Miópia – Rövidlátás

A rövidlátás egy olyan állapot, amely a fénytörési hibák kategóriájába tartozik (az asztigmatizmussal és a távollátással együtt). Általánosságban a rövidlátás homályos távoli látásként jelentkezik, míg a közellátás nem okoz problémát.

Hogyan állapíthatja meg, hogy rövidlátása van?

Könnyen kideríthető, hogy rövidlátó vagy-e vagy sem. A leggyakoribb, ehhez a fénytörési hibához kapcsolódó tünetek a következők:

 • A távolban lévő tárgyak tisztán látásának képtelensége
 • Gyakori hunyorgás a távolba nézés közben.
 • Fejfájás és szempanaszok
 • Nehézségek az éjszakai látásban vagy rosszul megvilágított területeken.
 • A lehető legközelebb kell hajolni egy tárgyhoz, hogy annak sajátosságait és részleteit meg lehessen különböztetni.

Milyen kezelések léteznek: miópia műtét, kontaktlencse vagy szemüveg?

Bár a rövidlátás olyan állapot, amely hosszú távon speciálisan kialakított szemüveglencsékkel korrigálható a látás javítása érdekében, a szemészeti technológia fejlődött, és számos lézeres eljárást kínál nemcsak a szemüveg elhagyása, hanem a fénytörési hiba megszüntetésére is. Ezeket a biztonságos eljárásokat a szakember végzi, és a következők lehetnek:

 • RelEX Smile Dioptriacsökkentés – a legújabb innováció a lézeres rövidlátás-korrekcióban. Flap (szaruhártya flap) nélkül és a szaruhártya hámjának eltávolítása nélkül történik. -10 dioptriáig lehetővé teszi a rövidlátás korrekcióját. Az eljárás minimálisan invazív, fájdalommentes, és a páciens a műtét után azonnal visszanyeri tiszta látását.

 • Excimer lézeres dioptriacsökkentés – rövid, biztonságos és a páciens számára meglehetősen kényelmes miópia műtét. A felépülés szintén rövid és a kellemetlenségek minimálisak.

 • Dioptriacsökkentés műlencseimplantátummal – ez a műtét nagyobb dioptriák esetén ajánlott, és a szürkehályogműtéthez hasonló. A beavatkozás rövid, 5-10 percig tart, és helyi érzéstelenítésben történik. A beavatkozás után 45 napig ajánlott cseppeket cseppenteni és naponta forralt és lehűtött vízzel vagy sóoldattal átmosni a szemet.
 • Szemüveg felírása – a látásjavítás legolcsóbb megoldása továbbra is a szemüveg viselése. A lencséket a vizsgálatot követően szakember írja fel. Ennek a lehetőségnek a hátránya, hogy állandóan szemüveget kell viselni, és számos tevékenységet lehetetlenné tesz.
 • Kontaktlencse – ez a lehetőség különösen akkor hatékony, ha Ön pusztán esztétikai okokból nem kíván többé szemüveget viselni. Ebben az esetben fontos, hogy a lencséket hogyan helyezik fel, és hogyan tárolják egy éjszakán át – steril környezetben egy speciális oldat segítségével.

Mire számíthat a rövidlátás műtét után?

Ha a rövidlátás lézeres korrekciója mellett dönt, fontos a műtét utáni időszak. A legtöbbször a gyógyulás azonnali, de a műtétet követő első órákban és napokban a következő tünetek jelentkeznek:

 • Szemszárazság – ez a hatás teljesen normális a szemműtét után. Az orvos általában cseppeket ír fel a szemszárazság érzésének csökkentésére.
 • Kellemetlen érzés – eseti jelleggel a páciens a műtét után némi kellemetlen érzést tapasztalhat, amely néhány napig fennáll. Ha a probléma nem múlik el magától, célszerű szakemberhez fordulni.
 • Éjszakai látási nehézség – a fent említett tünetekhez hasonlóan ennek a problémának is magától el kell múlnia néhány nap vagy hét alatt.
 • Vezetési képtelenség – bár vannak olyan esetek, amikor a beteg a műtét után kiválóan érzi magát, saját és mások biztonsága érdekében ajánlott kerülni a személygépkocsi használatát.

