Cross-linking lézeres szemműtét keratoconus kezelésére

A Cross-linking műtét a keratoconusban, azaz a szaruhártya deformációjában szenvedő betegeknél alkalmazott eljárás.

Mit jelent a Cross-linking műtét?

Egészen a közelmúltig a keratoconusos betegek számára nem állt rendelkezésre semmilyen kezelési lehetőség. A keratoconus kezelésére alkalmazott műtéti kezelés az úgynevezett cross-linking, amellyel keresztkötéseket hoznak létre a szaruhártyában. Ehhez a szaruhártya hámrétegét eltávolítják, majd a szaruhártyát riboflavin oldattal kezelik (ez bejut a szaruhártya szöveteibe), ezt követően UV-A fénnyel világítják meg. Ez a kezelés növeli a szaruhártya mechanikai szilárdságát azáltal, hogy a szaruhártya szerkezetében lévő kollagénrostok között új kötéseket hoz létre, ami lassítja a szaruhártya deformációját (megállítja a betegség progresszióját) és általában javítja a látásélességet. A szaruhártya cross-linking műtét (CXL) a betegség progressziójának megállítására szolgáló eljárás. A szaruhártya-átültetési műtétet helyettesítő kezelésként jelent meg. Ez egy minimálisan invazív sebészeti kezelés, amely a B2-vitamin és az ultraibolya sugárzás együttes hatását használja.

Helyi érzéstelenítésben, cseppekkel végzik. A szemet egy eszközzel nyitva tartják, és riboflavin (B2-vitamin) cseppeket adnak be, amelyek behatolnak a mélyebb rétegekbe. A páciens körülbelül 30 percre az UV-A lámpa alá kerül, a végén pedig terápiás kontaktlencsét helyeznek fel. Az eredmények a kezelés után legalább 10 évig megmaradnak, de rendszeres ellenőrzés szükséges.

Dr. Holhoș klinikáin Vega CBM-X-Linker készülékeket használunk, amelyek lehetővé teszik a riboflavinnal végzett fotooxidatív cross-linking eljárás elvégzését a szaruhártya hámjának eltávolítása nélkül. A készülékek beépített videokamerával és a képernyős vezérléssel vannak felszerelve.

A transzepithelialis cross-linking jelenleg az egyetlen olyan minimálisan invazív eljárás, amely képes stabilizálni a szaruhártyát és megállítani a betegség súlyosbodását. Az eredmények jobbak, ha a beavatkozást a betegség korai szakaszában végzik. Az eljárás kényelmes, fájdalommentes és alacsony posztoperatív kockázattal jár. Ez egy ambuláns eljárás, amely általában körülbelül egy órát vesz igénybe.

Mire számíthat a Cross-linking műtét után?

A beavatkozás után egy speciális kontaktlencsét helyeznek a szemre a kellemetlen érzés csökkentése és a gyógyulás elősegítése érdekében. Helyi antibiotikumos és gyulladáscsökkentő cseppeket írnak fel.

Tanulmányok szerint a legtöbb betegnél a szaruhártya alakja stabil marad vagy javul, ami nagyon jelentős a progresszív keratoconusban szenvedők számára, ami egyébként súlyos látásvesztéshez vezethet.

Előfordulhat:

 • fokozott fényérzékenység
 • a műtét után 1-3 hónapig gyengébb látás
 • általános kellemetlen érzés az érintett szemben, egyes betegek ezt a kellemetlen érzést égő érzésként írják le. 

A cross-linking műtét után új szemüvegre vagy kontaktlencsére lehet szüksége. Ha erősebb fájdalmat tapasztal, azonnal forduljon orvosához.

Milyen szövődmények léphetnek fel a Cross-linking műtétet követően?

Mint minden műtéti eljárásnak, ennek a műtétnek is vannak kockázatai.

Mivel a cross-linking műtét a szaruhártya hámjának (a szaruhártya felszínén lévő vékony réteg) eltávolításával jár, a kockázatok közé tartozhat a hám homályosodása, a szaruhártya hámdefektusa (a felszíni sejtek felbomlása) és a hám késleltetett gyógyulása.

