Unele dureri de cap, frunte și ochi sunt legate de probleme oftalmologice. Viciile de refracție, dar și afecțiunile mai serioase precum cataracta sau glaucomul, pot provoca acest simptom, de aceea e importantă consultația oftalmologică pentru a determina cauza și tratamentul aferent.
Află în continuare de câte timpuri sunt durerile de cap, frunte și ochi, cum se manifestă, care sunt cauzele oftalmologice, dar și cum se tratează și cum le poți preveni.
Tipuri de dureri de cap
Locația durerii nu dezvăluie automat cauza și tipul acesteia. Durerile de cap, frunte și ochi pot fi de fapt o migrenă, o cefalee în ciorchine, o cefalee sinusală sau o cefalee de tensiune.
1. Migrenele
Majoritatea durerilor de cap frunte și ochi sunt migrene deoarece implică nervul trigemen, care transmite senzații de la față către creier. Acesta are trei ramuri: una oferă senzații ochilor și frunții, alta acoperă pleoapele inferioare și mijlocul feței, iar a treia e responsabilă pentru maxilar, gingii și buza inferioară.
Migrenele încep cu durere în jurul ochiului și tâmplei și pot dura de la câteva ore, până la câteva zile. Ele se pot extinde către partea din spate a capului. Ai putea experimenta și simptome vizuale precum o aură (un halou) sau lumini intermitente, înainte ca durerea să înceapă.
Alte semne sunt greața, congestia nazală, sensibilitatea la sunete, mirosuri sau lumină.
Cele mai frecvente cauze ale migrenelor sunt:
- Lipsa somnului
- Stresul
- Lumina puternică
- Anumite mirosuri
- Zgomotele puternice
- Schimbarea vremii
- Nealimentarea
- Alcool sau ciocolată în exces
2. Cefaleea de tensiune
Acestea reprezintă cel mai frecvent tip de dureri de cap. Se manifestă de obicei printr-o durere surdă în ambele părți ale capului sau în partea din față și în spatele ochilor. De asemenea, se poate reflecta și înspre scalp, gât și umeri.
Cefaleea de tensiune durează între 20 de minute și câteva ore. Poate fi acută (mai puțin de 15 episoade pe lună) sau cronică (mai mult). E mai frecventă la bărbați.
Cauzele cefaleei de tensiune sunt:
- Stresul
- Oboseala oculară și oboseala, în general
- Poziția incorectă a corpului
- Probleme cu mușchii sau articulațiile de la gât sau maxilar
- Deshidratarea sau malnutriția
- Soarele puternic
- Zgomotul
- Anumite mirosuri
3. Cefaleea în ciorchine
Cefaleea în ciorchine se manifestă printr-o durere intensă în jurul ochilor, adesea în jurul unui singur ochi. De obicei, apare în cicluri. Poți avea mai multe în fiecare zi, timp de săptămâni, apoi să nu mai ai niciuna timp de un an sau chiar mai mult până să înceapă din nou. Episoade durează între 30 și 60 de minute, la 2-3 ore după ce te-ai pus în pat.
Acest tip de cefalee e însoțit de cele mai mult ori și de hiperlăcrimare, pleoape căzute, congestie nazală și înroșirea feței. E mai frecvent la bărbați.
Cauzele cefaleei în ciorchine sunt alcoolul, fumatul sau anumite medicamente.
4. Cefaleea sinusală
O infecție sinusala poate duce la dureri de cap, frunte și ochi. Cefaleea sinusală poate afecta și obrajii sau dinții de sus. Aceasta vine de regulă însoțită de febră, nas înfundat și o secreție nazală groasă.
Durerile de cap sinusale sunt foarte rare. Uneori, migrenele și cefaleea în ciorchine sunt confundate cu cefaleea sinusală.
Cauze pentru dureri de cap, frunte și ochi
Există mai multe cauze care pot provoca dureri de cap, frunte și ochi. Unele nu sunt grave și necesită doar odihnă sau schimbări în stilul de viață, pe când altele pot presupune tratament medicamentos sau intervenții chirurgicale.
Oboseala oculară
Oboseala oculară e una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap, frunte și ochi. Apare când ochii sunt suprasolicitați, iar asta poate fi provocat de activități lungi ce necesită concetrare: prea mult condus, prea mult timp petrecut în fața ecranelor, scriind sau citind.
Alte aspecte care pot contribui la durerea de cap sunt:
- Un ecran prea luminos
- Text prea mic
- Poziție mult prea apropiată de ecran
- Clipit rar
- Nepurtarea ochelarilor de protecție pentru calculator
Simptomele oboselii oculare includ:
- Ochi uscați
- Mâncărimi
- Senzație de arsură
- Lăcrimare
- Vedere încețoșată
- Dureri de spate și umeri
Oboseala oculară nu este gravă și trece, de obicei, dacă îți odihnești ochii.