Miópia gyermekeknél

A rövidlátás az óvodások 5%-át, az iskolások 9%-át és a tinédzserek 30%-át érinti, és az arányok egyre nőnek. Ez azért van, mert a gyerekek a legtöbb időt otthon töltik telefonos vagy számítógépes játékokkal.

A gyermekeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a szembetegség, ha a szüleik is rövidlátók.

A rövidlátás tünetei gyermekeknél

A gyermekkori rövidlátás tünetei hasonlóak a felnőttekéhez. Szülőként a következő jelekre kell odafigyelnie: 

 • A gyermek panaszkodik, hogy nem lát tisztán.
 • Panaszkodik, hogy rosszul lát távolra (pl. a táblánál az iskolában).
 • Hunyorít, hogy jobban lásson
 • Gyakran dörzsöli a szemét
 • Gyakran fáj a feje

A megelőző szemészeti vizsgálatok fontossága

Miopia la copii

Dr. Holhos csapata 2 éves korig 6 havonta, de legalább 3 éves korig egy szűrővizsgálatot javasol.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor gyermekének korábban vagy gyakrabban is szüksége lehet gyermekorvosi vizsgálatra. Például, ha gyermeke koraszülöttként született és diabéteszes retinopátiában szenved, nagyobb valószínűséggel alakul ki nála súlyos rövidlátás. Egyéb helyzetek, amikor a gyermekek rendszeres szemészeti szűrése ajánlott, a következők: 

A rövidlátás szövődményei gyermekeknél

A rövidlátás korai stádiumban történő kezelése rendkívül fontos. Azok, akik nem, vagy a kelleténél később kapnak kezelést, a későbbiekben szociális, intellektuális, szakmai és pszichológiai nehézségeket kockáztatnak. Az Orbis International tanulmánya szerint a homályos látás befolyásolhatja a gyermekek iskolai teljesítményét, megakadályozhatja őket bizonyos tevékenységekben való részvételben és bizonyos csoportokba való beilleszkedésben, frusztrációt, szorongást, sőt depressziót okozhat.

Továbbá a rövidlátó gyermekeknél más szembetegségek is kialakulhatnak. Ezek egyike a retina leválása, amely akkor következik be, amikor a retina elválik a szem hátsó részétől. Ha a retina leválás műtétet nem végzik el sürgősen, a gyermek megvakulhat. A súlyos rövidlátással járó egyéb látásproblémák a következők:

A rövidlátás kezelése gyermekeknél

A rövidlátó gyermekek kezelési lehetőségei a szemüveg és a kontaktlencse. A cél a látás minőségének javítása és a fénytörési hiba romlásának megakadályozása.

 • A rövidlátó szemüveg viselhető állandóan vagy csak akkor, amikor szükséges, hogy a páciens távolra is lásson.
 • A kontaktlencse jó választás, különösen akkor, ha a páciens sportol. Bár használatuknak nincs korhatára, a gyermeknek már el kell viselnie a szemcseppeket, és képesnek kell lennie a megfelelő kontaktlencse-higiénia betartására. Ez a szemfertőzések megelőzését szolgálja. Ha a páciens szemfájdalmat vagy szemvörösséget tapasztal kontaktlencse viselése közben, azonnal forduljon szemészorvoshoz. 

 A lézeres műtét nem jöhet szóba a 18. életévüket még be nem töltött betegek esetében, mivel a dioptriák még nem stabilizálódtak.

A rövidlátó gyermekek számára előnyös, ha minél több időt töltenek a szabadban. A képernyő előtt töltött idő és a szabadban töltött idő közötti egyensúly megteremtésével csökkentheti gyermeke rövidlátásának romlását, és megvédheti látását a fejlődése során.

Ha a környezetében élő gyermekeknél a rövidlátás jeleit észleli, mindenképpen ajánlja a szülőknek a gyermekorvosi vizsgálatot. A Dr. Holhoș szemészeti szakrendelő hálózat, amely Kolozsváron, Medgyesen, Nagyszebenben, Gyulafehérváron és Tordán is megtalálható, a legmodernebb, kifejezetten a nem invazív szemészeti szűrésre kifejlesztett berendezésekkel rendelkezik. A technológia neve Plusoptix, és a vizsgálatot 1 méterről végzik. Az egész játék formájában történik, így a gyerekek biztonságban érzik magukat az eljárás során.

Hivatkozások: WedMD, Mayo Clinic.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.