Egyéb kockázatok lehetnek:

 • fertőző keratitis
 • szaruhártya elhomályosodása
 • csökkent látásélesség
 • homályos látás
 • sztróma hegesedése és szaruhártya-csíkok (finom fehér vonalak megjelenése a látótérben).
 • a fekélyes keratitisz vagy a szem súlyos gyulladása egy másik lehetséges mellékhatás.

A cross-linking műtét alacsony kockázati és szövődményes aránnyal jár. 

Melyek a szakorvos javaslatai a műtét után?

A szeme ápolása érdekében a következőket kell tudnia:

 • Néhány napig kellemetlen érzése lehet.
 • Orvosa kontaktlencsét helyez a szemébe, hogy segítse a gyógyulást.
 • Fontos, hogy a beavatkozás után 5 napig ne dörzsölje a szemét.
 • Fényérzékenység léphet fel.
 • A műtét után egy-három napot várnia kell, mielőtt sportolni kezdene.
 • A fertőzések megelőzése érdekében a műtét után akár két hetet is várnia kell, vagy amíg orvosa másként nem tanácsolja, mielőtt arclemosót, krémeket vagy sminket használna a szem körül.
 • Egyáltalán ne dörzsölje a szemét, csak óvatosan nyomogassa a szem alatt.
 • Zuhanyozni és fürdeni lehet, de lehetőleg ne kerüljön víz a szemébe.
 • A műtétet követő napon visszatérhet a munkájához és a szokásos napi rutinjához.
Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Műtétek

A SMILE PRO a SMILE műveletek második generációja. A RelEx SMILE sikere után a Zeiss kifejlesztette a technológia következő szintjét.

A RelEx SMILE lézeres műtét a legmodernebb dioptriacsökkentő technika, amely a Carl Zeiss Meditec VisuMax femtolézerrel végezhető.

A FemtoLASIK műtét a Dr. Holhoș hálózatban elérhető refraktív műtétek sorába tartozik, és a lézeres műtétek 2. generációjába tartozik.

Az Excimer lézeres dioptriacsökkentő műtét azoknak szól, akik szeretnének megszabadulni a szemüvegtől, és akiknél rövidlátást, asztigmatizmust, rövidlátást és rövidlátó asztigmatizmust, távollátást diagnosztizáltak.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amely megnehezíti a közeli tárgyak látását.

A nagy dioptriák (rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus vagy presbyopia) műlencseimplantátummal korrigálhatók. Az eljárás hasonló a szürkehályogműtéthez, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a lencsét a szürkehályog megjelenése előtt cserélik ki.

A szürkehályogban szenvedő emberek számára a műlencseimplantációs műtét (szürkehályog műtét) az egyetlen kezelési módszer. Tudja meg, mivel jár a műtét és melyek a beavatkozás következményei.

A szem egy nagyon összetett szerv, alkotóelemei egészként működnek a látásunk biztosítása érdekében. A szemgolyó közepén üvegtesti folyadék található, egy átlátszó gél, amely megőrzi a szemgolyó gömb alakú formáját.

Az üvegtest a szemgolyó közepén, a lencse és a retina között helyezkedik el, és „gélszerű” megjelenésű. Az egészséges üvegtest teljesen átlátszó, így a fény gond nélkül eljut a retinára, ezáltal biztosítva a tiszta látást.

A retinamembránok az üvegtest hátsó része és a retina központi területe, a makula közötti határfelület megbetegedései; jellemzőjük, hogy ezen a területen egy áttetsző „lap” jelenik meg, amely húzza és összehajtja a makulát, így befolyásolja a retinasejteket és specifikus tüneteket okoz.

A glaukóma krónikus, kétoldali szembetegség, amelyet a látóideg rostjainak fokozatos pusztulása jellemez, amely ideg felelős a szemből az agyba történő információátvitelért. Tudjon meg többet a glaukómaműtétről.

A pterygium a degenerált bulbáris kötőhártya (a szemgolyó feletti átlátszó lemez) háromszög alakú nyúlványa a szaruhártya szélén.

A Cross-linking műtét a keratoconusban, azaz a szaruhártya deformációjában szenvedő betegeknél alkalmazott eljárás.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.