Pachymetria

A pachymetriás szemvizsgálat egy egyszerű, gyors, fájdalommentes vizsgálat a szaruhártya vastagságának mérésére. Ennek a mérésnek a segítségével jobban megérthetjük a leolvasott szemnyomásértéket, és megfelelő kezelési tervet dolgozhatunk ki.

Mi a pachymetria?

A vizsgálat általában fájdalommentes és nem invazív. A vizsgálat alatti nagyobb kényelem érdekében a páciens szemébe érzéstelenítő cseppeket juttatnak. Egy pachymeter nevű szondát helyeznek óvatosan a szem elülső részére (szaruhártya), hogy megmérjék annak vastagságát. A pachymetria segíthet a diagnózis meghatározásában, mivel a szaruhártya vastagsága befolyásolhatja a szemnyomás mérését. A szaruhártya vastagságának meghatározására használt készüléktől függően a vizsgálat néhány másodperctől néhány percig tarthat. Az eredményt egy számítógép generálja, amely folyamatosan elemzi a szaruhártya különböző pontjain mért értékeket.

A pachymetriát két módszerrel, ultrahangos vagy optikai technikával lehet elvégezni.

Ultrahangos pachymetria: az ultrahangos pachymetria, ahogy a neve is mutatja, ultrahangos elveket használ a szaruhártya vastagságának mérésére. Ez a módszer hordozható eszközöket használ. A szaruhártya vastagságának ultrahanggal történő mérésének legnagyobb hátránya, hogy a szaruhártya érintésére használt szondát tökéletesen kell elhelyezni. Bármilyen kis elmozdulás, és a leolvasás nem biztos, hogy pontos lesz. Egyes ultrahangos pachymetriás módszereket inkább glaukóma vizsgálatára terveztek, és beépített kockázati tényező kalkulátorokat tartalmaznak.

Optikai pachymetria: Az optikai pachyméterek kialakítása eltérő. Egyes optikai pachimétereket úgy terveztek, hogy a szemészeti szolgáltatók által használt biomikroszkópra, úgynevezett réslámpára szerelhetők legyenek. Más készülékek a pachymetriát spekuláris mikroszkópiával tudják mérni.

Ez az eszköz nem érintkezik közvetlenül a szaruhártyával. Az optikai pachymeter egyik típusa, amely egyre népszerűbbé vált, az OCT. Az OCT-pachymetria szintén nem érinti a szaruhártyát a mérések elvégzéséhez.

Az OCT az optikai interferometriának nevezett elvet használja. Egy másik, Scheimpflug-képalkotást alkalmazó módszer nagyon eredményes abban, hogy a központi szaruhártya vastagságán kívül több perifériás szaruhártya-vastagság mérést is végezzen, és ezeket a méréseket nagyon gyorsan elvégezze.

Mit lehet diagnosztizálni a pachymetriával?

A pachymetriás vizsgálat bármilyen típusú konzultáció részét képezheti minden korú páciens esetében.
A szakorvos különösen a következő helyzetekben ajánlja a vizsgálat elvégzését:

 • A zöldhályog magas kockázatának kitett betegek;
 • Szaruhártya-betegségben szenvedő betegek;
 • Keresztkötésre, szaruhártya-átültetésre vagy szaruhártya-átültetésre készülő betegek. refraktív műtétre.
 • Szaruhártya műtét (szaruhártya transzplantáció) előkészítésére és követésére.
Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.