Microscopia speculară

Microscopia speculară este o tehnică fotografică non-invazivă care permite vizualizarea și analiza endoteliului cornean.

Ce presupune microscopia speculară?

O preocupare principală în evaluarea țesutului cornean înainte de operație sau înainte de utilizarea sa ca țesut donator în keratoplastia penetrantă este starea endoteliului cornean, regiunea corneei care este în primul rând responsabilă pentru menținerea corneei normale. Astfel, orice schimbări morfologice observate în endoteliu sunt indicative ale statutul actual al endoteliului și funcționalitatea sa, capacitatea endoteliului de a răspunde favorabil la un factor de stres neașteptat.

Microscopul specular este un microscop cu reflexie optică care reflectă o fantă de lumină din cornee și permite observarea acestui fascicul reflectat specular.

Datorită designului său, microscopul specular nu permite observarea razelor de lumină nespeculare, astfel încât imaginea care este văzută este atribuită exclusiv razelor de lumină reflectate specular. O fantă proiectată este focalizată pe suprafața endotelială posterioară printr-un obiectiv cu lentile. Lumina care este reflectată de pe această suprafață este colectată de același obiectiv cu lentile și este focalizată pe un plan de focalizare, în general fie un plan de film sau senzorul unei camere video, sau poate fi observată direct de examinator. O imagine a suprafeței posterioare este văzută în planul de focalizare și este vizualizată direct, captată pe un film sau afișată pe ecranul unui monitor video. Prin concentrarea microscopului specular în alte locuri decât suprafața corneei posterioare, se pot observa diferite alte suprafețe reflectorizante.

În clinicile noastre se realizează cu ajutorul microscopului specular Nidek CEM-530, un aparat performant care oferă o serie de avantaje:

  • Nu necesită anestezie locală sau gel de contact
  • Iluminare cu intensitate redusă care asigură confortul pacienților
  • Este non-contact, ceea ce elimina posibilitatea transmiterii infecțiilor
  • Este extrem de rapid, oferind o analiză complexă în aproximativ 2 min

Ce afecțiuni se pot diagnostica in cadrul microscopia speculara?

Microscopia speculară este o tehnică in vivo de vizualizare a endoteliului corneean. Este o metodă standard pentru determinarea pierderii celulare sau a modificărilor în dimensiunea celulei (polimegetism) sau forma celulei (pleomorfism) odată cu îmbătrânirea și după utilizarea lentilelor de contact.

Reflecțiile speculare apar din lumina care se reflectă de pe interfețele materialelor cu indici de refracție diferiți. Acest lucru se întâmplă atunci când unghiul de incidență este egal cu unghiul de reflexie. Astfel, diferența dintre indicele de refracție dintre endoteliul cornean și cel apos produce o reflexie speculară. Există multe tipuri de microscoape speculare, care pot fi împărțite în cele cu contact și fără contact și clinice (orizontale) și în poziție verticală. Alte tipuri de microscoape speculare sunt capabile să vizualizeze alte straturi din cornee.

Apariția microscopului specular a permis medicului oftalmolog observarea directă a endoteliului corneean la pacienții cu distrofie Fuchs, distrofie polimorfă posterioară, keratopatie buloasă pseudofagică și alte tulburări ale endoteliului corneean. Dacă corneea este semnificativ edematoasă, reflexia speculară poate fi mascată – ceea ce interzice vizualizarea endoteliului corneean. Numărul de celule endoteliale – care sunt raportate ca celule pe milimetru pătrat – sunt utilizate pentru a determina adecvarea și sănătatea țesutului transplantat. Celulele endoteliale ale corneei demonstrează de obicei o formă hexagonală. O abatere de la mosaicul endotelial hexagonal normal se numește pleomorfism. Deși dimensiunea celulelor endoteliale ale corneei poate varia ușor, într-o cornee sănătoasă, celulele ar trebui să aibă dimensiuni similare. Când există o mare variabilitate în dimensiunea celulei, aceasta se numește polimegatism.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!