Digitális retinofotográfia (RF)

A digitális retinális képalkotás gyors és fájdalommentes módja annak, hogy a szemorvos belenézzen a szem belsejébe, és nyomon kövesse a látás változásait.

Mi a digitális retinofotográfia?

A pupillák tágítására speciális cseppeket csepegtetnek. Körülbelül 20 percig tart, amíg a szem készen áll a vizsgálatra.

Ezután az állát és a homlokát egy támasztékra helyezi, hogy a fejét stabilan tartsa. A szemét a lehető legtágabbra nyitja, és egyenesen előre néz egy tárgyra, miközben egy lézer a szemét vizsgálja. A képeket feltöltik egy számítógépre, hogy az orvos megnézhesse azokat. Ha az orvos úgy gondolja, hogy nedves makuladegenerációja lehet, valószínűleg fluoreszcein angiogramra is szüksége lesz.

A szokásos vizsgálat 5 percet vesz igénybe. A fluoreszcein-angiogram körülbelül 30 percet vesz igénybe.

Ha a szemét kitágították, a látása körülbelül 4 órán keresztül homályos lesz. A napfényre is érzékeny lesz. Napszemüveget kell viselnie, és valakinek haza kell vinnie. Ha fluoreszceinfestéket használtak, körülbelül 4 órán keresztül ne tegyen kontaktlencsét a szemébe, hogy a festék ne hagyjon rajta foltot.

Mit lehet diagnosztizálni a digitális retinofotográfiával?

Orvosa javasolhatja a digitális retinofotográfiát, ha az alábbi betegségekben vagy állapotokban szenved:

Cukorbetegség: Ez a betegség károsíthatja a retina vérereit. Idővel látásának elvesztését okozza, ha nem ellenőrzik.

Makuladegeneráció: A retina központi része (makula) az életkor előrehaladtával romlani kezd. Homályos lehet a látása, és nehezebben tud koncentrálni. A makuladegenerációnak két típusa van: nedves és száraz. A száraz makuladegeneráció messze a leggyakoribb formája ennek a betegségnek (az esetek akár 90%-ában). Akkor következik be, amikor a retina alatti vérerek elvékonyodnak és törékennyé válnak. A retina alatt növekvő rendellenes vérerek okozzák a nedves makuladegenerációt. A látásvesztés általában gyors lefolyású. A digitális retinafotográfia nagyon fontos a makuladegeneráció ezen típusának felderítésében.

Zöldhályog: Ez a betegség a látóideget (amely a retinában található) érinti, és látásvesztést okozhat.
Általában akkor következik be, amikor folyadék gyűlik fel a szem elülső részén. Akár vakságot is okozhat, de általában lassan halad előre, és speciális szemcseppekkel kezelhető a folyadék által okozott nyomás csökkentésére.

Retinális toxicitás: Az ízületi gyulladás elleni gyógyszer, a hidroxiklorokvin károsíthatja a retinát.

Egyéb: ha a látása csökken, és nem világos, hogy miért, ha magas vérnyomásban szenved vagy magas a koleszterinszintje.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.