Ecografia oculară

Ecografia oculară este un test rapid, non-invaziv, utilizat în mod obișnuit în practica clinică pentru a evalua integritatea structurală și patologia ochiului.

Ce presupune ecografia oculară?

Imaginile cu ultrasunete pot fi obținute prin pleoapele pacientului sau cu sonda direct pe suprafața ochiului cu anestezie topică adecvată. Pacientul trebuie să privească în direcția cadranului care urmează să fie evaluat. Sonda se rotește în jurul globului, astfel încât undele sonore să treacă întotdeauna prin centrul ochiului. Această mișcare de rotație va maximiza cantitatea de retină vizualizată în timpul scanării.

Există două părți ale ecografiei ochiului și orbitei. Modul A-scan ia măsurători ale ochiului, fiind folosit pentru biometria oculară. Modul B-scan este utilizat pentru informații de secțiune ale globului ocular și orbitei, permițând medicului să vadă structurile din fundul ochiului. Procedura combinată (A și B) va dura 15-30 de minute pentru a fi finalizată, cele două tipuri de scanare fiind complementare.

Scanare A-Scan

Modul A-scan măsoară ochiul. Acest lucru ajută la stabilirea implantului corect de lentile pentru chirurgia cataractei. În timp ce stati în poziție verticală pe un scaun, veți așeza bărbia pe un suport și veți privi drept înainte. O sondă cu ulei va fi plasată pe partea din față a ochiului în timp ce este scanată. O scanare A poate fi efectuată și în timp ce stați culcat.

Scanare B-Scan

Scanarea B ajută medicul să vadă spațiul din spatele ochiului. Cataracta și alte condiții fac dificilă vizualizarea fundului ochiului. Scanarea B ajută și la diagnosticul tumorilor, detașării retinei și a altor afecțiuni. În timpul unei scanări B, veți sta cu ochii închiși. Medicul oftalmolog vă va pune un gel pe pleoape, veți ține ochii închiși în timp ce veți mișca globii oculari în multe direcții.

Ce se poate diagnostica cu ajutorul ecografiei oculare?

Medicul oftalmolog poate solicita examinari oculare dacă aveți probleme inexplicabile cu ochii sau dacă ați suferit recent o vătămare sau traumatism în zona ochilor. Această procedură este utilă pentru diagnosticarea bolilor oculare. O parte din afecțiunile pe care ecografia ne ajută să le identificăm sunt:

  • tumori sau neoplasme care implică ochiul
  • substanțe străine
  • decolarea retiniană

O ecografie pentru ochi și orbită poate fi, de asemenea, utilizată pentru a ajuta la diagnosticarea sau monitorizarea:

  • glaucomului (o boală progresivă care poate duce la pierderea vederii)
  • cataractei (opacifierea cristalinului)
  • implanturi de cristalin (cristaline artificiale implantate în ochi după îndepărtarea cristalinului natural, de obicei datorită cataractei)

Medicul poate utiliza, de asemenea, această procedură pentru a măsura grosimea și întinderea unei tumori canceroase și pentru a determina opțiunile de tratament.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

Formular de programare