Senzația de nisip în ochi apare, de obicei, ca urmare a blefaritei, conjunctivitei sau sindromului de ochi uscat. Totuși, există și alte afecțiuni oftalmologice ce pot provoca acest disconfort.
Află în continuare toate posibilele cauze ale senzației de nisip în ochi – boli, dar și factori de mediu – și cum se tratează.
Senzație de nisip în ochi: Cauze
Există mai multe afecțiuni oftalmologice care pot crea senzația de nisip în ochi.
1. Sindromul ochiului uscat
Ochii uscați apar ca urmare a unei disfuncții la nivelul filmului lacrimal. Asta înseamnă că nu ai suficientă lubrifiere la nivelul ochilor. Alte simptome, pe lângă senzația de nisip în ochi, mai sunt și:
- Usturimea
- Senzația de arsură
- Mâncărimile și înțepăturile
Netratat, sindromul ochiului uscat poate duce la infecții sau la deteriorarea suprafeței ochilor.
2. Abraziune corneană
O abraziune corneană e o zgârietură pe suprafața corneei – stratul exterior clar din partea frontală a ochiului. E adesea cauzată de contactul cu unghiile, pensulele de machiaj sau un obiect ascuțit din natură, ca de exemplu ramurile unui copac.
Dacă ai o leziune pe cornee, e posibil să experimentezi și senzația de nisip în ochi, pe lângă durere intensă.
3. Blefarită
Blefarita reprezintă inflamația pleoapelor. Afecțiunea poate face ca pleoapele să pară umflate sau roșii. Ele pot, de asemenea, să usture, să doară și să se simtă iritate. Uneori, blefarita se poate manifesta și prin formarea de cruste la baza genelor, pe lângă senzația de nisip în ochi.
Se tratează de obicei cu medicamente pe bază de antibiotice și steroizi, și prin comprese calde.
4. Alergii
Conjunctivita alergică (alergiile oculare) se manifestă când ochiul intră în contact cu un alergen. Ca răspuns, acesta produce o substanță numită „histamină”. Polenul e printre cei mai frecvenți alergeni.
Pe lângă senzația de nisip în ochi, conjunctivita alergică poate provoca și:
- Ochi roșii
- Inflamație
- Mâncărime
- Lăcrimare
- Usturime
5. Pinguecula și pterigionul
Pinguecula și pterigionul sunt excrescențe care apar pe conjunctiva ochiului – învelișul transparent care acoperă partea albă a ochiului.
- Pinguecula (sau „pata galbenă”) e un nodul de grăsime, proteine sau calciu, care apare de obicei în colțul intern al ochiului, aproape de nas.
- Pterigionul e o excrescență de țesut cărnos, care are propriile vase de sânge. Poate rămâne mic, dar poate și să crească suficient de mare cât să acopere o parte a corneei.
Aceste afecțiuni pot provoca diferite simptome, printre care și senzație de nisip în ochi.
6. Sindromul Sjögren
Sindromul Sjögren e o boală autoimună care provoacă ochi și gură uscate. Sindromul ochiului uscat duce, inevitabil, la senzația de nisip în ochi.
Sindromul afecteaza, de obicei, persoanele de peste 40 de ani, iar femeile sunt mai susceptibile decât bărbații. Tratamentele pot include diferite tipuri de picături pentru ochi, medicamente sau operații oftalmologice.
7. Deficitul de vitamina A
Lipsa de vitamina A din dietă poate afecta sănătatea ochilor și poate provoca simptome de uscăciune oculară.
Combate-o, consumând alimente bogate în vitamina A. Câteva sugestii sunt:
- Morcovii
- Ouăle
- Peștele
- Spanacul
- Broccoli
8. Fotokeratita
Fotokeratita apare când ochii sunt supraexpuși la radiațiile UV, fără protecția adecvată. Ca urmare, pe cornee se dezvoltă o arsură solară ce se poate manifesta prin ochi iritați și senzație de nisip în interior.
9. Boala tiroidiană
O afecțiune ce afectează tiroida poate provoca simptome oculare precum:
- Senzația de nisip în ochi
- Ochi roșii
- Vedere dublă (diplopie)
- Ochi apoși
- Exoftalmie (ochi bulbucați)
- Dificultate la închiderea ochilor
10. Ulciorul (orjeletul)
Ulciorul e un mic nodul roșu, care se dezvoltă la baza genelor sau sub pleoapă. De cele mai multe ori, cauza e o infecție bacteriană. Pe măsură ce afecțiunea avansează, formațiunea devine dureroasă și se umple cu puroi.
