Operatie Cataracta

Operația cu implant de cristalin (operatia de cataracta) este necesară persoanelor care au cataractă, fiind singura metoda de tratament. Află ce presupune intervenția și care sunt urmările ei.

Cum îți dai seama că ai nevoie de operație de cataractă?

Cataracta poate suna ca o problemă de care trebuie să se îngrijoreze doar persoanele în vârstă, dar nu e așa. Nu numai că poți avea cataractă la orice vârstă, dar ai șanse mai mari să le dezvolți dacă ai peste 40 de ani. Se pot dezvolta suficient de încet încât să nu le observi până nu îți afectează vederea. Și singura formă de tratament este eliminarea lor prin operația cu implant de cristalin.

Iată câteva semne că ar putea fi timpul pentru operație:

  • vedere încețoșată, tulbure sau slabă
  • fotofobie: intoleranță la lumina naturală sau artificială
  • disconfort vizual cauzat de lumina farurilor din față
  • nevoie de lumină mai bună pentru lectură și alte activități
  • apariția halourilor în jurul surselor luminoase
  • modificări frecvente în prescrierea lentilelor de vedere sau a lentilelor de contact
  • îmbunătățirea vederii de aproape, concomitent cu scăderea vederii la distanță (în prima fază, unii pacienți, care aveau dioptrii cu plus, se bucură că “le-a revenit vederea” – pot să citească fără ochelari sau cu ochelari mai vechi, cu numere mai mici)
  • cresc dioptriile, la cei cu miopie (lentile cu minus)
  • simțul cromatic poate fi alterat în cataracta nucleară, însoțit de un deficit în axul galben/albastru
  • câmpul vizual poate evidenția o scădere generală a sensibilității (în perimetria automatizată) sau contracție de izoptere, scotoame localizate (în perimetria cinetică)

Ce presupune operația de cataractă?

Această tehnică presupune realizarea unei incizii mici și extracția nucleului după fragmentarea sa cu ajutorul ultrasunetelor. Avantajul metodei constă în rapida vindecare a plăgii operatorii care nu necesită sutură, cu o excelentă restabilire a funcției vizuale și o rată scăzută a complicațiilor postoperatorii. Operația se face pe rând. Nu se recomandă ambii ochi în aceeași zi.

Operația se încheie cu administrarea sub conjunctivală de antibiotic și antiinflamator steroidian și aplicarea unui pansament ocular. La scurt timp după intervenție pacientul poate pleca acasă, fără a avea restricții deosebite. 45 zile trebuie administrat tratament local cu picături, evitat efortul fizic, mediul cu praf și frecatul / apăsatul pe ochi. Ochiul se spală zilnic cu apă fiartă și răcită sau ser fiziologic și dischete apoi se șterge cu șervețele de unică folosință. Este normală senzația de corp străin, lăcrimare sau sensibilitate la lumină, precum și vederea în ceață în primele zile de la intervenție.

Cristalinul artificial este fabricat dintr-un material biocompatibil care suplinește cristalinul natural. Cel mai des folosit este cel de “cameră posterioară” deoarece se poziționează exact în locul cristalinului nostru natural. Poate fi de mai multe tipuri în funcție de materialul de fabricație iar cele mai des folosite sunt cele foldabile. Cristalinele pot fi:

  • Monofocale sferice sau asferice
  • Monofocale torice
  • Multifocale
  • Multifocale torice

Fiecare cristalin se recomandă în urma investigațiilor. Cristalinele monofocale, dispun de un singur punct focal care asigură o vedere clară la o singură distanță, de obicei pentru vedere la depărtare, ceea ce înseamnă că pacientul va avea în continuare nevoie de ochelari după operație pentru distanțe mai mici (citit). Cristalinele asferice oferă o vedere mai clară față de cele sferice.

Cristalinele torice se recomandă pacienților care au astigmatism.

Cristalinele multifocale sunt cele mai performante și permit pacienților să vadă clar la diferite distanțe și să se bucure de o mai mare libertate. Cristalinele multifocale au trei puncte focale pentru vedere clară la aproape, intermediar și distanță. 90% dintre pacienții cu cristaline multifocale au renunțat complet la ochelari. Sunt cristaline personalizate care oferă cel mai bun confort vizual pentru activitățile zilnice.

La ce să te aștepți după operația de cataractă?

