Szemészeti eredetű fejfájás

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Hányféle fejfájás létezik?

A fejfájás akkor jelentkezik, amikor a túlzottan aktív idegsejtek impulzusokat küldenek az agyba. A vérerek ekkor kitágulnak és gyulladásos anyagokat bocsátanak ki, amelyek lüktető fájdalmat váltanak ki. A fejfájás lehet:

 1. Elsődleges
  1. Migrének
  2. Tenziós fejfájás, más néven stresszes fejfájás, idiopátiás fejfájás vagy pszichogén fejfájás.
  3. Cluster fejfájás, cephalalgia, Horton-szindróma, halmozott fejfájás vagy cluster fejfájás.
  4. Krónikus fejfájás
  5. Krónikus progresszív fejfájás, más néven gyulladásos fejfájás.
  6. Nyakszirti fejfájás
 2. Másodlagos (a szomszédos szervek betegségei, idegbetegségek és mentális betegségek által okozott)

A szemészeti fejfájás egy másodlagos fejfájás, amelyet a szem valamely rendellenessége okoz. A glaukóma, a látászavarok és a kancsalság a szemfejfájás leggyakoribb okai közé tartoznak.

Mi okozza a szemészeti fejfájást?

 1. A szemészeti fejfájás leggyakrabban azoknál a betegeknél fordul elő, akiknél fénytörési hibák fordulnak elő, és semmit sem tesznek a korrekciójuk érdekében. A távollátás, a rövidlátás és az asztigmatizmus olyan szemészeti betegségek, amelyek a közel-, a távol- vagy a közel- és a távollátást egyaránt befolyásolják, attól függően, hogy milyen típusú és mennyire előrehaladott az állapot. A fejfájás általában a tévé, számítógép vagy telefon előtt eltöltött hosszú idő után jelentkezik, vagy miután a beteg sokat ír vagy olvas. Ebben az esetben a szem eredetű fejfájás szemgödör fölötti, és kisugározhat a temporális és okcipitális régióba.
 2. Szemgödör fölötti fejfájás az is, ha a páciens a szaruhártya, a szivárványhártya vagy a csillószőrtest rendellenességében szenved. Ezek a szemek vörösségével és fényérzékenységével válnak láthatóvá. A fejfájás itt azért gyakori, mert a szivárványhártya, a csillótest és a szaruhártya erősen innervált.
 3. A kancsalság egy másik szemészeti állapot, amely fejfájásban nyilvánulhat meg. A „kereszttekintés” vagy „kereszttekintés” olyan állapot, amikor a binokuláris látás károsodik, és az egyik szem eltér, amikor egy fix pontra kell néznie.
 4. A zöldhályog szintén okozhat fejfájást. A fejfájáson kívül a beteg a következőket tapasztalja: szemfájdalom, alagútlátás, fényérzékenység, vörös szemek, hányinger, hányás és homályos látás.

Melyek a szemészeti fejfájás tünetei?

A szem eredetű fejfájás jelei a következők:

 • Szemfájdalom
 • Fényérzékenység
 • Látászavarok
 • Szédülés
 • Hányinger
 • Hányás
 • Magas vérnyomás
 • Láz
 • Görcsök
 • Parézis

Hogyan diagnosztizálják a szemészeti fejfájást?

A diagnózis felállítása szemészeti szakvizsgálat során történik. Ez egy sor részletes vizsgálatot foglal magában:

 • A páciens kórtörténetének meghatározása (milyen gyakoriak a fejfájások, mikor fordulnak elő, milyen súlyosak, milyen tényezők váltják ki őket, van-e a családban fejfájás).
 • A látásélesség meghatározása
 • A szemtörés mérése
 • A szemnyomás mérése
 • A szem motilitásának vizsgálata
 • Az elülső pólus biomikroszkópos vizsgálata
 • Szemfenékvizsgálat
 • Számítógépes perimetria
 • Gonioszkópia
 • Ha a fejfájás mellett a beteg eszméletvesztéssel is jelentkezik, ajánlott az elektroenkefalogram elvégzése.
 • Egyéb vizsgálatok: CT-vizsgálat, MRI, lumbálpunkció – a szakorvos észrevételeitől függően.

