Ce trebuie să știi despre corpul vitros?
Corpul vitros se situează în centrul globului ocular, între cristalin și retină, și apare sub formă de „gel”. Un vitros sănătos este complet transparent permițând luminii să ajungă la retină fără probleme, obținându-se astfel o vedere clară.
Hemoragia in vitros reprezintă pătrunderea sângelui în acest „gel”, de obicei din cauza unui blocaj sau a unei deteriorări la nivelul vaselor de sânge de pe retină.
Ce trebuie să știi despre hemoragia in vitros?
Hemoragia vitroasă apare atunci când sângele se scurge în lichidul vitros din ochi. Aceast lichid vitros ajută ochiul să-și păstreze forma și este în mod normal limpede, permițând luminii din exteriorul ochiului să treacă prin el pentru a ajunge la retină. Sângele scurs provine cel mai frecvent din vasele de sânge din partea din spate a ochiului. Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă vasele de sânge au fost deteriorate (prin traumă, de exemplu) sau sunt deosebit de fragile (din cauza anumitor boli).
Pentru ca noi să vedem clar, lichidul vitros trebuie să fie clar. Dacă lichidul vitros este tulbure sau umplut cu sânge, vederea va fi afectată. Această afectare variază de la simptome prin care sunt vizibile mici obiecte care „plutesc” și tulburări ale vederii, până la vederea care devine complet întunecată (uneori cu o nuanță roșiatică).
De obicei, un singur ochi este afectat. Deși este foarte alarmant, odată ce sângerarea a fost tratată, multe cazuri se rezolvă și vederea este readusă acolo unde a fost înainte.
Care sunt cauzele hemoragiei in vitros?
Cele mai frecvente cauze, reprezentând aproximativ 90% din toate cazurile de hemoragie vitroasă, sunt:
- Sângerarea din vasele de sânge noi, anormale, care se formează în retinopatia diabetică avansată
- Sângerarea cauzată de o posibilă dezlipire de retină
- Traumatisme oculare (cea mai frecventă cauză la persoanele mai tinere)
Sângerarea în interiorul ochiului poate proveni din:
Vasele de sânge anormale care cresc deoarece partea din spate a ochiului este lipsită de oxigen. Acestea sunt fragile și sângerează ușor. Condițiile în care acest lucru poate apărea includ:
- Retinopatia diabetică (cea mai frecventă cauză)
- Degenerescența maculară
- Ocluzia venei retiniene
Vasele de sânge normale care sunt deteriorate. Acestea pot fi deteriorate de:
- Desprinderea vitroasă posterioară, dezlipire de retină
- Macroanevrismele retiniene – de obicei legate de hipertensiune arterială, ateroscleroză și fumat.
- Traumatism contondent – comprimarea bruscă a ochiului
- Traumatism pătrunzător – acest lucru va provoca sângerări pe tot ochiul. Nu provoacă întotdeauna dureri oculare severe.
- Hemoragia subarahnoidiană, care poate crește presiunea în venele din retină, determinând sângerarea acestora.
- Operație la nivelul ochiului, mai ales dacă implică interiorul ochiului.
Sângele din spatele retinei ajunge în ochi. Aceasta este cea mai puțin frecventă cauză a hemoragiei vitroase. Poate rezulta din:
- Tumorile din spatele ochiului (Tumorile oculare sunt rare, cel mai frecvent tip este melanomul ocular).
- Vase de sânge noi fragile în spatele retinei.
Cum îți dai seama că ai nevoie de operație pentru hemoragie in vitros?
În timpul controlului oftalmolgic veți fi examinat cu o lampă cu fantă, pentru a privi în detaliu interiorul ochiului. Lampa cu fantă va permite medicului să vadă dacă există sânge în vitros.
Găsirea sursei sângerării poate fi posibilă cu lampa cu fantă, deși dacă există mult sânge în lichidul vitros, aceasta duce la o vedere tulbure și, prin urmare, poate fi dificil să se știe ce s-a întâmplat. În acest caz, este posibil să aveți nevoie de o ecografie a ochiului. Ultrasunetele pot detecta numeroase cauze ale hemoragiei vitroase, incluzând detașarea vitroasă posterioară, rupturi și dezlipiri de retină, tumori și obiecte străine.
Uneori este necesară o angiogramă. Prin acest test se văd vasele de sânge din partea din spate a ochiului. Acest lucru poate fi util dacă este vorba de vase de sânge anormale, cum ar fi cele generate de diabet.
Simptomele sângerărilor mai mici (cele mai multe sângerări sunt mici) sunt de particule plutitoare, pânze de păianjen, ceață și umbre în ochi. Vederea poate avea o nuanță roșie. Simptomele afectează cel mai frecvent un singur ochi, deși ambii ochi pot fi afectați.
Sângerările mai severe provoacă tulburări de vedere, uneori cu pete sau dungi întunecate.
Cele mai severe sângerări cauzează pierderi vizuale, care pot fi complete, lăsând vederea încețoșată roșie sau neagră. Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru este extrem de alarmant, mai ales că tinde să apară foarte repede fără explicații clare.
