ILM Peeling 

A retinamembránok az üvegtest hátsó része és a retina központi területe, a makula közötti határfelület megbetegedései; jellemzőjük, hogy ezen a területen egy áttetsző „lap” jelenik meg, amely húzza és összehajtja a makulát, így befolyásolja a retinasejteket és specifikus tüneteket okoz.

Mi az ILM Peeling?

Az ILM peeling ma már általánosan alkalmazott sebészeti technika különböző vitreoretinális rendellenességek kezelésére, beleértve a makula lyukakat, a makuláa ráncokat, az epiretinalis membránokat, a diabéteszes makulaödémát, a retinaleválást, a retinavéna elzáródásokat, a vitreomaculáris húzódást, a látóideg makulopátiát és a Terson-szindrómát. Az ILM leválása megszünteti a lyuk szélei körüli érintőleges húzóerőt, amely folyamatról úgy gondolják, hogy hozzájárul a makula lyuk kialakulásához. Biztosítja továbbá a hyaloidok vagy epiretinalis membránok maradványainak eltávolítását, amelyek egyébként esetleg kimaradnának. Ez biztosítja a beteg számára a legjobb esélyt a sikeres műtétre.

A belső határmembrán (ILM), az üvegtest és a retina idegrostrétege közötti határfelületként szolgál. Alapvető szerepet játszik a retina fejlődésében, szerkezetében és működésében, bár különböző vitreoretinalis rendellenességek, különösen a makula lyukak kóros összetevője is. Csak az idiopátiás makula lyukak kialakulásának megértése és az idiopátiás makula lyukak sebészetének megjelenése vezetett az adjuváns ILM peeling gondolatának feltárásához a trakciós makulopátiák kezelésében. Jelenleg az ILM peeling a vitreoretinalis sebészek körében általánosan alkalmazott sebészeti technika, mivel úgy találták, hogy növeli a makula lyukak sikeres lezárásának arányát és javítja a műtéti eredményeket más vitreoretinalis betegségek esetén.

A makula a retina központi területe, amelynek szerepe a látás pontosságának és fókuszálási képességének biztosítása. Ha a makula károsodik, a beteg elveszíti látásélességét, torz képeket, részleteket vagy színeket lát. Gyakorlatilag az egész látás és a térérzékelés érintett. Az epimakuláris membrán spontán is növekedhet, és érintheti a makulát.

Honnan észlelheti, hogy ILM Peeling műtétre van szüksége?

Az ILM Peeling mellett több esetben is dönthetünk:

A makula lyukak javítási műtétei során a lyukak sikeres zárási aránya javult, nagyrészt az ILM peelingnek köszönhetően. Az ILM-en történő sejtburjánzás érintőleges húzóerőt okozhat. Az ILM eltávolítása javítja a trakciós komponenst, és bizonyítottan anatómiai szinten sikeres makula lyuk zárást eredményez. Retrospektív tanulmányokból és metaanalízisekből származó adatok azt mutatják, hogy az ILM peelinggel végzett vitrectomia magasabb záródási arányt eredményez és jobban javítja a látásélességet, mint az ILM nélküli vitrectomia. Tekintettel az alacsonyabb ismételt műtéti arányra, az ILM peeling költséghatékony beavatkozás a makula lyukak kezdeti műtétje során. Az ILM peeling különösen fontos, ha más változók korlátozzák a záródási arányt, például nagy, krónikus vagy traumás lyukak esetén.

Az ILM peeling megfontolandó a következő esetekben is:

 • Epiretinalis membrán eltávolítása
 • Diabéteszes makulaödéma
 • Retinavéna elzáródás
 • Retinaleválás

Az ILM peelingről beszámoltak, hogy hatékony a vitreomacularis trakció, a makulopátia opticus fossa és a Terson-szindróma műtéteiben is.

Rizikófaktorok lehetnek az idősebb életkor, az üvegtest leválása, a másik szem epimakuláris membránjának anamnézise. A legnagyobb előfordulási gyakoriságú népességszegmens a 60 év felettiek.

Milyen tünetek vezetnek az ILM peelinghez?

 • csökkent központi látás, nehézségek az olvasásban, írásban, részletek megkülönböztetésében stb.
 • torz látás – az egyenes vonalak görbe, hullámos vagy megtört vonalaknak tűnnek.

Előrehaladott formájában ez a membrán a központi terület sejtjeinek teljes pusztulását okozhatja, ami az úgynevezett ” makula lyuk” kialakulásához vezet, és a látás teljes elvesztéséhez.

A legtöbb esetben az epimakuláris membrán előfordulása idiopátiás, azaz létezése nem magyarázható a beteg esetlegesen fennálló más betegségével összefüggésben. Ebben az esetben az állapot egészséges betegeknél fordul elő, más szembetegség jelenléte nélkül.

A legtöbbször az epimakuláris membrán hirtelen megjelenését az üvegtestben (a szem közepén lévő átlátszó gélből álló szemrész) bekövetkező természetes változások okozzák. E változások hatására a retinából és a szem más részeiből származó sejtek jutnak be az üvegtestbe. Ezek a sejtek végül a makulán telepednek meg, ahol hártyát képezhetnek.

