Ce trebuie să știi despre miopie?
Miopia este o afecțiune care se încadrează în categoria viciilor de refracție (alături de astigmatism și hipermetropie). În termeni comuni, miopia se manifestă prin vedere încețoșată la distanță, în timp ce la apropiere nu există probleme. De regulă, această problemă de vedere se moștenește și apare de cele mai multe ori în copilărie și se poate dezvolta rapid sau gradual. Pentru corectarea problemei, specialiștii recomandă purtarea de ochelari cu lentile prescrise în concordanță cu rezultatele obținute în urma consultului oftalmologic de bază. De asemenea, adulții pot scăpa de ochelari cu o operație laser, cu șanse sigure de reușită.
Cum îți dai seama că suferi de miopie?
Este ușor să afli dacă suferi sau nu de miopie. Printre principalele simptome asociate acestui viciu de refracție, se numără:
- Imposibilitatea de a vedea clar obiectele aflate la distanță
- Nevoia frecventă de a strânge din ochi când privești la distanță
- Dureri de cap și disconfort la nivelul ochilor
- Dificultăți de vedere în timpul nopții sau în zonele slab luminate
- Nevoia de a te apropia cât mai mult de un obiect pentru a-i distinge caracteristicile și detaliile
Ce tratamente există: operație miopie, lentile de contact sau ochelari de vedere?
Deși miopia este o afecțiune care poate fi corectată pe termen lung, cu lentile special concepute pentru îmbunătățirea vederii, tehnologia oftalmologică a avansat și pune la dispoziție o serie de intervenții laser cu scopul de a înlătura atât ochelarii, cât și viciul de refracție. Aceste intervenții sigure sunt realizate de către medicul specialist și pot fi:
- Reducere de dioptrii RelEX Smile – este cea mai nouă inovație în materie de corectare a miopiei cu ajutorul laserului. Se efectuează fără flap (lambou cornean) și fără îndepărtarea epiteliului cornean. Permite corectarea miopiei până la -10 dioptrii. Intervenția este minim invazivă, nedureroasă, iar pacientul își recapătă vederea clară imediat după operație.
- Reducere de dioptrii cu laser Excimer – constituie un tip de operație miopie scurtă, sigură și destul de confortabilă pentru pacient. Recuperarea este de asemenea de scurtă durată, iar senzațiile de disconfort sunt minime.
- Reducere de dioptrii cu implant de cristalin – această intervenție chirurgicală se recomandă în cazul dioptriilor mari și este similară cu operația de cataractă. Procedura este scurtă, între 5 și 10 minute, și se efectuează sub efectul anesteziei locale. Timp de 45 de zile după intervenție, se recomandă administrarea de picături și spălarea ochilor cu apă fiartă si răcită, sau cu ser fiziologic, zilnic.
- Prescrierea de ochelari de vedere – soluția cea mai accesibilă pentru corectarea vederii rămâne, în continuare, purtarea unei perechi de ochelari. Lentilele sunt prescrise de către specialist, în urma unui control. Dezavantajul acestei opțiuni este necesitatea de a purta permanent ochelari și imposibilitatea de a desfășura o serie de activități.
- Lentilele de contact – opțiunea este eficientă mai ales în cazul în care nu se mai dorește purtarea de ochelari din rațiuni pur estetice. În acest caz, este important modul în care se aplică lentilele, dar și cum sunt păstrate, peste noapte, într-un mediu steril, folosind o soluție specifică.
La ce să te aștepți după operația de miopie?
În cazul în care se optează pentru corectarea miopiei apelând la tehnologia laser, perioada de după operația de miopie este importantă. De cele mai multe ori, recuperarea e imediată, însă în primele ore și zile după intervenție, apar următoarele simptome:
- Ochi uscați – acest efect este perfect normal ca urmare a intervenției la nivelul ochilor. De regulă, medicul va prescrie picături pentru a reduce senzația de ochi uscați.
- Disconfort – de la caz la caz, pacientul poate resimți o stare de disconfort după intervenție, care va persista câteva zile. În cazul în care problema nu trece de la sine, se recomandă consultul specialistului.
- Dificultăți de vedere în timpul nopții – la fel ca în cazul simptomelor amintite anterior, această problemă ar trebui să dispară de la sine în câteva zile sau săptămâni.
- Imposibilitatea de a conduce – deși exista cazuri în care pacientul se simte excelent după operație, se recomandă evitarea folosirii mașinii personale pentru siguranța proprie și a celor din jur.