Fejfájás gyermekeknél

A gyermekkori fejfájás leggyakrabban vírusfertőzésekkel és az arcüregek, a fülek vagy a torok fertőzéseivel függ össze. Egyéb okok lehetnek:

 • Dehidratáció
 • Szemészeti betegségek
 • Fogászati betegségek
 • A pihentető alvás hiánya
 • Túl hosszú képernyő előtt töltött idő
 • Agyhártyagyulladás
 • Fejsérülés
 • Agydaganatok

Forduljon a sürgősségi orvoshoz, ha a gyermeknél az alábbiakat észleli:

 • Bármilyen fejfájás, 4 éves kor alatt
 • Fejfájás alvásból való felébredéskor
 • Egyre gyakoribbá vagy intenzívebbé váló fejfájás
 • Fejfájás, láz, hányás és hányinger
 • Homályos látással kísért fejfájás
 • Esés vagy ütés utáni fejfájás
 • Eszméletvesztéssel járó fejfájás

Fejfájás: Szemészeti kezelés

Szemészeti eredetű fejfájás esetén a szemészeti vizsgálat határozza meg a kezelés típusát is. Az állapot súlyosságától függően a páciensnek a következőket írhatják elő:

 • Szemüveg vagy kontaktlencse
 • Helyi kezelés szemcseppekkel
 • Gyógyszeres kezelés (fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, érösszehúzó szerek)
 • Lézeres szemműtét

Dr. Holhos klinikái a szemészeti ipar legmodernebb berendezéseivel és technológiájával vannak felszerelve. Ezek a Dr. Holhoș szemészeti szakrendelő hálózat szakorvosai révén nemcsak az Ön látásának minőségét, hanem az életminőségét is javítják.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

A nystagmus az a szemészeti rendellenesség, amely esetén a szemek ismétlődő és akaratlan mozgásokat végeznek. Tudjon meg többet a további tünetekről és kezelési lehetőségekről.

A dyschromatopsia egy általános kifejezés különböző látászavarokra utal, amelyek jellemzője a színérzékelés hiányossága.

A „lebegő foltok” gyakran ártalmatlanok és természetes velejárói az öregedési folyamatnak. Tudja meg, mi okozza őket, és miként enyhítheti a tüneteket.

A szemallergiák a szervezet allergénre adott reakciója, ami a szem gyulladását és viszketését okozza. A leggyakoribb szemallergiák szezonálisak.

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

Az amblyopia egy látásprobléma, amely a köznyelvben „lusta szem” néven ismert. Ez az állapot az egyik vagy mindkét szemen előfordulhat, és a tanulmányok szerint a lakosság körülbelül 3%-a szenved ebben a szembetegségben.

A „száraz szem” vagy „fáradt szem” érzése az orvosi szakkifejezésekben „száraz keratoconjunctivitis” vagy „xerophthalmia” néven fordul elő, és a könnyfilm működési zavarára utal.

A kancsalság, más néven „szemtengelyferdülés” az a szemészeti betegség, amikor a szemtengelyek nem egy vonalban helyezkednek el. Ezáltal a két szem különböző irányba tekint egy fix pont nézésekor. 

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegség. Felnőtteknél, gyermekeknél és csecsemőknél egyaránt előfordulhat.

A jégárpa a felső vagy alsó szemhéj gyulladásában nyilvánul meg. Ez az egyik leggyakoribb szemészeti állapot, és akkor fordul elő, ha a szem faggyúmirigyeinek kiválasztása elzáródik. A jégárpa „chalazion” néven is előfordulhat.

A makuladegeneráció a makula és ezáltal a központi látás minőségének romlásával jár. Ez a betegség nem érinti a perifériás látást, így nem vezethet teljes vaksághoz.

A távollátás befolyásolja a közeli tárgyak látását. Lehet, hogy a távoli tárgyakat tisztán látja, de a közelebbi tárgyak, akár egy könyvben lévő szavak is, általában nem fókuszálhatók. A távollátás akkor fordul elő, amikor a szem nem fókuszálja megfelelően a fényt a retinára (a szem hátsó részén lévő fényérzékeny rétegre).

A rövidlátás egy olyan állapot, amely a fénytörési hibák kategóriájába tartozik (az asztigmatizmussal és a távollátással együtt). Általánosságban a rövidlátás homályos távoli látásként jelentkezik, míg a közellátás nem okoz problémát.

Az asztigmatizmus a rövidlátáshoz és a távollátáshoz hasonlóan fénytörési hiba. Általánosságban elmondható, hogy a rendellenesség a tárgyak, felületek távolságától függetlenül homályos, elmosódott látásban nyilvánul meg.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amelyet a közelre való látás csökkenése jellemez. Általában 40 éves kor körül jelentkezik.

A szürkehályog egy gyakori szemészeti megbetegedés, amely a látás fokozatos elvesztését okozza a lencse átlátszóságának csökkenése miatt. Tanulmányok szerint a lakosság mintegy 50%-a veszíti el látását ennek az állapotnak köszönhetően.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.