Ce trebuie să știți despre reducerea de dioptrii cu implant de cristalin?
Dioptriile mari (miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia) pot fi corectate cu implant de cristalin. Procedura este similară cu operația de cataractă, doar că în acest caz cristalinul este înlocuit înainte de a apărea cataracta. Operația de înlocuire cristalin în scop refractiv, poate fi o opțiune mai bună pentru persoanele cu presbiopie și hipermetropie ridicată.
Înlocuirea cristalinului în scop refractiv (RLE) înlocuiește cristalinul ochiului cu unul intraocular artificial, pentru a corecta eroarea de refracție și pentru a obține focalizarea mai clară, reducându-vă nevoia de a purta ochelari de lectură sau bifocali.
La fel ca în chirurgia cataractei, sunt disponibile trei tipuri de cristalin artificial pentru a înlocui cristalinul natural, în funcție de nevoile de vedere și de sănătatea ochilor. Acestea sunt:
- Monofocale cu focalizare fixă. Cristalinele monofocale oferă o viziune clară la distanță, la distanțe intermediare sau apropiate – dar nu pe toate trei simultan.
- Bifocale. Un obiectiv bifocal oferă o viziune clară la 2 distanțe. Au corecție bifocală încorporată, oferind o viziune clară la distanță atunci când ochiul privește direct în față, permițând în același timp claritatea obiectelor din apropiere.
- Multifocale. Aceste cristaline sunt cele mai avansate și performante, oferind independență față de ochelari. Oferă o vedere bună la apropiere, distanță, dar și intermediar, eliminând astfel complet nevoia de ochelari. Este alegerea de primă intenție a pacienților care doresc îndepărtarea dioptriilor pentru a scăpa de ochelari.
Cristalinele sunt personalizate pentru fiecare ochi în parte, în funcție de parametri fiecăruia și dioptrii.
Cum vă dați seama că aveți nevoie de reducere de dioptrii cu implant de cristalin?
Operația de înlocuire cristalin în scop refractiv se adresează, de obicei, persoanelor cu presbiopie accentuată (peste 40-50 ani), sau hipermetropie extremă, pentru care chirurgia LASIK, PRK nu sunt, în general, adecvate. Dacă aveți atât presbiopie, cât și hipermetropie moderată până la severă, reducerea de dioptrii cu implant de cristalin poate fi singura opțiune viabilă pentru o vedere clară și dependență minimă de ochelari după o intervenție chirurgicală refractivă. Pentru presbiopie oferim și opțiunea operației refractive Presbyond Laser Blended Vision, care se adresează persoanelor peste 40 ani.
Trebuie să aveți cel puțin 21 de ani și să nu fi avut modificări semnificative ale vederii în ultimele șase luni. De asemenea, nu trebuie să aveți antecedente de boli oculare. Procedura este cea mai potrivită pentru pacienții cu vârsta peste 40 de ani. Este preferată față de LASIK pentru tratarea erorilor de refracție severe și pentru pacienții cu anomalii ale corneei.
Ce presupune reducere de dioptrii cu implant de cristalin?
Operația de înlocuire a cristalinului durează de obicei aproximativ 5 minute pentru fiecare ochi și se efectuează în ambulatoriu. Fiecare ochi se operează separat, de obicei la aproximativ o săptămână.
Picăturile anestezice sunt utilizate în timpul operației, nu există disconfort, iar majoritatea oamenilor raportează o îmbunătățire imediată a vederii după operație.
După ce ochiul este complet amorțit cu anestezie locală, cristalinul natural este îndepărtat printr-o tehnică numită facoemulsificare, și aspirat ușor printr-o incizie mică. Apoi, noul cristalin intraocular va fi pliat și introdus prin aceeași microincizie. Acesta va fi apoi desfășurat și plasat în „punga capsulară” care a înconjurat inițial lentila naturală. Incizia este „auto-vindecabilă” și de obicei nu necesită cusături – se vindecă rapid și oferă o recuperare mult mai confortabilă.
Cristalinul artificial nu se simte, în ochi, și nu este vizibil, aflându-se în interiorul ochiului.
Cristalinul intraocular artificial este un înlocuitor permanent pentru cristalinul natural și este conceput pentru a dura tot restul vieții.
La ce să vă așteptați după operația de reducere de dioptrii cu implant de cristalin?
Timpul de recuperare imediată este de obicei de una sau două zile, dar fiecare persoană este unică, iar experiența de vindecare va depinde de starea de sănătate a ochiului și de ușurința intervenției chirurgicale. Puteți relua activitățile zilnice după aproximativ o săptămână, însă adaptarea finală poate dura de la câteva săptămâni, până la câteva luni, în funcție de fiecare pacient și de tipul cristalinului implantat. Este posibil să observați tulburări de vedere, cum ar fi vederea neclară, halouri și strălucire, sau o senzație de „zgârietură” pe măsură ce ochii se vindecă.
Ar trebui să puteți reveni la locul de muncă și să aveți din nou posibilitatea de a conduce mașina în decurs de o săptămână de la operație, în funcție de instrucțiunile medicului.
Care sunt recomandările specialistului după operația de reducere de dioptrii cu implant de cristalin?
- În prima zi postoperatorie, este necesar să vă prezentați la control, precum și la 45 de zile după operație cu bilet de trimitere de la medicul de familie.
- Este necesar să aplicați tratamentul recomandat de medic timp de 45 de zile.
- Se recomandă să nu apăsați pe ochi, să evitați traumatismele în regiunea oculară. Nu vă frecați ochii – Acest lucru este extrem de important, în special în primele 7 zile după operație.
- Administrați picăturile conform prescrierii – Ca parte a recuperării postoperatorii, vi se vor oferi o serie de picături pentru ochi. Este esențial să administrați picăturile conform recomandărilor medicului. Spălați-vă mâinile frecvent și bine și țineți-le departe de față. Acest lucru este deosebit de important înainte de aplicarea picăturilor pentru ochi.
- Se recomandă să vă feriți de praf sau curenți de aer rece. Se poate proteja ochiul cu ochelari de soare medical sau lentile fotocromatice (heliomate) chiar fără dioptrii.
- Se poate privi la televizor, chiar fără ochelari sau cu ochelarii dumneavoastră vechi dacă este necesar.
- Se poate citi folosind ochelarii vechi până când se face controlul la 45 de zile.
- Puteți face duș începând din prima zi postoperatorie.
- Se recomandă să vă spălați ochiul folosind comprese și ser fiziologic sau apă fiartă și răcită de fiecare dată când se aplică tratamentul cu antibiotic.
- Pentru a evita contactul șamponului cu ochii, primele 2 – 3 zile se recomandă să vă spălați pe cap ca și la coafor.
- Se recomandă să un aplicați produse de machiaj pe ochi (rimel, creion, fard) în primele două săptămâni.
- Se recomandă să nu ridicați greutăți mari timp de 1 lună.