Probleme de vedere

Dacă nu e vorba de oboseală oculară, sunt foarte mari șanse ca durerea de cap, frunte și ochi să fie provocată de un viciu de refracție. Pentru diagnostic și tratament, e obligatoriu un consult oftalmologic.
Printre principalele probleme de vedere care cauzează dureri de cap, se numără:
- Hipermetropia
- Presbiopia
- Miopia
- Astigmatismul
- Viziunea monoculară (când un ochi ia majoritatea responsabilității vizuale)
Atunci când există un viciu de refracție, ochii vor lucra mai mult pentru a compensa problema, provocând astfel migrene. Ochelarii de vedere, lentilele de contact și chirurgia refractivă te pot ajuta să vezi din nou clar și să scapi de durerile de cap, frunte și ochi.
Dacă porți deja ochelari și ai în continuare acest disconfort, poate trebuie să-ți schimbi ochelarii. Programează-te la o consultație pentru a-ți reverifica viciile de refracție, ca să afli dacă ai nevoie de o nouă prescripție pentru dioptriile tale.
Afecțiuni oftalmologice
Pe lângă viciile de refracție, există și alte afecțiuni oftalmologice care pot provoca dureri de cap, frunte și ochi. Acestea pot varia de la ușoare la severe – glaucomul, cataracta, arterita temporală sau inflamații ale nervului optic.
În funcție de problemă, durerile de cap, frunte și ochi vor fi însoțite și de alte simptome precum vedere încețoșată, sensibilitate la lumină, presiune în ochi sau vedere dublă.
Dacă observi oricare dintre semnele de mai sus, mergi la un consult de specialitate.
Inflamația oculară
Inflamația în interiorul sau în jurul ochiului poate fi dureroasă. De obicei, e însoțită de roșeață și umflături ale ochiului și pleoapelor, durere la mișcarea ochilor și sensibilitate foarte mare la lumină.
Medicul oftalmolog va observa semnele de inflamație cu ajutorul unei lampe cu fantă și va diagnostica problema. Poate fi un simptom pentru o boală mai gravă.
Migrena oftalmică
Diferită de migrenele obișnuite, migrena oftalmică produce temporar fulgere luminoase, fotofobie (sensibilitate la lumină), greață, vărsături, chiar și orbire. Deși rare, migrenele oftalmice pot duce la probleme de vedere permanente dacă nu sunt tratate.
Tratament pentru dureri de cap, frunte și ochi
Durerile de cap pot avea mai multe cauze. De aceea, specialiștii recomandă în primă fază modificări ale stilului de viață pentru a reduce stresul mental și emoțional, și evitarea alimentelor care pot declanșa durerile de cap.
Analgezicele fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, pot ameliora simptomele durerii de cap, frunte și ochi. Cu toate acestea, ele trebuie administrate cu atenție pentru că organismul se va obișnui medicamentul, iar tu vei resimți intensitatea și mai mare odată ce efectul pastilei dispare. Experții recomandă evitarea utilizării analgezicelor mai mult de două ori pe săptămână.
În cazuri mai severe, doctorul ți-ar putea prescrie medicamente pentru prevenirea durerilor. Acestea includ relaxante musculare, antidepresive, antiepileptice sau beta-blocante.
Suplimentele de magneziu sunt o altă opțiune sigură și accesibilă pentru prevenirea migrenelor, a cefaleei în ciorchine și de tensiune.
Dacă simptomele sunt legate de o problemă de vedere, se recomandă ochelari sau lentile, picături, medicamente sau operații oftalmologice, în funcție de tipul afecțiunii.
Cum să previi durerile de cap, frunte și ochi?
Poți lua în considerare câteva schimbări în stilul de viață, pentru a reduce episoadele durerilor de cap frunte și ochi:
- Asigură-te că te hidratezi bine.
- Încearcă să reduci stresul.
- Găsește modalități de a gestiona anxietatea sau depresia.
- Ia toate măsurile pentru un somn odihnitor.
- Fă exerciții fizice în mod regulat.
- Stai în poziții corecte și când ești așezat, și când ești în picioare.
- Meditează.
- Încearcă acupunctura.
Durerile de cap, frunte și ochi sunt obișnuite și, de cele mai multe ori, nu sunt cauzate de o afecțiune oftalmologică gravă.
Cu toate acestea, dacă disconfortul începe să-ți afecteze vederea sau e însoțit de simptome anormale, discută cu medicul tău de familie sau programează-te la un consult oftalmologic. Cu cât ești diagnosticat mai devreme, cu atât poți primi tratament pentru a preveni sau reduce episoadele de dureri de cap, frunte și ochi. În funcție de afecțiunea ta sau cauza subiacentă, tratamentele pot varia de la o nouă prescripție pentru ochelarii de vedere și modificări ale stilului de viață, până la intervenții chirurgicale pentru probleme mai severe. Alege să te tratezi în rețeaua de oftalmologie Dr. Holhoș.