Keratoconus

Keratoconus este o boală degenerativă care se manifestă prin deformarea și subțierea progresivă a corneei. Apare de obicei în adolescență, afectează atât bărbații cât și femeile, și progresează până la maturitate.

Ce simptome aveți în caz de Keratoconus?

Mulți pacienți cu keratoconus nu știu că au boala. Primul simptom este o ușoară estompare a vederii sau o vedere progresiv slabă, care nu se corectează ușor. Alte simptome ale keratoconusului includ:

 • Strălucire și halouri în jurul luminilor
 • Dificultate de a vedea noaptea
 • Iritarea ochilor sau durerile de cap asociate cu durerile oculare
 • Sensibilitate crescută la lumina puternică
 • Agravarea bruscă sau tulburarea vederii

Care sunt factorii de risc pentru Keratoconus?

Cauza definitivă a keratoconului este necunoscută, deși se crede că predispoziția de a dezvolta boala este prezentă la naștere. O constatare frecventă în keratoconus este pierderea colagenului în cornee. Acest lucru poate fi cauzat de un anumit dezechilibru între producerea și distrugerea țesutului corneean de către celulele corneene.

Următoarele cauze pot crește riscul de a dezvolta keratoconus:

 • Genetica. Pacienții cu antecedente familiale de keratoconus sau cu anumite tulburări sistemice, cum ar fi sindromul Down, prezintă un risc mai mare de a dezvolta keratoconus.
 • Inflamația cronică a ochilor. Inflamația constantă din cauza alergiilor sau iritanților poate contribui la distrugerea țesutului corneei care poate duce la dezvoltarea keratoconusului.
 • Frecarea ochilor. Frecarea cronică a ochilor este asociată cu dezvoltarea keratoconusului. Poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru progresia bolii.
 • Vârsta. Keratoconus este adesea descoperit în adolescență. În general, pacienții tineri cu keratoconus avansat au mai multe șanse să aibă nevoie de o formă de intervenție chirurgicală pe măsură ce boala progresează.

Ce tipuri de Keratoconus există?

Există patru tipuri principale de keratoconus, pe lângă variațiile mai rare ale bolii, inclusiv con rotund, con oval, forme fruste și keratoglobus. Forma corneei, precum și locul în care corneea a devenit mai subțire determină tipul de keratoconus. Tipul de keratoconus trebuie diagnosticat cu ajutorul investigațiilor de specialitate și a consultului oftalmologic.

Ce metode de tratament exista pentru Keratoconus?

Pe lângă un istoric medical complet și un examen oftalmologic, medicul oftalmolog poate efectua următoarele teste pentru a diagnostica keratoconusul:

 • Topografia corneei. Acesta este cel mai precis mod de a diagnostica keratoconusul precoce și de a urmări progresia acestuia. Cu ajutorul topografului, este realizată o imagine computerizată care creează o hartă a curbei corneei.
 • Examinarea cu lampa cu fantă. Această examinare a corneei poate ajuta la detectarea anomaliilor în straturile exterioare și medii ale corneei.
 • Pahimetrie. Acest test este utilizat pentru a măsura cele mai subțiri zone ale corneei.
 • Microscopie speculară
 • Keratometrie

Tratamentul keratoconusului se concentrează pe corectarea vederii și depinde de stadiul bolii.

După investigații medicul specialist va stabili gradul de evoluție al bolii, dacă este progresivă sau stabilizată.

Pacienții cu vârsta sub 40 de ani, necesită tratament în cel mai scurt timp.

Pacienții cu vârsta peste 40 de ani, necesită tratament, dar boala este deja stabilizată în mod natural o dată cu înaintarea în vârstă.

Primele etape

Tratamentul pentru keratoconus în primele etape include ochelari pentru tratarea miopiei și astigmatismului. Pe măsură ce keratoconul progresează și se înrăutățește, ochelarii nu mai sunt capabili să ofere o vedere clară, iar pacienții trebuie să poarte lentile de contact, de obicei lentile de contact dure.

Etape intermediare

Keratoconusul progresiv poate fi tratat prin tratamentul chirurgical Crosslinking pentru keratoconus. Metoda folosită este crosslinking fotooxidativ cu riboflavină prin procedeul transepitelial, care se poate realiza în clinicile noastre. Această procedură unică, implică aplicarea unei soluții de vitamină B2 pe ochi, care este apoi activată de lumina ultravioletă. Soluția determină formarea de noi legături de colagen, recuperând și păstrând o parte din forța și forma corneei.

