Operatie Glaucom

Glaucomul este o afecțiune oculară cronică bilaterală caracterizată prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Află mai multe despre operația de glaucom.

Când îți dai seama că ai nevoie de operație de glaucom?

Testele de glaucom sunt nedureroase și nu durează mult. Medicul oftalmolog vă va testa vederea. Se vor folosi picături pentru a vă dilata pupilele și pentru a vă examina ochii. Vă vor verifica nervul optic pentru semne de glaucom. Este posibil să facă fotografii, astfel încât să poată observa modificări la următoarea vizită. Vor face un test numit tonometrie pentru a vă verifica presiunea ochilor. De asemenea, se poate face un test de câmp vizual pentru a vedea dacă ați pierdut vederea periferică. Dacă medicul dumneavoastră suspectează glaucom, acesta poate solicita teste imagistice speciale ale nervului dvs. optic.

Dacă ai următoarele simptome:

 • observarea de halouri în jurul punctelor luminoase
 • pierderea vederii
 • ochi roșii
 • durere oculară
 • îngustarea câmpului vizual (vedere în tunel)

Pentru că pierderea vederii cauzată de glaucom este ireversibilă, indiferent de stadiul bolii, este foarte important controlul oftalmologic complet regulat, care include măsurarea presiunii intraoculare, astfel încât diagnosticul să fie pus în fazele incipiente ale bolii și medicul să poată recomandă o schemă de tratament adecvată.

Afectează mai ales adulții peste 40 de ani, dar adulții tineri, copiii și chiar sugarii o pot avea. Este mai probabil să îl obțineți dacă:

 • Suferiți de presiune intraoculară ridicată
 • Aveți peste 40 de ani
 • Aveți antecedente de glaucom în familie 
 • Aveți miopie sau hipermetropie
 • Aveți o vedere slabă
 • Aveți diabet
 • Luați anumite medicamente cu steroizi, cum ar fi prednison
 • Luați anumite medicamente pentru controlul vezicii urinare sau convulsii sau unele remedii fără prescripție medicală
 • Ați avut o vătămare a ochilor
 • Aveți cornee mai subțire 
 • Aveți tensiune arterială crescută, boli de inimă, diabet sau anemie cu celule falciforme

Ce presupune operația de glaucom?

Glaucomul se poate trata în mai multe moduri, în funcție de stadiul acestuia și de evoluție.

 • tratament medicamentos
 • tratament cu laser
 • tratament chirurgical

Toate tipurile de tratament sunt disponibile in cadrul clinicilor Dr Holhoș. 

Există câteva tipuri diferite de intervenții chirurgicale pentru glaucom care pot ajuta la scăderea presiunii din ochi:

Iridotomia laser este o procedură care constă în realizarea prin iris a unui canal de scurgere pentru umoarea apoasă, pentru a facilita eliminarea acesteia. Scopul este de a egaliza presiunea dintre camera oculară anterioară și cea posterioară și de a deschide unghiul iridocornean. Este procedura de elecție pentru glaucomul cu unghi închis datorat blocajului pupilar.

Trabeculoplastia laser constă în lărgirea spațiilor trabeculare, permițând astfel eliminarea mai ușoară a umorii apoase din ochi, fiind indicată pentru tratamentul glaucomului cu unghi deschis sau al glaucomului cu unghi închis după iridotomie laser.

Iridoplastia periferică cu laser constă în contractarea periferică a irisului cu ajutorul laserului, în scopul deschiderii unghiului iridocornean. Se utilizează când nu poate fi folosită iridotomia sau ca o etapă preparatoare pentru trabeculoplastie.

Ciclofotocoagularea laser constă în distrugerea unei porțiuni a corpului ciliar pentru a scădea secreția de umoare apoasă. Scopul este scăderea presiunii intraoculare și durerii oculare.

Tratament chirurgical pentru glaucom

Cele mai utilizate tehnici chirurgicale sunt chirurgia de drenaj – efectuarea unei mici găuri în cornee, pentru a crea o nouă cale de scurgere a umorii apoase și chirurgia de reconstrucție a căii de eliminare a umorii apoase.

La ce să vă așteptați după operația de glaucom?

Medicul vă va prescrie picături oftalmice pentru a preveni umflarea și infecțiile și va trebui să le utilizați timp de câteva săptămâni. Aceste picături oftalmice sunt diferite de alte picături oftalmice de glaucom pe care le puteți utiliza deja.

În timp ce vă recuperați, poate fi necesar să evitați unele activități timp de 2 până la 4 săptămâni, cum ar fi ridicarea a ceva greu. De asemenea, veți avea nevoie de control oftalmologic regulat pentru a vă asigura că ochiul dvs. se vindecă bine. După intervenția chirurgicală, ochiul ar putea să vă deranjeze și să fie roșu, iar vederea poate fi ușor încețoșată timp de până la 6 săptămâni, dar ar trebui să revină la normal.

Ce complicații pot apărea după operația de glaucom?

Tratamentul cu laser poate provoca reacții adverse, la fel ca orice procedură.

