Szemészeti toxoplazmózis

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

Mi okozza a szemészeti toxoplazmózist?

A szemészeti toxoplazmózis a Toxoplasma gondii parazitával való fertőzés által okozott szemészeti betegség.

A Toxoplasma gondii parazitáról

A Toxoplasma gondii egy három különböző genotípussal rendelkező parazita: 

 1. II-I típus – leggyakoribb az állatoknál;
 2. II. típus – az embereknél krónikus fertőzéssel jár;
 3. I. típus – főként a veleszületett toxoplazmózisban játszik szerepet (erről bővebben a „Szemészeti toxoplazmózis típusai” részben).

A Toxoplasma gondii protozoonak három különböző formája van:

 1. Trophozoit – a betegségek akut formája során fordul elő;
 2. Ciszta – látens fertőzést jelent, amely a szervezetben megmarad.
 3. Oociszta – olyan szervezetekben fordul elő, amelyekben a parazita teljes fejlődési ciklussal rendelkezik.

A macskák a leggyakoribb gazdái ennek a parazitának. A Toxoplasma gondii azonban tehenekben, sertésekben, juhokban, egerekben és más állatokban is megtalálható, amelyek köztes gazdatestekké válnak, és így az emberi szervezet számára fertőzési forrássá válnak.

A szervezetbe jutva a Toxoplasma gondii a következőkre képes:

 1. Lappangva maradnak és megtelepednek különböző szövetekben (a Toxoplasma gondii előszeretettel használja az idegszövetet);
 2. Aktív formát öltenek és szabadon keringenek a vérben. Ez a forma fertőzéshez és szövetpusztuláshoz vezet.

Hogyan terjed a szemészeti toxoplazmózis?

A Toxoplasma gondii parazita többféle módon is továbbterjedhet az emberre. 

 1. Az első és leggyakoribb az állati ürülékkel történő szennyeződés. Ennek elkerülése érdekében az állatokkal való minden érintkezés után ajánlott a megfelelő kézhigiénia.
 2. A fertőzés másik útja a nyers vagy nem kellően átsütött hús fogyasztása. Ez lehet sertés-, baromfi-, marha- vagy birkahús. A Toxoplasma gondii érzékeny az 50 °C feletti hőmérsékletre, így bármilyen nem kellően átsütött hús a fertőzés forrásává válhat.
 3. A legveszélyesebb átviteli útvonal a transzplacentáris, ha az anya a terhesség alatt fertőződik meg a parazitával.
 4. A Toxoplasma gondii-t egyéb módon az emberek vérátömlesztéssel és szerv- vagy szövetátültetéssel is elkaphatják.

Hogyan diagnosztizálják a szemészeti toxoplazmózist?

A legtöbbször a szemészeti toxoplazmózis nehezen észrevehető. A szemgolyófertőzés megelőzése és kezelése érdekében ezért rendszeres szemészeti konzultáció ajánlott. A leggyakoribb szakorvosi vizsgálatok közé tartoznak:

 • Szemészeti vizsgálat
 • Vérvizsgálat
 • A Toxoplasma gondii parazitafertőzés jelenlétét specifikus vérantigénvizsgálatok igazolják;
 • A Toxoplasma-ellenes antitestek jelenléte régi látens fertőzésre vagy reaktiválódásra utal.
 • Szemfenékvizsgálat – a mögöttes elváltozás (pl. retinochorioiditis góc) kimutatására.

Mindezek a vizsgálatok még szemészeti tünetek hiányában is kötelezőek.

A csecsemőknél a vizsgálatok alaposabbak az anyai és magzati antitestek meghatározására.

 • Sabin-Feldman-festési teszt;
 • Közvetlen agglutinációs teszt;
 • Közvetett fluoreszcencia teszt.

Hány típusa van a szemészeti toxoplazmózisnak?

A szemészeti toxoplazmózis lehet veleszületett vagy szerzett. 

 • Veleszületett szemészeti toxoplazmózis

A veleszületett toxoplazmózis „újszülöttkori toxoplasmosis chorioretinitis” néven is ismert, és egy olyan szembetegség, amely a szervezetet agyi szinten érinti, tünetei lehetnek: 

 • Rohamok;
 • Intracranialis meszesedés;
 • Mentális fogyatékosság;

és emésztőszervi, amely megnyilvánulhat a következőkben:

 • Hányás;
 • Hasmenés;
 • Hepatosplenomegalia (máj- és lépbetegség).

Az aktív sérülések, ahol a parazita megtalálható, hegeket hagynak maguk után, amelyek, ha a makulában helyezkednek el, súlyosan befolyásolhatják a látásélességet. Ami a szemkárosodást illeti, becslések szerint az esetek 80%-a kétoldali chorioretinitis, amely a szemgolyó két burkát, a chorioideát és a retinát érinti.

A kisgyermekeknél fellépő szövődmények a következők lehetnek: 

A veleszületett toxoplazmózissal diagnosztizált gyermekek rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen a szövődmények megelőzése érdekében, amelyek a szemet és más szerveket is érinthetik.

 • Szerzett szemészeti toxoplazmózis

A szerzett szemészeti toxoplazmózis általában fiatal felnőtteket érint, és akut fázisban kezdődik. A betegek a szisztémás fertőzés jeleit mutatják. A betegség gyakran egyoldali, és a látszólagos gyógyulás időszakai követhetik, amely után a parazita reaktiválódhat.

A szerzett szemészeti toxoplazmózis súlyosabb autoimmun betegségben szenvedő vagy alacsony immunrendszerű betegeknél. Fontos, hogy a szemész szakorvos figyelemmel kísérje az ilyen eseteket, hogy megelőzze az esetleges szembetegségeket.

Melyek a szemészeti toxoplazmózis tünetei?

Ennek a szembetegségnek a leggyakoribb jelei a következők:

 • Retina gyulladás;
 • Szempanaszok;
 • Homályos látás;
 • Szemészeti eredetű fejfájás;
 • Myosidosis (a betegnek az a benyomása, hogy „repülő legyeket” lát);

Hogyan kezeljük a szemészeti toxoplazmózist?

A szemészeti toxoplazmózis egy krónikus betegség, amelyben a fertőzött betegek a Toxoplasma gondii hordozóivá válnak, és a parazita az élet során többször is látensből aktívvá válhat. Bár ez a betegség nem gyógyítható teljesen, a tünetek javítására és a további szövődmények megelőzésére szemészeti kezelések állnak rendelkezésre.

 1. Gyógyszeres kezelés: a szemészorvos parazitaellenes gyógyszerek kombinációit írhatja fel. Fontos megjegyezni, hogy ezek a gyógyszerek nem szüntetik meg teljesen a betegség látens formáit, amelyek a különböző szövetekben maradnak, és az élet során reaktiválódhatnak.
 2. Szemészeti lézeres kezelés: Lézeres fotokoaguláció alkalmazható, ha a beteg retináján elváltozások jelennek meg. Ez az eljárás javíthatja a tüneteket és megakadályozhatja a betegség előrehaladását.
 3. Műtét: Csak akkor javasolt, ha szövődmények, például retinaleválás lépnek fel. 

Foglaljon időpontot egy szakorvosi konzultációra, és előzze meg a lehetséges szembetegségeket. A Dr. Holhoș szemészeti szakrendelő hálózatnak Gyulafehérváron, Kolozsváron, Nagyszebenben, Medgyesen és Tordán vannak klinikái. A szakorvosok tapasztalata és képzettsége, valamint a legmodernebb felszerelés biztosítja a szakszerű diagnózist, amelyet a leghatékonyabb orvosi ellátás követ.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.