Szemészeti toxoplazmózis

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

Mi okozza a szemészeti toxoplazmózist?

A szemészeti toxoplazmózis a Toxoplasma gondii parazitával való fertőzés által okozott szemészeti betegség.

A Toxoplasma gondii parazitáról

A Toxoplasma gondii egy három különböző genotípussal rendelkező parazita: 

 1. II-I típus – leggyakoribb az állatoknál;
 2. II. típus – az embereknél krónikus fertőzéssel jár;
 3. I. típus – főként a veleszületett toxoplazmózisban játszik szerepet (erről bővebben a „Szemészeti toxoplazmózis típusai” részben).

A Toxoplasma gondii protozoonak három különböző formája van:

 1. Trophozoit – a betegségek akut formája során fordul elő;
 2. Ciszta – látens fertőzést jelent, amely a szervezetben megmarad.
 3. Oociszta – olyan szervezetekben fordul elő, amelyekben a parazita teljes fejlődési ciklussal rendelkezik.

A macskák a leggyakoribb gazdái ennek a parazitának. A Toxoplasma gondii azonban tehenekben, sertésekben, juhokban, egerekben és más állatokban is megtalálható, amelyek köztes gazdatestekké válnak, és így az emberi szervezet számára fertőzési forrássá válnak.

A szervezetbe jutva a Toxoplasma gondii a következőkre képes:

 1. Lappangva maradnak és megtelepednek különböző szövetekben (a Toxoplasma gondii előszeretettel használja az idegszövetet);
 2. Aktív formát öltenek és szabadon keringenek a vérben. Ez a forma fertőzéshez és szövetpusztuláshoz vezet.

Hogyan terjed a szemészeti toxoplazmózis?

A Toxoplasma gondii parazita többféle módon is továbbterjedhet az emberre. 

 1. Az első és leggyakoribb az állati ürülékkel történő szennyeződés. Ennek elkerülése érdekében az állatokkal való minden érintkezés után ajánlott a megfelelő kézhigiénia.
 2. A fertőzés másik útja a nyers vagy nem kellően átsütött hús fogyasztása. Ez lehet sertés-, baromfi-, marha- vagy birkahús. A Toxoplasma gondii érzékeny az 50 °C feletti hőmérsékletre, így bármilyen nem kellően átsütött hús a fertőzés forrásává válhat.
 3. A legveszélyesebb átviteli útvonal a transzplacentáris, ha az anya a terhesség alatt fertőződik meg a parazitával.
 4. A Toxoplasma gondii-t egyéb módon az emberek vérátömlesztéssel és szerv- vagy szövetátültetéssel is elkaphatják.

Hogyan diagnosztizálják a szemészeti toxoplazmózist?

A legtöbbször a szemészeti toxoplazmózis nehezen észrevehető. A szemgolyófertőzés megelőzése és kezelése érdekében ezért rendszeres szemészeti konzultáció ajánlott. A leggyakoribb szakorvosi vizsgálatok közé tartoznak:

 • Szemészeti vizsgálat
 • Vérvizsgálat
 • A Toxoplasma gondii parazitafertőzés jelenlétét specifikus vérantigénvizsgálatok igazolják;
 • A Toxoplasma-ellenes antitestek jelenléte régi látens fertőzésre vagy reaktiválódásra utal.
 • Szemfenékvizsgálat – a mögöttes elváltozás (pl. retinochorioiditis góc) kimutatására.

Mindezek a vizsgálatok még szemészeti tünetek hiányában is kötelezőek.

A csecsemőknél a vizsgálatok alaposabbak az anyai és magzati antitestek meghatározására.

 • Sabin-Feldman-festési teszt;
 • Közvetlen agglutinációs teszt;
 • Közvetett fluoreszcencia teszt.

Hány típusa van a szemészeti toxoplazmózisnak?

A szemészeti toxoplazmózis lehet veleszületett vagy szerzett. 

 • Veleszületett szemészeti toxoplazmózis

A veleszületett toxoplazmózis „újszülöttkori toxoplasmosis chorioretinitis” néven is ismert, és egy olyan szembetegség, amely a szervezetet agyi szinten érinti, tünetei lehetnek: 

 • Rohamok;
 • Intracranialis meszesedés;
 • Mentális fogyatékosság;

és emésztőszervi, amely megnyilvánulhat a következőkben:

 • Hányás;
 • Hasmenés;
 • Hepatosplenomegalia (máj- és lépbetegség).

Az aktív sérülések, ahol a parazita megtalálható, hegeket hagynak maguk után, amelyek, ha a makulában helyezkednek el, súlyosan befolyásolhatják a látásélességet. Ami a szemkárosodást illeti, becslések szerint az esetek 80%-a kétoldali chorioretinitis, amely a szemgolyó két burkát, a chorioideát és a retinát érinti.

A kisgyermekeknél fellépő szövődmények a következők lehetnek: 

A veleszületett toxoplazmózissal diagnosztizált gyermekek rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen a szövődmények megelőzése érdekében, amelyek a szemet és más szerveket is érinthetik.

 • Szerzett szemészeti toxoplazmózis

A szerzett szemészeti toxoplazmózis általában fiatal felnőtteket érint, és akut fázisban kezdődik. A betegek a szisztémás fertőzés jeleit mutatják. A betegség gyakran egyoldali, és a látszólagos gyógyulás időszakai követhetik, amely után a parazita reaktiválódhat.

