Digitális retinofotográfia (RF)

A digitális retinális képalkotás gyors és fájdalommentes módja annak, hogy a szemorvos belenézzen a szem belsejébe, és nyomon kövesse a látás változásait.

Mi a digitális retinofotográfia?

A pupillák tágítására speciális cseppeket csepegtetnek. Körülbelül 20 percig tart, amíg a szem készen áll a vizsgálatra.

Ezután az állát és a homlokát egy támasztékra helyezi, hogy a fejét stabilan tartsa. A szemét a lehető legtágabbra nyitja, és egyenesen előre néz egy tárgyra, miközben egy lézer a szemét vizsgálja. A képeket feltöltik egy számítógépre, hogy az orvos megnézhesse azokat. Ha az orvos úgy gondolja, hogy nedves makuladegenerációja lehet, valószínűleg fluoreszcein angiogramra is szüksége lesz.

A szokásos vizsgálat 5 percet vesz igénybe. A fluoreszcein-angiogram körülbelül 30 percet vesz igénybe.

Ha a szemét kitágították, a látása körülbelül 4 órán keresztül homályos lesz. A napfényre is érzékeny lesz. Napszemüveget kell viselnie, és valakinek haza kell vinnie. Ha fluoreszceinfestéket használtak, körülbelül 4 órán keresztül ne tegyen kontaktlencsét a szemébe, hogy a festék ne hagyjon rajta foltot.

Mit lehet diagnosztizálni a digitális retinofotográfiával?

Orvosa javasolhatja a digitális retinofotográfiát, ha az alábbi betegségekben vagy állapotokban szenved:

Cukorbetegség: Ez a betegség károsíthatja a retina vérereit. Idővel látásának elvesztését okozza, ha nem ellenőrzik.

Makuladegeneráció: A retina központi része (makula) az életkor előrehaladtával romlani kezd. Homályos lehet a látása, és nehezebben tud koncentrálni. A makuladegenerációnak két típusa van: nedves és száraz. A száraz makuladegeneráció messze a leggyakoribb formája ennek a betegségnek (az esetek akár 90%-ában). Akkor következik be, amikor a retina alatti vérerek elvékonyodnak és törékennyé válnak. A retina alatt növekvő rendellenes vérerek okozzák a nedves makuladegenerációt. A látásvesztés általában gyors lefolyású. A digitális retinafotográfia nagyon fontos a makuladegeneráció ezen típusának felderítésében.

Zöldhályog: Ez a betegség a látóideget (amely a retinában található) érinti, és látásvesztést okozhat.
Általában akkor következik be, amikor folyadék gyűlik fel a szem elülső részén. Akár vakságot is okozhat, de általában lassan halad előre, és speciális szemcseppekkel kezelhető a folyadék által okozott nyomás csökkentésére.

Retinális toxicitás: Az ízületi gyulladás elleni gyógyszer, a hidroxiklorokvin károsíthatja a retinát.

Egyéb: ha a látása csökken, és nem világos, hogy miért, ha magas vérnyomásban szenved vagy magas a koleszterinszintje.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Betegtájékoztató a konzultációra/műtétre történő időpont-egyeztetéshez

Az a páciens, aki a konzultációra/műtétre szóló időpontot egyszer, legalább egy nappal az időpont előtt lemondja, ugyanolyan feltételek mellett jogosult egy második időpontra.
Ha a páciens a második alkalommal is lemondja a konzultáció és/vagy műtét időpontját, új időpontot csak akkor kap, ha elfogadja az előzetes fizetést (fizetési megbízással vagy készpénzzel a recepción) úgy a konzultációra, mint a műtétre vonatkozóan.
Az a beteg, aki nem jelenik meg a konzultáción/műtéten, nem mondja le az időpontot, és nem válaszol a hívásokra, csak akkor kérhet második időpontot, ha a konzultációért/műtétért előre fizet.
A Prk/Femtolasik/Smile Pro retina- vagy lézeres műtétre időpontot kérő páciensek a műtét költségének 30%-át előre fizetik. Az időpontot csak az előleg átvétele után egyeztetjük. Ha a páciens a műtét előtt legalább 48 órával jelzi, hogy objektív okokból nem tud megjelenni, a teljes előleget visszafizetjük. Ha a páciens nem jelenik meg, és nem jelzi legalább 48 órával korábban, hogy nem tud megjelenni, a befizetett előleg kártérítés címén elveszettnek minősül, és nem térítjük vissza.


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.