Ce presupune tratamentul pentru corpul vitros?
Tratamentul hemoragiei vitroase variază în funcție de cauză. Scopurile tratamentului sunt:
- găsirea sursa sângerării
- oprirea sângerării
- remedierea oricărei deteriorări a retinei înainte ca aceasta să ducă la pierderea permanentă a vederii.
- restabilirea vederii normale.
Odată ce sursa sângerării a fost identificată, tratamentul va depinde de cauză. Dacă nu există prea mult sânge în vitros și se poate observa sursa sângerării, atunci este tratabilă. Aceasta înseamnă tratament cu laser pentru vasele care sângerează și orice alte vase anormale și repararea eventualelor rupturi din retină.
Dacă sângele din vitros obturează vederea, poate fi nevoie de o procedură care se numește vitrectomie, prin care se îndepărtează vitrosul. Medicul va efectua o vitrectomie dacă nu se poate vedea partea din spate a ochiului sau dacă vederea nu este suficient de bună pentru a trata sângerarea acolo în siguranță. Ulterior, pentru fixarea retinei, se poate umple golul cu un gaz special iar la finalul operației, cu ulei de silicon, care trebuie îndepărtat cu ajutorul unei intervenții ulterioare. Operația de vitrectomie poate dura mai mult de o oră, se realizează sub anestezie locală, la microscop.
Tratamente specifice:
Fotocoagularea cu laser este tratamentul obișnuit pentru vasele anormale fragile. Tratarea acestora oprește sângerarea și previne sângerarea ulterioară. Fotocoagularea cu laser este, de asemenea, utilizată în repararea deteriorării retinei, inclusiv a dezlipirilor de retină.
Injecțiile anti-VEGF urmăresc micșorarea vaselor anormale care s-au format în ochi. Acestea sunt uneori utilizate la pacienții cu diabet zaharat, pe lângă alte tratamente precum fotocoagularea cu laser și vitrectomia, pentru a reduce sângerarea.
Vitrectomia este îndepărtarea completă a lichidului vitros, împreună cu membrana care îl înconjoară. Acest lucru se face atunci când există atât de mult sânge în vitros, încât este imposibil de diagnosticat și tratat cauza. Vitrectomia se efectuează uneori dacă sângele din vitros se scurge foarte lent și vederea rămâne afectată.
La ce să te aștepți după tratamentul pentru hemoragia in vitros?
Așteptarea este de obicei opțiunea cea mai bună odată ce sângerarea s-a oprit. Majoritatea cazurilor de hemoragie vitroasă nu necesită vitrectomie. Sângele se curăță lent din vitros, permițând luminii să treacă din nou prin el. Dacă vederea de bază nu este deteriorată, atunci vederea normală va fi restabilită.
Este posibil să aveți o durere la nivelul ochilor, iar vederea vă poate fi neclară câteva zile. Ochiul dumneavoastră poate fi umflat, roșu sau sensibil timp de câteva săptămâni.
Care sunt riscurile și complicațiile intervenției pentru corpul vitros?
Hemoragia in vitros, în funcție de cauzele acesteia, se poate complica în lipsa unui tratament sau a urmăriri din partea medicului. Organizarea conjunctivă a vitrosului cu formarea de bride si membrane alb-gălbui, poate duce la opacifierea vitrosului. Glaucomul hemolitic și sideroza retiniană sunt alte complicații posibile ale hemoragiei vitreeene.
Operația de vitrectomie, deși foarte sigură, poate avea unele riscuri, ca orice altă operație la nivelul ochilor: infecții, hemoragie, cataractă, creșterea presiunii intraoculare (tensiune oculara), dezlipire de retină, scăderea acuității vizuale etc.
Care sunt recomandările specialistului după tratamentul pentru hemoragia in vitros?
Pacienții trebuie urmăriți periodic pentru a monitoriza eliminarea hemoragiei vitroase. Dacă pacientul are boli sistemice, cum ar fi diabetul, trebuie recomandată și urmărirea afecțiunii la medicul de familie sau specialist. Dacă nu este posibilă o vedere adecvată către polul posterior, pacienții trebuie reevaluați la fiecare două sau trei săptămâni cu ecografie oculară pentru a exclude o ruptură retiniană sau detașare.
Vi se va recomanda:
- să evitați activitatea intensă cel puțin câteva zile, deoarece acest lucru ar putea disloca cheagurile și poate declanșa sângerări noi.
- să dormiți cu capul ridicat, deoarece acest lucru permite sângelui din vitros să se așeze în fundul ochiului, în afara liniei vizuale
- se va prescrie tratament, pe care pacientul îl va urma acasă
- trebuie evitată atingerea ochiului operat cu batista sau mâna murdară
- baia este permisă, dar cu atenție să nu intre apă în ochiul operat
- trebuie evitate apăsarea sau frecarea ochiului operat
- purtați ochelari de soare în timpul zilei
- este posibil să trebuiască să purtați un plasture pentru ochi sau scut pentru câteva zile.