Consult Pediatric

Consultațiile pediatrice se adresează tuturor grupelor de vârstă, de la nou născut, până la 18 ani. Există metode specifice și aparatură performantă adecvate vârstei și nivelului de colaborare al copilului.

Ce afecțiuni se pot depista la un consult oftalmologic copii?

În cadrul consultației oftalmologice pentru copii se pot depista diverse afecțiuni care pot duce la o vedere scăzută în timp, în cazul lipsei sau întârzierii tratamentului:

 • vicii de refracție
 • ambliopie
 • strabism
 • cataractă congenitală
 • glaucom congenital
 • afecțiuni retiniene
 • infecții și inflamații ale ochiului
 • anomalii ale pleoapelor

De ce este importantă depistarea ambliopiei la copii?

Ambliopia este o afecțiune oftalmologică, ce debutează în perioada copilăriei, pe un fond patologic cu strabism sau vicii de refracție și poate afecta unul sau ambii ochi. Este supranumită și „ochiul leneș”.

În primii ani de viață, vederea copiilor se dezvoltă constant. Ochii învață să adapteze acuitatea (claritatea) vederii, învață simțul profunzimii și al distanței, precum și alinierea corectă și paralelă a globilor oculari (ochilor). Se formează astfel vederea normal binoculară.

Dacă apare un defect genetic sau patogen de vedere, de exemplu atunci când copilul privește cu un ochi înainte iar cu celălalt în altă direcție, se instalează strabismul. Acesta trebuie tratat de la primele simptome, pentru a ajunge la o recuperare cât mai avansată. Dacă strabismul la copii nu este corectat la timp, se instalează ambliopia.

Ambliopia mai poate fi corelată și cu prezența altor factori precum: vicii de refracție (miopie, hipermiopie, astigmatism); afecțiuni la nivelul corneei, cristalinului, vitrosului; cataractă sau leucoame corneene, etc.

Ambliopia este o afecțiune prin care vederea este deteriorată pe o perioadă durabilă. La copiii cu o vedere sănătoasă, semnalele de la ambii ochi sunt trimise spre creier. Atunci când copilul prezintă strabism, unul dintre ochi, privind spre altă direcție decât celălalt, va trimite semnale defectuoase, cu întârziere sau chiar deloc spre creier. Astfel, creierul nu mai este capabil să suprapună cele două imagini primite în timpi diferiți, sau în axe diferite de la globii oculari (ochi), iar mai devreme sau mai târziu, activitatea ochiului afectat se va diminua. Practic, ochiul afectat se consideră suprasolicitat și refuză să mai trimită semnale spre creier. De aici și numele de „ochi leneș”.

Care sunt simptomele care necesită un consult oftalmologic la copii?

 • Închiderea unui ochi în momentele în care privește spre ceva
 • Mișcări anormale ale capului
 • Scăderea vederii (mai ușor de comunicat acest aspect cu copiii mai mari)
 • Privire încrucișată
 • Clipirea repetată și cu o frecvență mai mare, poate indica o suprasolicitare de adaptare a vederii

Puteți efectua un exercițiu pentru a evidenția un posibil simptom: acoperiți cu o mână ochiul stâng, în timp ce copilul privește spre televizor sau desenează. Repetați această mișcare și pentru ochiul drept. Dacă copilul prezintă disconfort la acoperirea unuia dintre ochi, acest lucru poate sugera o posibilă problemă de vedere. In acest caz este necesar un consult oftalmologic pentru copii.

Tratamentul ambliopiei se realizează în general prin forțarea ochiului cu probleme, să vizualizeze normal. Vision Therapy System (VTS), este primul aparat de optometrie computerizată cu rezultate foarte bune în recuperarea vederii copiilor, în procent chiar de 100% la cei cu vârste sub 7 ani. Terapia vizuală cu ajutorul aparatului Vision Therapy System (VTS), este un mod distractiv și foarte bine tolerat de copii.

Echipa Dr. Holhoș are o lungă experiență în evaluarea și screening-ul copiilor preșcolari fiind specializată și pe oftalmologie pediatrică.

 

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Formular de programare