Deși tratamentul nu poate face corneea complet normală din nou, poate împiedica vederea să se înrăutățească și, în unele cazuri, poate îmbunătăți vederea. Procedura poate necesita îndepărtarea stratului subțire exterior al corneei (epiteliul) pentru a permite riboflavinei să pătrundă mai ușor în țesutul corneei.

Etape avansate

Inelul cornean. În cazul keratoconusului sever, lentilele de contact standard pot deveni prea incomode pentru a fi purtate. Intacs sunt inele implantabile, din plastic, în formă de C, care sunt folosite pentru a aplatiza suprafața corneei, permițând o viziune îmbunătățită. De asemenea, pot permite o potrivire mai bună a lentilelor de contact. Procedura durează aproximativ 15 minute.

Transplant de cornee. Într-un transplant de cornee, o cornee donatoare înlocuiește corneea deteriorată a pacientului.

Referințe:

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Afecțiuni

Migrena oftalmică e cel mai des întâlnită la vârsta de 40 de ani. Se manifestă prin tulburări de vedere și chiar orbire temporară.

Keratita, cunoscută și sub numele de „ulcer cornean”, reprezintă o inflamație la nivelul corneei. Depistată la timp, afecțiunea oftalmologică e ușor de tratat și se vindecă rapid.

Diplopia e boala oftalmologică în care vezi două imagini ale aceluiași lucru. Afecțiunea poate afecta pe oricine, dar e mai des întâlnită după 60 de ani.

Xantelasma provine din familia xantoamelor și reprezintă depuneri de grăsime în celulele din pielea de la nivelul ochilor. E vizibilă prin umflături galbene, inofensive.

Daltoniștii percep culorile într-un mod diferit față de majoritatea oamenilor. De cele mai multe ori, această afecțiune oftalmologică face dificilă distingerea între anumite culori.

Epifora este o afecțiune oftalmologică ce se manifestă prin lăcrimarea excesivă a ochilor. De cele mai multe ori, nu este gravă și dispare de la sine. Totuși, dacă te confrunți cu asta și problema persistă, îți recomandăm să te programezi la un consult oftalmologic. Tratamentul poate fi diferit, în funcție de cauza epiforei.  

Dacă observi o pată galbenă pe albul ochiului, cel mai probabil, te confrunți cu pinguecula. Afecțiunea oftalmologică nu este gravă, dar simptomele pot fi inconfortabile. Află cum se tratează pinguecula și, mai important, cum ai putea s-o previi. 

Entropionul este afecțiunea oftalmologică prin care pleoapa ochiului se rotește în interior. E diferită de ectropion, unde pleoapa se întoarce în exterior. Cel mai des apare la persoanele în vârstă și, de obicei, afectează doar pleoapa inferioară.

E posibil ca și tu să te confrunți cu toxoplasmoză oculară, fără să știi. Această afecțiune a retinei e extrem de întâlnită în secolul nostru și se manifestă prin disconfort la nivelul ochilor și vedere în ceață.

Ectropionul este afecțiunea oftalmologică în care pleoapa și genele se îndepărtează de cornee, și se reorientează spre exterior.

Una dintre cele mai frecvente tipuri de cefalee e cea de origine oculară. Aceasta apare ca urmare a unei afecțiuni oftalmologice.

Blefarita e afecțiunea oftalmologică ce se manifestă prin inflamarea pleoapelor. La baza acestora, pacientul observă mici cruste, formate din particule de ulei solidificate sau din bacterii care se strâng în pliul din colțul ochiului. 

Uveita este afecțiunea oftalmologică de la nivelul tractului uveal, care se manifestă prin modificări de vedere și dureri oculare.

Printre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice, se numără și orjeletul. Acesta e cunoscut în termeni populari mai degrabă sub numele de „ulcior” și reprezintă o infecție la nivelul pleoapelor.

Pleoapa căzută e cunoscută în termeni medicali sub numele de „ptoză palpebrală”. Aceasta se manifestă prin îngustarea fantei vizuale a unuia sau ambilor ochi, creând un disconfort estetic și funcțional. 

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!