Zona zoster oftalmică

Zona zoster oftalmică e o afecțiune care necesită îngrijire medicală imediată. Află cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament.

Cum poate ajunge zona zoster în ochi?

Poți avea zona zoster oftalmică doar dacă te-ai confruntat în trecut cu virusul varicelo-zosterian, care provoacă și varicela. Odată ce ai luat contact cu virusul, acesta rămâne în corpul tău și oscilează între starea activă și dormantă de-a lungul vieții. 

Atunci când devine activ și afectează nervul trigemen, apare zona zoster oftalmică. Nervul trigemen are rolul de a transmite semnale de la creier către mai multe zone ale feței, inclusiv către ochi.

Cum se manifestă zona zoster oftalmică?

De regulă, afecțiunea oftalmologică începe cu o senzație de arsură și iritație în interiorul sau în jurul ochiului afectat. Poate fi vorba de nas, frunte sau pleoape. În aceleași zone, pot apărea și umflături sau sensibilitate ridicată. Mai apoi, pielea începe să-și schimbe ușor culoarea în nuanțe de roșu. 

Zona zoster oftalmică

via X.com

După câteva zile, apar și bășici – de obicei pe o singură parte a feței. Împreună cu erupția cutanată, te poți confrunta și cu:

 • Durere arzătoare în ochi
 • Pulsații în interiorul ochiului
 • Roșeață severă în și în jurul ochiului
 • Lăcrimare excesivă sau ochi apoși
 • Iritație oculară care nu dispare când te speli
 • Vedere încețoșată
 • Fotofobie (sensibilitate la lumină)

Zona zoster oftalmică poate inflama și alte părți ale ochiului precum pleoapa, retina sau corneea. În aceste situații, e obligatoriu să ajungi la medic cât mai repede. 

Complicațiile zonei zoster oftalmice

Unele cazuri dispar de la sine. Totuși, zona zoster oftalmică nu trebuie ignorată pentru că poate cauza complicații grave precum:

Cea mai frecventă complicație a zonei zoster de tip oftalmic e nevralgia postherpetică, ce constă într-o durere oculară mult timp după ce erupția a dispărut. Poate dura luni sau ani de zile și uneori poate fi extrem de intensă, interferând cu activitățile zilnice ale pacientului. Tratamentul timpuriu al zonei zoster adesea previne sau reduce nevralgia postherpetică. 

Factori de risc pentru zona zoster oftalmică

Oricine a avut varicelă poate dezvolta și zona zoster oftalmică. Totuși, problema e mai frecventă la persoanele de peste 50 de ani.

Nu există un motiv clar pentru care virusul se reactivează, dar medicii au depistat câțiva factori de risc:

 • Înaintarea în vârstă
 • Stresul în exces
 • Prezența unei alte boli în organism
 • Un sistem imunitar slăbit
 • Administrarea de medicamente imunosupresoare

Doctorul îți poate recomanda un vaccin care să prevină apariția zonei zoster. Discută mai multe despre acesta în cadrul consultului medical.

Diagnosticare afecțiunii

Pentru a diagnostica afecțiunea, specialistul te va examina fizic cu o lampă cu fantă și un oftalmoscop, și îți va pune întrebări privind simptomele tale. Acestea îl vor ajuta să identifice semnele clinice ale bolii, atât în exteriorul, cât și în interiorul ochiului.

Medicul poate să solicite și analize de sânge sau investigații suplimentare ale fluidului din bășici sau ale fluidului din ochi. Rezultatele contribuie la un diagnostic sigur și la crearea planului eficient de tratament. 

Tratament pentru zona zoster oftalmică

De regulă, zona zoster oftalmică se tratează cu medicamente antivirale precum aciclovir, famciclovir și valaciclovir. 

Acestea au rolul de a:

 • Reduce severitatea simptomelor
 • Scurta durata erupției și a disconfortului
 • Ajuta la vindecarea bășicilor
 • Preveni complicațiile
 • Reduce riscul contagios al infecției

Pentru a reduce inflamația, pot fi utili corticosteroizii orali sau picăturile pentru ochi.

