Topografia corneană

Aceasta se folosește pentru diagnosticarea anumitor patologii de cornee. Topografia corneană este o metodă foarte precisă care constă în realizarea unei hărți computerizate a corneei, pentru diagnosticarea afecțiunilor acesteia.

Ce presupune Topografia corneană?

În timpul investigației, pacientul stă în fața topografului, cu capul așezat pe un suport special, în timp ce sunt generate o serie de date. Software-ul computerului digitalizează aceste puncte de date pentru a produce o imprimare a formei corneene, folosind diferite culori pentru a identifica diferite înălțimi, la fel cum o hartă topografică a pământului afișează modificări la suprafața terenului. Harta topografică poate fi reprezentată într-un număr de formate grafice, cum ar fi o hartă sagitală, care codifică culoarea abruptă a curburii în funcție de valoarea sa dioptrică. Testarea este fără contact, nedureroasă și scurtă.

Ce afecțiuni se pot diagnostica cu ajutorul Topografiei corneene?

Clinicile Dr. Holhoș sunt dotate cu topograful Zeiss Atlas, vârful de gamă de la Zeiss, care permite o acuratețe deosebită a rezultatului investigației. Tehnologia patentată de Zeiss pentru acest aparat implică un anumit grad de automatizare a procedurii, ceea ce înseamnă mai multă precizie și rapiditate.

Topografia computerizată a corneei poate fi benefică în evaluarea anumitor boli și leziuni ale corneei, inclusiv:

  • Boli ale corneei
  • Abraziuni corneene
  • Deformități corneene
  • Astigmatism neregulat în urma transplanturilor de cornee
  • Extracția postoperatorie a cataractei cu astigmatism dobândit

Topografia corneană este cea mai frecvent utilizată în următoarele scopuri:

Chirurgie refractivă: examinarea pacienților pentru o formă corneeană normală și excluderea tiparelor suspecte sau keratoconice. Postoperator, topografia poate ajuta la evaluarea modificării dioptrice create la nivelul corneei (deci schimbarea efectivă a corneei), excluzând ablația decentă sau incompletă, ectazia post excimer sau alte modificări.

Keratoconus: screeningul precoce al suspecților de keratoconus este unul dintre cele mai utile roluri ale topografiei. În cazurile cu keratocon stabilit, rolul topografiei este esențial pentru monitorizarea progresiei și realizarea operației de cross-linking, și pentru montarea lentilelor de contact.

Astigmatism postoperator: astigmatismul cornean poate fi studiat cu topograful și poate fi planificată îndepărtarea selectivă a suturii sau alte intervenții.

Efectul tulburărilor corneene și ale suprafeței oculare: tulburări precum pterigionul, dermoidul limbatic, cicatricile corneene localizate, pot provoca o modificare a topografiei corneene și, prin urmare, monitorizarea este foarte utilă.

Alte utilizări: montarea lentilelor de contact, plasarea inciziei și plasarea inelului intrastromal în keratoconus, monitorizarea frontului de undă ocular vs cornean.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Formular de programare