Miopia la copii
Miopia afectează aproximativ 5% dintre preșcolari, 9% dintre școlari și 30% dintre adolescenți, iar procentele sunt într-o continuă creștere. Asta pentru că în majoritatea timpului, copiii stau acasă, făcând activități ce implică telefonul sau calculatorul.
Copiii au o șanse mai mari să se confrunte cu această afecțiune oftalmologică dacă și părinții sunt miopi.
Simptomele miopiei la copii
Simptomele miopiei la copii sunt similare cu cele prezente la adulți. Ca părinte, ar trebui să fii atent la următoarele semne:
- Copilul se plânge că nu vede clar
- Se plânge că nu vede bine la distanță (Ex. la tablă la școală)
- Strânge din ochi pentru a vedea mai bine
- Se freacă frecvent la ochi
- Acuză dureri frecvente de cap
Importanța consultațiilor oftalmologice preventive
Echipa Dr. Holhoș recomandă un control o dată la 6 luni până la vârsta de 2 ani, sau măcar un control până la vârsta de 3 ani.
Există însă situații în care copilul ar putea avea nevoie de consultații pediatrice mai devreme sau mai frecvent. De exemplu, dacă bebelușul s-a născut prematur și suferă de retinopatie diabetică, are șanse mai mari să dezvolte o formă gravă de miopie. Alte situații în care se recomandă screening-ul oftalmologic regulat la copii, sunt:
- Când unul sau ambii părinți sunt miopi
- Când unul sau ambii părinți au fost tratați pentru ambliopie („ochi leneș”) sau strabism („vedere cruciș”)
- Când unul sau ambii părinți poartă lentile de contact sau ochelari de vedere
Complicații ale miopiei la copii
Tratarea miopiei în stadiile incipiente e extrem de importantă. Cei care nu au parte de tratament sau îl primesc mai târziu decât ar trebui, riscă să aibă dificultăți ulterior, pe plan social, intelectual, profesional și psihic. Un studiu realizat de Orbis International arată că vederea neclară poate afecta performanța academică a copiilor, îi poate împiedică în a lua parte la anumite activități și în a se integra în anumite grupuri, creând frustrare, anxietate și chiar depresie.
Mai mult, copiii cu miopie ar putea dezvolta alte boli oftalmologice. Una dintre acestea este dezlipirea de retină, care apare atunci când retina se separă de partea din spate a ochiului. Dacă nu se efectuează în regim de urgență o operație pentru dezlipirea de retină, copilul riscă să orbească. Alte probleme de vedere asociate cu miopia severă sunt:
Tratarea miopiei la copii
Opțiunile de tratament pentru copiii miopi sunt ochelarii și lentilele de contact. Scopul e îmbunătățirea calității vederii și prevenirea agravării viciului de refracție.
- Ochelarii pentru miopie pot fi purtați tot timpul sau doar atunci când sunt necesari, pentru ca pacientul să poată vedea la distanță.
- Lentilele de contact sunt o opțiune bună mai ales dacă pacientul practică activități sportive. Deși nu există o limită de vârstă pentru a le folosi, copilul ar trebui să tolereze deja picăturile pentru ochi și să poată practica o igienă bună a lentilelor de contact. Asta pentru a preveni infecțiile oculare. Dacă pacientul acuză dureri oculare sau roșeață în timp ce poartă lentile de contact, contactează imediat medicul oftalmolog.
Operațiile cu laser nu sunt o opțiune pentru pacienții care nu au împlinit încă vârsta de 18 ani fiindcă dioptriile nu sunt stabilizate încă.
Cât mai mult timp petrecut în aer liber e benefic pentru copiii miopi. Prin echilibrarea timpului petrecut în fața ecranelor cu timp petrecut afară, poți reduce agravarea miopiei copilului și îi protejezi vederea pe măsură ce aceasta se dezvoltă.
Dacă observi semne de miopie la copiii din jurul tău, asigură-te că le recomanzi părinților un control pediatric. Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș, prezentă în Cluj-Napoca, Mediaș, Sibiu, Alba-Iulia și Turda, dispune de o aparatură ultraperformantă, dezvoltată special pentru screening-ul oftalmologic neinvaziv. Tehnologia se numește Plusoptix, iar testarea se efectuează de la 1 metru distanță. Totul e sub formă de joacă, astfel încât copiii să se simtă în siguranță pe parcursul întregii proceduri.
Referințe: WedMD, Mayo Clinic.