Ce este glaucomul?
Glaucomul este o afecțiune oculară cronică bilaterală caracterizată prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informațiilor de la ochi la creier.
Glaucomul se asociază, de cele mai multe ori, cu o presiune crescută în ochi. Tensiunea lichidului intraocular reprezintă balanța între producția și drenarea acestuia. Umoarea apoasă este un lichid transparent produs în permanență de către corpul ciliar, care asigură aportul necesar de oxigen și substanțe nutritive cristalinului, corneei și irisului și este drenată în sistemul venos. Presiunea intraoculară normală este esențială pentru funcțiile optice ale ochiului, dar valorile crescute ale acesteia pot determina leziuni ireversibile la nivelul celulelor ce alcătuiesc nervul optic. Din punct de vedere statistic, sunt considerate normale valori ale presiunii între 9-21 (tensiune oculară normală).
Dacă medicamentele pentru glaucom și tratamentul cu laser nu au ajutat la tratarea glaucomului, medicul vă poate recomanda o intervenție chirurgicală. Operația nu poate vindeca glaucomul sau anula pierderea vederii, dar vă poate ajuta să vă protejați vederea și să o împiedicați să se înrăutățească.
Chirurgia implică fie tratamentul cu laser, fie efectuarea unei tăieturi în ochi pentru a reduce presiunea intraoculară. Tipul de intervenție chirurgicală recomandat de medic va depinde de tipul și severitatea glaucomului și de starea generală a ochiului.
Când îți dai seama că ai nevoie de operație de glaucom?
Testele de glaucom sunt nedureroase și nu durează mult. Medicul oftalmolog vă va testa vederea. Se vor folosi picături pentru a vă dilata pupilele și pentru a vă examina ochii. Vă vor verifica nervul optic pentru semne de glaucom. Este posibil să facă fotografii, astfel încât să poată observa modificări la următoarea vizită. Vor face un test numit tonometrie pentru a vă verifica presiunea ochilor. De asemenea, se poate face un test de câmp vizual pentru a vedea dacă ați pierdut vederea periferică. Dacă medicul dumneavoastră suspectează glaucom, acesta poate solicita teste imagistice speciale ale nervului dvs. optic.
Dacă ai următoarele simptome:
- observarea de halouri în jurul punctelor luminoase
- pierderea vederii
- ochi roșii
- durere oculară
- îngustarea câmpului vizual (vedere în tunel)
Pentru că pierderea vederii cauzată de glaucom este ireversibilă, indiferent de stadiul bolii, este foarte important controlul oftalmologic complet regulat, care include măsurarea presiunii intraoculare, astfel încât diagnosticul să fie pus în fazele incipiente ale bolii și medicul să poată recomandă o schemă de tratament adecvată.
Afectează mai ales adulții peste 40 de ani, dar adulții tineri, copiii și chiar sugarii o pot avea. Este mai probabil să îl obțineți dacă:
- Suferiți de presiune intraoculară ridicată
- Aveți peste 40 de ani
- Aveți antecedente de glaucom în familie
- Aveți miopie sau hipermetropie
- Aveți o vedere slabă
- Aveți diabet
- Luați anumite medicamente cu steroizi
- Luați anumite medicamente pentru controlul vezicii urinare sau convulsii sau unele remedii fără prescripție medicală
- Ați avut o vătămare a ochilor
- Aveți cornee mai subțire
- Aveți tensiune arterială crescută, boli de inimă, diabet sau anemie cu celule falciforme
Ce presupune operația de glaucom?
Glaucomul se poate trata în mai multe moduri, în funcție de stadiul acestuia și de evoluție.
- tratament medicamentos
- tratament cu laser
- tratament chirurgical
Toate tipurile de tratament sunt disponibile in cadrul clinicilor Dr Holhoș.
Există câteva tipuri diferite de intervenții chirurgicale pentru glaucom care pot ajuta la scăderea presiunii din ochi:
Iridotomia laser este o procedură care constă în realizarea prin iris a unui canal de scurgere pentru umoarea apoasă, pentru a facilita eliminarea acesteia. Scopul este de a egaliza presiunea dintre camera oculară anterioară și cea posterioară și de a deschide unghiul iridocornean. Este procedura de elecție pentru glaucomul cu unghi închis datorat blocajului pupilar.
