
Ce trebuie să știi despre miopie?
Miopia este o afecțiune care se încadrează în categoria viciilor de refracție (alături de astigmatism și hipermetropie). În termeni comuni, miopia se manifestă prin vedere încețoșată la distanță, în timp ce la apropiere nu există probleme. De regulă, această problemă de vedere se moștenește și apare de cele mai multe ori în copilărie și se poate dezvolta rapid sau gradual. Pentru corectarea problemei, specialiștii recomandă purtarea de ochelari cu lentile prescrise în concordanță cu rezultatele obținute în urma consultului. De asemenea, persoanele adulte pot opta și pentru o operație miopie cu laser, cu șanse sigure de reușită și care vor transforma ochelarii de vedere sau lentilele de contact într-o simplă amintire.
Cum îți dai seama că suferi de miopie?
Este ușor de determinat faptul dacă suferi sau nu de miopie. Printre principalele simptome asociate acestui viciu de refracție, se numără:
- Imposibilitatea de a vedea clar obiectele aflate la distanță
- Nevoia frecventă de a strânge din ochi când privești la distanță
- Dureri de cap și disconfort la nivelul ochilor
- Dificultăți de vedere în timpul nopții sau în zonele slab luminate
- Nevoia de a te apropia cât mai mult de un obiect pentru a-i distinge caracteristicile și detaliile
Ce tratamente există: operație miopie, lentile de contact sau ochelari de vedere?
Deși miopia este o afecțiune care poate fi corectată, pe termen lung, cu lentile special concepute pentru îmbunătățirea vederii, tehnologia a avansat și pune la dispoziție o serie de intervenții laser cu scopul de a înlătura atat ochelarii, cat și viciul de refractie. Aceste intervenții sigure sunt realizate de către medicul specialist și pot fi:
- Reducere de dioptrii RelEX Smile – este cea mai nouă inovație în materie de corectare a miopiei cu ajutorul laserului. Se efectuează fără flap (lambou cornean) și fără îndepărtarea epiteliului cornean. Permite corectarea miopiei până la -10 dioptrii. Intervenția este minim invazivă, nedureroasă, iar pacientul își recapătă vederea clară imediat după operație.
- Reducere de dioptrii cu laser Excimer – constituie un tip de operație miopie scurtă, sigură și destul de confortabilă pentru pacient. Recuperarea este de asemenea de scurtă durată, iar senzațiile de disconfort sunt minime.
- Reducere de dioptrii cu implant de cristalin – această intervenție chirurgicală se recomandă în cazul dioptriilor mari și este similară cu operația de cataracta. Procedura este scurta, între 5 și 10 minute, și se efectuează sub efectul anesteziei locale. Timp de 45 de zile după intervenție se recomandă administrarea de picături și spălarea ochilor cu apă fiartă si racită sau ser fiziologic, zilnic.
- Prescrierea de ochelari de vedere – soluția cea mai la indemană pentru corectarea vederii rămâne, în continuare, purtarea unei perechi de ochelari. Lentilele sunt prescrise de către specialist, în urma unui control. Dezavantajul acestei opțiuni este necesitatea de a purta permanent ochelari și imposibilitatea de a desfășura o serie de activități.
- Lentilele de contact – opțiunea este eficientă mai ales în cazul în care nu se mai dorește purtarea de ochelari din rațiuni pur estetice. În acest caz, este important modul în care se aplică lentilele, dar și cum sunt păstrate, peste noapte, într-un mediu steril, folosind o soluție specifica.
La ce să te aștepți după operația de miopie?
În cazul în care se optează pentru corectarea miopiei apelând la tehnologia laser, momentul de după operația de miopie este important. În cele mai multe cazuri, recuperarea este imediata, însă în primele ore și zile după intervenție, apar următoarele simptome:
- Ochi uscați – acest efect este perfect normal ca urmare a intervenției la nivelul ochilor. De regulă, medicul va prescrie picături pentru a reduce senzația de ochi uscați.
- Disconfort – de la caz la caz, pacientul poate resimți o stare de disconfort după intervenție, care va persista câteva zile. În cazul în care problema nu trece de la sine, se recomandă consultul specialistului.
- Dificultăți de vedere în timpul nopții – la fel ca în cazul simptomelor amintite anterior, această problemă ar trebui să dispară de la sine în câteva zile sau săptămâni.
- Imposibilitatea de a conduce – deși exista cazuri în care pacientul se simte excelent după operație, se recomandă evitarea folosirii mașinii personale pentru siguranța proprie și a celor din jur.
Referinte: WedMD, Mayo Clinic.