Orjeletul poate provoca ochi apoși, pleoapă inflamată și senzație de nisip în ochi.
11. Disfuncția glandelor Meibomiene
Glandele Meibomiene sunt glande mici de ulei, situate pe marginea pleoapelor.
Acestea ajută la producerea lacrimilor care lubrifiază suprafața ochiului. Dacă aceste glande nu pot produce suficient ulei sau sunt blocate, ochiul poate deveni uscat. Alte simptome sunt și:
- Ochii iritați
- Senzația de nisip în ochi
- Apariția crustelor la baza genelor
- Ochii apoși
- Sensibilitatea la lumină
- Roșeața
- Vederea încețoșată
- Mâncărimile
- Apariția ulciorului
Alte afecțiuni medicale
Și alte probleme de sănătate pot declanșa senzația de nisip în ochi. Printre acestea, se numără:
12. Diabetul
13. Artrită reumatoidă
14. Sclerodermia
15. Lupusul
16. Anumite medicamente
Există câteva medicamente care pot provoca iritare și senzație de nisip în ochi. Câteva dintre ele sunt:
- Antihistaminicele
- Antidepresivele
- Decongestionantele
- Terapia de substituție hormonală
- Medicamentele pentru tensiune arterială
- Pilulele contraceptive
- Medicamentele pentru acnee
- Medicamentele pentru boala Parkinson
- Medicamentele pentru arsuri la stomac
17. Alți factori
Pe lângă problemele de sănătate care pot duce la senzația de nisip în ochi, și expunerea la anumite condiții de mediu, precum vânt, fum sau climat uscat, poate afecta filmul lacrimal, provocând ochi uscați și iritați.
De asemenea, și timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor poate înrăutăți simptomatologia. De aceea, e foarte important să porți ochelari cu protecție pentru calculator. ochelari cu protecție pentru calculator.
Mai apoi, senzația de nisip în ochi poate fi și un efect al îmbătrânirii. Ochiul uscat e mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani, după care apare și senzația de nisip în ochi.
Senzație de nisip în ochi: Tratament
În cadrul unui consult oftalmologic, specialistul va decide care e tratamentul potrivit pentru senzația de nisip în ochi pe care o experimentezi. Acesta va depinde de istoricul tău medical și familial, și de cauza subiacentă.
Doctorul îți poate recomanda una dintre următoarele opțiuni:
- Picături pentru ochi, pentru a calma și lubrifia ochii
- Lacrimi artificiale
- Picături oftalmice cu steroizi sau antibiotice
- Blocarea sau închiderea chirurgicală a canalelor lacrimale, pentru a menține lacrimile în ochi mai mult timp
- Unguente pentru ochi
Anumite afecțiuni pot necesita intervenție chirurgicală, cum ar fi un transplant de cornee, ca să fie tratate permanent.
Senzație de nisip în ochi: Tratament naturist
Nu se recomandă tratarea naturistă a senzației de nisip în ochi, decât dacă ai văzut un medic înainte și acesta ți-a recomandat unul sau mai multe dintre următoarele remedii:
- Picături pentru ochi, fără prescripție medicală: Unele conțin antihistaminice, pentru a diminua disconfortul provocat de conjunctivita alergică, pe când altele lubrifiază ochii în cazul de sindrom de ochi uscat. Optează pentru variante fără conservanți.
- Comprese calde: Aplicarea zilnică a unei comprese calde sau a unei măști pentru ochi poate ajuta la deblocarea glandelor de ulei.
- Suplimente de omega-3: Unii medici recomandă adăugarea acizilor grași omega-3 în dietă, pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor de ochi uscat și nisip în ochi.
- Masajul pleoapelor: Masarea regulată a pleoapelor poate ajuta la reducerea senzației de iritație.
- Umidificator: Un umidificator poate adăuga umiditate în aer și poate reduce disconfortul simptomelor tale.
Dacă senzația nisip în ochi persistă mai mult de câteva zile, programează-te la un consult oftalmologic. Specialiștii din rețeaua Dr. Holhoș te pot ajuta să identifici cauzele simptomelor tale și îți pot oferi un plan de tratament eficient pentru ca tu să vezi din nou bine, fără niciun fel de disconfort. Vino în clinicile noastre din Cluj-Napoca, Turda, Alba-Iulia, Târgu Mureș, Mediaș sau Sibiu.
Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos