Reducere de dioptrii cu implant de cristalin

Dioptriile mari (miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia) pot fi corectate cu implant de cristalin. Procedura este similară cu operația de cataractă, doar că în acest caz cristalinul este înlocuit înainte de a apărea cataracta.

Cum vă dați seama că aveți nevoie de reducere de dioptrii cu implant de cristalin?

Operația de înlocuire cristalin în scop refractiv se adresează, de obicei, persoanelor cu presbiopie accentuată (peste 40-50 ani), sau hipermetropie extremă, pentru care chirurgia LASIK, PRK nu sunt, în general, adecvate. Dacă aveți atât presbiopie, cât și hipermetropie moderată până la severă, reducerea de dioptrii cu implant de cristalin poate fi singura opțiune viabilă pentru o vedere clară și dependență minimă de ochelari după o intervenție chirurgicală refractivă. Pentru presbiopie oferim și opțiunea operației refractive Presbyond Laser Blended Vision, care se adresează persoanelor peste 40 ani.

Trebuie să aveți cel puțin 21 de ani și să nu fi avut modificări semnificative ale vederii în ultimele șase luni. De asemenea, nu trebuie să aveți antecedente de boli oculare. Procedura este cea mai potrivită pentru pacienții cu vârsta peste 40 de ani. Este preferată față de LASIK pentru tratarea erorilor de refracție severe și pentru pacienții cu anomalii ale corneei.

Ce presupune reducere de dioptrii cu implant de cristalin?

Operația de înlocuire a cristalinului durează de obicei aproximativ 5 minute pentru fiecare ochi și se efectuează în ambulatoriu. Fiecare ochi se operează separat, de obicei la aproximativ o săptămână.

Picăturile anestezice sunt utilizate în timpul operației, nu există disconfort, iar majoritatea oamenilor raportează o îmbunătățire imediată a vederii după operație.

După ce ochiul este complet amorțit cu anestezie locală, cristalinul natural este îndepărtat printr-o tehnică numită facoemulsificare, și aspirat ușor printr-o incizie mică. Apoi, noul cristalin intraocular va fi pliat și introdus prin aceeași microincizie. Acesta va fi apoi desfășurat și plasat în „punga capsulară” care a înconjurat inițial lentila naturală. Incizia este „auto-vindecabilă” și de obicei nu necesită cusături – se vindecă rapid și oferă o recuperare mult mai confortabilă. 

Cristalinul artificial nu se simte, în ochi, și nu este vizibil, aflându-se în interiorul ochiului.

Cristalinul intraocular artificial este un înlocuitor permanent pentru cristalinul natural și este conceput pentru a dura tot restul vieții.

La ce să vă așteptați după operația de reducere de dioptrii cu implant de cristalin?

Timpul de recuperare imediată este de obicei de una sau două zile, dar fiecare persoană este unică, iar experiența de vindecare va depinde de starea de sănătate a ochiului și de ușurința intervenției chirurgicale. Puteți relua activitățile zilnice după aproximativ o săptămână, însă adaptarea finală poate dura de la câteva săptămâni, până la câteva luni, în funcție de fiecare pacient și de tipul cristalinului implantat. Este posibil să observați tulburări de vedere, cum ar fi vederea neclară, halouri și strălucire, sau o senzație de „zgârietură” pe măsură ce ochii se vindecă.

Ar trebui să puteți reveni la locul de muncă și să aveți din nou posibilitatea de a conduce mașina în decurs de o săptămână de la operație, în funcție de instrucțiunile medicului.

Care sunt recomandările specialistului după operația de reducere de dioptrii cu implant de cristalin?

