Hipermetropia

Hipermetropia afectează capacitatea de a vedea obiectele din apropiere. Este posibil să puteți vedea clar obiectele îndepărtate, dar obiectele mai apropiate, chiar cuvintele dintr-o carte, de obicei sunt nefocalizate. Hipermetropia se manifestă atunci când ochiul nu focalizează în mod corespunzător lumina pe retină (stratul sensibil la lumină din partea din spate a ochiului).

Cine este expus riscului de hipermetropie?

Hipermetropia afectează adesea adulții peste 40 de ani, dar poate afecta persoanele de toate vârstele – inclusiv bebelușii și copiii. La copii hipermetropia este de obicei genetică. Bebelușii și copiii mici pot suferi de hipermetropie, dar acest lucru ar trebui să se corecteze în cele din urmă, pe măsură ce copiii cresc. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca un ochi să devină leneș (ambliopie). Acest lucru se datorează faptului că ochiul cu cea mai slabă vedere este ignorat de creier și nu învață modul corect de a vedea. Dacă acest lucru nu este corectat la copiii mici, există riscul ca ochiul mai slab să nu vadă niciodată la fel de bine ca și celălalt ochi.

Care sunt principalele simptome ale hipermetropiei?

Simptomele variază în funcție de vârsta pacientului și de gravitatea erorii de refracție. Pacientul poate fi asimptomatic. Momentele reduse de eroare de refracție la pacienții tineri este de obicei corectată printr-un efort acomodativ ușor, fără a produce simptome. Dar dacă mușchii ochilor trebuie să lucreze mai mult, puteți dezvolta simptome precum:

 • Unii oameni au probleme doar să se concentreze asupra obiectelor din apropiere, în timp ce alții se pot lupta să vadă clar la orice distanță.
 • Descoperiți că obiectele din apropiere par neclare și nefocalizate, dar obiectele îndepărtate sunt clare
 • Trebuie să strângeți ochii pentru a vedea clar
 • Aveți ochii obosiți sau încordați după activități care implică concentrarea asupra obiectelor din apropiere, cum ar fi cititul, scrierea sau munca pe calculator
 • Dureri de cap
 • Ușoară aversiune față de lumină/ fotofobie

Copiii cu hipermetropie de multe ori, la început nu au probleme evidente cu vederea lor. Dar, dacă nu este tratată, poate duce la probleme precum ochiul leneș.

Ce cauzează hipermetropia?

Ochii afectati de hipermetropie nu refractă (îndoaie) lumina în mod corespunzător. Sub-focalizează lumina și formează o imagine incompletă pe retină. Când se întâmplă acest lucru, nu puteți vedea clar.

Ca sa înțelegeți mai ușor, luați în considerare modul în care funcționează vederea normal.

 • Lumina pătrunde în ochi.
 • Lumina se refractă când trece prin două părți. Mai întâi corneea, învelișul din partea din față a ochiului, apoi cristalinul, o parte clară ce focalizează lumina mai adânc în ochi.
 • Lumina formează un punct focalizat pe retină, un strat subțire de țesut în partea din spate a ochiului
 • Retina trimite informații către creier.
 • Creierul traduce mesajele în imagini.

Hipermetropia apare când este o problemă cu cel de-al doilea pas, refracția.

Acest lucru se poate datora faptului că:

 • Globul ocular este prea scurt. Aceasta înseamnă că retina este mai aproape de pupilă, provocând trecerea luminii pe lângă retină. Un ochi normal are de obicei aproximativ 23 mm lungime, deci un ochi hipermetropic va fi mai scurt de 23 mm
 • Corneea (stratul transparent din partea din față a ochiului) este prea plată. Corneea trebuie curbată pentru a direcționa lumina spre retină.
 • Obiectivul din interiorul ochiului nu poate focaliza corect

Uneori, hipermetropia poate fi rezultatul genelor pe care le-ai moștenit de la părinți sau a unui obiectiv al lentilelor din ochii tăi mai rigid și mai puțin capabil să se concentreze pe măsură ce îmbătrânești.

Cum se poate preveni Hipermetropia?

Nu există o modalitate dovedită de a preveni hipermetropia, dar vă puteți menține ochii mai sănătoși făcând câțiva pași:

 • O dietă corespunzătoare: verdețuri cu frunzele de culoare verde închis sunt bune pentru ochii dvs., la fel și peștele bogat în acizi grași omega-3.
 • Faceți controale oftalmologice regulate: un oftalmolog poate verifica problemele oculare înainte de a avea simptome.
 • Purtați ochelari de soare, chiar și în zilele înnorate – alegeți ochelari de soare care blochează 99% sau mai mult din radiația ultravioletă (UV) a soarelui.
 • Odihniți-vă ochii în mod regulat: privirea la computer sau citirea pentru perioade lungi de timp vă pot obosi ochii. La fiecare 20 de minute, priviți ceva îndepărtat timp de 20 de secunde.

Ce investigații sunt necesare pentru hipermetropie?

