Presbyopia/Öregkori távollátás

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amelyet a közelre való látás csökkenése jellemez. Általában 40 éves kor körül jelentkezik.

Milyen tünetekkel jár a presbyopia?

A presbyopia első és legegyértelműbb tünete 40 éves kor felett az, hogy a jó látás érdekében a közeli tárgyakat távolabb kell tartani (könyv, telefon, kézi munka stb.).

De vannak más tünetek is, amelyek a presbyopiára utalhatnak, mint például:

 • nehézségek az apró betűs részek olvasásában, például telefonon, újságokban vagy folyóiratokban.
 • nehézségek az olvasás közbeni fókuszálásban
 • fáradt, feszült szemek hosszú ideig tartó olvasás közben
 • fejfájás a közeli tárgyakra való vizuális koncentrálás után

A presbyopiát az öregedés jelének tekintik, és sok beteg nem szívesen ismeri el, hogy látási nehézségei vannak. Azonban már az első jelek megjelenésekor ajánlott a szemészorvos felkeresése egy konzultációra.

Melyek a presbyopia kialakulásának kockázati tényezői?

Az életkor előrehaladása a presbyopia fő oka. A károsodás mértéke és a presbyopia alakulása kizárólag az adott betegtől függ, attól, hogy maga a lencse milyen gyorsan veszíti el rugalmasságát. A genetikai tényezők, a táplálkozás, az általános egészségi állapot és más szisztémás vagy szemészeti betegségek is befolyásolhatják a presbyopia kialakulását, de kisebb mértékben, mint más szemészeti rendellenességek esetében. Általánosságban elmondható, hogy azok az emberek, akik gyenge fényviszonyok között élnek és dolgoznak, hamarabb szorulnak szemüvegre, mint azok, akik jó fényviszonyok között, a szabadban dolgoznak.

Hogyan lehet megelőzni a presbyopiát?

A presbyopiát nem lehet megelőzni, de korai diagnosztizálással és szemüveggel vagy műtéttel történő korrekcióval megszüntethetők annak hatásai.

Milyen kezelési módszerek léteznek a presbyopia kezelésére?

A presbyopia kezelésére többféle módszer létezik, a legelterjedtebb a dioptriás közellátó szemüveg viselése. Vannak azonban sebészeti lehetőségek is, mint például a műlencseimplantátum-műtét vagy a Presbyond-lézeres műtét, amely egyedülálló a világon, és az egyetlen, kifejezetten a presbyopiára irányuló lézeres műtét.

Presbyond
A Presbyond Laser Blended Vision műtét differenciált szemműtétet foglal magában. Ezt a technológiát az Egyesült Királyságban élő Dan Reinstein refraktív lézer sebészeti szakember fejlesztette ki.

A Presbyond az Excimer lézert használja a szaruhártya alakítására. A szemeket differenciáltan műtik, hogy különböző távolságokban jól lássanak, az egyiket közelre (a domináns szem), a másikat távolra és köztesre (a nem domináns szem), és az átfedés révén a páciens minden távolságban jól fog látni.

Fontos megjegyezni, hogy a PRESBYOND a presbyopia tüneteit (azaz a közeli tárgyak látásának problémáit) és nem az okát (azaz a szemlencse természetes öregedési folyamatát) kezeli. Ezért a szem öregedésének hatásait lassíthatja, de teljesen nem állíthatja meg.

A PRESBYOND lézer biztonságos és hatékony köztes lépést jelent a presbyopiás betegek számára. Továbbá a vizsgálati adatok azt mutatják, hogy a látásélesség (a 20/20 látás esélye távolra) a PRESBYOND után (99%) jobb, mint a lencsecsere után (90,9%).

Az eljárás fájdalommentes, bár néha érezhető egyfajta nyomásérzés a szemen. Általában 5-10 percet vesz igénybe szemenként és körülbelül 30 percet az egész eljárás.

A presbyond lézerkezelést 40 év felettieknek ajánljuk, akik presbyopiában szenvednek, és akiknek a hagyományos lézeres műtét már nem ajánlott.

Műlencseimplantációs műtét 
A presbyopia lencsepótló műtéttel is megszüntethető.
A fénytörő lencsepótló műtét jobb választás a presbyópiában szenvedők számára.

A fénytörő lencsepótlás (RLE) a szemlencsét egy mesterséges intraokuláris lencsével helyettesíti a fénytörési hiba korrigálása és az élesebb fókusz elérése érdekében, csökkentve ezzel az olvasószemüveg vagy bifokális szemüveg viselésének szükségességét.

