Üvegtesti bevérzés

Az üvegtest a szemgolyó közepén, a lencse és a retina között helyezkedik el, és „gélszerű” megjelenésű. Az egészséges üvegtest teljesen átlátszó, így a fény gond nélkül eljut a retinára, ezáltal biztosítva a tiszta látást.

Mit kell tudni az üvegtesti bevérzésről?

Üvegtesti bevérzés akkor következik be, amikor vér szivárog a szem üvegtestébe. Ez az üvegtesti folyadék segít a szemnek megtartani az alakját, és normális esetben tiszta, így a szemen kívülről érkező fény áthatol rajta, és eljut a retinára. A szivárgó vér leggyakrabban a szem hátsó részén lévő erekből származik. Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő, ha az erek megsérültek (például trauma következtében) vagy különösen sérülékenyek (bizonyos betegségek miatt).

Ahhoz, hogy tisztán lássunk, az üvegtest folyadékának tisztának kell lennie. Ha az üvegteste zavaros vagy vérrel telt, a látás romlik. Ez a károsodás a kis „lebegő” tárgyak láthatóvá válásától és a látásromlástól a teljesen sötét (néha vöröses árnyalatú) látásig terjed.

Általában csak az egyik szem érintett. Bár nagyon riasztó, a vérzés kezelése után sok esetben a vérzés megszűnik, és a látás visszaáll a korábbi állapotra.

Mi okozza az üvegtesti bevérzést?

A leggyakoribb okok, amelyek az üvegtesti bevérzés 90%-át jelentik, a következők:

 • Vérzés az előrehaladott diabéteszes retinopátiában kialakuló új, rendellenes erekből.
 • A retina esetleges leválása által okozott vérzés
 • Szemsérülés (fiatalabbaknál a leggyakoribb ok)

A szem belsejében lévő vérzés származhat:

Rendellenes erek, amelyek azért alakulnak ki, mert a szem hátsó része oxigénhiányos. Ezek sérülékenyek és könnyen véreznek. Előfordulhatnak többek között az alábbi esetekben:

 • Diabéteszes retinopátia (leggyakoribb ok)
 • Makuladegeneráció
 • Retinavéna elzáródás

Normál erek, amelyek megsérültek. Ezek a következők által károsodhatnak:

 • Hátsó üvegtest leválás, retinaleválás
 • Retina makroaneurizmák – általában magas vérnyomással, ateroszklerózissal és dohányzással kapcsolatosak.
 • Tompa trauma – a szem hirtelen összenyomódása.
 • Penetráló trauma – ez a szem egészén vérzést okoz. Nem mindig okoz súlyos szemfájdalmat.
 • Subarachnoidális vérzés, amely megnövelheti a retinában lévő vénák nyomását, és vérzést okozhat.
 • Szemműtét, különösen, ha az a szem belsejét érinti.

A retina mögül vér kerül a szembe. Ez az üvegtesti bevérzés legkevésbé gyakori oka. Az alábbi okok miatt alakulhat ki:

 • A szem mögötti daganatok (a szemtumorok ritkák, a leggyakoribb típus a szemmelanoma).
 • Sérülékeny új erek a retina mögött.

Honnan tudja, hogy műtétre van szüksége az üvegtesti bevérzés miatt?

A szemészeti vizsgálat során réslámpával vizsgálják meg Önt, hogy részletesen megnézzék a szem belsejét. A réslámpa segítségével az orvos láthatja, hogy van-e vér az üvegtestben.

A réslámpával lehetséges a vérzés forrásának megtalálása, bár ha sok vér van az üvegtestben, az homályos látáshoz vezet, emiatt nehéz lehet megállapítani, hogy mi történt. Ebben az esetben szükség lehet a szem ultrahangvizsgálatára. Az ultrahangvizsgálat az üvegtesti bevérzés számos okát képes kimutatni, beleértve a hátsó üvegtesti leválást, a retina szakadását és leválását, a daganatokat és az idegen tárgyakat.

Néha angiogramra is szükség van. Ez a vizsgálat megmutatja a szem hátsó részében lévő ereket. Ez akkor lehet hasznos, ha rendellenes erek vannak, például cukorbetegség okozta érelmeszesedés esetén.

A kisebb vérzések tünetei (a legtöbb vérzés kismértékű) a lebegő részecskék, pókhálók, homály és árnyékok a szemben. A látás vöröses árnyalatú lehet. A tünetek leggyakrabban az egyik szemet érintik, bár mindkét szem érintett lehet.

A súlyosabb vérzés homályos látást okoz, néha sötét foltokkal vagy csíkokkal.

A legsúlyosabb vérzések látásvesztést okoznak, amely lehet teljes, vörös vagy fekete homályos látást eredményezve. A legtöbb ember számára ez rendkívül riasztó, különösen azért, mert általában nagyon gyorsan, egyértelmű magyarázat nélkül következik be.

