Szaruhártya topográfia

Bizonyos szaruhártya patológiák diagnosztizálására használják. A szaruhártya topográfia egy nagyon pontos módszer, amely a szaruhártya számítógépes térképének elkészítéséből áll a szaruhártya betegségeinek diagnosztizálására.

Mi a szaruhártya topográfia?

A vizsgálat során a páciens a topográf előtt ül, a fejét egy speciális tartóra támasztva, miközben egy sor adat generálódik. A számítógépes szoftver digitalizálja ezeket az adatpontokat, hogy kinyomtassa a szaruhártya alakját, különböző színekkel jelölve a különböző magasságokat, ahogyan a föld topográfiai térképe is megjeleníti a szárazföld felszínének változásait. A topográfiai térkép számos grafikus formátumban ábrázolható, például sagittális térképként, amely a görbület meredekségét a dioptriaértéknek megfelelően színkódolja. A vizsgálat érintésmentes, fájdalommentes és rövid.

Mit lehet diagnosztizálni a szaruhártya topográfiával?

A Dr. Holhoș klinikák a Zeiss Atlas topográffal vannak felszerelve, a Zeiss csúcsmodelljével, amely lehetővé teszi a vizsgálati eredmények nagy pontosságát. A Zeiss szabadalmaztatott technológiája ennél a készüléknél bizonyos fokú automatizálással jár az eljárás során, ami nagyobb pontosságot és gyorsaságot jelent.

A számítógépes szaruhártya topográfia előnyös lehet a szaruhártya bizonyos betegségeinek és elváltozásainak értékelésében, többek között:

 • Szaruhártya betegségek
 • Szaruhártya horzsolások
 • Szaruhártya deformitások
 • Szabálytalan asztigmatizmus szaruhártya-átültetést követően
 • Műtét utáni szürkehályogeltávolítás szerzett asztigmatizmussal

A szaruhártya topográfiát leggyakrabban a következő célokra használják:

Refraktív sebészet: a betegek vizsgálata a szaruhártya normális alakjának megállapítására és a gyanús vagy keratoconusos minták kizárására. Posztoperatívan a topográfia segíthet a szaruhártyán létrehozott dioptriaváltozás (tehát a tényleges szaruhártya-változás) értékelésében, kizárva a megfelelő vagy hiányos ablációt, az excimer utáni ectasiát vagy egyéb változásokat.

Keratoconus: a keratoconus gyanújában álló betegek korai szűrése a topográfia egyik leghasznosabb szerepe. Kialakult keratoconus esetén a topográfia szerepe alapvető fontosságú a progresszió nyomon követése és a cross-linking műtét elvégzése, valamint a kontaktlencsék illesztése szempontjából.

Posztoperatív asztigmatizmus: a szaruhártya asztigmatizmusa a topográffal tanulmányozható, és szelektív varrateltávolítás vagy más beavatkozás tervezhető.

A szaruhártya és a szemfelszín rendellenességeinek hatása: az olyan rendellenességek, mint a pterygium, a lingualis dermoid, a helyi szaruhártya hegesedése, a szaruhártya topográfiájának megváltozását okozhatják, ezért a megfigyelés nagyon hasznos.

Egyéb felhasználások: kontaktlencse-illesztés, metszés elhelyezése és intrastromális gyűrű elhelyezése keratoconusban, szem- és szaruhártya hullámfrontjának megfigyelése.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.