Reducere de dioptrii RelEX SMILE

Operația laser RelEx SMILE este cea mai actuală tehnică pentru reducerea dioptriilor, care se poate efectua cu laserul femtolaser VisuMax Carl Zeiss Meditec.

Cum vă dați seama că aveți nevoie de operația RelEX SMILE?

Puteți experimenta ocazional vedere neclară, vedere într-o nuanță maro sau galben și dificultate de a vedea bine noaptea, alături de sensibilitate la lumină puternică și prezența halourilor în jurul luminilor, în special pe timp de noapte. Toate aceste simptome sunt dovezi evidente că aveți nevoie de un consult oftalmologic.

Investigațiile necesare pentru aceasta intervenție sunt următoarele:

 • acuitate vizuală
 • keratorefractometrie
 • examinare corneană cu Pentacam
 • examinarea fundului de ochi
 • pahimetrie
 • topografie corneană
 • diametru pupilar
 • biometrie oculară
 • câmp vizual

Chiar dacă aceste investigații corespund pentru efectuarea intervenției, sunt anumite cazuri când nu se recomandă efectuarea ei. Printre acestea se numără vârsta sub 18 ani, dioptrii nestabilizate, afecțiuni oculare, antecendente de herpes simplex sau zoster la nivelul ochilor, etc.

Ce presupune operația RelEX SMILE?

Tehnica RelexSmile folosește tehnologia laser cu femtosecunde pentru a corecta dioptriile. Nu presupune îndepărtarea epiteliului, cum este cazul tehnicii PRK și nici decuparea prin “flap” (tehnica FemtoLasik).

Intervenția este minim invazivă, și se realizează cu ajutorul sistemului inovativ VisuMax® Zeiss, care, în prezent, este singurul laser cu precizie la femtosecundă pentru a putea realiza SMILE.  De asemenea, este laserul cu cea mai mică creștere a presiunii în ochi, suficient de scăzută încât pacientul să nu simtă nimic în timpul procedurii. Într-un singur pas, este creată o lenticulă refractivă și o mică incizie, în interiorul corneei intacte. Laserul realizează o serie de impulsuri în cornee, conturând țesutul care trebuie îndepărtat și creând un mic tunel de conectare prin care poate fi extras. Restul corneei rămâne intactă, iar cu ajutorul laserului cu femtosecunde se modifică forma corneei, obținându-se astfel corecția de refracție dorită. Întregul proces durează mai puțin de patru minute.

Pacientul vede bine imediat după operație, iar recuperarea este complet nedureroasă. Vederea se recuperează în timp foarte scurt, de obicei fiind necesar doar un repaos de 72 ore, după care pacienții pot reveni la activitățile zilnice. Procesul de vindecare integral poate dura până la 3 luni, dar pacientul nu resimte nici un disconfort în tot acest timp.

La ce să vă așteptați după operația RelEX SMILE?

RelEX SMILE transformă chirurgia oftalmologică cu laser într-o procedură minim invazivă care poate fi efectuată în câteva minute. Nu există durere în timpul operației, perioada de recuperare durează puțin, iar după intervenție acuitatea vizuală se stabilizează foarte repede. Vederea dumneavoastra va începe să se îmbunătățească în câteva ore și va fi aproape normală după primele 24 de ore. Cu toate acestea, vederea poate fi ușor neclară la unii pacienți și revine la normal în următoarele 2-4 săptămâni. Timpul complet de vindecare complet a corneei după ReLEx SMILE va dura aproximativ 3 până la 6 luni. Puteți relua activitățile zilnice după aprox 24-72 de ore de la operație. Adăugați acest lucru la timpul scurt al operației în sine și aveți o procedură incredibil de convenabilă și eficientă, care este potrivită pentru sportivi, oameni de afaceri și pentru oricine are un program activ.

A doua zi după procedură, veți avea un control, iar medicul va verifica evoluția vederii după operație.

Pacienții au raportat o vedere mai bună cu până la 80% în decurs de câteva ore după operație. Vederea dvs. va continua să se îmbunătățească în următoarele săptămâni, pe măsură ce continuați să urmați instrucțiunile clinicii privind recuperarea. În următoarele zile ar trebui să reluați treptat activitățile obișnuite, pe măsură ce corneea se vindecă. 

Spre deosebire de alte proceduri laser, există un risc mai scăzut de a dezvolta sindromul de ochi uscat cronic sau deplasarea lamboului corneean în urma intervenției chirurgicale. Pentru a vă asigura că sunteți pe drumul către o recuperare rapidă și confortabilă, este foarte important să faceți controale regulate, precum și să urmați tratamentul conform instrucțiunilor.

Ce complicații pot apărea după operația RelEX SMILE?

Efectele secundare pentru ReLEx® SMILE variază în funcție de fiecare persoană, dar ceea ce se întâmplă în mod obișnuit la pacienți este vederea încețoșată și uscăciunea ochilor. Toate aceste reacții adverse sunt de obicei temporare și vor dispărea treptat la câteva luni după ReLEx® SMILE. Foarte, foarte rar pot apărea infecții, dar sunt tratabile 100% deci nici aceasta nu ar fi o problemă. Infecțiile apar mult mai des la persoanele care poartă lentile de contact , de exemplu, mai degrabă decât la cele operate cu RelEX SMILE.