Mit jelent az üvegtest kezelése?

Az üvegtesti bevérzés kezelése az októl függően változik. A kezelés céljai a következők:

 • a vérzés forrásának megtalálása
 • a vérzés elállítása
 • a retina károsodásának helyreállítása, mielőtt az maradandó látásvesztéshez vezetne.
 • a normális látás helyreállítása.

Miután azonosították a vérzés forrását, a kezelés az okától függ. Ha nincs sok vér az üvegtestben, és a vérzés forrása látható, akkor kezelhető. Ez a vérző erek és egyéb rendellenes erek lézeres kezelését, valamint a retinában lévő esetleges szakadások helyreállítását jelenti.

Ha az üvegtestben lévő vér akadályozza a látást, akkor az üvegtest eltávolításához egy vitrektómiának nevezett eljárásra lehet szükség. Orvosa akkor végez vitrektómiát, ha nem látja a szeme hátsó részét, vagy ha nem elég jó a rálátás az ottani vérzés biztonságos kezeléséhez. Ezután a retina rögzítése érdekében a rést speciális gázzal, majd a műtét végén szilikonolajjal töltheti ki, amelyet egy következő műtét során el kell távolítani. A vitrektómiás műtét több mint egy órát vehet igénybe, és helyi érzéstelenítésben, mikroszkóp alatt végzik.

Speciális kezelések:

A lézeres photokoaguláció a sérülékeny rendellenes erek szokásos kezelése. Ezek kezelése megállítja a vérzést és megakadályozza a további vérzést. A lézeres photokoagulációt a retina károsodásának helyreállítására is alkalmazzák, beleértve a retina leválását is.

Az anti-VEGF injekciók célja a szemben kialakult kóros erek zsugorítása. Ezeket néha cukorbetegeknél alkalmazzák más kezelések, például a lézeres photokoaguláció és a vitrektómia mellett, a vérzés csökkentésére.

A vitrektómia az üvegtest folyadékának és az azt körülvevő hártyának a teljes eltávolítása. Erre akkor kerül sor, ha az üvegtestben olyan sok vér van, hogy lehetetlen diagnosztizálni és kezelni az okot. Vitrektómiára néha akkor kerül sor, ha az üvegtestben lévő vér nagyon lassan ürül, és a látás továbbra is korlátozott.

Mire számíthat az üvegtesti bevérzéses kezelése után?

A várakozás általában a legjobb megoldás, amennyiben a vérzés elállt. Az üvegtesti bevérzés legtöbb esetben nem igényel vitrektómiát. A vér lassan kiürül az üvegtestből, és a fény ismét átjuthat rajta. Ha az alapszintű látás nem sérült, akkor helyreáll a normális látás.

Előfordulhat, hogy fájdalmat érez a szemében, és néhány napig homályos lehet a látása. Szeme néhány hétig duzzadt, vörös vagy érzékeny lehet.

Milyen kockázatai és szövődményei vannak az üvegtestműtétnek?

Az üvegtesti bevérzés, okától függően, szövődményessé válhat, ha az orvos nem kezeli vagy nem követi nyomon a vérzést. Az üvegtest kötőhártyaszerű szerveződése sárgás-fehéres peremek és membránok kialakulásával az üvegtest elhomályosodásához vezethet. Az üvegtesti bevérzés további lehetséges szövődményei a hemolitikus glaukóma és a retina sziderózis.

A vitrektómiás műtét, bár nagyon biztonságos, minden más szemműtéthez hasonlóan, bizonyos kockázatokkal járhat: fertőzés, vérzés, szürkehályog, megnövekedett intraokuláris nyomás (szemnyomás), retinaleválás, látásélesség-csökkenés stb.

Mik a szakember ajánlásai az üvegtesti bevérzés kezelését követően?

A pácienseket rendszeresen nyomon kell követni az üvegtesti bevérzés megszűnésének ellenőrzése céljából. Ha a betegnek szisztémás betegségei vannak, például cukorbetegsége, a háziorvos vagy szakorvos általi folyamatos ellenőrzést is javasolni kell. Ha a szem hátsó része nem látható megfelelően, a betegeket két-három hetente újra kell vizsgálni szemészeti ultrahanggal, hogy kizárják a retina szakadását vagy leválását.

Javasolni fogják Önnek, hogy:

 • legalább néhány napig kerülje a megerőltető tevékenységet, mivel ez elmozdíthatja a vérrögöket és újabb vérzést válthat ki.
 • aludjon megemelt fejjel, mivel ez lehetővé teszi, hogy az üvegtestben lévő vér a szem hátsó részén, a látóhatáron kívülre kerüljön.
 • kezelést írnak elő, amelyet a páciensnek otthon kell követnie.
 • kerülni kell a műtött szem zsebkendővel vagy piszkos kézzel történő megérintését
 • a fürdés megengedett, de ügyelni kell arra, hogy a műtött szembe ne kerüljön víz.
 • kerülni kell a műtött szem nyomását vagy dörzsölését.
 • napközben napszemüveget kell viselni
 • előfordulhat, hogy néhány napig szemtapaszt vagy szemvédőt kell viselnie.

