Ce trebuie să știi?
Administrarea intravitreană se practică în întreaga lume din anul 2005. Atunci când un medicament sau dispozitiv medical este aprobat de autoritățile competente pentru o anumită indicație, medicul poate să-l folosească off-label, adică în afara indicațiilor care apar pe fișa tehnică autorizată, în scopuri diferite, pe baza evidențelor clinice care reies din studii publicare în literatura științifică și în baza propriei experiențe profesionale. Astfel, utilizarea off-label a medicamentelor nu numai că este autorizată de lege, ci chiar foarte des pusă în practică.
Exemple de utilizare off-label în oftalmologie sunt utilizarea intravitreană a Avastinului, a triamcinolonului acetoid și injectarea de vancomicină (antibiotic); lidocaină (anestezic) în camera anterioară a ochiului pentru potențarea anesteziei topice; injecția subconjunctivală cu gentamicină și dexametazonă, etc. Pacientul va fi corect informat și trebuie să-și dea acordul în scris, pe un consimțământ redactat despre afecțiunea de care suferă, despre alternative la această opțiune terapeutică, despre progresia afecțiunii cu sau fără tratament, despre reacțiile adverse și efectele secundarea ale medicamentului, despre potențiale complicații.
Când se efectuează injecțiile cu avastin (intravitreene)?
Injecțiile intravitreene se fac după un examen oftalmologic complet (acuitate vizuală, măsurarea presiunii intraoculare, tensiunii oculare, refracție și examinarea fundului de ochi) și imagistic care constă în efectuarea unui OCT oftalmologic (Tomografie în coerență optică) și după caz a unei Angiofluorografii (AFG).
Injectarea propriu-zisă cu avastin sau alt medicament se face în sala de operație, cu anestezie topică, (picături), respectând regulile de asepsie.
Ce se recomandă după injecțiile cu avastin?
După aceste injecții intravitreene se va evita frecatul ochiului, și se vor instila în sacul conjunctival, timp de o săptămână, câte 1-2 picături de 3 ori pe zi de soluție de antibiotic. Injecțiile se repetă la interval de 4-6 săptămâni după un protocol stabilit cu medicul dumneavoastră.
În ce situații se recomandă injecțiile intravitreene cu avastin?
În general, injecțiile intravitreene se recomandă în următoarele situații:
- Retinopatie diabetică;
- Miopie forte;
- Diverse traumatisme oculare;
- Degenerescență maculară legată de vârstă.