A szerzett szemészeti toxoplazmózis súlyosabb autoimmun betegségben szenvedő vagy alacsony immunrendszerű betegeknél. Fontos, hogy a szemész szakorvos figyelemmel kísérje az ilyen eseteket, hogy megelőzze az esetleges szembetegségeket.

Melyek a szemészeti toxoplazmózis tünetei?

Ennek a szembetegségnek a leggyakoribb jelei a következők:

 • Retina gyulladás;
 • Szempanaszok;
 • Homályos látás;
 • Szemészeti eredetű fejfájás;
 • Myosidosis (a betegnek az a benyomása, hogy „repülő legyeket” lát);

Hogyan kezeljük a szemészeti toxoplazmózist?

A szemészeti toxoplazmózis egy krónikus betegség, amelyben a fertőzött betegek a Toxoplasma gondii hordozóivá válnak, és a parazita az élet során többször is látensből aktívvá válhat. Bár ez a betegség nem gyógyítható teljesen, a tünetek javítására és a további szövődmények megelőzésére szemészeti kezelések állnak rendelkezésre.

 1. Gyógyszeres kezelés: a szemészorvos parazitaellenes gyógyszerek kombinációit írhatja fel. Fontos megjegyezni, hogy ezek a gyógyszerek nem szüntetik meg teljesen a betegség látens formáit, amelyek a különböző szövetekben maradnak, és az élet során reaktiválódhatnak.
 2. Szemészeti lézeres kezelés: Lézeres fotokoaguláció alkalmazható, ha a beteg retináján elváltozások jelennek meg. Ez az eljárás javíthatja a tüneteket és megakadályozhatja a betegség előrehaladását.
 3. Műtét: Csak akkor javasolt, ha szövődmények, például retinaleválás lépnek fel. 

Foglaljon időpontot egy szakorvosi konzultációra, és előzze meg a lehetséges szembetegségeket. A Dr. Holhoș szemészeti szakrendelő hálózatnak Gyulafehérváron, Kolozsváron, Nagyszebenben, Medgyesen és Tordán vannak klinikái. A szakorvosok tapasztalata és képzettsége, valamint a legmodernebb felszerelés biztosítja a szakszerű diagnózist, amelyet a leghatékonyabb orvosi ellátás követ.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

A nystagmus az a szemészeti rendellenesség, amely esetén a szemek ismétlődő és akaratlan mozgásokat végeznek. Tudjon meg többet a további tünetekről és kezelési lehetőségekről.

A dyschromatopsia egy általános kifejezés különböző látászavarokra utal, amelyek jellemzője a színérzékelés hiányossága.

A „lebegő foltok” gyakran ártalmatlanok és természetes velejárói az öregedési folyamatnak. Tudja meg, mi okozza őket, és miként enyhítheti a tüneteket.

A szemallergiák a szervezet allergénre adott reakciója, ami a szem gyulladását és viszketését okozza. A leggyakoribb szemallergiák szezonálisak.

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

Az amblyopia egy látásprobléma, amely a köznyelvben „lusta szem” néven ismert. Ez az állapot az egyik vagy mindkét szemen előfordulhat, és a tanulmányok szerint a lakosság körülbelül 3%-a szenved ebben a szembetegségben.

A „száraz szem” vagy „fáradt szem” érzése az orvosi szakkifejezésekben „száraz keratoconjunctivitis” vagy „xerophthalmia” néven fordul elő, és a könnyfilm működési zavarára utal.

A kancsalság, más néven „szemtengelyferdülés” az a szemészeti betegség, amikor a szemtengelyek nem egy vonalban helyezkednek el. Ezáltal a két szem különböző irányba tekint egy fix pont nézésekor. 

A kötőhártya-gyulladás az egyik leggyakoribb szembetegség. Felnőtteknél, gyermekeknél és csecsemőknél egyaránt előfordulhat.

A jégárpa a felső vagy alsó szemhéj gyulladásában nyilvánul meg. Ez az egyik leggyakoribb szemészeti állapot, és akkor fordul elő, ha a szem faggyúmirigyeinek kiválasztása elzáródik. A jégárpa „chalazion” néven is előfordulhat.

A makuladegeneráció a makula és ezáltal a központi látás minőségének romlásával jár. Ez a betegség nem érinti a perifériás látást, így nem vezethet teljes vaksághoz.

A távollátás befolyásolja a közeli tárgyak látását. Lehet, hogy a távoli tárgyakat tisztán látja, de a közelebbi tárgyak, akár egy könyvben lévő szavak is, általában nem fókuszálhatók. A távollátás akkor fordul elő, amikor a szem nem fókuszálja megfelelően a fényt a retinára (a szem hátsó részén lévő fényérzékeny rétegre).

A rövidlátás egy olyan állapot, amely a fénytörési hibák kategóriájába tartozik (az asztigmatizmussal és a távollátással együtt). Általánosságban a rövidlátás homályos távoli látásként jelentkezik, míg a közellátás nem okoz problémát.

Az asztigmatizmus a rövidlátáshoz és a távollátáshoz hasonlóan fénytörési hiba. Általánosságban elmondható, hogy a rendellenesség a tárgyak, felületek távolságától függetlenül homályos, elmosódott látásban nyilvánul meg.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amelyet a közelre való látás csökkenése jellemez. Általában 40 éves kor körül jelentkezik.

A szürkehályog egy gyakori szemészeti megbetegedés, amely a látás fokozatos elvesztését okozza a lencse átlátszóságának csökkenése miatt. Tanulmányok szerint a lakosság mintegy 50%-a veszíti el látását ennek az állapotnak köszönhetően.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.