Gyermekgyógyászazati vizsgálat

A gyermekszemészeti konzultációk minden korosztálynak szólnak, újszülött kortól 18 éves korig. A gyermek életkorának és együttműködési szintjének megfelelő speciális módszerek és nagy teljesítményű berendezések állnak rendelkezésre.

Milyen gyakran szükséges a gyermekek szemészeti kivizsgálása?

A szakemberek a gyermek 2 éves koráig 6 havonta szemészeti vizsgálatot javasolnak. A gyermeknek 3 éves koráig kötelező legalább egyszer szemészorvoshoz fordulnia. Ezt követően évente egyszer ajánlott a rutin szemészeti ellenőrzés.

Az alkalmazott berendezés nem invazív a gyermekek számára?

Nem. Dr. Holhoș klinikáin a gyermekek szemészeti vizsgálatát 1 méter távolságból, Plusoptix technológiával végzik; ez egy speciálisan a nem invazív szemészeti szűrésre kifejlesztett berendezés. A vizsgálat pontos információt nyújt gyermeke esetleges fénytörési rendellenességeiről, és már csecsemőkorban tudni fogja, hogy a kis páciensnek szüksége lesz-e szemüvegre a jövőben.

Melyek a leggyakoribb szembetegségek gyermekeknél?

 1. A hipermetrópia (távollátás) a leggyakoribb látásproblémák közé tartozik a gyermekeknél. Gyakran genetikai eredetű, és abban nyilvánul meg, hogy a közeli tárgyakat nehezen látják tisztán. A kezeletlen távollátás amblyopiához, más néven „lusta szemhez” vezethet. 
 2. Az amblyopia egy másik gyakori szemészeti rendellenesség gyermekeknél. Korán kezdődik, a kancsalság vagy a fénytörési hibák kóros hátterében, és érintheti az egyik vagy mindkét szemet. Az érintett szem csökkent látásélességében nyilvánul meg. Dr. Holhoș klinikáin az amblyopiát a Vision Therapy System (VTS) készülékkel kezelik, amely az első olyan számítógépes optometriai készülék, amely nagyon jó eredményeket nyújt a gyermekek látásának helyreállításában, a 7 év alattiak esetében akár 100%-os eredményt is. A látásterápia a Vision Therapy System (VTS) segítségével szórakoztató és a gyermekek által nagyon jól elviselt.
 3. A gyermekkori rövidlátás homályos távollátásként jelentkezik, és gyakran genetikai háttere van. A betegség fokozatosan vagy gyorsan is előrehaladhat, ezért korai korrekció javasolt.

A gyermekeknél előforduló egyéb szemészeti rendellenességek a kombinált refraktív rendellenességek (hipermetrópia asztigmatizmussal vagy rövidlátás asztigmatizmussal) és a kancsalság (strabizmus).

A gyermekek látásproblémáinak megelőzése és kezelése érdekében Dr. Holhoș csapata kiváló szakemberekkel és nagy tapasztalattal rendelkezik a kisgyermekek kivizsgálásában és szűrővizsgálatában.

Milyen rendellenességek mutathatók ki a gyermekszemészeti vizsgálaton?

A gyermekek szemészeti vizsgálata során különböző rendellenességek állapíthatók meg, amelyek kezelés hiányában vagy késedelmes kezelés esetén hosszú távú látásvesztéshez vezethetnek. Ezek az állapotok a következők:

 • Refraktív rendellenességek, mint például rövidlátás, távollátás vagy asztigmatizmus.
 • Amblyopia, más néven „lusta szem”.
 • Kancsalság, amely a szemek normál helyzetükből való eltérésével jár, és befolyásolja a binokuláris látást.
 • Veleszületett szürkehályog, amely a szem elhomályosodását jelenti születéskor vagy az élet első hónapjaiban.
 • Veleszületett glaukóma, amely a gyermekeknél megnövekedett szemnyomással járó állapot.
 • Retinális rendellenességek, mint például a koraszülöttkori retinopátia vagy a retina dystrophiája, amelyek befolyásolhatják a retina szerkezetét és működését.
 • A szem fertőzései és gyulladásai, beleértve a kötőhártya-gyulladást és az uveitist, amelyek befolyásolhatják a látást és a szem egészségét.
 • Szemhéj rendellenességek, mint például lógó szemhéjak (ptosis palpebrae) vagy ectropium, amelyek befolyásolhatják a szem működését és kellemetlenséget okozhatnak.

Elengedhetetlen a gyermekek megfelelő szemészeti vizsgálata, hogy megfelelően felismerjük és kezeljük ezeket a betegségeket, és megelőzzük a hosszú távú látásukra gyakorolt negatív következményeket.

Mire kell figyelniük a felnőtteknek, hogy felismerjék a gyermekek esetleges látásproblémáit?

Van néhány jel, amelyre a szülőknek, nevelőknek és tanároknak figyelniük kell. A következő helyzetekben ajánlott a gyermekeknél szemészeti vizsgálatot végeztetni:

 • A gyermeknek fáj a feje;
 • Letakarja az egyik szemét, vagy elfordítja a fejét, amikor a körülötte lévő tárgyakra fókuszál.;
 • Homlokát ráncolja vagy hunyorog, amikor közeli tevékenységeket végez;
 • A látás minősége egyre rosszabb;
 • Nagyon közel viszi a dolgokat a szeméhez, vagy túl közel ül a képernyőhöz;
 • Nehezen koncentrál;
 • Viszket a szeme;
 • Túlzottan könnyezik;
 • Keresztben áll a szeme;
 • Gyakrabban pislog, hogy megpróbálja beállítani a látást;
 • Érzékeny a fényre.

Javasoljuk, hogy végezzen el egy egyszerű gyakorlatot, hogy megfigyelje a látásprobléma lehetséges jeleit gyermekénél. Takarja le gyermeke egyik szemét egyik kezével, miközben tévét néz vagy rajzol. Ismételje meg ugyanezt a gesztust a másik szemmel. Ha gyermeke kellemetlen érzést mutat, vagy nehezen tudja eltakarni az egyik szemét, az egy lehetséges látásproblémára utalhat. Ha ez a helyzet, ajánlott felkeresni egy gyermekszemész szakorvost, hogy felmérje és megfelelően kezelje az állapotot.

Mennyibe kerül egy gyermekszemészeti vizsgálat?

A Plusoptix technológiával végzett gyermekszemészeti vizsgálat ára 200 lej. A gyermek szemvizsgálat (egyszerű) ára 150 lej.

Minden gyermekszemészeti konzultációhoz előzetes bejelentkezés szükséges. Ez történhet telefonon vagy online – a honlapon. A kísérő felnőttnek magával kell vinnie a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, a beteglap elkészítéséhez, amely egy orvosi-jogi dokumentum.

EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.