Efecte secundare posibile temporare, în timpul procesului de vindecare:

 • Sensibilitate crescută la lumină și strălucire
 • Supracorecție temporară
 • Arsură, mâncărime, senzație de corp străin din cauza uscăciunii ochilor

Care sunt recomandările specialistului după operația RelEX SMILE?

Deși operația oculară RelEX  SMILE necesită puțin timp de recuperare, ar trebui să reluați treptat activitățile în zile următoare după operație, pe măsură ce corneea se vindecă. Evitați orice activități cu apă, cum ar fi înotul în piscine sau utilizarea hidromasajului în primele câteva zile după procedură. Asigurați-vă că nu ajunge nici un strop de apă în ochi – chiar și la duș – până când sunteți complet vindecat. Reduceți exercițiile fizice cel puțin două până la trei zile. Ar trebui să puteți reveni la exercițiile zilnice normale, doar cu acordul medicului oftalmolog.

A doua zi după procedură, veți avea un control la medicul chirurg. Asigurați-vă că-l informați cu privire la efectele secundare sau evoluția vederii în timpul acestor întâlniri.

Pentru a vă asigura că recuperarea chirurgiei oculare SMILE este rapidă și ușoară, urmați aceste sfaturi în săptămânile următoare intervenției chirurgicale:

 • Nu purtați machiaj – Aplicatoarele de machiaj și periile pot fi asociate cu micro-bacterii care pot duce la infecții oculare severe. Pentru a evita orice întrerupere a unei recuperări sănătoase, evitați machiajul timp de cel puțin o săptămână după operație.
 • Continuați să luați toate medicamentele și picăturile de ochi conform indicațiilor medicului oftalmolog – În următoarele săptămâni după operație, va trebui să continuați să luați toate picăturile de ochi și medicamentele prescrise. Chiar dacă efectele secundare încep să scadă, trebuie să continuați să urmați întotdeauna toate instrucțiunile de îngrijire ulterioară. Nu folosiți picături, analgezice sau medicamente neaprobate în timp ce vă recuperați după o intervenție chirurgicală RelEX  SMILE.
 • Purtați ochelari de protecție – Asigurați-vă că purtați ochelarii pentru protectie primiți  în timp ce dormiți. Ori de câte ori ieșiți afară, va trebui să vă protejați ochii de razele UV dăunătoare cu ochelari de soare polarizați. Evitați orice posibil traumatism ocular, purtând ochelari de protecție atunci când participați la orice sport de contact sau alte activități de acest gen.
 • Evitați zonele cu fum sau praf în aer – În săptămânile de după operația este indicat să evitați zonele cu particule din aer, cum ar fi nisip, fum sau praf. Iritanții mici de acest fel pot provoca leziuni ale ochilor sau pot provoca disconfort pe măsură ce vă vindecați.
Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Operații

SMILE PRO este cea de-a doua generație de operații SMILE. După succesul tehnicii RelEx SMILE, Zeiss a dezvoltat următorul nivel pentru această tehnologie.

Operația laser RelEx SMILE este cea mai actuală tehnică pentru reducerea dioptriilor, care se poate efectua cu laserul femtolaser VisuMax Carl Zeiss Meditec.

Operația FemtoLASIK face parte din suita de operații refractive disponibile în rețeaua Dr. Holhoș, și se încadrează în generația a 2-a de operații Laser.

Operația de reducere dioptrii cu Laser Excimer se adresează celor care doresc să scape de ochelari, fiind diagnosticați cu miopie, astigmatism, miopie și astigmatism miopic, hipermetropie.

Presbiopia este o afecțiune legată de vârstă, care face mai dificilă vederea obiectelor aflate în apropiere.

Dioptriile mari (miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia) pot fi corectate cu implant de cristalin. Procedura este similară cu operația de cataractă, doar că în acest caz cristalinul este înlocuit înainte de a apărea cataracta.

Operația de cataracta e singura metodă de tratament pentru această afecțiune. Dr. Holhoș realizează operațiile de cataractă în doar 3 minute.

Ochiul este un organ foarte complex, părțile componente funcționând ca un întreg pentru ca noi să putem vedea. Centrul globului ocular conține lichid vitros, un gel transparent care menține forma sferică a globului ocular.

Corpul vitros se situează în centrul globului ocular, între cristalin și retină, și apare sub formă de „gel”. Un vitros sănătos este complet transparent permițând luminii să ajungă la retină fără probleme, obținându-se astfel o vedere clară.

Membranele retiniene sunt afecțiuni ale zonei de interfață dintre partea posterioară a vitrosului și zona centrală a retinei, macula; se caracterizează prin apariția unei „foițe” translucide în această zonă, foiță care tracționează și plisează macula, afectând astfel celulele retiniene și determinând simptomatologie specifică.

Glaucomul este o afecțiune oculară cronică bilaterală caracterizată prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic, nerv care este responsabil de transmiterea informațiilor de la ochi la creier. Află mai multe despre operația de glaucom.

Pterigionul este o extensie triunghiulară a conjunctivei bulbare degenerate (foița transparentă de deasupra globului ocular) peste marginea corneei.

Operatia Crosslinking este procedura utilizată pentru pacienții cu Keratoconus, o afecțiune în care corneea este deformată.

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.