A szemhéjkifordulás

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

Mi okozza az ektrópiumot?

Ez a szemészeti rendellenesség több okból is kialakulhat, ezért a szemhéjkifordulás különböző típusait különböztetjük meg. A leggyakoribb okok a következők:

 • Öregedés. Ez a természetes jelenség a szemizmok és ínak gyengülésével jár együtt, ami befolyásolja a szemhéjak szemhez tapadását.
 • Genetikai betegségek.
 • Hegek vagy korábbi műtétek. Ezek befolyásolhatják a szemhéj szemhez tapadását.
 • Az arcidegek károsodása. A Bell-bénulás például a szemizmokat érinti, és ektrópiumhoz vezethet.
 • Rák. Bizonyos daganatképződmények hatással lehetnek a szemhéjra, kifelé fordíthatják azt.

Kockázati tényezők

Bizonyos sajátosságokkal rendelkező betegek nagyobb valószínűséggel szenvednek ektrópiumban. A kockázati tényezők közé tartoznak: 

 • Kontaktlencsék;
 • A szem ismételt megérintése;
 • Hosszú időn keresztül használt szemcseppek;
 • Idős kor;
 • Korábbi trauma;
 • Szemsebészeti beavatkozások;
 • A szemhéjat is érintő bőrbetegségek;
 • Arcbénulás.

Hányféle típusú ektrópium létezik?

A szem ektrópiájának több típusa létezik.

 1. Időskori vagy involúciós ektrópium. Ez az öregedés során jelentkezik, és ez a leggyakoribb.
 2. Veleszületett ektrópium. A páciensnek születésétől megvan.
 3. Bénulásos ektrópium. Olyan arcbénulással függ össze, amely az arc izmait érinti, és a szemhéj kifelé fordulását okozza.
 4. Hegesedéses ektrópium. Az arcot ért korábbi trauma vagy műtét következtében alakul ki. Előfordulhat allergiás bőrreakciók esetén is.
 5. Mechanikus ektrópium. A szemgolyót a szemhéjtól elválasztó daganatok következtében alakul ki.

Melyek az ektrópium tünetei?

Minden pislogással a szem felszínén könnyek oszlanak el, amelyek tisztítják, nedvesítik és védik a szemet a sérüléstől vagy a fertőzéstől. A könnyek ezután a szemhéj belső sarkaiban lévő üregekbe húzódnak vissza. Az ektrópiumban szenvedő betegeknél az alsó szemhéj eltávolodik a szemgolyótól, megakadályozva a könnyek megfelelő visszahúzódását. Így az alábbi tünetek jelennek meg: 

 • Szemszárazság;
 • Idegen test érzet;
 • Fotófóbia (fényérzékenység);
 • Túlzott könnyezés;
 • A látás minőségének romlása;
 • Szemfájdalom;
 • Vörösség;
 • Irritáció;
 • Túlzott nedvesedés;
 • Egyéb bakteriális fertőzések (pl. kötőhártya-gyulladás).

Hogyan diagnosztizálják az ektrópiumot?

Bár az ektrópium a nyilvánvaló szembetegségek közé tartozik (ellentétben például a szem toxoplazmózisával), a szakember a konzultációt a kórtörténet áttekintésével és szemvizsgálattal kezdi.

A szemészorvos különböző vizsgálatokkal meghatározza az egyes szemhéjak izomtónusát és feszességét, hogy megállapítsa az ektrópium okait és típusát. Ha nem veleszületett vagy visszamaradt állapotról van szó, a szakorvos a szemgolyó körüli szöveteket is megvizsgálja, hogy megállapítsa, nem daganat, heg vagy arcbénulás okozta-e az állapotot.

Hogyan kezelik az ektrópiumot?

A korai stádiumban az ektrópium szemészeti kezelése a következőkből áll:

 • Szemkenőcs;
 • Mesterséges könny (Megjegyzés: ha az ektrópiumot bizonyos típusú szemcseppek alkalmazása okozta, a kezelést a szakorvos tanácsára abba kell hagyni).

Műtét ektrópium esetén

Súlyos esetekben sebészeti beavatkozásra van szükség.

Az ektrópium típusától függően a szakemberek különböző eljárásokat alkalmaznak a szemhéj fiziológiás helyzetbe való visszahelyezésére.

 • Az időskori vagy involúciós ektrópiumot az alsó szemhéj egy szegmensének eltávolításával korrigálják.
 • A hegesedéses ektrópium esetében bőrátültetéssel állítják helyre az anatómiai síkot.
 • A bénulásos ektrópium az alsó szemhéj műtétén kívül a felső szemhéjba történő beültetéssel is járhat.

Ez a műtét nem invazív, fájdalommentes, és helyi érzéstelenítésben, ambulánsan végzik. A páciens visszatér ellenőrzésre, hogy:

 • eltávolítsák a kötést;
 • ellenőrízzék a szemhéj(ak) helyzetét;
 • eltávolítsák a varratokat. 

Egyes esetekben a gyulladás csökkentése és a fertőzés megelőzése érdekében a műtét után gyógyszeres kezelést – antibiotikumokat vagy cseppeket – írnak elő.

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Ütemezze be a szemészeti vizsgálatot, ha:

 • észrevette, hogy az egyik vagy mindkét szemhéj hajlamos kifelé fordulni;
 • a szemei szárazak vagy éppen ellenkezőleg, túlzottan nedvesek.

Forduljon sürgősen orvoshoz, ha a szem ektrópiumát diagnosztizálták, és az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik:

 • A látásélesség csökkenése;
 • A szem súlyos kivörösödése;
 • Fokozódó fényérzékenység.

Ezek olyan súlyos szaruhártya-károsodást jelezhetnek, amely tartósan befolyásolja a látást. A Dr. Holhos klinikákon a legjobb ellátást nyújtjuk Önnek: jól képzett szakemberek és a legmodernebb szemészeti technológiák állnak rendelkezésére.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.