 • În prima zi postoperatorie, este necesar să vă prezentați la control, precum și la 45 de zile după operație cu bilet de trimitere de la medicul de familie. 
 • Este necesar să aplicați tratamentul recomandat de medic timp de 45 de zile. 
 • Se recomandă să nu apăsați pe ochi, să evitați traumatismele în regiunea oculară. Nu vă frecați ochii – Acest lucru este extrem de important, în special în primele 7 zile după operație.
 • Administrați picăturile conform prescrierii – Ca parte a recuperării postoperatorii, vi se vor oferi o serie de picături pentru ochi. Este esențial să administrați picăturile conform recomandărilor medicului. Spălați-vă mâinile frecvent și bine și țineți-le departe de față. Acest lucru este deosebit de important înainte de aplicarea picăturilor pentru ochi. 
 • Se recomandă să vă feriți de praf sau curenți de aer rece. Se poate proteja ochiul cu ochelari de soare medical sau lentile fotocromatice (heliomate) chiar fără dioptrii. 
 • Se poate privi la televizor, chiar fără ochelari sau cu ochelarii dumneavoastră vechi dacă este necesar. 
 • Se poate citi folosind ochelarii vechi până când se face controlul la 45 de zile. 
 • Puteți face duș începând din prima zi postoperatorie. 
 • Se recomandă să vă spălați ochiul folosind comprese și ser fiziologic sau apă fiartă și răcită de fiecare dată când se aplică tratamentul cu antibiotic. 
 • Pentru a evita contactul șamponului cu ochii, primele 2 – 3 zile se recomandă să vă spălați pe cap ca și la coafor. 
 • Se recomandă să un aplicați produse de machiaj pe ochi (rimel, creion, fard) în primele două săptămâni. 
 • Se recomandă să nu ridicați greutăți mari timp de 1 lună
Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Operații

SMILE PRO este cea de-a doua generație de operații SMILE. După succesul tehnicii RelEx SMILE, Zeiss a dezvoltat următorul nivel pentru această tehnologie.

Operația laser RelEx SMILE este cea mai actuală tehnică pentru reducerea dioptriilor, care se poate efectua cu laserul femtolaser VisuMax Carl Zeiss Meditec.

Operația FemtoLASIK face parte din suita de operații refractive disponibile în rețeaua Dr. Holhoș, și se încadrează în generația a 2-a de operații Laser.

Operația de reducere dioptrii cu Laser Excimer se adresează celor care doresc să scape de ochelari, fiind diagnosticați cu miopie, astigmatism, miopie și astigmatism miopic, hipermetropie.

Presbiopia este o afecțiune legată de vârstă, care face mai dificilă vederea obiectelor aflate în apropiere.

Dioptriile mari (miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia) pot fi corectate cu implant de cristalin. Procedura este similară cu operația de cataractă, doar că în acest caz cristalinul este înlocuit înainte de a apărea cataracta.

Operația cu implant de cristalin (operatia de cataracta) este necesară persoanelor care au cataractă, fiind singura metoda de tratament. Află ce presupune intervenția și care sunt urmările ei.

Ochiul este un organ foarte complex, părțile componente funcționând ca un întreg pentru ca noi să putem vedea. Centrul globului ocular conține lichid vitros, un gel transparent care menține forma sferică a globului ocular.

Corpul vitros se situează în centrul globului ocular, între cristalin și retină, și apare sub formă de „gel”. Un vitros sănătos este complet transparent permițând luminii să ajungă la retină fără probleme, obținându-se astfel o vedere clară.

Membranele retiniene sunt afecțiuni ale zonei de interfață dintre partea posterioară a vitrosului și zona centrală a retinei, macula; se caracterizează prin apariția unei „foițe” translucide în această zonă, foiță care tracționează și plisează macula, afectând astfel celulele retiniene și determinând simptomatologie specifică.

Glaucomul este o afecțiune oculară cronică bilaterală caracterizată prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Află mai multe despre operația de glaucom.

Pterigionul este o extensie triunghiulară a conjunctivei bulbare degenerate (foița transparentă de deasupra globului ocular) peste marginea corneei.

Operatia Crosslinking este procedura utilizată pentru pacienții cu Keratoconus, o afecțiune în care corneea este deformată.

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!