Szemészeti ultrahang

A szem ultrahangvizsgálata egy gyors, nem invazív vizsgálat, amelyet a klinikai gyakorlatban gyakran alkalmaznak a szem strukturális épségének és patológiájának felmérésére.

Mi a szemészeti ultrahang?

Az ultrahangos felvételek a páciens szemhéján keresztül vagy a szondával közvetlenül a szem felszínén, megfelelő helyi érzéstelenítéssel készíthetők. A betegnek a vizsgálandó kvadráns irányába kell néznie. A szondát úgy forgatjuk a szemgolyó körül, hogy a hanghullámok mindig a szem közepén haladjanak át. Ez a forgómozgás maximalizálja a vizsgálat során láthatóvá tett retina mennyiségét.

A szem és a szemgödör vizsgálata két részből áll. Az A-szkennelési mód a szem méréseit végzi, és a szem biometriájára szolgál. A B-szkennelési módot a szemgolyó és a szemüreg keresztmetszeti adatainak megismerésére használják, így az orvos láthatja a szem hátsó részén lévő struktúrákat. A kombinált eljárás (A és B) 15-30 percet vesz igénybe, a kétféle vizsgálat kiegészíti egymást.

A-szkennelés

Az A-szkennelési mód a szemet méri. Ez segít meghatározni a szürkehályogműtéthez szükséges megfelelő lencseimplantátumot. Miközben egyenesen ül egy székben, állát egy állványra helyezi, és egyenesen előre néz. Egy olajszondát helyeznek a szem elülső részére, miközben a szemet letapogatják. Az A-szkennelés fekvő helyzetben is elvégezhető.

B-szkennelés

A B-szkennelés segítségével az orvos megnézi a szem mögötti teret. A szürkehályog és más betegségek megnehezítik a szem hátsó részének megtekintését. A B-szkennelés segít a daganatok, a retina leválásának és más állapotok diagnosztizálásában is. A B-vizsgálat során Ön csukott szemmel ül. Szemorvosa gélt tesz a szemhéjára, csukva tartja a szemét, miközben a szemgolyóit több irányban mozgatja.

Mit lehet diagnosztizálni a szemészeti ultrahanggal?

Szemorvosa szemészeti vizsgálatot kérhet, ha megmagyarázhatatlan problémái vannak a szemével, vagy ha a közelmúltban sérülést vagy traumát szenvedett a szeme környékén. Ez az eljárás hasznos a szembetegségek diagnosztizálásában. Néhány olyan rendellenesség, amelynek felismerésében az ultrahang segít:

 • a szemet érintő daganatok vagy neoplazmák
 • idegen anyagok
 • retina elszíntelenedés

A szem és a szemgödör ultrahangvizsgálata szintén alkalmazható a következők diagnosztizálása vagy a megfigyelése elősegítésére:

 • glaukóma (progresszív betegség, amely látásvesztéshez vezethet)
 • szürkehályog (a szemlencse elhomályosodása)
 • lencseimplantátum (a természetes lencse eltávolítása után a szembe ültetett mesterséges lencse, általában szürkehályog miatt).

Az orvos ezt az eljárást a rákos daganat vastagságának és kiterjedésének mérésére és a kezelési lehetőségek meghatározására is használhatja.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.