Peeling ILM

Membranele retiniene sunt afecțiuni ale zonei de interfață dintre partea posterioară a vitrosului și zona centrală a retinei, macula; se caracterizează prin apariția unei „foițe” translucide în această zonă, foiță care tracționează și plisează macula, afectând astfel celulele retiniene și determinând simptomatologie specifică.

Ce este Peeling-ul ILM?

Peeling-ul ILM este o tehnică chirurgicală utilizată în mod obișnuit astăzi pentru tratarea diferitelor tulburări vitreoretiniene, inclusiv găuri maculare, puckers maculare, membrane epiretinale, edem macular diabetic, detașare retiniană, ocluzii ale venei retiniene, tracțiune vitreomaculară, maculopatie în groapă optică și sindrom Terson. Desprinderea ILM elimină orice tracțiune tangențială în jurul marginilor găurii, procesul considerat a contribui la formarea găurilor maculare. De asemenea, asigură îndepărtarea oricăror resturi de hialoizi sau membrane epiretinale care altfel ar putea fi ratate. Acest lucru oferă pacientului cele mai mari șanse de succes chirurgical.

Membrana limitativă internă (ILM), servește ca interfață între corpul vitros și stratul de fibră nervoasă retiniană. Are un rol fundamental în dezvoltarea, structura și funcția retinei, deși este, de asemenea, o componentă patologică în diferitele tulburări vitreoretiniene, mai ales în găurile maculare. Abia înțelegerea evoluției găurilor maculare idiopatice și a apariției chirurgiei idiopatice a găurilor maculare a dus la explorarea ideii peelingului adjuvant ILM în tratamentul maculopatiilor tracționale. În prezent, peelingul ILM este o tehnică chirurgicală aplicată în mod obișnuit în rândul chirurgilor vitreoretinieni, deoarece s-a constatat că crește rata de închidere cu succes a găurilor maculare și îmbunătățește rezultatele chirurgicale în alte boli vitreoretiniene. 

Macula este zona centrală a retinei, cu rolul de a asigura vederii precizie și capacitatea de focalizare. Dacă macula eeste afectată, pacientul pierde acuitatea vizuală, vede distorsionat imagini, detalii sau culori. Practic, este afectată toată vederea și percepția asupra spațiului. Membrana epimaculară poate crește spontan și poate afecta macula.

Cum vă dați seama că aveți nevoie de operație Peeling ILM?

Decizia de a opta pentru Peeling-ul ILM poate fi luată în mai multe cazuri:

Gaură maculară – În cazul operațiilor de reparare a găurilor maculare, ratele de succes pentru închiderea găurilor s-au îmbunătățit, în mare parte datorită peelingului ILM. Proliferarea celulară pe ILM poate induce o tracțiune tangențială. Eliminarea ILM ameliorează componenta tracțională și s-a demonstrat că atinge la un nivel anatomic de succes închiderea găurilor maculare. Datele din studiile retrospective și metaanalizele indică faptul că vitrectomia cu peeling ILM are ca rezultat rate de închidere mai mari și îmbunătățește acuitatea vizuală decât o face vitrectomia fără ILM. Având în vedere rata mai mică de reoperare, peelingul ILM este o manevră rentabilă în operația inițială a găurilor maculare. Peelingul ILM este deosebit de important atunci când alte variabile limitează ratele de închidere, cum ar fi în găurile mari, cronice sau traumatice. 

De asemenea peeling-ul ILM poate fi luat în calcul și în caz de:

 • Îndepărtare a membranei epiretinale
 • Edem macular diabetic
 • Ocluzia venei retiniene
 • Dezlipire de retină

Peelingul ILM a fost, de asemenea, raportat ca fiind eficient în chirurgia pentru tracțiunea vitreomaculară, fosa optică maculopatie și sindromul Terson.

Factorii de risc pot fi: vârsta înaintată, detașarea vitroasei, antecedente de membrană epimaculară la celălalt ochi. Segmentul populației cu cea mai mare incidență este reprezentat de persoanele de peste 60 de ani.

Care sunt simptomele care determină intervenția de Peeling ILM?

 • diminuarea vederii centrale, cu dificultăți la citit, scris, distingerea amănuntelor, etc
 • vederea deformată – liniile drepte apar strâmbe, ondulate sau întrerupte

În forma sa avansată, această membrană poate determina distrugerea completă a celulelor în zona centrală, ducând la ceea ce se numește „gaură maculară”, cu pierderea completă a vederii.

În cele mai multe cazuri, apariția membranei epimaculare este idiopatică, adică existența acesteia nu poate fi explicată în legătură cu nicio altă boală de care ar putea suferi pacientul. În acest caz, afecțiunea apare la pacienți sănătoși, fără a fi constată prezența unei alte boli oculare.

De cele mai multe ori, apariția bruscă a membranei epimaculare este cauzată de schimbările naturale care au loc în corpul vitros (parte a ochiului formată dintr-un gel transparent aflat în centrul ochiului). Aceste schimbări duc la pătrunderea în corpul vitros a unor celule de pe retină și de pe alte părți ale ochiului. Aceste celule se stabilesc în cele din urmă pe maculă, unde pot forma o membrană.