Este posibil să aveți umflături sau dureri. Uneori, laserul poate zgâria corneea (stratul frontal clar al ochiului) sau poate face corneea foarte uscată. Acest lucru poate fi dureros, dar durerea dispare de obicei rapid pe măsură ce corneea se vindecă. Medicul vă poate oferi picături oftalmice pentru a vă ajuta.

Când vine vorba de intervenția chirurgicală pentru cazurile avansate de glaucom, beneficiile depășesc de obicei riscurile. Următoarele sunt riscuri (rare) de intervenție chirurgicală la glaucom sau efecte secundare:

 • Pierderea vederii
 • Sângerări în ochi
 • Infecție
 • Presiune oculară scăzută (sau hipotonie)
 • Posibilitatea evoluării sau instalării cataractei

Care sunt sfaturile specialistului după operația de glaucom?

Timpul de recuperare după operația cu glaucom variază în funcție de pacient și de fiecare intervenție chirurgicală, dar majoritatea pacienților se vindecă în decurs de 3 până la 6 săptămâni. În restul perioadei de recuperare, se recomandă, în general, ca pacienții cu glaucom postoperator să evite activitatea intensă. Acest tip de activitate include ridicarea grea, exercițiile fizice, munca stresantă etc.

Cu orice procedură există un risc mic de infecție după intervenția chirurgicală. Unele precauții comune pe care majoritatea medicilor le recomandă pacienților să le ia pentru a evita infecțiile și alte probleme după intervenția chirurgicală a glaucomului includ:

Nu vă frecați și nu vă zgâriați ochii. Este obișnuit ca vederea să fie încețoșată câteva zile după intervenția chirurgicală a glaucomului, precum și ca ochii să simtă uneori mâncărime. 

Luați toate picăturile prescrise. Aceste picături oftalmice pot ajuta la calmarea mâncărimilor menționate anterior și la prevenirea infecțiilor.

Evitați sa ridicați obiecte grele și activitatea intensă. În timp ce nimeni nu vă cere să petreceți următoarele săptămâni pe canapea, este înțelept să evitați sala de sport în timpul recuperării. Dacă slujba dvs. necesită ridicări de obiecte grele, este posibil să trebuiască să solicitați un concediu medical de la muncă sau să solicitați alte sarcini în timp ce vă recuperați.

Evitați piscinele. Indiferent cât de răcoritor ar putea suna o baie în apă, piscinele, căzile cu hidromasaj și saunele sunt teren de reproducere pentru bacterii care provoacă infecții și cel mai bine este să le evitați în timpul recuperării.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Operații

SMILE PRO este cea de-a doua generație de operații SMILE. După succesul tehnicii RelEx SMILE, Zeiss a dezvoltat următorul nivel pentru această tehnologie.

Operația laser RelEx SMILE este cea mai actuală tehnică pentru reducerea dioptriilor, care se poate efectua cu laserul femtolaser VisuMax Carl Zeiss Meditec.

Operația FemtoLASIK face parte din suita de operații refractive disponibile în rețeaua Dr. Holhoș, și se încadrează în generația a 2-a de operații Laser.

Operația de reducere dioptrii cu Laser Excimer se adresează celor care doresc să scape de ochelari, fiind diagnosticați cu miopie, astigmatism, miopie și astigmatism miopic, hipermetropie.

Presbiopia este o afecțiune legată de vârstă, care face mai dificilă vederea obiectelor aflate în apropiere.

Dioptriile mari (miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia) pot fi corectate cu implant de cristalin. Procedura este similară cu operația de cataractă, doar că în acest caz cristalinul este înlocuit înainte de a apărea cataracta.

Operația cu implant de cristalin (operatia de cataracta) este necesară persoanelor care au cataractă, fiind singura metoda de tratament. Află ce presupune intervenția și care sunt urmările ei.

Ochiul este un organ foarte complex, părțile componente funcționând ca un întreg pentru ca noi să putem vedea. Centrul globului ocular conține lichid vitros, un gel transparent care menține forma sferică a globului ocular.

Corpul vitros se situează în centrul globului ocular, între cristalin și retină, și apare sub formă de „gel”. Un vitros sănătos este complet transparent permițând luminii să ajungă la retină fără probleme, obținându-se astfel o vedere clară.

Membranele retiniene sunt afecțiuni ale zonei de interfață dintre partea posterioară a vitrosului și zona centrală a retinei, macula; se caracterizează prin apariția unei „foițe” translucide în această zonă, foiță care tracționează și plisează macula, afectând astfel celulele retiniene și determinând simptomatologie specifică.

Glaucomul este o afecțiune oculară cronică bilaterală caracterizată prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Află mai multe despre operația de glaucom.

Pterigionul este o extensie triunghiulară a conjunctivei bulbare degenerate (foița transparentă de deasupra globului ocular) peste marginea corneei.

Operatia Crosslinking este procedura utilizată pentru pacienții cu Keratoconus, o afecțiune în care corneea este deformată.

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!