Másodlagos szürkehályog

A szürkehályog egy meglehetősen gyakori szembetegség, amikor a  szemlencse fokozatosan elveszíti az átlátszóságát és elszürkül, és amely fokozatos látásromlást okoz.

Melyek a másodlagos szürkehályog tünetei?

A másodlagos szürkehályog leggyakoribb tünetei a látásélesség csökkenése hónapokkal vagy évekkel a szürkehályogműtét után, ami megnehezíti mind a távol-, mind a közellátást, és zavaróvá válik a napfény, az autók fényszóróinak vakító fénye éjszaka, valamint csökken a színérzékelés.

Az első szürkehályogműtétet követően szemészorvosa a műtétet követő hat hónapig rendszeres ellenőrzésekre fogja beütemezni Önt, hogy figyelemmel kísérje a másodlagos szürkehályog esetleges kialakulását. Ha szürkehályogműtéten esett át, és a fent említett tünetek bármelyikét kezdi tapasztalni, fontos, hogy értesítse szemészorvosát.

Melyek a másodlagos szürkehályog kialakulásának kockázati tényezői?

Szinte lehetetlen megjósolni, hogy kinél alakul ki másodlagos szürkehályog, de egy kockázati tényező biztos: ahhoz, hogy valakinél másodlagos szürkehályog alakuljon ki, elsődleges szürkehályogja kellett legyen. A 60 év alattiaknál, akiknél korábban szürkehályog-, zöldhályog- vagy retinaműtétet végeztek, nagyobb a kockázata a másodlagos szürkehályog kialakulásának. Ironikus módon az elsődleges szürkehályog gyakoribb a 60 év feletti embereknél, de a másodlagos szürkehályog gyakrabban fordul elő a 60 év alatti betegeknél.

A szürkehályog kockázatát növelő egyéb tényezők közé tartoznak:

 • Életkor
 • Cukorbetegség
 • UV sugárzás
 • Dohányzás
 • Elhízás
 • Magas vérnyomás
 • Korábbi szemsérülés vagy -gyulladás
 • Korábbi szemműtét

Hogyan lehet megelőzni a másodlagos szürkehályogot?

A sebészeti technológiák fejlődése, a hámsejtek alapos eltávolítása a szürkehályog műtét során, valamint a különböző, technológiailag korszerű kristályos lencsék segítenek megelőzni vagy késleltetni az ilyen másodlagos szürkehályog kialakulását. A másodlagos szürkehályogot azonban nem lehet teljesen megelőzni.

Melyek a másodlagos szürkehályog kezelési módszerei?

A szürkehályogműtéttel ellentétben, amely a természetes lencse eltávolítását és műlencsével való pótlását jelenti, a másodlagos szürkehályogot YAG-lézerrel kezelik. Kivételes esetben (a megmaradt tok masszív fibrózisa) műtét is végezhető, a látás látványos helyreállításával.

A YAG-lézer egy egyszerű, fájdalommentes és gyors eljárás, amelyet a szemész rendelőjében végeznek a másodlagos szürkehályog eltávolítására. A YAG-lézer egyedülálló eljárás. Visszaállítja a páciens tiszta látását. Átlagosan legfeljebb 5 percet vesz igénybe. A pácienst szemcseppet kap, amelyek segítik a pupilla tágulását.

A Zeiss Visulas III készüléket a másodlagos szürkehályog kezelésére használják. Ez a leghatékonyabb készülék a másodlagos szürkehályog, a keskeny szögű glaukóma vagy a diabéteszes retinopátia kezelésére.

Hivatkozások:

https://www.healthline.com/health/cataract

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Rendellenességek

Az okuláris migrén a leggyakrabban a 40-es korosztályban fordul elő. Látászavarokban és akár átmeneti vakságban nyilvánul meg.

A keratitis, más néven „szaruhártyafekély”, a szaruhártya gyulladása. Ha korán felismerik, a szembetegség könnyen kezelhető és gyorsan gyógyul.

A diplopia egy olyan szemészeti betegség, amely során két képet látunk ugyanarról a dologról. A rendellenesség bárkit érinthet, de 60 éves kor után gyakoribb.

A xantelazma a xanthomák családjába tartozik, és a szem körüli bőrsejtek zsírlerakódásait jelenti. Sárga, ártalmatlan dudorok formájában észlelhető.

A színvak emberek másképp érzékelik a színeket, mint a legtöbb ember. A legtöbbször ez a szembetegség megnehezíti bizonyos színek megkülönböztetését.

Az epiphora olyan szemészeti rendellenesség, amely a szem túlzott könnyezésével jelentkezik. Legtöbbször nem súlyos, és magától elmúlik. Ha azonban ezt tapasztalja, és a probléma továbbra is fennáll, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy szemészeti vizsgálatra. A kezelés az epiphora okától függően eltérhet. 

Ha sárga foltot veszel észre a szemed fehérjén, akkor nagy valószínűséggel pingueculával van dolgod. Ez a szemészeti rendellenesség nem súlyos, de a tünetek kellemetlenek lehetnek. Tudjon meg mindent a pinguecula kezeléséről, és ami még fontosabb, a megelőzéséről. 

Az entropium az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj befelé fordul. Eltér az ektropiumtól, amikor a szemhéj kifelé fordul. Leggyakrabban idősebb embereknél fordul elő, és általában csak az alsó szemhéjat érinti.

Ön is szenvedhet szemészeti toxoplazmózisban anélkül, hogy tudna róla. Ez a retinális rendellenesség rendkívül gyakori századunkban, és szempanaszokban és homályos látásban nyilvánul meg.

A szemhéjkifordulás az a szemészeti rendellenesség, amikor a szemhéj és a szempillák eltávolodnak a szaruhártyától, és kifelé fordulnak.

A fejfájás egyik leggyakoribb típusa a szem eredetű fejfájás. Szemészeti rendellenesség következtében jelentkezik.

Blepharitis, vagyis szemhéjszéli gyulladás a szemhéjak gyulladásában megnyilvánuló szemészeti megbetegedés. A szemhéjak tövénél a beteg apró kéregszerű, megszilárdult olajrészecskékből vagy baktériumokból álló kéregszemcséket észlel, amelyek a szem sarkánál lévő ráncban gyűlnek össze.

Az uveitis az uvea (szőlőhártya) gyulladásos megbetegedése, amely a látás megváltozásával és szemfájdalommal jelentkezik.

A leggyakoribb szemészeti betegségek közé tartozik a szemárpa. Ez a köznyelvben „árpa” néven ismert, és a szemhéjak fertőzése.

A csüngő szemhéj orvosi nyelven „ptosis palpebrae” néven ismert. Úgy jelentkezik, hogy az egyik vagy mindkét szem látónyílása beszűkül, ami esztétikai és funkcionális kellemetlenségeket okoz. 

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.