Spekuláris mikroszkópia

A spekuláris mikroszkópia egy nem invazív fotográfiai technika, amely lehetővé teszi a szaruhártya endothéliumának megjelenítését és elemzését.

Mi a spekuláris mikroszkópia?

A szaruhártyaszövet műtét előtti vagy a penetráló keratoplasztikában donorszövetként való felhasználás előtti értékelésének elsődleges szempontja a szaruhártya endotheliumának állapota, amely a normális szaruhártya fenntartásáért elsődlegesen felelős szaruhártya-terület. Így az endotheliumban megfigyelhető morfológiai változások jelzik az endothelium aktuális állapotát és funkcionalitását, az endothelium azon képességét, hogy kedvezően reagáljon egy váratlan stresszre.

A spekuláris mikroszkóp egy olyan optikai reflexiós mikroszkóp, amely egy résnyi fényt ver vissza a szaruhártyáról, és lehetővé teszi ennek a tükrözött fénysugárnak a megfigyelését.

Kialakítása miatt a spekuláris mikroszkóp nem teszi lehetővé a nem spekuláris fénysugarak megfigyelését, így a látott kép kizárólag a spekulárisan visszavert fénysugaraknak tulajdonítható. Egy lencseobjektíven keresztül egy vetített rés fókuszálódik a hátsó endothelialis felületre. Az erről a felületről visszaverődő fényt ugyanez a lencseobjektív gyűjti össze, és egy fókuszálási síkba fókuszálja, amely általában vagy egy filmsík vagy egy videokamera érzékelője, vagy a vizsgáló közvetlenül megfigyelheti. A fókuszsíkban a hátsó felület képe látható, amelyet közvetlenül megtekinthetünk, filmre rögzíthetünk vagy megjeleníthetünk egy videomonitor képernyőjén. A spekuláris mikroszkópot a hátsó szaruhártya felszínén kívül más helyekre fókuszálva különböző más fényvisszaverő felületek is megfigyelhetők.

Klinikáinkon ezt a Nidek CEM-530-as spekuláris mikroszkóppal végezzük, amely egy nagy teljesítményű, számos előnnyel rendelkező készülék:

 • Nem igényel helyi érzéstelenítést vagy kontaktgélt.
 • Az alacsony intenzitású megvilágítás biztosítja a beteg kényelmét
 • Érintésmentes, ami kiküszöböli a fertőzés átvitelének lehetőségét.
 • Rendkívül gyors, kb. 2 perc alatt komplex elemzést biztosít.

Mit lehet diagnosztizálni a spekuláris mikroszkópiával?

A spekuláris mikroszkópia egy in vivo technika a szaruhártya endotheliumának megjelenítésére. Ez egy standard módszer a sejtvesztés, illetve a sejtméret (polimegetizmus) vagy a sejtforma (pleomorfizmus) öregedéssel és kontaktlencse viselés után bekövetkező változásainak meghatározására.

A spekuláris reflexiót a különböző törésmutatójú anyagok határfelületeiről visszaverődő fény okozza. Ez akkor történik, ha a beesési szög megegyezik a reflexiós szöggel. Így a szaruhártya és a vizes endothélium törésmutatója közötti különbség tükröződést eredményez. A spekuláris mikroszkópoknak számos típusa létezik, amelyek érintéses és nem érintéses, valamint klinikai (vízszintes) és függőleges mikroszkópokra oszthatók. Más típusú spekuláris mikroszkópok a szaruhártya más rétegeinek megtekintésére is alkalmasak.

A spekuláris mikroszkóp megjelenése lehetővé tette a szemészorvos számára, hogy közvetlenül megfigyelje a szaruhártya endotheliumát Fuchs-disztrófiában, hátsó polimorfikus disztrófiában, pszeudofakikus bullous keratopátiában és más szaruhártya-endothelium rendellenességekben szenvedő betegeknél. Ha a szaruhártya jelentősen ödémás, a spekuláris reflexió maszkolt lehet – ami megakadályozza a szaruhártya endotheliumának vizualizálását. Az endothelsejtek számát – amelyet négyzetmilliméterenkénti sejtek formájában adnak meg – a transzplantált szövet alkalmasságának és egészségének meghatározására használják. A szaruhártya endothelsejtek általában hatszögletű alakot mutatnak. A normális hatszögletű endothelmozaiktól való eltérést pleomorfizmusnak nevezzük. Bár a szaruhártya endothelsejtjeinek mérete kissé változhat, egészséges szaruhártyában a sejteknek hasonló méretűeknek kell lenniük. Ha a sejtek mérete nagymértékben változik, azt polimegatizmusnak nevezzük.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.