A szemhéjkifordulás

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

Mi okozza az ektrópiumot?

Ez a szemészeti rendellenesség több okból is kialakulhat, ezért a szemhéjkifordulás különböző típusait különböztetjük meg. A leggyakoribb okok a következők:

 • Öregedés. Ez a természetes jelenség a szemizmok és ínak gyengülésével jár együtt, ami befolyásolja a szemhéjak szemhez tapadását.
 • Genetikai betegségek.
 • Hegek vagy korábbi műtétek. Ezek befolyásolhatják a szemhéj szemhez tapadását.
 • Az arcidegek károsodása. A Bell-bénulás például a szemizmokat érinti, és ektrópiumhoz vezethet.
 • Rák. Bizonyos daganatképződmények hatással lehetnek a szemhéjra, kifelé fordíthatják azt.

Kockázati tényezők

Bizonyos sajátosságokkal rendelkező betegek nagyobb valószínűséggel szenvednek ektrópiumban. A kockázati tényezők közé tartoznak: 

 • Kontaktlencsék;
 • A szem ismételt megérintése;
 • Hosszú időn keresztül használt szemcseppek;
 • Idős kor;
 • Korábbi trauma;
 • Szemsebészeti beavatkozások;
 • A szemhéjat is érintő bőrbetegségek;
 • Arcbénulás.

Hányféle típusú ektrópium létezik?

A szem ektrópiájának több típusa létezik.

 1. Időskori vagy involúciós ektrópium. Ez az öregedés során jelentkezik, és ez a leggyakoribb.
 2. Veleszületett ektrópium. A páciensnek születésétől megvan.
 3. Bénulásos ektrópium. Olyan arcbénulással függ össze, amely az arc izmait érinti, és a szemhéj kifelé fordulását okozza.
 4. Hegesedéses ektrópium. Az arcot ért korábbi trauma vagy műtét következtében alakul ki. Előfordulhat allergiás bőrreakciók esetén is.
 5. Mechanikus ektrópium. A szemgolyót a szemhéjtól elválasztó daganatok következtében alakul ki.

Melyek az ektrópium tünetei?

Minden pislogással a szem felszínén könnyek oszlanak el, amelyek tisztítják, nedvesítik és védik a szemet a sérüléstől vagy a fertőzéstől. A könnyek ezután a szemhéj belső sarkaiban lévő üregekbe húzódnak vissza. Az ektrópiumban szenvedő betegeknél az alsó szemhéj eltávolodik a szemgolyótól, megakadályozva a könnyek megfelelő visszahúzódását. Így az alábbi tünetek jelennek meg: 

 • Szemszárazság;
 • Idegen test érzet;
 • Fotófóbia (fényérzékenység);
 • Túlzott könnyezés;
 • A látás minőségének romlása;
 • Szemfájdalom;
 • Vörösség;
 • Irritáció;
 • Túlzott nedvesedés;
 • Egyéb bakteriális fertőzések (pl. kötőhártya-gyulladás).

Hogyan diagnosztizálják az ektrópiumot?

Bár az ektrópium a nyilvánvaló szembetegségek közé tartozik (ellentétben például a szem toxoplazmózisával), a szakember a konzultációt a kórtörténet áttekintésével és szemvizsgálattal kezdi.

A szemészorvos különböző vizsgálatokkal meghatározza az egyes szemhéjak izomtónusát és feszességét, hogy megállapítsa az ektrópium okait és típusát. Ha nem veleszületett vagy visszamaradt állapotról van szó, a szakorvos a szemgolyó körüli szöveteket is megvizsgálja, hogy megállapítsa, nem daganat, heg vagy arcbénulás okozta-e az állapotot.

Hogyan kezelik az ektrópiumot?

A korai stádiumban az ektrópium szemészeti kezelése a következőkből áll:

 • Szemkenőcs;
 • Mesterséges könny (Megjegyzés: ha az ektrópiumot bizonyos típusú szemcseppek alkalmazása okozta, a kezelést a szakorvos tanácsára abba kell hagyni).

Műtét ektrópium esetén

Súlyos esetekben sebészeti beavatkozásra van szükség.

Az ektrópium típusától függően a szakemberek különböző eljárásokat alkalmaznak a szemhéj fiziológiás helyzetbe való visszahelyezésére.

 • Az időskori vagy involúciós ektrópiumot az alsó szemhéj egy szegmensének eltávolításával korrigálják.
 • A hegesedéses ektrópium esetében bőrátültetéssel állítják helyre az anatómiai síkot.
 • A bénulásos ektrópium az alsó szemhéj műtétén kívül a felső szemhéjba történő beültetéssel is járhat.