Timpul de recuperare este de obicei de una sau două zile, dar fiecare persoană este unică, iar experiența de vindecare va depinde de starea de sănătate a ochiului și de ușurința intervenției chirurgicale. În plus, un element nenatural a fost introdus în organism, ceea ce face cu atât mai importantă planificarea vizitelor programate în mod regulat, pentru ca chirurgul să vă monitorizeze progresul. Viziunea neclară sau senzația de ceață este tipică imediat după operație. Ochii se pot simți oarecum dureroși și grei, ceea ce este și normal. Aceste simptome se vor ameliora și iritarea va dispărea în câteva zile. Ochii dvs. pot fi, de asemenea, ușor umflați și puteți vedea pete roșii (sânge superficial) pe albul ochilor, dar aceste simptome vor dispărea și ele, în câteva săptămâni după intervenția chirurgicală.

După intervenția chirurgicală sau cu laser, trebuie știi pot apară o serie de reacții adverse normale, iar din acest motiv, medicul îți va recomanda anumite acțiuni și îți va interzice unele activități. Este foarte important ții cont de sfatul specialistului pentru a duce la bun sfârșit schema de tratament și pentru a te bucura, în cel mai scurt timp, de rezultatele favorabile ale intervenției.

Vedere încețoșată – vei observa imediat după procedură, vederea îți va fi încețoșată și vei avea un mic disconfort timp de câteva zile și până la 6 săptămâni.

Imposibilitatea de a mai conduceîntrucât vederea ta este slăbită, toți specialiștii recomandă evitarea condusului până când starea de sănătate se va normaliza, iar această activitate va fi din nou sigură atât pentru tine, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Nevoia de o perioadă de refaceredupă intervenție urmează o perioadă de relaxare și de odihnă, în care te vei reface complet și îți vei recăpăta vederea până în cele mai mici detalii. Acest lucru înseamnă trebuie iei o pauză de la activitățile fizice intense, iar concediul medical este și el recomandat.

O nouă rutină de îngrijiredupă operație trebuie ai grijă nu îți atingi ochii, chiar dacă vei simți disconfort sau mâncărimi. De asemenea, înainte de a folosi picăturile prescrise de către medicul oftalmolog, este important îți speli bine mâinile pentru a limita șansele de infecție.

Ce complicații pot apărea după operația de cataractă?

Complicațiile după intervenția chirurgicală a cataractei sunt mai puțin frecvente, iar majoritatea pot fi tratate cu succes. Riscurile operației de cataractă includ:

Riscul de complicații este mai mare dacă aveți o altă afecțiune oftalmologică sau o afecțiune medicală gravă. Ocazional, chirurgia cataractei nu reușește să îmbunătățească vederea din cauza leziunilor oculare subiacente cauzate de alte afecțiuni, cum ar fi glaucomul sau degenerescența maculară. Dacă este posibil, poate fi benefic să evaluați și să tratați alte probleme oculare înainte de a lua decizia de a avea o intervenție chirurgicală de cataractă.

Care sunt recomandările specialistului după operația de cataractă?

Vederea dvs. poate fi încețoșată până la șase săptămâni după operație. Pacientul pleacă acasă imediat după intervenția chirurgicală. Rămâne pansat la ochiul operat până a doua zi. A doua zi se prezintă la clinică pentru consult – i se da jos pansamentul și a i se explica procedurile de întreținere a ochiului operat, și cum se administrează tratamentul, după care va fi consultat de medic.

  • tratamentul prescris trebuie administrat acasă, timp de 45 de zile
  • ochiul operat se va spăla cu apă fiartă și răcită sau ser fiziologic și dischete demachiante
  • trebuie evitată atingerea ochiului operat cu batista sau mâna murdară
  • baia este permisă, dar fără să intre apa în ochiul operat
  • evitați eforturile fizice intense. Nu apăsați sau frecați ochiul operat
  • vindecarea ochiului durează minim 8 săptămâni
  • la 45 de zile de la operație pacientul va veni la control. Tot atunci se vor prescrie ochelari dacă vor fi necesari pentru distanță sau citit
  • la orice schimbare a simptomatologiei, pacientul va face programare de urgență la medic
  • Nu vă frecați ochii și nu vă strângeți pleoapele
  • Spălați-vă mâinile înainte de a utiliza picături și nu atingeți picurătorul de ochi

Aflați cum decurge operația de cataractă, chiar de la Dr. Holhoș, in acest videoclip:

Prețuri operație cataractă

Vezi lista completă de Prețuri operații sau contactează-ne pentru mai multe detalii.

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Formular de programare