Trabeculoplastia laser constă în lărgirea spațiilor trabeculare, permițând astfel eliminarea mai ușoară a umorii apoase din ochi, fiind indicată pentru tratamentul glaucomului cu unghi deschis sau al glaucomului cu unghi închis după iridotomie laser.
Iridoplastia periferică cu laser constă în contractarea periferică a irisului cu ajutorul laserului, în scopul deschiderii unghiului iridocornean. Se utilizează când nu poate fi folosită iridotomia sau ca o etapă preparatoare pentru trabeculoplastie.
Ciclofotocoagularea laser constă în distrugerea unei porțiuni a corpului ciliar pentru a scădea secreția de umoare apoasă. Scopul este scăderea presiunii intraoculare și durerii oculare.
Tratament chirurgical pentru glaucom
Cele mai utilizate tehnici chirurgicale sunt chirurgia de drenaj – efectuarea unei mici găuri în cornee, pentru a crea o nouă cale de scurgere a umorii apoase și chirurgia de reconstrucție a căii de eliminare a umorii apoase.
La ce să vă așteptați după operația de glaucom?
Medicul vă va prescrie picături oftalmice pentru a preveni umflarea și infecțiile și va trebui să le utilizați timp de câteva săptămâni. Aceste picături oftalmice sunt diferite de alte picături oftalmice de glaucom pe care le puteți utiliza deja.
În timp ce vă recuperați, poate fi necesar să evitați unele activități timp de 2 până la 4 săptămâni, cum ar fi ridicarea a ceva greu. De asemenea, veți avea nevoie de control oftalmologic regulat pentru a vă asigura că ochiul dvs. se vindecă bine. După intervenția chirurgicală, ochiul ar putea să vă deranjeze și să fie roșu, iar vederea poate fi ușor încețoșată timp de până la 6 săptămâni, dar ar trebui să revină la normal.
Ce complicații pot apărea după operația de glaucom?
Tratamentul cu laser poate provoca reacții adverse, la fel ca orice procedură.
Este posibil să aveți umflături sau dureri. Uneori, laserul poate zgâria corneea (stratul frontal clar al ochiului) sau poate face corneea foarte uscată. Acest lucru poate fi dureros, dar durerea dispare de obicei rapid pe măsură ce corneea se vindecă. Medicul vă poate oferi picături oftalmice pentru a vă ajuta.
Când vine vorba de intervenția chirurgicală pentru cazurile avansate de glaucom, beneficiile depășesc de obicei riscurile. Următoarele sunt riscuri (rare) de intervenție chirurgicală la glaucom sau efecte secundare:
- Pierderea vederii
- Sângerări în ochi
- Infecție
- Presiune oculară scăzută (sau hipotonie)
- Posibilitatea evoluării sau instalării cataractei
Care sunt sfaturile specialistului după operația de glaucom?
Timpul de recuperare după operația cu glaucom variază în funcție de pacient și de fiecare intervenție chirurgicală, dar majoritatea pacienților se vindecă în decurs de 3 până la 6 săptămâni. În restul perioadei de recuperare, se recomandă, în general, ca pacienții cu glaucom postoperator să evite activitatea intensă. Acest tip de activitate include ridicarea grea, exercițiile fizice, munca stresantă etc.
Cu orice procedură există un risc mic de infecție după intervenția chirurgicală. Unele precauții comune pe care majoritatea medicilor le recomandă pacienților să le ia pentru a evita infecțiile și alte probleme după intervenția chirurgicală a glaucomului includ:
Nu vă frecați și nu vă zgâriați ochii. Este obișnuit ca vederea să fie încețoșată câteva zile după intervenția chirurgicală a glaucomului, precum și ca ochii să simtă uneori mâncărime.
Luați toate picăturile prescrise. Aceste picături oftalmice pot ajuta la calmarea mâncărimilor menționate anterior și la prevenirea infecțiilor.
Evitați sa ridicați obiecte grele și activitatea intensă. În timp ce nimeni nu vă cere să petreceți următoarele săptămâni pe canapea, este înțelept să evitați sala de sport în timpul recuperării. Dacă slujba dvs. necesită ridicări de obiecte grele, este posibil să trebuiască să solicitați un concediu medical de la muncă sau să solicitați alte sarcini în timp ce vă recuperați.
Evitați piscinele. Indiferent cât de răcoritor ar putea suna o baie în apă, piscinele, căzile cu hidromasaj și saunele sunt teren de reproducere pentru bacterii care provoacă infecții și cel mai bine este să le evitați în timpul recuperării.