Dr. Teodor Holhos, szemészsebész által orvosilag felülvizsgált szöveg
Írta Dr. Holhos csapata
Műtétek

A SMILE PRO a SMILE műveletek második generációja. A RelEx SMILE sikere után a Zeiss kifejlesztette a technológia következő szintjét.

A RelEx SMILE lézeres műtét a legmodernebb dioptriacsökkentő technika, amely a Carl Zeiss Meditec VisuMax femtolézerrel végezhető.

A FemtoLASIK műtét a Dr. Holhoș hálózatban elérhető refraktív műtétek sorába tartozik, és a lézeres műtétek 2. generációjába tartozik.

Az Excimer lézeres dioptriacsökkentő műtét azoknak szól, akik szeretnének megszabadulni a szemüvegtől, és akiknél rövidlátást, asztigmatizmust, rövidlátást és rövidlátó asztigmatizmust, távollátást diagnosztizáltak.

A presbyopia az életkorral összefüggő rendellenesség, amely megnehezíti a közeli tárgyak látását.

A nagy dioptriák (rövidlátás, távollátás, asztigmatizmus vagy presbyopia) műlencseimplantátummal korrigálhatók. Az eljárás hasonló a szürkehályogműtéthez, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a lencsét a szürkehályog megjelenése előtt cserélik ki.

A szürkehályogban szenvedő emberek számára a műlencseimplantációs műtét (szürkehályog műtét) az egyetlen kezelési módszer. Tudja meg, mivel jár a műtét és melyek a beavatkozás következményei.

A szem egy nagyon összetett szerv, alkotóelemei egészként működnek a látásunk biztosítása érdekében. A szemgolyó közepén üvegtesti folyadék található, egy átlátszó gél, amely megőrzi a szemgolyó gömb alakú formáját.

Az üvegtest a szemgolyó közepén, a lencse és a retina között helyezkedik el, és „gélszerű” megjelenésű. Az egészséges üvegtest teljesen átlátszó, így a fény gond nélkül eljut a retinára, ezáltal biztosítva a tiszta látást.

A retinamembránok az üvegtest hátsó része és a retina központi területe, a makula közötti határfelület megbetegedései; jellemzőjük, hogy ezen a területen egy áttetsző „lap” jelenik meg, amely húzza és összehajtja a makulát, így befolyásolja a retinasejteket és specifikus tüneteket okoz.

A glaukóma krónikus, kétoldali szembetegség, amelyet a látóideg rostjainak fokozatos pusztulása jellemez, amely ideg felelős a szemből az agyba történő információátvitelért. Tudjon meg többet a glaukómaműtétről.

A pterygium a degenerált bulbáris kötőhártya (a szemgolyó feletti átlátszó lemez) háromszög alakú nyúlványa a szaruhártya szélén.

A Cross-linking műtét a keratoconusban, azaz a szaruhártya deformációjában szenvedő betegeknél alkalmazott eljárás.

LÁSD Összes
EGYEZTESSEN IDŐPONTOT

Időpontot gyorsan foglalhat a jobb oldali űrlap segítségével, vagy telefonon keresztül. A recepción dolgozó kollégáink szívesen tájékoztatják Önt a szabad időpontokról és a szükséges információkról. Az űrlap kitöltése nem időpont egyeztetés vagy időpont megerősítés, hanem időpontigénylés. Csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy ellenőrizze az orvosok elérhetőségét és időpontot egyeztessen.

A rendelők és klinikákelhelyezkedése

Tájékoztató a Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózatban végzett konzultációról

A Dr. Holhos szemészeti szakrendelő hálózat fenntartja a jogot, hogy előzetes fizetést kérjen (átutalással vagy készpénzzel a hálózat klinikáinak recepcióján) azoktól a betegektől, akik:

– Két egymást követő időpontot lemondanak a klinikáinkon

vagy

– két egymást követő alkalommal nem jelennek meg az egyeztetett időpontokon klinikánkon.

Megértésüket köszönjük!


  Szeretne megválni a szemüvegétől?
  Fénytörési rendellenesség
  Amennyiben vizsgálatai nem javasolják a SMILE Pro műtétet, beleegyezik, hogy a kínálatunkból - PRK, FemtoLASIK, SMILE, Presbyond, multifokális műlencseimplantátum -
  egy másik műtétet javasoljunk?
  Szenved-e egyéb szembetegségben? Diabéteszes retinopátia, glaukóma, nystagmus (szemtekerezgés), amblyopia (lusta szem), stb?

  Szenved-e krónikus betegségekben - magas vérnyomás, cukorbetegség stb.