A presbyopiás betegek számára bifokális vagy trifokális lencsék használata ajánlott.
Bifokális műlencsék. A bifokális műlencse 2 távolságban biztosít tiszta látást. Beépített bifokális korrekcióval rendelkeznek, amely tiszta távollátást biztosít, amikor a szem egyenesen előre néz, miközben a közeli tárgyakat is tisztán látja. Az EDOF változatok még jobb távollátást biztosítanak, lehetővé téve akár a szemüveg elhagyását.

Multifokális. Ezek a műlencsék a legfejlettebbek és legerősebbek, a szemüveg teljes elhagyását eredményezik. Jó közeli, távoli és köztes látást biztosítanak, teljesen szükségtelenné teszik a szemüveg használatát. Ez az első számú választás azoknak a pácienseknek, akik szeretnék kiiktatni a dioptriákat, hogy megszabaduljanak a szemüvegtől.

A műlencsék személyreszabottak minden szem számára, az egyéni paraméterektől és dioptriáktól függően.

Szemüvegek és kontaktlencsék 
Szemüveg felírása – a látásjavítás legkényelmesebb megoldása még mindig a szemüveg viselése. A lencséket egy vizsgálatot követően szakember írja fel. Ennek a lehetőségnek a hátránya, hogy állandóan szemüveget kell viselni, ami számos tevékenységet ellehetetlenít.
Kontaktlencse – ez a lehetőség különösen akkor hatékony, ha Ön pusztán esztétikai okokból nem kíván többé szemüveget viselni. Ebben az esetben fontos, hogy a lencséket hogyan helyezik fel, és hogyan tárolják éjszaka steril környezetben, egy speciális oldat használatával.

 

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

A nystagmus az a szemészeti rendellenesség, amely esetén a szemek ismétlődő és akaratlan mozgásokat végeznek. Tudjon meg többet a további tünetekről és kezelési lehetőségekről.

A dyschromatopsia egy általános kifejezés különböző látászavarokra utal, amelyek jellemzője a színérzékelés hiányossága.

A „lebegő foltok” gyakran ártalmatlanok és természetes velejárói az öregedési folyamatnak. Tudja meg, mi okozza őket, és miként enyhítheti a tüneteket.

A szemallergiák a szervezet allergénre adott reakciója, ami a szem gyulladását és viszketését okozza. A leggyakoribb szemallergiák szezonálisak.

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

Az amblyopia egy látásprobléma, amely a köznyelvben „lusta szem” néven ismert. Ez az állapot az egyik vagy mindkét szemen előfordulhat, és a tanulmányok szerint a lakosság körülbelül 3%-a szenved ebben a szembetegségben.

A „száraz szem” vagy „fáradt szem” érzése az orvosi szakkifejezésekben „száraz keratoconjunctivitis” vagy „xerophthalmia” néven fordul elő, és a könnyfilm működési zavarára utal.

A kancsalság, más néven „szemtengelyferdülés” az a szemészeti betegség, amikor a szemtengelyek nem egy vonalban helyezkednek el. Ezáltal a két szem különböző irányba tekint egy fix pont nézésekor. 

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegség. Felnőtteknél, gyermekeknél és csecsemőknél egyaránt előfordulhat.

A jégárpa a felső vagy alsó szemhéj gyulladásában nyilvánul meg. Ez az egyik leggyakoribb szemészeti állapot, és akkor fordul elő, ha a szem faggyúmirigyeinek kiválasztása elzáródik. A jégárpa „chalazion” néven is előfordulhat.

A makuladegeneráció a makula és ezáltal a központi látás minőségének romlásával jár. Ez a betegség nem érinti a perifériás látást, így nem vezethet teljes vaksághoz.

A távollátás befolyásolja a közeli tárgyak látását. Lehet, hogy a távoli tárgyakat tisztán látja, de a közelebbi tárgyak, akár egy könyvben lévő szavak is, általában nem fókuszálhatók. A távollátás akkor fordul elő, amikor a szem nem fókuszálja megfelelően a fényt a retinára (a szem hátsó részén lévő fényérzékeny rétegre).

A rövidlátás egy olyan állapot, amely a fénytörési hibák kategóriájába tartozik (az asztigmatizmussal és a távollátással együtt). Általánosságban a rövidlátás homályos távoli látásként jelentkezik, míg a közellátás nem okoz problémát.

Az asztigmatizmus a rövidlátáshoz és a távollátáshoz hasonlóan fénytörési hiba. Általánosságban elmondható, hogy a rendellenesség a tárgyak, felületek távolságától függetlenül homályos, elmosódott látásban nyilvánul meg.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amelyet a közelre való látás csökkenése jellemez. Általában 40 éves kor körül jelentkezik.

A szürkehályog egy gyakori szemészeti megbetegedés, amely a látás fokozatos elvesztését okozza a lencse átlátszóságának csökkenése miatt. Tanulmányok szerint a lakosság mintegy 50%-a veszíti el látását ennek az állapotnak köszönhetően.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.