Szürkehályog műtét

A szürkehályogban szenvedő emberek számára a műlencseimplantációs műtét (szürkehályog műtét) az egyetlen kezelési módszer. Tudja meg, mivel jár a műtét és melyek a beavatkozás következményei.

Hogyan állapíthatja meg, hogy szürkehályog műtétre van szüksége?

Úgy tűnhet, hogy a szürkehályog miatt csak az idősebbeknek kell aggódniuk, de ez nem így van. Nemcsak, hogy bármely életkorban kialakulhat szürkehályog, de 40 év felett megnő a valószínűsége, hogy kialakul. Elég lassan fejlődhet ki ahhoz, hogy addig ne észlelje, amíg nem befolyásolja a látását. A kezelés egyetlen módja pedig a műlencseimplantációs műtéttel történő eltávolításuk.

Íme néhány jel arra, hogy valószínűleg időszerű a műtét:

 • homályos, zavaros vagy gyenge látás
 • fotofóbia: intolerancia a természetes vagy mesterséges fénnyel szemben
 • a fényszórók vakító fénye által okozott vizuális panaszok
 • erősebb fényre van szükség az olvasáshoz és más tevékenységekhez
 • a fényforrások körüli fénycsóvák megjelenése
 • gyakori változtatások a szemüveglencsék vagy kontaktlencsék felírásában
 • a közellátás javulása, a távollátás egyidejű csökkenésével (eleinte néhány páciens, akinek plusz dioptriája volt, örül, hogy „visszatért a látása” – szemüveg nélkül vagy régebbi, kisebb dioptriájú szemüveggel tud olvasni).
 • a dioptriák növekedése a rövidlátóknál (mínusz lencsék)
 • a kromatikus érzék megváltozhat nukleáris szürkehályog esetén, ami a sárga/kék tengely hiányával jár együtt
 • a látótérben általános érzékenységcsökkenés (automatizált perimetriában) vagy az izopterek összehúzódása, lokalizált szkotozorok (kinetikus perimetriában) jelentkezhetnek.

Mit jelent a szürkehályog műtét?

Ez a technika egy kis bemetszést és a lencse ultrahanggal történő széttöredezését követően a lencse eltávolítását jelenti. A módszer előnye a gyors sebgyógyulás varratok nélkül, a látásfunkció kiváló helyreállítása és a műtét utáni szövődmények alacsony aránya. A műtétet egyszerre egy szemen végzik. Mindkét szemet nem ajánlott ugyanazon a napon műteni.

A műtétet antibiotikum és szteroid gyulladáscsökkentő szubkonjunktivális beadásával és fedőkötés felhelyezésével fejezzük be. Röviddel a műtét után a beteg különösebb korlátozás nélkül hazamehet. 45 napig helyi szemcseppes kezelésre van szükség, kerülni kell a fizikai megterhelést, a poros környezetet és a szem dörzsölését/nyomását. A szemet naponta forralt és lehűtött vízzel vagy sóoldattal mossuk át, majd eldobható törlőkendővel töröljük át a szemet. Az idegentest-érzés, könnyezés vagy fényérzékenység és homályos látás a műtét utáni első napokban normális.

A műlencse biokompatibilis anyagból készül, amely a természetes lencsét helyettesíti. A leggyakrabban használt a „hátsó kamrás”, mert pontosan ott helyezkedik el, ahol a természetes lencsénk van. Anyagától függően többféle típusa lehet, és a leggyakrabban az összehajthatót használják. A műlencsék lehetnek:

 • Szférikus vagy aszférikus monofokális műlencsék
 • Tórikus monofokális műlencse
 • Multifokális
 • Multifokális tórikus

A műlencsét minden esetben a vizsgálatokat követően javasoljuk. A monofokális műlencsék egyetlen fókuszponttal rendelkeznek, amely egy távolságban, általában a távollátásnál biztosít tiszta látást, ami azt jelenti, hogy a páciensnek a műtét után is szüksége lesz szemüvegre a közellátáshoz (olvasáshoz). Az aszférikus műlencsék a szférikus műlencséknél tisztább látást biztosítanak.