Începerea tratamentului în termen de 72 de ore de la primele semne e esențială pentru a evita complicațiile pe termen lung.

Dacă te confrunți cu nevralgie postherpetică, medicamentele pentru durere și antidepresivele pot ajuta în gestionarea durerii nervoase.

Zona zoster oftalmică e o afecțiune gravă, care necesită îngrijire medicală imediată. Diagnosticarea și tratamentul prompt pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la prevenirea complicațiilor. Dacă observi semnele zonei zoster oftalmice, programează-te la o consultație într-una dintre clinicile Dr. Holhoș. Alege specialiști de top și tehnologie de ultimă generație.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Afecțiuni

Anizocoria e o problemă temporară și inofensivă de cele mai multe ori. Totuși, poate semnala și o leziune sau infecție în organism. Află mai multe.

Pupilele dilatate sunt normale în situații de lumină redusă. Midriaza în schimb, poate semnala o leziune oculară sau o altă problemă mai gravă la nivelul creierului. Află mai multe.

Zona zoster oftalmică e o afecțiune care necesită îngrijire medicală imediată. Află cum se manifestă și care sunt opțiunile de tratament.

Exoftalmia e de cele mai multe ori provocată de boala Graves, o boală tiroidiană. Descoperă și celelalte cauze, și cum se tratează.

Heterocromia nu îți afectează calitatea vieții și e extrem de rară. Află care sunt excepțiile și cauzele ochilor de culori diferite.

Nistagmusul este afecțiunea oftalmologică în care ochii fac mișcări repetitive și necontrolate. Descoperă și alte simptome și opțiuni de tratament.

Discromatopsia, întâlnită și sub denumirea de discromatie, este un termen general care se referă la diverse tulburări ale vederii caracterizate prin deficiența în percepția culorilor.

„Musculițele zburătoare” sunt, de cele mai multe ori, inofensive și reprezintă o etapă normală în procesul de îmbătrânire. Află care sunt cauzele și cum poți diminua simptomele.

Alergiile oculare apar ca reacție a organismului la un alergen, provocând inflamație și mâncărimi la nivelul ochilor. Cele mai frecvente alergii oculare sunt cele sezoniere.

Migrena oftalmică e cel mai des întâlnită la vârsta de 40 de ani. Se manifestă prin tulburări de vedere și chiar orbire temporară.

Keratita, cunoscută și sub numele de „ulcer cornean”, reprezintă o inflamație la nivelul corneei. Depistată la timp, afecțiunea oftalmologică e ușor de tratat și se vindecă rapid.

Diplopia e boala oftalmologică în care vezi două imagini ale aceluiași lucru. Afecțiunea poate afecta pe oricine, dar e mai des întâlnită după 60 de ani.

Xantelasma provine din familia xantoamelor și reprezintă depuneri de grăsime în celulele din pielea de la nivelul ochilor. E vizibilă prin umflături galbene, inofensive.

Daltoniștii percep culorile într-un mod diferit față de majoritatea oamenilor. De cele mai multe ori, această afecțiune oftalmologică face dificilă distingerea între anumite culori.

Epifora este o afecțiune oftalmologică ce se manifestă prin lăcrimarea excesivă a ochilor. De cele mai multe ori, nu este gravă și dispare de la sine. Totuși, dacă te confrunți cu asta și problema persistă, îți recomandăm să te programezi la un consult oftalmologic. Tratamentul poate fi diferit, în funcție de cauza epiforei.  

Dacă observi o pată galbenă pe albul ochiului, cel mai probabil, te confrunți cu pinguecula. Afecțiunea oftalmologică nu este gravă, dar simptomele pot fi inconfortabile. Află cum se tratează pinguecula și, mai important, cum ai putea s-o previi. 

Entropionul este afecțiunea oftalmologică prin care pleoapa ochiului se rotește în interior. E diferită de ectropion, unde pleoapa se întoarce în exterior. Cel mai des apare la persoanele în vârstă și, de obicei, afectează doar pleoapa inferioară.