Más esetekben azonban az epimakuláris membránnak másodlagos oka is lehet, azaz egy korábbi szemprobléma következménye. Ezek közé tartoznak a következők:

 • A retinaleválás műtétjének szövődménye
 • Szemgyulladás
 • A retina érrendszeri rendellenességei
 • Szemészeti trauma
 • Intraokuláris tumorok
 • Degeneratív retinabetegségek
 • Retinaleválás

Mit jelent az ILM Peeling műtét?

Az ILM peelinget általában a standard pars plana vitrectomia után végzik, a hátsó haloid eltávolításával. Az ILM eltávolítása technikailag nehéz az átlátszóság és a rendkívül vékonysága miatt. Az ILM festésére szolgáló segédfesték használata megkönnyíti az eltávolítását. Miután ezt a lépést elvégezték, a sebész képes a membránt mikrosebészeti csipesszel eltávolítani. Ha a betegnek a membrán húzódása miatt makula lyuka van, az alkalmazott műtéti technikát fordított lebeny peelingnek nevezik.

Melyek a kockázati tényezők?

Rizikófaktorok lehetnek: idős kor, üvegtesti leválás, kórtörténetben epimakuláris membrán a másik szemen. A legnagyobb előfordulási gyakoriságú népességszegmens a 60 év felettiek.

Az epimakuláris membránt sebészileg kezelik. A műtét vitrektómiából áll, amely eltávolítja az üvegtestet. Miután ezt a lépést elvégezték, a sebész mikrosebészeti csipesszel eltávolíthatja a membránt. Ha a páciensnek a membrán húzódása miatt makula lyuka van, az alkalmazott műtéti technikát fordított lebeny peelingnek nevezik.

Milyen szövődmények léphetnek fel az ILM peeling műtét után?

A kisebb szövődmények, beleértve a focalis retinagyulladást, a vérzéseket és az ödémát, gyakran spontán megszűnnek. A peeling során bekövetkező közvetlen mechanikai trauma az idegrostréteg károsodását is okozhatja.

Melyek a szakorvos javaslatai az ILM Peeling műtét után?

 • kezelést írnak elő, amelyet a páciens otthon fog követni
 • kerülni kell, hogy zsebkendővel vagy piszkos kézzel érintse meg a műtött szemet
 • fürdeni szabad, de vigyázni kell, hogy ne kerüljön víz a műtött szembe
 • kerülni kell a fizikai megerőltetést, különösen a műtött szem nyomkodását vagy dörzsölését
 • a tünetek bármilyen változása esetén a betegnek azonnal orvoshoz kell fordulnia
 • napközben viseljen napszemüveget
 • előfordulhat, hogy néhány napig szemtapaszt vagy szemvédőt kell viselnie

Lásd a Műtétek árait

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Műtétek

A SMILE PRO a SMILE műveletek második generációja. A RelEx SMILE sikere után a Zeiss kifejlesztette a technológia következő szintjét.

A RelEx SMILE lézeres műtét a legmodernebb dioptriacsökkentő technika, amely a Carl Zeiss Meditec VisuMax femtolézerrel végezhető.

A FemtoLASIK műtét a Dr. Holhoș hálózatban elérhető refraktív műtétek sorába tartozik, és a lézeres műtétek 2. generációjába tartozik.

Az Excimer lézeres dioptriacsökkentő műtét azoknak szól, akik szeretnének megszabadulni a szemüvegtől, és akiknél rövidlátást, asztigmatizmust, rövidlátást és rövidlátó asztigmatizmust, távollátást diagnosztizáltak.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amely megnehezíti a közeli tárgyak látását.

A nagy dioptriák (rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus vagy presbyopia) műlencseimplantátummal korrigálhatók. Az eljárás hasonló a szürkehályogműtéthez, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a lencsét a szürkehályog megjelenése előtt cserélik ki.

A szürkehályogban szenvedő emberek számára a műlencseimplantációs műtét (szürkehályog műtét) az egyetlen kezelési módszer. Tudja meg, mivel jár a műtét és melyek a beavatkozás következményei.

A szem egy nagyon összetett szerv, alkotóelemei egészként működnek a látásunk biztosítása érdekében. A szemgolyó közepén üvegtesti folyadék található, egy átlátszó gél, amely megőrzi a szemgolyó gömb alakú formáját.

Az üvegtest a szemgolyó közepén, a lencse és a retina között helyezkedik el, és „gélszerű” megjelenésű. Az egészséges üvegtest teljesen átlátszó, így a fény gond nélkül eljut a retinára, ezáltal biztosítva a tiszta látást.

A retinamembránok az üvegtest hátsó része és a retina központi területe, a makula közötti határfelület megbetegedései; jellemzőjük, hogy ezen a területen egy áttetsző „lap” jelenik meg, amely húzza és összehajtja a makulát, így befolyásolja a retinasejteket és specifikus tüneteket okoz.

A glaukóma krónikus, kétoldali szembetegség, amelyet a látóideg rostjainak fokozatos pusztulása jellemez, amely ideg felelős a szemből az agyba történő információátvitelért. Tudjon meg többet a glaukómaműtétről.

A pterygium a degenerált bulbáris kötőhártya (a szemgolyó feletti átlátszó lemez) háromszög alakú nyúlványa a szaruhártya szélén.

A Cross-linking műtét a keratoconusban, azaz a szaruhártya deformációjában szenvedő betegeknél alkalmazott eljárás.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.