Ce este hipermetropia?
Hipermetropia afectează capacitatea de a vedea obiectele din apropiere. Este posibil să puteți vedea clar obiectele îndepărtate, dar obiectele mai apropiate, chiar cuvintele dintr-o carte, de obicei sunt nefocalizate. Hipermetropia se manifestă atunci când ochiul nu focalizează în mod corespunzător lumina pe retină (stratul sensibil la lumină din partea din spate a ochiului). O hipermetropie severă poate face ca toate lucrurile să pară neclare, indiferent de distanță.
Cine este expus riscului de hipermetropie?
Hipermetropia afectează adesea adulții peste 40 de ani, dar poate afecta persoanele de toate vârstele – inclusiv bebelușii și copiii. La copii hipermetropia este de obicei genetică. Bebelușii și copiii mici pot suferi de hipermetropie, dar acest lucru ar trebui să se corecteze în cele din urmă, pe măsură ce copiii cresc. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca un ochi să devină leneș (ambliopie). Acest lucru se datorează faptului că ochiul cu cea mai slabă vedere este ignorat de creier și nu învață modul corect de a vedea. Dacă acest lucru nu este corectat la copiii mici, există riscul ca ochiul mai slab să nu vadă niciodată la fel de bine ca și celălalt ochi.
Care sunt principalele simptome ale hipermetropiei?
Simptomele variază în funcție de vârsta pacientului și de gravitatea erorii de refracție. Pacientul poate fi asimptomatic. Momentele reduse de eroare de refracție la pacienții tineri este de obicei corectată printr-un efort acomodativ ușor, fără a produce simptome. Dar dacă mușchii ochilor trebuie să lucreze mai mult, puteți dezvolta simptome precum:
- Unii oameni au probleme doar să se concentreze asupra obiectelor din apropiere, în timp ce alții se pot lupta să vadă clar la orice distanță.
- Descoperiți că obiectele din apropiere par neclare și nefocalizate, dar obiectele îndepărtate sunt clare
- Trebuie să strângeți ochii pentru a vedea clar
- Aveți ochii obosiți sau încordați după activități care implică concentrarea asupra obiectelor din apropiere, cum ar fi cititul, scrierea sau munca pe calculator
- Dureri de cap
- Ușoară aversiune față de lumină/ fotofobie
Copiii cu hipermetropie de multe ori, la început nu au probleme evidente cu vederea lor. Dar, dacă nu este tratată, poate duce la probleme precum ochiul leneș.
Ce cauzează hipermetropia?
Ochii afectati de hipermetropie nu refractă (îndoaie) lumina în mod corespunzător. Sub-focalizează lumina și formează o imagine incompletă pe retină. Când se întâmplă acest lucru, nu puteți vedea clar.
Ca sa înțelegeți mai ușor, luați în considerare modul în care funcționează vederea normal.
- Lumina pătrunde în ochi.
- Lumina se refractă când trece prin două părți. Mai întâi corneea, învelișul din partea din față a ochiului, apoi cristalinul, o parte clară ce focalizează lumina mai adânc în ochi.
- Lumina formează un punct focalizat pe retină, un strat subțire de țesut în partea din spate a ochiului
- Retina trimite informații către creier.
- Creierul traduce mesajele în imagini.
Hipermetropia apare când este o problemă cu cel de-al doilea pas, refracția.
Acest lucru se poate datora faptului că:
- Globul ocular este prea scurt. Aceasta înseamnă că retina este mai aproape de pupilă, provocând trecerea luminii pe lângă retină. Un ochi normal are de obicei aproximativ 23 mm lungime, deci un ochi hipermetropic va fi mai scurt de 23 mm
- Corneea (stratul transparent din partea din față a ochiului) este prea plată. Corneea trebuie curbată pentru a direcționa lumina spre retină.
- Obiectivul din interiorul ochiului nu poate focaliza corect
Uneori, hipermetropia poate fi rezultatul genelor pe care le-ai moștenit de la părinți sau a unui obiectiv al lentilelor din ochii tăi mai rigid și mai puțin capabil să se concentreze pe măsură ce îmbătrânești.