A tórikus műlencséket asztigmatizmusban szenvedő betegek számára ajánlják.

A multifokális műlencsék a legjobb teljesítményűek, és lehetővé teszik a betegek számára, hogy különböző távolságokban tisztán lássanak, és nagyobb szabadságot élvezzenek. A multifokális műlencsék három fókuszponttal rendelkeznek a közel-, a közép- és a távollátásért. A multifokális műlencsét viselő betegek 90%-a már egyáltalán nem visel szemüveget. Ezek olyan egyedi műlencsék, amelyek a legjobb látáskomfortot nyújtják a mindennapi tevékenységek során.

Mire számíthat a szürkehályog műtét után?

A gyógyulási idő általában egy-két nap, de minden ember különböző, és a gyógyulás a szem egészségétől és a műtét nehézségétől függ. Ráadásul egy nem természetes elem került a szervezetbe, ami még fontosabbá teszi, hogy rendszeres időközönként ellenőrzésre térjen vissza, hogy a sebész figyelemmel tudja kísérni a fejlődését. A homályos látás vagy a ködös látásérzet közvetlenül a műtét után jellemző. Előfordulhat, hogy a szemet kissé fájdalmasnak és nehéznek érzi, ami szintén normális. Ezek a tünetek javulni fognak, és az irritáció néhány napon belül megszűnik. A szemei kissé duzzadtak is lehetnek, és a szemfehérjén piros foltok (felületes vér) láthatók, de ezek a tünetek is elmúlnak néhány héttel a műtét után.

A műtét vagy lézeres műtét után tisztában kell lennie azzal, hogy számos normális mellékhatás jelentkezhet, ezért orvosa bizonyos lépéseket fog javasolni, és bizonyos tevékenységeket meg fog tiltani. Nagyon fontos, hogy a szakember tanácsait figyelembe vegye, hogy a kezelési tervet betartsa, és minél hamarabb élvezhesse a beavatkozás pozitív eredményeit.

Homályos látás – a beavatkozás után azonnal észre fogja venni, hogy látása homályos lesz, és néhány napig, de akár 6 hétig is kellemetlen érzései lesznek.

Gépjárművezetés képtelensége – mivel látása meggyengült, minden szakember azt javasolja, hogy kerülje a gépjárművezetést, amíg állapota nem normalizálódik, és újra biztonságos az Ön és a többi közúti szereplő számára.

A felépülési időszak szükségessége – a műtét után egy pihenő- és relaxációs időszak következik, amely alatt Ön teljesen felépül és a legapróbb részletekig visszanyeri látását. Ez azt jelenti, hogy a megerőltető fizikai tevékenységet szüneteltetni kell, és betegszabadság is ajánlott.

Új ápolási rutin – a műtét után ügyeljen arra, hogy ne nyúljon a szeméhez, még akkor sem, ha kellemetlen érzést vagy viszketést érez. Emellett a szemorvos által felírt cseppek használata előtt fontos az alapos kézmosás, hogy a fertőzés lehetőségét korlátozza.

Milyen szövődmények léphetnek fel a szürkehályog műtét után?

A szürkehályog műtét utáni szövődmények ritkák, és a legtöbbjük sikeresen kezelhető. A szürkehályog műtét kockázatai közé tartoznak:

A szövődmények kockázata nagyobb, ha Önnek más szembetegsége vagy súlyos egészségügyi problémája van. Előfordul, hogy a szürkehályogműtét nem javítja a látást, mert a háttérben más betegségek, például glaukóma vagy makuladegeneráció okozta szemkárosodás áll. Amennyiben lehetséges, érdemes lehet más szemproblémákat is felmérni és kezelni, mielőtt a szürkehályogműtét mellett döntene.

Melyek a szakorvos tanácsai a szürkehályogműtét után?

A műtét után akár hat hétig is homályos lehet a látása. A beteg a műtét után azonnal hazamehet. A műtött szemet másnapig bekötözve kell hagyni. Másnap konzultációra jelentkezik a klinikán – a kötést leveszik, és elmagyarázzák neki a műtött szem ápolására vonatkozó teendőket, valamint a kezelés módját, majd az orvos megvizsgálja.

