Angiografia

Angiografia este o investigație utilizată în diagnosticarea și urmărirea evoluției bolilor retiniene.

Ce presupune angiografia?

La începutul investigației, se vor administra picături oftalmice pentru a ajuta la dilatarea pupilelor, deoarece pentru a se obține imagini cât mai clare, este bine ca pupilele pacientului să fie dilatate. În timpul examenului oftalmologic, pacientul va ține privirea fixă pentru câteva secunde, moment în care se vor face fotografiile tridimensionale. Este foarte important să nu existe tulburări de-a lungul axului vizual: opacități corneene, cataractă avansată, tulburări vitreene importante.

Ce afecțiuni se pot diagnostica prin angiografie?

Cu ajutorul acestei tomografii se pot obține imagini clare, la o bună rezoluție și de înaltă specificitate de la nivelul retinei și coroidei. Se poate diagnostica rapid o complicație retiniană și, astfel, se poate iniția rapid tratamentul corect. Este extrem de utilă pentru urmărirea evoluției bolilor și a răspunsului la tratament, deoarece se pot compara imaginile obținute în momente diferite.

Afecțiunile în cazul cărora se utilizează, sunt în principal degenerescența maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, miopia forte, tromboza de venă centrală retiniană, etc.

Angiografia este adesea recomandată alături de alte investigații, pentru a diagnostica și monitoriza, inclusiv:

  • edem macular
  • retinopatie diabetică (vase de sânge deteriorate sau anormale la nivelul ochiului cauzate de diabet)
  • degenerescența maculară
  • blocarea venelor din interiorul ochiului, numite BRVO sau CRVO
  • pucker macular (un rid din retină cauzat de o acumulare de lichid în spatele acestuia)
  • melanom ocular (un tip de cancer care afectează ochiul)
  • urmărirea evoluției bolilor oftalmologice în timp
  • urmărirea răspunsului la anumite tratamente oftalmologice
Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.