Membrana epiretiniană

Membrana epiretiniană este o afecțiune a zonei de interfață dintre partea posterioară a vitrosului și zona centrală a retinei, macula.

Ce simptome prezintă membrana epiretiniană?

Membrana epiretiniană este severă atunci când afectează partea centrală a retinei responsabile de a vedea detalii fine. În cele mai severe cazuri, vederea este încețoșată și distorsionată, similar cu o vedere distorsionată printr-o pereche de binocluri neajustate. Liniile drepte, cum ar fi cele de la o ușă, pot părea ondulate pentru cineva cu membrană epiretiniană. Pierderea vederii începe neobservabilă și devine din ce în ce mai severă.

O persoană trebuie să raporteze oricare dintre următoarele simptome medicului oftalmologic:

  • Scăderea vederii sau pierderea vederii centrale. Viziunea centrală permite ochilor să vadă înainte să citească sau să conducă sau să vadă detalii fine.
  • Vedere distorsionată sau încețoșată.
  • Vedere dublă.
  • Vedere ondulată.
  • Probleme la citirea literelor mici
  • În forma sa avansată, această membrană poate determina distrugerea completă a celulelor în zona centrală, ducând la ceea ce se numește „gaură maculară”, cu pierderea completă a vederii

Care sunt factorii de risc pentru membrană epiretiniană?

Apariția membranei epiretiniene este idiopatică, adică existența acesteia nu poate fi explicată în legătură cu nicio altă boală de care ar putea suferi pacientul. În acest caz, afecțiunea apare la pacienți sănătoși, fără a fi constatată prezența unei alte boli oculare.

De cele mai multe ori, apariția bruscă a membranei epimaculare este cauzată de schimbările naturale care au loc în corpul vitros (parte a ochiului formată dintr-un gel transparent aflat în centrul ochiului). Aceste schimbări duc la pătrunderea în corpul vitros a unor celule de pe retină și din alte părți ale ochiului. Aceste celule se stabilesc în cele din urmă pe maculă, unde pot forma o membrană.

Riscul unei persoane de a dezvolta membrană epiretiniană crește odată cu înaintarea în vârstă, iar persoanele cu o afecțiune a ochilor sau a vederii existente pot dezvolta acesta afecțiune înainte de vârsta de 50 de ani.

Condițiile oculare care pun o persoană în pericol de a dezvolta un membrană epiretiniană sunt:

  • Desprinderea vitroasă posterioară: separarea gelului care umple partea din spate a ochiului către retină.
  • Dezlipire de retină: are loc atunci când retina se îndepărtează de partea din spate a ochiului.
  • Leziuni: Leziunile oculare sau traumatismele pot provoca membrană epiretiniană.
  • Chirurgie: operațiile oculare, cum ar fi chirurgia cataractei, pot provoca membrană epiretiniană.
  • Boli vasculare ale retinei: afecțiuni care afectează vasele de sânge din ochi, cum ar fi retinopatia diabetică. Retinopatia diabetică poate afecta persoanele cu diabet.
  • Membrană epiretiniană existentă: A avea o membrană epiretiniană la ochi înseamnă o probabilitate mai mare de a dezvolta și în celălalt ochi.
  • A avea factori de risc pentru membrană epiretiniană nu garantează că cineva va dezvolta această afecțiune la un ochi sau ambii. De asemenea, chiar și cineva care nu are factori de risc ar putea dezvolta membrană epiretiniană.

În alte cazuri însă, membrana epiretiniană poate avea o cauză secundară, adică poate fi rezultatul unei probleme oculare anterioare. Dintre acestea enumerăm:

  • Complicație a unei intervenții chirurgicale în caz de dezlipire de retină
  • Inflamație oculară
  • Anomalii ale vaselor sanguine retiniene
  • Traumatisme oculare
  • Tumori intraoculare
  • Afecțiuni retiniene degenerative

Cum poate fi prevenită membrana epiretiniană?

Nu există măsuri concrete pentru a preveni dezvoltarea unei membrane epiretiniene. Dar, este important să consultați un oftalmolog dacă bănuiți că există simptome (cum ar fi particule plutitoare sau flash-uri).

Ce tipuri de membrane epiretiniene exista?