 • az előírt kezelést 45 napig otthon kell folytatni
 • a műtött szemet forralt és lehűtött vízzel vagy sóoldattal és sminkeltávolító vattakorongokkal kell átmosni.
 • kerülni kell, hogy zsebkendővel vagy piszkos kézzel érintsük meg a műtött szemet.
 • fürdeni szabad, de úgy, hogy a víz ne kerüljön a műtött szembe.
 • kerülni kell a fizikai erőfeszítést. Ne nyomja vagy dörzsölje a műtött szemet
 • a szem gyógyulása legalább 8 hétig tart.
 • 45 nappal a műtét után a beteg kontrollvizsgálatra jelentkezik. Szemüveget is felírnak, ha szükséges a távollátáshoz vagy olvasáshoz.
 • a tünetek bármilyen változása esetén a beteg sürgősségi időpontot kér az orvostól.
 • Ne dörzsölje a szemét, és ne szorítsa össze a szemhéját!
 • A cseppek használata előtt mosson kezet, és ne nyúljon a szemcseppentőhöz

Ismerje meg a szürkehályog műtét folyamatát, közvetlenül Dr. Holhos-tól, az alábbi videóban:

A szürkehályog műtét árai

Lásd a Műtéti árak teljes listáját, vagy további részletekért forduljon hozzánk.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Műtétek

A SMILE PRO a SMILE műveletek második generációja. A RelEx SMILE sikere után a Zeiss kifejlesztette a technológia következő szintjét.

A RelEx SMILE lézeres műtét a legmodernebb dioptriacsökkentő technika, amely a Carl Zeiss Meditec VisuMax femtolézerrel végezhető.

A FemtoLASIK műtét a Dr. Holhoș hálózatban elérhető refraktív műtétek sorába tartozik, és a lézeres műtétek 2. generációjába tartozik.

Az Excimer lézeres dioptriacsökkentő műtét azoknak szól, akik szeretnének megszabadulni a szemüvegtől, és akiknél rövidlátást, asztigmatizmust, rövidlátást és rövidlátó asztigmatizmust, távollátást diagnosztizáltak.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amely megnehezíti a közeli tárgyak látását.

A nagy dioptriák (rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus vagy presbyopia) műlencseimplantátummal korrigálhatók. Az eljárás hasonló a szürkehályogműtéthez, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a lencsét a szürkehályog megjelenése előtt cserélik ki.

A szürkehályogban szenvedő emberek számára a műlencseimplantációs műtét (szürkehályog műtét) az egyetlen kezelési módszer. Tudja meg, mivel jár a műtét és melyek a beavatkozás következményei.

A szem egy nagyon összetett szerv, alkotóelemei egészként működnek a látásunk biztosítása érdekében. A szemgolyó közepén üvegtesti folyadék található, egy átlátszó gél, amely megőrzi a szemgolyó gömb alakú formáját.

Az üvegtest a szemgolyó közepén, a lencse és a retina között helyezkedik el, és „gélszerű” megjelenésű. Az egészséges üvegtest teljesen átlátszó, így a fény gond nélkül eljut a retinára, ezáltal biztosítva a tiszta látást.

A retinamembránok az üvegtest hátsó része és a retina központi területe, a makula közötti határfelület megbetegedései; jellemzőjük, hogy ezen a területen egy áttetsző „lap” jelenik meg, amely húzza és összehajtja a makulát, így befolyásolja a retinasejteket és specifikus tüneteket okoz.

A glaukóma krónikus, kétoldali szembetegség, amelyet a látóideg rostjainak fokozatos pusztulása jellemez, amely ideg felelős a szemből az agyba történő információátvitelért. Tudjon meg többet a glaukómaműtétről.

A pterygium a degenerált bulbáris kötőhártya (a szemgolyó feletti átlátszó lemez) háromszög alakú nyúlványa a szaruhártya szélén.

A Cross-linking műtét a keratoconusban, azaz a szaruhártya deformációjában szenvedő betegeknél alkalmazott eljárás.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.