Amblyopia- Látásgyengeség

Az amblyopia egy látásprobléma, amely a köznyelvben „lusta szem” néven ismert. Ez az állapot az egyik vagy mindkét szemen előfordulhat, és a tanulmányok szerint a lakosság körülbelül 3%-a szenved ebben a szembetegségben.

Mi okozza az amblyopiát?

Az amblyopiának számos oka lehet.

 1. A leggyakoribb a két szem által létrehozott képek minőségének különbsége. Ez akkor fordul elő, ha az amblyopia csak az egyik szemet érinti. A „lusta szem” kevésbé tiszta képet, az „egészséges” szem pedig tiszta képet alkot. Idővel az agy úgy dönt, hogy a kevésbé tiszta képet távolítja el, így a szem amblyopiássá válik.
 2. A kancsalság egy másik oka az amblyopiának. A két szemtengely párhuzamosságának hiánya azt okozza, hogy az egyik szem a megfelelő irányba, a másik pedig a rossz irányba mozog. Az agy úgy dönt, hogy inkább a normálisan működő szemre támaszkodik, ami a másik szem amblyopiájához vezet.
 3. Különböző fénytörési hibák – rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus vagy presbyopia – okozhatnak amblyopiát. A kisebb fénytörési hibával rendelkező szem hajlamos átvenni a látóképességet, míg a nagyobb fénytörési hibával rendelkező szemet nem használják és amblyopia alakul ki.

A veleszületett szürkehályog, a veleszületett szemhéjcsüngés, a veleszületett zöldhályog és a szaruhártya károsodása csak néhány olyan organikus szemprobléma, amely amblyopiát okozhat.

Mit kell tudni a gyermekkori amblyopiáról?

A gyermekek egyik leggyakoribb szembetegsége az amblyopia. A számok azt mutatják, hogy 15 éves korig a gyermekek 2-4%-a szenved ebben az állapotban. A gyermekeknél az amblyopia gyakran születéskor kezdődik, és 7 éves korukig tart. Általában csak az egyik szem érintett, de előfordulnak olyan ritka esetek is, amikor mindkét szem amblyopiás lesz.

Vannak bizonyos kockázati tényezők, amelyek növelik annak esélyét, hogy a kisgyermekek lusta szemben szenvednek:

 • A gyermek családjában előfordult már szembetegség;
 • A gyermek koraszülöttként, kis súllyal született;
 • A gyermeknek fejlődési problémái vannak.

E tekintetben a szemészeti vizsgálat 3 éves korig (és azon túl) elengedhetetlen. Minél korábban észlelik, annál könnyebben kezelhető a gyermekkori amblyopia. Ha tehát azt veszi észre, hogy gyermeke szemei nem megfelelően összehangoltak, látogasson el egy szemészeti klinikára, és foglalkozzon időben a problémával, amikor a szem és az agy közötti bonyolult kapcsolatok még nem alakultak ki teljesen.

Mit kell tudni a felnőttkori amblyopiáról?

Általános az a nézet, hogy a felnőttkori amblyopiát nem lehet kezelni. Semmi sem áll távolabb az igazságtól. A kutatás fejlődése és a legmodernebb szemészeti technológiák lehetővé teszik a felnőttkori amblyopia kezelését. Ha a betegség típusát diagnosztizálták, a felnőttkori amblyopiát optikai úton, szemüveggel, számítógépes látásterápiával vagy műtéttel lehet korrigálni. Ez utóbbiak célja a látás helyreállítása, amennyiben a felnőttkori amblyopiát kancsalság, konvergenciahiány és anizometrópia okozza.

Hányféle amblyopia létezik?

Az amblyopia lehet:

 1. Funkcionális: csak az egyik szem érintett.
 2. Kétoldali: mindkét szem érintett, és az egyik szem jobban amblyopiás, mint a másik. Ez a típus fénytörési hibás, kancsalságban vagy nystagmusban (szemtekerezgésben) szenvedő betegeknél fordul elő.
 3. Szerves: súlyosabb szemészeti betegségek, például szürkehályog, retinopátia, retinaleválás, szaruhártya-áttetszés kapcsán fordul elő.

Melyek az amblyopia tünetei?

Amblyopia felnőtteknél és gyermekeknél akkor észlelhető, ha:

 • A szem látszólag nem rögzült, hanem „vándorol” befelé vagy kifelé;
 • A szemek nem egyszerre, nem ugyanabba az irányba mozognak;
 • A szem nem képes tisztán, mélységben látni;
 • A beteg nem képes egyszerre egy szemet összeszorítani vagy becsukni;
 • A beteg hajlamos a fejét megdönteni, hogy az egészséges szemmel nézzen;
 • A betegnek – részben vagy teljesen – hiányzik a szivárványhártyája (aniridiában szenved);
 • A vizsgálatokat és a látásvizsgálatot követően az eredmények kórosak.

Hogyan kezelik az amblyopiát?

A szembetegség kezelésének első lépése az amblyopia típusának diagnosztizálása. Ehhez elengedhetetlen a családi kórtörténet ismerete, valamint szemészeti vizsgálatok elvégzése a betegség okának megállapítása érdekében. A „lusta szem(ek)” látásélességének helyreállítására igen nagy az esély, ha az állapotot nagyon korán – azaz 3 éves kor előtt – diagnosztizálják.

Az amblyopia kezelésének több formája létezik, a betegség formájától és a beteg életkorától függően:

A kezelés többnyire nem sebészeti jellegű, és a következőket foglalhatja magában:

 1. Szemüveg vagy okkluzális kontaktlencse viselése;
 2. Szemcseppek alkalmazása;
 3. A jó szem letakarása, vagy a helyzettől függően váltakozva mindkét szem letakarása, hogy a páciens a „lusta szemét” használja;
 4. Nem műthető, de 7-10 éves korig korrigálható. A VTS (Vision Therapy System) jelenleg elérhető legjobb rendszerrel 90% feletti javulás érhető el.
 5. A kezelések egy számítógépes játékhoz hasonlítanak, így a kisgyermekek számára is könnyen használhatóak. A terápia abból áll, hogy a lusta szemet a kisebb részletek meglátására trenírozzák, valamint javítják a szem-kéz koordinációt, a térbeli távolságérzékelést és a kontrasztérzékenységet.

Az amblyopia kezelésének elmulasztása hosszú távon befolyásolja a látás minőségét. Ha a fenti tünetek bármelyikét észleli magán vagy egy Önhöz közel álló személyen, kérjen időpontot egy szakrendelőben. A Dr. Holhoș szemészeti szakrendelő hálózat szakképzett orvosokkal és az iparág legmodernebb felszereléseivel várja Önt a legjobb ellátás érdekében.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.