Diagnosticul și clasificarea membranei epiretiniene s-au bazat pe rezultatele examinărilor clinice. În practica clinică sunt frecvent clasificate fie ca reflex macular, forma timpurie, fie ca fibroză maculară preeretinală, forma tardivă.

Biomicroscopia cu lampă cu fantă a reflexului macular dezvăluie un reflex luminos strălucitor, ca de mătase de apă, de la suprafața interioară a retinei. În anumite cazuri, fibroza maculară preretinală se dezvoltă pe măsură ce membrana se îngroașă și se contractă, cu faldurile retiniene superficiale sau liniile de tracțiune, devenind opace și cenușii. Fibroza maculară preeretinală poate distorsiona retina, rezultând afectarea vizuală în ~ 80% din cazuri. Cazurile severe pot implica hemoragii retiniene, exsudate, anomalii vasculare, edem, pseudo găuri maculare și găuri maculare, rezultând alte tulburări vizuale.

În plus față de examinarea clinică, o varietate de teste auxiliare pot ajuta la diagnosticul și clasificarea membranei epiretiniene; de exemplu, angiofluorografia poate ajuta la diagnosticarea edemului retinian.

Ce metode de tratament exista pentru membrană epiretiniană?

Membranele epiretiniene pot fi tratate prin intervenții chirurgicale – vitrectomie. Cu toate acestea, nu toate membranele epiretiniene necesită tratament. Chirurgia nu este necesară dacă membrana epiretiniană este ușoară și are un efect redus sau deloc asupra vederii. Nu există tratament non-chirurgical pentru o membrană epiretiniană.

Vitrectomia

Operația de vitrectomie se face de obicei în ambulatoriu sub anestezie locală. Operația constă în efectuarea unor incizii foarte mici pe partea albă a ochiului (sclera) la 4 mm în spatele marginii corneei. În timp ce privește ochii prin microscop, chirurgul poate folosi o varietate de instrumente specializate pentru a lucra în interiorul ochiului. În primul rând, gelul vitros este îndepărtat și înlocuit cu o soluție salină special concepută. Chirurgul poate „scoate” membrana de pe suprafața maculei. După operație, suturi absorbabile foarte fine închid inciziile.

Tehnicile și instrumentele chirurgicale mai noi pot permite chirurgului să efectueze intervenția chirurgicală în unele cazuri prin incizii minuscule de „autosigilare” care nu necesită suturi. Această nouă tehnică permite vindecarea mai rapidă a ochiului cu o iritație oculară minimă post-operatorie. Ochiul ramane pansat pana a doua zi.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Afecțiuni

Dacriocistita reprezintă o obstrucție la nivelul canalului lacrimo-nazal, ce provoacă inflamație și infecție. Află cum se tratează.

Iridoclicita e o formă de uvee anterioară și reprezintă inflamarea irisului și a corpului ciliar. Află cum se tratează.

Edemul papilar apare ca urmare a hipertensiunii intracraniene. Netratat la timp, urmările pot fi periculoase. Află mai multe.

Anizocoria e o problemă temporară și inofensivă de cele mai multe ori. Totuși, poate semnala și o leziune sau infecție în organism. Află mai multe.

Pupilele dilatate sunt normale în situații de lumină redusă. Midriaza în schimb, poate semnala o leziune oculară sau o altă problemă mai gravă la nivelul creierului. Află mai multe.

Zona zoster oftalmică e o afecțiune care necesită îngrijire medicală imediată. Află cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament.

Exoftalmia e de cele mai multe ori provocată de boala Graves, o boală tiroidiană. Descoperă și celelalte cauze, și cum se tratează.

Heterocromia nu îți afectează calitatea vieții și e extrem de rară. Află care sunt excepțiile și cauzele ochilor de culori diferite.

Nistagmusul este afecțiunea oftalmologică în care ochii fac mișcări repetitive și necontrolate. Descoperă și alte simptome și opțiuni de tratament.

Discromatopsia, întâlnită și sub denumirea de discromatie, este un termen general care se referă la diverse tulburări ale vederii caracterizate prin deficiența în percepția culorilor.