Ez a műtét nem invazív, fájdalommentes, és helyi érzéstelenítésben, ambulánsan végzik. A páciens visszatér ellenőrzésre, hogy:

 • eltávolítsák a kötést;
 • ellenőrízzék a szemhéj(ak) helyzetét;
 • eltávolítsák a varratokat. 

Egyes esetekben a gyulladás csökkentése és a fertőzés megelőzése érdekében a műtét után gyógyszeres kezelést – antibiotikumokat vagy cseppeket – írnak elő.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Ütemezze be a szemészeti vizsgálatot, ha:

 • észrevette, hogy az egyik vagy mindkét szemhéj hajlamos kifelé fordulni;
 • a szemei szárazak vagy éppen ellenkezőleg, túlzottan nedvesek.

Forduljon sürgősen orvoshoz, ha a szem ektrópiumát diagnosztizálták, és az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik:

 • A látásélesség csökkenése;
 • A szem súlyos kivörösödése;
 • Fokozódó fényérzékenység.

Ezek olyan súlyos szaruhártya-károsodást jelezhetnek, amely tartósan befolyásolja a látást. A Dr. Holhos klinikákon a legjobb ellátást nyújtjuk Önnek: jól képzett szakemberek és a legmodernebb szemészeti technológiák állnak rendelkezésére.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

A nystagmus az a szemészeti rendellenesség, amely esetén a szemek ismétlődő és akaratlan mozgásokat végeznek. Tudjon meg többet a további tünetekről és kezelési lehetőségekről.

A dyschromatopsia egy általános kifejezés különböző látászavarokra utal, amelyek jellemzője a színérzékelés hiányossága.

A „lebegő foltok” gyakran ártalmatlanok és természetes velejárói az öregedési folyamatnak. Tudja meg, mi okozza őket, és miként enyhítheti a tüneteket.

A szemallergiák a szervezet allergénre adott reakciója, ami a szem gyulladását és viszketését okozza. A leggyakoribb szemallergiák szezonálisak.

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

Az amblyopia egy látásprobléma, amely a köznyelvben „lusta szem” néven ismert. Ez az állapot az egyik vagy mindkét szemen előfordulhat, és a tanulmányok szerint a lakosság körülbelül 3%-a szenved ebben a szembetegségben.

A „száraz szem” vagy „fáradt szem” érzése az orvosi szakkifejezésekben „száraz keratoconjunctivitis” vagy „xerophthalmia” néven fordul elő, és a könnyfilm működési zavarára utal.

A kancsalság, más néven „szemtengelyferdülés” az a szemészeti betegség, amikor a szemtengelyek nem egy vonalban helyezkednek el. Ezáltal a két szem különböző irányba tekint egy fix pont nézésekor. 

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegség. Felnőtteknél, gyermekeknél és csecsemőknél egyaránt előfordulhat.

A jégárpa a felső vagy alsó szemhéj gyulladásában nyilvánul meg. Ez az egyik leggyakoribb szemészeti állapot, és akkor fordul elő, ha a szem faggyúmirigyeinek kiválasztása elzáródik. A jégárpa „chalazion” néven is előfordulhat.

A makuladegeneráció a makula és ezáltal a központi látás minőségének romlásával jár. Ez a betegség nem érinti a perifériás látást, így nem vezethet teljes vaksághoz.

A távollátás befolyásolja a közeli tárgyak látását. Lehet, hogy a távoli tárgyakat tisztán látja, de a közelebbi tárgyak, akár egy könyvben lévő szavak is, általában nem fókuszálhatók. A távollátás akkor fordul elő, amikor a szem nem fókuszálja megfelelően a fényt a retinára (a szem hátsó részén lévő fényérzékeny rétegre).

A rövidlátás egy olyan állapot, amely a fénytörési hibák kategóriájába tartozik (az asztigmatizmussal és a távollátással együtt). Általánosságban a rövidlátás homályos távoli látásként jelentkezik, míg a közellátás nem okoz problémát.

Az asztigmatizmus a rövidlátáshoz és a távollátáshoz hasonlóan fénytörési hiba. Általánosságban elmondható, hogy a rendellenesség a tárgyak, felületek távolságától függetlenül homályos, elmosódott látásban nyilvánul meg.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amelyet a közelre való látás csökkenése jellemez. Általában 40 éves kor körül jelentkezik.

A szürkehályog egy gyakori szemészeti megbetegedés, amely a látás fokozatos elvesztését okozza a lencse átlátszóságának csökkenése miatt. Tanulmányok szerint a lakosság mintegy 50%-a veszíti el látását ennek az állapotnak köszönhetően.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.