Cum se poate preveni Hipermetropia?
Nu există o modalitate dovedită de a preveni hipermetropia, dar vă puteți menține ochii mai sănătoși făcând câțiva pași:
- O dietă corespunzătoare: verdețuri cu frunzele de culoare verde închis sunt bune pentru ochii dvs., la fel și peștele bogat în acizi grași omega-3.
- Faceți controale oftalmologice regulate: un oftalmolog poate verifica problemele oculare înainte de a avea simptome.
- Purtați ochelari de soare, chiar și în zilele înnorate – alegeți ochelari de soare care blochează 99% sau mai mult din radiația ultravioletă (UV) a soarelui.
- Odihniți-vă ochii în mod regulat: privirea la computer sau citirea pentru perioade lungi de timp vă pot obosi ochii. La fiecare 20 de minute, priviți ceva îndepărtat timp de 20 de secunde.
Ce investigații sunt necesare pentru hipermetropie?
Hipermetropia se depisteaza în timpul unui consult oftalmologic. De obicei, se recomandă efectuarea unui consult cel puțin o dată la 2 ani, dar puteți efectua un test în orice moment, dacă aveți îngrijorări cu privire la vederea dumneavoastră.
Controalele oftalmologice sunt nedureroase si pot presupune:
- Picături pentru ochi: Se pot folosi picături oftalmice speciale pentru a vă dilata ochii. Picăturile vor crește dimensiunea pupilelor (centrul negru al ochiului) pentru a lăsa să intre mai multă lumină și vor permite oftalmologului să examineze retina.
- Autorefractometria: Acest instrument măsoară eroarea de refracție sau gravitatea problemei. Instrumentul arată ca o rama mare cu lentile. Ajută oftalmologul să determine cum să vă corecteze vederea.
- Biomicroscopia: Medicul oftalmolog va focaliza o lumină specială în ochii dvs. pentru a vedea cum se reflectă în retină. Acest pas vă ajută să determinați dacă sunteți hipermetrop sau miop. Acest lucru nu se face frecvent, cu excepția cazurilor pediatrice (pentru copii).
Cum se trateaza Hipermetropia?
Copiii și adulții tineri cu hipermetropie pot să nu aibă nevoie de niciun tratament, deoarece ochii lor sunt deseori capabili să se adapteze la problemă și vederea lor poate să nu fie afectată semnificativ.
Tratamentul este de obicei necesar la adulții în vârstă, în special la cei peste 40 de ani, deoarece ochii devin mai puțin capabili să se adapteze pe măsură ce îmbătrânesc.
Există mai multe moduri în care hipermetropia poate fi corectata. Principalele tratamente sunt:
- ochelari cu prescripție medicală – aceștia au lentile create special pentru dvs., care asigură ca lumina este focalizată corect pe partea din spate a ochilor
- lentile de contact – unii oameni le preferă ochelarilor deoarece sunt ușoare și practic invizibile
- chirurgie cu laser – laserul este utilizat pentru a schimba forma corneei, ceea ce poate însemna că nu trebuie să purtați ochelari sau lentile de contact
- Operația cu implant de cristalin
Ochelarii sunt cel mai simplu și mai sigur tratament. Lentilele de contact și chirurgia cu laser prezintă un risc mic de complicații și nu sunt de obicei indicate copiilor.
Hipermetropia nu dispare decât dacă faceți o intervenție chirurgicală. Chiar și cu intervenția chirurgicală, puteți constata că afecțiunea revine după câțiva ani.
Cu ochelari și lentilele de contact, vederea dvs. se poate imbunatatii și se poate estompa în timp. Este important să purtați ochelarii sau lentilele de contact de câte ori vă recomandă medical oftalmolog. De asemenea, ar trebui să aveți un control oftalmologic regulat în cazul în care trebuie să vă schimbați dioptriile lentilelor.