„Musculițele zburătoare” sunt, de cele mai multe ori, inofensive și reprezintă o etapă normală în procesul de îmbătrânire. Află care sunt cauzele și cum poți diminua simptomele.

Alergiile oculare apar ca reacție a organismului la un alergen, provocând inflamație și mâncărimi la nivelul ochilor. Cele mai frecvente alergii oculare sunt cele sezoniere.

Migrena oftalmică e cel mai des întâlnită la vârsta de 40 de ani. Se manifestă prin tulburări de vedere și chiar orbire temporară.

Keratita, cunoscută și sub numele de „ulcer cornean”, reprezintă o inflamație la nivelul corneei. Depistată la timp, afecțiunea oftalmologică e ușor de tratat și se vindecă rapid.

Diplopia e boala oftalmologică în care vezi două imagini ale aceluiași lucru. Afecțiunea poate afecta pe oricine, dar e mai des întâlnită după 60 de ani.

Xantelasma provine din familia xantoamelor și reprezintă depuneri de grăsime în celulele din pielea de la nivelul ochilor. E vizibilă prin umflături galbene, inofensive.

Daltoniștii percep culorile într-un mod diferit față de majoritatea oamenilor. De cele mai multe ori, această afecțiune oftalmologică face dificilă distingerea între anumite culori.

Epifora este o afecțiune oftalmologică ce se manifestă prin lăcrimarea excesivă a ochilor. De cele mai multe ori, nu este gravă și dispare de la sine. Totuși, dacă te confrunți cu asta și problema persistă, îți recomandăm să te programezi la un consult oftalmologic. Tratamentul poate fi diferit, în funcție de cauza epiforei.  

Dacă observi o pată galbenă pe albul ochiului, cel mai probabil, te confrunți cu pinguecula. Afecțiunea oftalmologică nu este gravă, dar simptomele pot fi inconfortabile. Află cum se tratează pinguecula și, mai important, cum ai putea s-o previi. 

Entropionul este afecțiunea oftalmologică prin care pleoapa ochiului se rotește în interior. E diferită de ectropion, unde pleoapa se întoarce în exterior. Cel mai des apare la persoanele în vârstă și, de obicei, afectează doar pleoapa inferioară.

E posibil ca și tu să te confrunți cu toxoplasmoză oculară, fără să știi. Această afecțiune a retinei e extrem de întâlnită în secolul nostru și se manifestă prin disconfort la nivelul ochilor și vedere în ceață.

Ectropionul este afecțiunea oftalmologică în care pleoapa și genele se îndepărtează de cornee, și se reorientează spre exterior.

Una dintre cele mai frecvente tipuri de cefalee e cea de origine oculară. Aceasta apare ca urmare a unei afecțiuni oftalmologice.

Blefarita e afecțiunea oftalmologică ce se manifestă prin inflamarea pleoapelor. La baza acestora, pacientul observă mici cruste, formate din particule de ulei solidificate sau din bacterii care se strâng în pliul din colțul ochiului. 

Uveita este afecțiunea oftalmologică de la nivelul tractului uveal, care se manifestă prin modificări de vedere și dureri oculare.

Printre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice, se numără și orjeletul. Acesta e cunoscut în termeni populari mai degrabă sub numele de „ulcior” și reprezintă o infecție la nivelul pleoapelor.

Pleoapa căzută e cunoscută în termeni medicali sub numele de „ptoză palpebrală”. Aceasta se manifestă prin îngustarea fantei vizuale a unuia sau ambilor ochi, creând un disconfort estetic și funcțional. 

Ambliopia este o problemă de vedere, cunoscută în termeni populari sub numele de „ochi leneș”. Această afecțiune poate apărea la un singur ochi sau la amândoi, iar studiile arată că aproximativ 3% din populație suferă de această boală oftalmologică.

Senzația de „ochi uscați” sau „ochi obosiți” se găsește, în termeni medicali, sub numele de „keratoconjunctivită uscată” sau „xeroftalmie”, și se referă la o disfuncție a filmului lacrimal.

Strabismul, cunoscut și sub numele de „vedere cruciș” sau „privire încrucișată”, e afecțiunea oftalmologică în care axa vizuală a ochilor nu este aliniată. Astfel, unul dintre ochi se abate când trebuie să privească într-un punct fix. 

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.