În alte cazuri însă, membrana epimaculară poate avea o cauză secundară, adică poate fi rezultatul unei probleme oculare anterioare. Dintre acestea enumerăm:

 • Complicație a unei intervenții chirurgicale în caz de dezlipire de retină
 • Inflamație oculară
 • Anomalii ale vaselor sanguine retiniene
 • Traumatisme oculare
 • Tumori intraoculare
 • Afecțiuni retiniene degenerative
 • Dezlipire de retină

Ce presupune operația de Peeling-ul ILM?

Peeling-ul ILM se efectuează în general după vitrectomia pars plana standard cu îndepărtarea haloidului posterior. Eliminarea ILM este dificilă din punct de vedere tehnic datorită transparenței și a faptului că ILM este foarte subțire. Utilizarea unui colorant adjuvant pentru colorarea ILM facilitează îndepărtarea acestuia. Odată efectuat acest pas, chirurgul este capabil să îndepărteze membrana folosind un forceps micro-chirurgical. În cazul în care pacientul prezintă gaura maculară din cauza tracțiunii membranei, tehnica chirurgicală folosită se numește peeling cu inverted flap.

Care sunt factorii de risc?

Factorii de risc pot fi: vârsta înaintată, detașarea vitroasei, antecedente de membrană epimaculară la celălalt ochi. Segmentul populației cu cea mai mare incidență este reprezentat de persoanele de peste 60 de ani.

Membrana epimaculară se tratează chirurgical. Intervenția chirurgicală constă într-o vitrectomie, prin care se extrage corpul vitros. Odată efectuat acest pas, chirurgul este capabil să îndepărteze membrana folosind un forceps micro-chirurgical. În cazul în care pacientul prezintă gaura maculară din cauza tracțiunii membranei, tehnica chirurgicală folosită se numește peeling cu inverted flap.

Ce complicații pot apărea după operația de Peeling ILM?

Complicații minore, inclusiv retiniană focală, hemoragiile și edemele se rezolvă adesea spontan. Traumatism mecanic direct în timpul peelingului poate provoca, de asemenea, leziuni ale stratului de fibre nervoase.

Care sunt recomandările specialistului după operația de Peeling ILM?

 • se va prescrie tratament, pe care pacientul îl va urma acasă 
 • trebuie evitată atingerea ochiului operat cu batista sau mâna murdară
 • baia este permisă, dar cu atenție să nu intre apă în ochiul operat
 • trebuie evitate eforturile fizice și mai ales apăsarea sau frecarea ochiului operat
 • la orice schimbare a simptomatologiei pacientul se va prezenta de urgență la medic 
 • purtați ochelari de soare în timpul zilei. 
 • este posibil să trebuiască să purtați un plasture pentru ochi sau scut pentru câteva zile

Vezi preturi Operații

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Operații

SMILE PRO este cea de-a doua generație de operații SMILE. După succesul tehnicii RelEx SMILE, Zeiss a dezvoltat următorul nivel pentru această tehnologie.

Operația laser RelEx SMILE este cea mai actuală tehnică pentru reducerea dioptriilor, care se poate efectua cu laserul femtolaser VisuMax Carl Zeiss Meditec.

Operația FemtoLASIK face parte din suita de operații refractive disponibile în rețeaua Dr. Holhoș, și se încadrează în generația a 2-a de operații Laser.

Operația de reducere dioptrii cu Laser Excimer se adresează celor care doresc să scape de ochelari, fiind diagnosticați cu miopie, astigmatism, miopie și astigmatism miopic, hipermetropie.

Presbiopia este o afecțiune legată de vârstă, care face mai dificilă vederea obiectelor aflate în apropiere.

Dioptriile mari (miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia) pot fi corectate cu implant de cristalin. Procedura este similară cu operația de cataractă, doar că în acest caz cristalinul este înlocuit înainte de a apărea cataracta.

Operația de cataracta e singura metodă de tratament pentru această afecțiune. Dr. Holhoș realizează operațiile de cataractă în doar 3 minute.

Ochiul este un organ foarte complex, părțile componente funcționând ca un întreg pentru ca noi să putem vedea. Centrul globului ocular conține lichid vitros, un gel transparent care menține forma sferică a globului ocular.

Corpul vitros se situează în centrul globului ocular, între cristalin și retină, și apare sub formă de „gel”. Un vitros sănătos este complet transparent permițând luminii să ajungă la retină fără probleme, obținându-se astfel o vedere clară.

Membranele retiniene sunt afecțiuni ale zonei de interfață dintre partea posterioară a vitrosului și zona centrală a retinei, macula; se caracterizează prin apariția unei „foițe” translucide în această zonă, foiță care tracționează și plisează macula, afectând astfel celulele retiniene și determinând simptomatologie specifică.

Glaucomul este o afecțiune oculară cronică bilaterală caracterizată prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Află mai multe despre operația de glaucom.

Pterigionul este o extensie triunghiulară a conjunctivei bulbare degenerate (foița transparentă de deasupra globului ocular) peste marginea corneei.

Operatia Crosslinking este procedura utilizată pentru pacienții cu Keratoconus, o afecțiune în care corneea este deformată.

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.