Angiofluorográfia (AFG)

Az angifluorográfia olyan diagnosztikai eljárás, amely egy speciális kamerát használ a retinában lévő véráramlás rögzítésére.

Mi az Angiofluorográfia?

A tényleges eljárás 10-20 percet vesz igénybe. A rendelőnkben való tartózkodás átlagos időtartama 1-2 óra lehet. A vizsgálatot megelőzően egy ápoló áttekinti az Ön kórtörténetét.

A vizsgálat nem jár közvetlen szemkontaktussal. Az eljárás előtt az Ön szemét kitágítjuk. A fluoreszcein hatóanyagot a karján lévő vénába fecskendezzük. Miközben az anyag áthalad a szem vérerein, képek készülnek a retinában történő véráramlás rögzítésére. A fényképek felfedhetik a rendellenes ereket vagy a retina alatti nyálkahártya károsodását. A képeket fekete-fehérben rögzítik, és az erekben lévő fluoreszkáló anyagot világosszürke vagy fehér képként rögzítik. Az eredmény értelmezése a hipofluoreszcenciát (sötétség) vagy hiperfluoreszcenciát (fényesség) mutató területek azonosításán alapul.

Egyesek enyhe hányingert tapasztalhatnak az eljárás során. Az érzés néhány másodpercen belül elmúlik. A festékkel szembeni allergiás reakciók ritkák. Ha előfordulnak, kiütéseket és viszketést okozhatnak. Ezt a reakciót antihisztaminokkal kezelik. A súlyos allergiás reakciók rendkívül ritkák. A pupillák kitágulása után a látása homályossá válhat.

A leggyakoribb reakció a hányinger és hányás. Szájszárazság vagy fokozott nyálelválasztás, fokozott szívverés és tüsszögés is előfordulhat. Ritka esetekben súlyos allergiás reakció léphet fel, amely magában foglalhatja a gége duzzanatát, csalánkiütést, légzési nehézséget, ájulást vagy akár szívmegállást is.

Ha Ön terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet, kerülje a fluoreszcein angiográfiát. A magzatra nézve nincsenek ismert kockázatok.

Milyen rendellenességeket lehet diagnosztizálni az Angiofluorográfiával?

Kezelőorvosa angiofluorográfiát javasolhat annak megállapítására, hogy a szem hátsó részén lévő erek megfelelő véráramlást kapnak-e. Ez olyan szembetegségek diagnosztizálására is használható, mint a makuladegeneráció vagy a diabéteszes retinopátia.

Makuladegeneráció

A makuladegeneráció a makulában jelentkezik, amely a szem központi része, amely lehetővé teszi a finom részletekre való fókuszálást. Néha a rendellenesség olyan lassan romlik, hogy előfordulhat, hogy egyáltalán nem vesz észre semmilyen változást. Egyeseknél ez a látás gyors romlását okozza, és mindkét szemen vakság léphet fel.

Mivel a betegség tönkreteszi a központi fókuszált látást, megakadályozza Önt abban, hogy:

 • tisztán lássa a tárgyakat
 • vezessen
 • olvasson a oldalon.
 • TV-t nézzen

Diabéteszes retinopátia

A diabéteszes retinopátiát a hosszú távú cukorbetegség okozza, és a szem hátsó részén lévő erek, vagyis a retina maradandó károsodását eredményezi. A retina a szembe érkező képeket és fényt jelekké alakítja, amelyek aztán a látóidegen keresztül az agyba jutnak.

Ennek a rendellenességnek két típusa van:

 • non-proliferatív diabéteszes retinopátia, amely a betegség korai stádiumában jelentkezik.
 • proliferatív diabéteszes retinopátia, amely később alakul ki és súlyosabb.

Orvosa fluoreszcein angiográfiát javasolhat annak megállapítására is, hogy az ilyen szembetegségek kezelésére alkalmazott kezelések működnek-e.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.