Ce poate cauza usturime la ochi?

usturime ochi

Usturimea ochilor definește o senzație de arsură sau înțepătură, în unul sau ambii ochi. Poate apărea și dispărea brusc, sau poate să dureze săptămâni și chiar luni de zile. Disconfortul se poate transforma în durere și riscă să interfereze cu activitățile de zi cu zi, mai ales dacă ai un serviciu ce presupune condusul sau folosirea unui calculator.

De regulă, usturimea apare ca reacție la un agent iritant sau din cauza ochilor uscați, dar poate fi provocată și de afecțiuni mai severe. Unele cauze ale usturimii ochilor se pot trata acasă, cu remedii naturiste, pe când altele au nevoie de tratament oftalmologic medicamentos. 

Pentru a stabili care dintre cele două variante sunt potrivite pentru tine, e necesar un consult de specialitate. O discuție cu medicul despre istoricul tău familial și medical, și despre simptomatologia pe care o prezinți, vor determina planul de tratament. 

Află în continuare:

  • Care sunt principalele cauze pentru usturimea la ochi
  • Ce alte simptome pot apărea
  • Cum se tratează 
  • Ce alternative de tratament naturist există pentru usturimea ochilor
  • Când trebuie să mergi la medic

Usturime ochi: Cauze

Cele mai frecvente cauze pentru usturime la ochi sunt:

1. Alergiile

Dacă ai rinită alergică (numită și „febra fânului”) sau orice alte alergii, poți resimți usturime și mâncărime în ochi atunci când ești în preajma polenului, prafului, mucegaiului sau a altor agenți iritanți. Atingerea unui alergen și apoi atingerea ochilor e un alt lucru ce poate cauza usturime în ochi.  

2. Blefarita

Blefarita e inflamația sau iritația marginilor pleoapelor. Dacă ai blefarită, e posibil să observi și alte simptome, pe lângă usturime de ochi, precum cruste în jurul ochilor sau pleoape roșii și umflate.

3. Ochii uscați

Sindromul ochiului uscat apare atunci când ochii tăi nu produc suficiente lacrimi sau când lacrimile se evaporă prea repede. Fără lubrifiere adecvată, ochii încep să te usture sau înțepe, și poți avea mâncărimi sau senzația de nisip în ochi. 

4. Expunerea la agenți iritanți 

Ochii tăi au sensibilități la anumite substanțe chimice găsite în produsele de zi cu zi. Câțiva ritanți frecvenți sunt: clorul, fumul de țigară, parfumurile, conservanții din cosmetica și produsele de curățare pentru casă. Expunerea la acestea poate cauza usturime la ochi.

5. Umiditatea scăzută

Aerul uscat din interior deshidrata părul, pielea și ochii. Dacă observi că te ustură mai tare ochii când ești în casă, într-un mediu încălzit, aerul poate fi problema.

Unele persoane se confruntă cu ochi uscați sezonier, dar asta nu înseamnă că e o boală cronică. Sindromul de ochi uscat se manifestă permanent, indiferent că ești într-un mediu umed sau uscat, pe când usturimea provocată de umiditate scăzută se remediază odată ce schimbi încăperea.

6. Rosaceea oculară

Rosaceea oculară face ca ochii și pielea din jurul lor să fie umflată. Această afecțiune poate cauza usturime la ochi, inflamație, roșeață, secreții și cruste la baza genelor.

7. Fotokeratita

Fotokeratita e o arsură solară a ochilor. Această problemă poate apărea după ce te-ai expus la soare fără ochelari cu protecție UV. E posibil să provoace fotokeratita și solarul sau anumite tipuri de lasere, lămpi și echipamente folosite în construcții.

8. Conjunctivita

Această afecțiune oculară cauzează inflamația conjunctivei, care acoperă suprafața ochiului și interiorul pleoapei. Alergenii, virusurile sau bacteriile pot declanșa conjunctivita

Dacă ai această boală, s-ar putea să ai și cruste pe pleoape sau gene, senzație de nisip în ochi și roșeață.

9. Pterigionul

Pterigionul reprezintă o creștere excesivă a țesutului de pe suprafața ochiului. În stadii incipiente, poate cauza usturime de ochi, uscăciune și o senzație nisipoasă. În stadii avansate, poți dezvolta o formațiune pe ochi.

10. Zona zoster oftalmică 

Zona zoster e o infecție provocată de virusul varicelo-zosterian care poate duce la o erupție dureroasă sau bășici pe piele. Dacă zona zoster se răspândește la unul sau ambii ochi, poți dezvolta simptome de conjunctivită printre care și usturime, cruste și roșeață.

11. Sindromul Sjögren

Sindromul Sjögren reduce producția de umiditate a corpului, inclusiv a lacrimilor. Fără suficiente lacrimi, ochii tăi nu primesc lubrifierea necesară, astfel încât ustură sau se simt nisipoși.

Usturimea de ochi și alte simptome

Pe lângă usturimea ochilor, e posibil să apară și alte simptome. Acestea depind de cauza subiacentă, dar printre cele mai frecvente, se numără:

Dacă usturimea e provocată de o afecțiune oftalmologică precum conjunctivita, e posibil să ai simptome care nu afectează doar ochii – îți curge nasul și strănuți. 

Tratament pentru usturime ochi

Tratamentul depinde de afecțiunea care provoacă disconfortul. Problema e diagnosticată numai în cadrul unui consult oftalmologic, în care îi spui medicului totul despre simptome, istoric medical și familial. 

Unele tratamente se bazează pe picături pentru usturime de ochi sau unguente care ajută la alergii, ochi uscați, inflamație sau infecții.

Usturime ochi: Tratament naturist

Dacă usturimea ochilor nu e provocată de o afecțiune medicală, sunt câteva remedii pe care le poți aplica acasă: 

  • Antihistaminice: Tratarea alergiilor poate ameliora simptomele conjunctivitei alergice sau a alergiilor oculare. Antihistaminicele vin sub formă de pastile, picături sau unguente. 
  • Picături hidratante pentru ochi: Aplică picături lubrifiante (care sunt disponibile fără rețetă) sau lacrimi artificiale pentru a combate uscăciunea oculară. Optează pentru produse fără conservanți.
  • Spălături pentru ochi: Folosește apă caldă sau o soluție salină sterilă pentru a îndepărta polenul, praful sau iritanții din ochi. 
  • Comprese calde sau reci: Aplică un prosop curat și umed timp de 5-10 minute, ca să diminuezi simptomele conjunctivitei, fotokeratitei sau blefaritei.
  • Șampon pentru bebeluși: Un amestec de apă și șampon pentru bebeluși poate ameliora crustele cauzate de blefarită. Clătește bine și usucă delicat cu un prosop curat.

De cele mai multe ori, usturimea ochilor se tratează cu picături hidratante, antihistaminice sau prin evitarea alergenilor. Totuși, e important să mergi la oftalmolog, pentru a afla cauza problemei. Programează-te la o consultație de urgență dacă usturimea de ochi e însoțită de:

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.