesség az alábbi tünetekkel jelentkezik:

 • Az érintett szem kivörösödése;
 • Idegentest érzet a szembe;
 • Égő érzés, irritáció;
 • Feszültség és szemfáradtság;
 • Könnyezés és fehér folyás;
 • A palpebralis hasadék szűkülése és a látótér csökkenése (a betegség súlyosságától függően);
 • Kettős látás;
 • Az érintett szemet részben (vagy teljesen) eltakaró felső szemhéj;
 • Nehézség a beteg szem becsukásában;
 • Kancsalság;
 • A fej hátrahajtása a ptosis kompenzálására. Ez krónikus nyaki kellemetlenségekhez vezethet;
 • A szemöldök állandó felhúzása a látótér szűkülésének kompenzálására. Ez migrénhez vezethet;
 • Inesztétikus aszimmetriák.

Hogyan diagnosztizálják a ptosist palpebraet?

A szemhéjcsüngés súlyosságának megállapításához szemészeti konzultációra van szükség. A vizsgálat során a szakorvos egy sor vizsgálatot végez, hogy megállapítsa:

 • a rendellenesség típusát – a ptosis egy- vagy kétoldali, neurogén, myogén, aponeurotikus vagy mechanikus;
 • mennyire befolyásolja a páciens látását;
 • a ptosis mértékét;
 • a kialakulásának okait.

Ezután kerül sor a kezelés meghatározására. Ennek célja a látótér tágítása és az arc esztétikai látványának javítása. 

Hogyan kezelhetjük a ptosist palpebraet?

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat szakemberei csak akkor javasolják a szemhéjplasztikai műtétet, ha a szemhéjcsüngés befolyásolja a látásélességet. Ha a páciens vágya inkább esztétikai, mint funkcionális, a szakértők azt tanácsolják, hogy párhuzamosan keressen fel egy bőrgyógyászt vagy plasztikai sebészt a legmegfelelőbb eredmény elérése érdekében.

A műtét révén a szakember megrövidíti és megerősíti a felső szemhéj emelőizmát, és úgy rendezi el, hogy mindkét szem visszanyerje látásélességét és szimmetrikus legyen. A szemhéjplasztika helyi érzéstelenítésben történik, és egyaránt elvégezhető a felső és az alsó szemhéjon. 

Ptosist palpebrae: Szövődmények 

Ha nem kezeljük ezt a szembetegséget, az számos kockázattal jár. A ptosis palpebrae vezethet: 

 • Amblyopia – más néven „lusta szem”;
 • Asztigmatizmus – a szaruhártya görbülete a lecsüngő szemhéj nyomása miatt eltorzul, ami befolyásolja a látásélességet;
 • Torticollis – különösen gyermekeknél, hiszen a fejüket különböző testhelyzetbe erőltetik, hogy kompenzálják a hiányos látóteret..

Ha problémái vannak a látásával, forduljon szakemberhez. A Dr. Holhoș szemészeti szakrendelő hálózat Kolozsváron, Gyulafehérváron, Medgyesen, Nagyszebenben és Tordán várja Önt klinikáin, hogy korszerű technológiával a legjobb ellátást nyújtsa Önnek.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

A nystagmus az a szemészeti rendellenesség, amely esetén a szemek ismétlődő és akaratlan mozgásokat végeznek. Tudjon meg többet a további tünetekről és kezelési lehetőségekről.

A dyschromatopsia egy általános kifejezés különböző látászavarokra utal, amelyek jellemzője a színérzékelés hiányossága.

A „lebegő foltok” gyakran ártalmatlanok és természetes velejárói az öregedési folyamatnak. Tudja meg, mi okozza őket, és miként enyhítheti a tüneteket.

A szemallergiák a szervezet allergénre adott reakciója, ami a szem gyulladását és viszketését okozza. A leggyakoribb szemallergiák szezonálisak.

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

Az amblyopia egy látásprobléma, amely a köznyelvben „lusta szem” néven ismert. Ez az állapot az egyik vagy mindkét szemen előfordulhat, és a tanulmányok szerint a lakosság körülbelül 3%-a szenved ebben a szembetegségben.

A „száraz szem” vagy „fáradt szem” érzése az orvosi szakkifejezésekben „száraz keratoconjunctivitis” vagy „xerophthalmia” néven fordul elő, és a könnyfilm működési zavarára utal.

A kancsalság, más néven „szemtengelyferdülés” az a szemészeti betegség, amikor a szemtengelyek nem egy vonalban helyezkednek el. Ezáltal a két szem különböző irányba tekint egy fix pont nézésekor. 

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegség. Felnőtteknél, gyermekeknél és csecsemőknél egyaránt előfordulhat.

A jégárpa a felső vagy alsó szemhéj gyulladásában nyilvánul meg. Ez az egyik leggyakoribb szemészeti állapot, és akkor fordul elő, ha a szem faggyúmirigyeinek kiválasztása elzáródik. A jégárpa „chalazion” néven is előfordulhat.

A makuladegeneráció a makula és ezáltal a központi látás minőségének romlásával jár. Ez a betegség nem érinti a perifériás látást, így nem vezethet teljes vaksághoz.

A távollátás befolyásolja a közeli tárgyak látását. Lehet, hogy a távoli tárgyakat tisztán látja, de a közelebbi tárgyak, akár egy könyvben lévő szavak is, általában nem fókuszálhatók. A távollátás akkor fordul elő, amikor a szem nem fókuszálja megfelelően a fényt a retinára (a szem hátsó részén lévő fényérzékeny rétegre).

A rövidlátás egy olyan állapot, amely a fénytörési hibák kategóriájába tartozik (az asztigmatizmussal és a távollátással együtt). Általánosságban a rövidlátás homályos távoli látásként jelentkezik, míg a közellátás nem okoz problémát.

Az asztigmatizmus a rövidlátáshoz és a távollátáshoz hasonlóan fénytörési hiba. Általánosságban elmondható, hogy a rendellenesség a tárgyak, felületek távolságától függetlenül homályos, elmosódott látásban nyilvánul meg.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amelyet a közelre való látás csökkenése jellemez. Általában 40 éves kor körül jelentkezik.

A szürkehályog egy gyakori szemészeti megbetegedés, amely a látás fokozatos elvesztését okozza a lencse átlátszóságának csökkenése miatt. Tanulmányok szerint a lakosság mintegy 50%-a veszíti el látását ennek az állapotnak köszönhetően.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.