E posibil ca și tu să te confrunți cu toxoplasmoză oculară, fără să știi. Această afecțiune a retinei e extrem de întâlnită în secolul nostru și se manifestă prin disconfort la nivelul ochilor și vedere în ceață.

Ectropionul este afecțiunea oftalmologică în care pleoapa și genele se îndepărtează de cornee, și se reorientează spre exterior.

Una dintre cele mai frecvente tipuri de cefalee e cea de origine oculară. Aceasta apare ca urmare a unei afecțiuni oftalmologice.

Blefarita e afecțiunea oftalmologică ce se manifestă prin inflamarea pleoapelor. La baza acestora, pacientul observă mici cruste, formate din particule de ulei solidificate sau din bacterii care se strâng în pliul din colțul ochiului. 

Uveita este afecțiunea oftalmologică de la nivelul tractului uveal, care se manifestă prin modificări de vedere și dureri oculare.

Printre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice, se numără și orjeletul. Acesta e cunoscut în termeni populari mai degrabă sub numele de „ulcior” și reprezintă o infecție la nivelul pleoapelor.

Pleoapa căzută e cunoscută în termeni medicali sub numele de „ptoză palpebrală”. Aceasta se manifestă prin îngustarea fantei vizuale a unuia sau ambilor ochi, creând un disconfort estetic și funcțional. 

Ambliopia este o problemă de vedere, cunoscută în termeni populari sub numele de „ochi leneș”. Această afecțiune poate apărea la un singur ochi sau la amândoi, iar studiile arată că aproximativ 3% din populație suferă de această boală oftalmologică.

Senzația de „ochi uscați” sau „ochi obosiți” se găsește, în termeni medicali, sub numele de „keratoconjunctivită uscată” sau „xeroftalmie”, și se referă la o disfuncție a filmului lacrimal.

Strabismul, cunoscut și sub numele de „vedere cruciș” sau „privire încrucișată”, e afecțiunea oftalmologică în care axa vizuală a ochilor nu este aliniată. Astfel, unul dintre ochi se abate când trebuie să privească într-un punct fix. 

Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice. Aceasta se poate întâlni atât la adulți, cât și la copii sau bebeluși.

Șalazionul se manifestă prin inflamarea pleoapei superioare sau inferioare. E una dintre afecțiunile oftalmologice frecvent întâlnite, și apare în momentul în care secreția glandelor sebacee de la nivelul ochiului e blocată. Șalazionul mai poate fi întâlnit și sub numele de „chalazion”.

Degenerescența maculară presupune deteriorarea maculei și, implicit, a calității vederii centrale. Această boală nu afectează și vederea periferică, deci nu poate duce la orbire completă.

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare pacienți cu privire la programarea la consult/operație

Pacientul care își anulează o programare la consult/operație, o singură dată, cu cel puțin o zi înainte de programare, are dreptul la o a doua programare realizată în aceleași condiții.
Dacă pacientul își anulează, în mod consecutiv, și cea de-a doua programare la consult și/sau operație, o nouă programare se va efectua doar dacă pacientul acceptă plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepție) atât pentru consult, cât și pentru operație.
Pacientul care nu se prezintă la consult/operație, nu anunță anularea programării, și nici nu răspunde la apeluri, poate solicita o a doua programare doar dacă achită consultul/operația în avans.
Pacienții care solicită programare pentru operațiile de retină sau cele laser Prk/Femtolasik/Smile Pro achită în avans 30% din contravaloarea operației. Programarea se va realiza doar după încasarea avansului. Dacă pacientul anunță cu minim 48h anterior intervenției că se află în imposibilitate obiectivă de a se prezenta, i se va restitui tot avansul achitat. Dacă pacientul nu se prezintă și nu anunță cu cel puțin 48h anterior imposibilitatea prezentării, avansul achitat se consideră a fi pierdut cu titlul de daune interese și nu se mai restituie.