Ce este cataracta?
Cataracta este o afecțiune oftalmologică, frecventă, ce determină scăderea progresivă a vederii prin pierderea transparenței cristalinului. Studiile arată că aproximativ 50% din populație își pierde vederea din cauza acestei afecțiuni.
Cataracta reprezintă modificarea transparenței cristalinului. Acesta reacționează atunci când este supus unei agresiuni prin opacifiere, proces indus de:
- modificarea conținutului în apă al cristalinului
- creșterea concentrației de ioni de sodiu și calciu
- scăderea potasiului, glutationului și a vitaminei C
- scăderea cantității de glucoză consumată
Majoritatea cataractei se dezvoltă lent și nu vă deranjează vederea dintr-o dată. Dar, cu timpul, cataracta va interfera în cele din urmă cu vederea. La început, iluminarea și ochelarii de vedere mai puternici vă pot ajuta să faceți față cataractei. Dar dacă deficiența vederii interferează cu activitățile obișnuite, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru cataractă. Din fericire, chirurgia cataractei este în general o procedură sigură și eficientă.
Unele tulburări genetice moștenite care cauzează alte probleme de sănătate vă pot crește riscul de cataractă. Cataracta poate fi cauzată și de alte afecțiuni ale ochilor, de intervenții chirurgicale oculare din trecut sau de afecțiuni medicale precum diabetul. Utilizarea pe termen lung a medicamentelor cu steroizi poate provoca apariția cataractei.
Cum se formează o cataractă
Cristalinul, unde se formează cataracta, este poziționat în spatele părții colorate a ochiului (iris). Obiectivul focalizează lumina care trece în ochiul dvs., producând imagini clare pe retină – membrana sensibilă la lumina din ochi care funcționează ca filmul dintr-o cameră.
Pe măsură ce îmbătrânim, cristalinele din ochi devin mai puțin flexibile, mai puțin transparente și mai groase. Afecțiunile legate de vârstă și alte afecțiuni medicale fac ca țesuturile din cristalin să se rupă și să se aglomereze, opacifiind zone mici din lentilă.
Pe măsură ce cataracta continuă să se dezvolte, încetoșarea devine mai densă și implică o parte mai mare a cristalinului. O cataractă împrăștie și blochează lumina când trece prin lentilă, împiedicând o imagine clar definită să ajungă la retină. Drept urmare, vederea dvs. devine neclară.
Cataracta se dezvoltă în general la ambii ochi, dar nu uniform. Cataracta unui ochi poate fi mai avansată decât cealaltă, provocând o diferență de vedere între ochi.
Ce simptome ai în caz de cataractă?
Semnele și simptomele cataractei includ:
- vedere înnorată, încețoșată sau slabă
- creșterea dificultății în tipul vederii pe timp de noapte
- sensibilitate la lumină și strălucire
- aveți nevoie de lumină mai puternică pentru lectură și alte activități
- apariția halourilor în jurul surselor luminoase
- modificări frecvente în prescrierea lentilor de vedere sau a lentilelor de contact
- se îmbunătățește vederea de aproape și scade vederea la distanță (la început, unii pacienți, care aveau dioptrii cu plus, se bucură că “le-a revenit vederea” – pot să citească fără ochelari sau cu ochelari mai vechi, cu numere mai mici)
- cresc dioptriile, la cei cu miopie (lentile cu minus)
- decolorarea sau îngălbenirea culorilor
- vedere dublă într-un singur ochi
- simțul cromatic poate fi alterat în cataracta nucleară, însoțit de un deficit în axul galben/albastru;
- câmpul vizual poate evidenția o scădere generală a sensibilității (în perimetria automatizată) sau contracție de izoptere, scotoame localizate (în perimetria cinetică)
La început, tulburarea de vedere cauzată de cataractă poate afecta doar o mică parte a cristalinului ochiului și este posibil să nu fiți conștienți de orice pierdere a vederii. Pe măsură ce cataracta crește, ea opacifiază mai mult obiectivul și distorsionează lumina care trece prin obiectiv. Acest lucru poate duce la simptome mai vizibile.
Care sunt factorii de risc?
Factorii care cresc riscul de a dezvolta cataracta sunt:
- Înaintarea în vârstă
- Diabet
- Expunere excesivă la lumină solară
- Fumatul
- Obezitatea
- Tensiune arterială crescută
- Leziuni anterioare sau inflamații oculare
- Alte operații oculare pentru alte afecțiuni
- Utilizarea prelungită a medicamentelor cu corticosteroizi
- Consumul excesiv de alcool
- Ereditatea
Cum poți preveni cataracta?
Nici un studiu nu a demonstrat cum să prevenim cataracta sau să încetinim progresia cataractei, însă sunt recomandate următoarele:
Examinați periodic ochii. Consultațiile periodice pot ajuta la detectarea cataractei și a altor probleme oculare în primele etape.
Renunțarea la fumat. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru sugestii despre cum să renunțați la fumat. Medicamentele, consilierea și alte strategii sunt disponibile pentru a vă ajuta.
Gestionați alte probleme de sănătate. Urmați planul de tratament dacă aveți diabet sau alte afecțiuni medicale care vă pot crește riscul de cataractă.
Păstrați o dietă sănătoasă care să includă o mulțime de fructe și legume, pentru a vă asigura că obțineți multe vitamine și substanțe nutritive. Fructele și legumele au mulți antioxidanți, care vă ajută să vă mențineți sănătatea ochilor.
Purtați ochelari de soare. Lumina ultravioletă de la soare poate contribui la dezvoltarea cataractei. Purtați ochelari de soare care blochează razele ultraviolete B (UVB) atunci când sunteți în aer liber.
Reduceți consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool poate crește riscul de cataractă.
Ce tipuri de cataractă există?
În funcție de momentul în care apare, locul unde e afectat cristalinul, dar și alți factori ce țin de starea de sănătate generală, există mai multe tipuri de cataractă.
În funcție de localizarea opacităților cristalinului:
- Cataractă nucleară (centrală);
- Cataractă corticală (periferică);
- Cataractă subcapsulară posterioară (centrală și posterioară).
În funcție de vârsta la care apare:
- Cataractă congenitală – apare la naștere sau în primii ani de viață;
- Cataractă presenilă
- Cataracta senilă – legată de vârstă.
Alte tipuri:
- Cataracta patologică – apare ca o complicație a altor boli, precum diabetul zaharat;
- Cataracta complicată – apare în urma glaucomului sau a altor boli oculare;
- Cataracta secundară – apare după operația de cataractă;
- Cataracta traumatică – apare în urma unor traumatisme oculare.
Ce metode de tratament exista pentru cataractă?
Singurul tratament eficient care poate fi aplicat în cataractă este intervenția chirurgicală. Nu poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor sau corectată prin purtarea ochelarilor de vedere.
Chirurgia cataractei de facoemulsificare
Facoemulsificarea este cea mai frecventă procedură pentru cataractă. Se face o mică incizie în ochi pentru a ajunge la cristalinul opacifiat. Folosind unde sonore de înaltă frecvență (ultrasunete) cristalinul este mărunțit prin facoemulsificare, apoi eliminat din ochi (aspirat). Apoi, se introduce un nou cristalin artificial.
Află mai multe despre:
- Operația de cataractă
- Câte zile se pun picături după operația de cataractă?
- Cât costă un cristalin?
- Efort fizic după operația de cataractă
Referinte: