Ce trebuie să știți despre angiografie?
Angiografia este o investigație utilizată în diagnosticarea și urmărirea evoluției bolilor retiniene. Este efectuată cu ajutorul tomografului Optopol Revno NX. Este un test ocular care utilizează o cameră oftalmică specializată pentru a examina fluxul de sânge prin vasele din spatele ochiului.
Angiografia permite vizualizarea simultană a circulației la nivelul coroidei și retinei, o investigație modernă pentru partea posterioară a globului ocular. Informațiile obținute sunt foarte importante pentru diagnosticul și urmărirea evoluției degenerescenței maculare legate de vârstă, retinopatiei diabetice, miopiei forte, trombozei de venă centrală retiniană sau de ram, prezența vaselor de sange anormale sau edemului intraretinian pot fi cu ușurință localizate la nivelul straturilor retiniene cu ajutorul acestei investigații. Se poate observa și dacă zona respectivă de neovascularizație este activă sau inactivă.
Angiografia este o investigație rapidă și non-invazivă, se efectuează pentru fiecare ochi în parte și nu se administrează substanță de contrast, ca atare, este eliminat riscul apariției reacțiilor alergice, ca în cazul angiofluorografiei cu injectare de substanță de contrast – fluoresceină (AFG).
Ce presupune angiografia?
La începutul investigației, se vor administra picături oftalmice pentru a ajuta la dilatarea pupilelor, deoarece pentru a se obține imagini cât mai clare, este bine ca pupilele pacientului să fie dilatate. În timpul examenului oftalmologic, pacientul va ține privirea fixă pentru câteva secunde, moment în care se vor face fotografiile tridimensionale. Este foarte important să nu existe tulburări de-a lungul axului vizual: opacități corneene, cataractă avansată, tulburări vitreene importante.
Ce afecțiuni se pot diagnostica prin angiografie?
Cu ajutorul acestei tomografii se pot obține imagini clare, la o bună rezoluție și de înaltă specificitate de la nivelul retinei și coroidei. Se poate diagnostica rapid o complicație retiniană și, astfel, se poate iniția rapid tratamentul corect. Este extrem de utilă pentru urmărirea evoluției bolilor și a răspunsului la tratament, deoarece se pot compara imaginile obținute în momente diferite.
Afecțiunile în cazul cărora se utilizează, sunt în principal degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, miopia forte, tromboza de venă centrală retiniană, etc.
Angiografia este adesea recomandată alături de alte investigații, pentru a diagnostica și monitoriza, inclusiv:
- edem macular
- retinopatie diabetică (vase de sânge deteriorate sau anormale la nivelul ochiului cauzate de diabet)
- degenerescența maculară
- blocarea venelor din interiorul ochiului, numite BRVO sau CRVO
- pucker macular (un rid din retină cauzat de o acumulare de lichid în spatele acestuia)
- melanom ocular (un tip de cancer care afectează ochiul)
- urmărirea evoluției bolilor oftalmologice în timp
- urmărirea răspunsului la anumite tratamente oftalmologice