Hipermetropia se depisteaza în timpul unui consult oftalmologic. De obicei, se recomandă efectuarea unui consult cel puțin o dată la 2 ani, dar puteți efectua un test în orice moment, dacă aveți îngrijorări cu privire la vederea dumneavoastră.

Controalele oftalmologice sunt nedureroase si pot presupune:

 • Picături pentru ochi: Se pot folosi picături oftalmice speciale pentru a vă dilata ochii. Picăturile vor crește dimensiunea pupilelor (centrul negru al ochiului) pentru a lăsa să intre mai multă lumină și vor permite oftalmologului să examineze retina.
 • Autorefractometria: Acest instrument măsoară eroarea de refracție sau gravitatea problemei. Instrumentul arată ca o rama mare cu lentile. Ajută oftalmologul să determine cum să vă corecteze vederea.
 • Biomicroscopia: Medicul oftalmolog va focaliza o lumină specială în ochii dvs. pentru a vedea cum se reflectă în retină. Acest pas vă ajută să determinați dacă sunteți hipermetrop sau miop. Acest lucru nu se face frecvent, cu excepția cazurilor pediatrice (pentru copii).

Cum se trateaza Hipermetropia?

Copiii și adulții tineri cu hipermetropie pot să nu aibă nevoie de niciun tratament, deoarece ochii lor sunt deseori capabili să se adapteze la problemă și vederea lor poate să nu fie afectată semnificativ.

Tratamentul este de obicei necesar la adulții în vârstă, în special la cei peste 40 de ani, deoarece ochii devin mai puțin capabili să se adapteze pe măsură ce îmbătrânesc.

Există mai multe moduri în care hipermetropia poate fi corectata. Principalele tratamente sunt:

 • ochelari cu prescripție medicală – aceștia au lentile create special pentru dvs., care asigură ca lumina este focalizată corect pe partea din spate a ochilor
 • lentile de contact – unii oameni le preferă ochelarilor deoarece sunt ușoare și practic invizibile
 • chirurgie cu laser – laserul este utilizat pentru a schimba forma corneei, ceea ce poate însemna că nu trebuie să purtați ochelari sau lentile de contact
 • Operația cu implant de cristalin

Ochelarii sunt cel mai simplu și mai sigur tratament. Lentilele de contact și chirurgia cu laser prezintă un risc mic de complicații și nu sunt de obicei indicate copiilor.

Hipermetropia nu dispare decât dacă faceți o intervenție chirurgicală. Chiar și cu intervenția chirurgicală, puteți constata că afecțiunea revine după câțiva ani.

Cu ochelari și lentilele de contact, vederea dvs. se poate imbunatatii și se poate estompa în timp. Este important să purtați ochelarii sau lentilele de contact de câte ori vă recomandă medical oftalmolog. De asemenea, ar trebui să aveți un control oftalmologic regulat în cazul în care trebuie să vă schimbați dioptriile lentilelor.

Ce operații se pot realiza pentru hipermetropie?

Text revizuit medical de Dr. Teodor Holhos, Medic chirurg oftalmolog
Scris de Echipa Dr Holhos
Afecțiuni

Migrena oftalmică e cel mai des întâlnită la vârsta de 40 de ani. Se manifestă prin tulburări de vedere și chiar orbire temporară.

Keratita, cunoscută și sub numele de „ulcer cornean”, reprezintă o inflamație la nivelul corneei. Depistată la timp, afecțiunea oftalmologică e ușor de tratat și se vindecă rapid.

Diplopia e boala oftalmologică în care vezi două imagini ale aceluiași lucru. Afecțiunea poate afecta pe oricine, dar e mai des întâlnită după 60 de ani.

Xantelasma provine din familia xantoamelor și reprezintă depuneri de grăsime în celulele din pielea de la nivelul ochilor. E vizibilă prin umflături galbene, inofensive.

Daltoniștii percep culorile într-un mod diferit față de majoritatea oamenilor. De cele mai multe ori, această afecțiune oftalmologică face dificilă distingerea între anumite culori.

Epifora este o afecțiune oftalmologică ce se manifestă prin lăcrimarea excesivă a ochilor. De cele mai multe ori, nu este gravă și dispare de la sine. Totuși, dacă te confrunți cu asta și problema persistă, îți recomandăm să te programezi la un consult oftalmologic. Tratamentul poate fi diferit, în funcție de cauza epiforei.  

Dacă observi o pată galbenă pe albul ochiului, cel mai probabil, te confrunți cu pinguecula. Afecțiunea oftalmologică nu este gravă, dar simptomele pot fi inconfortabile. Află cum se tratează pinguecula și, mai important, cum ai putea s-o previi. 

Entropionul este afecțiunea oftalmologică prin care pleoapa ochiului se rotește în interior. E diferită de ectropion, unde pleoapa se întoarce în exterior. Cel mai des apare la persoanele în vârstă și, de obicei, afectează doar pleoapa inferioară.

E posibil ca și tu să te confrunți cu toxoplasmoză oculară, fără să știi. Această afecțiune a retinei e extrem de întâlnită în secolul nostru și se manifestă prin disconfort la nivelul ochilor și vedere în ceață.

Ectropionul este afecțiunea oftalmologică în care pleoapa și genele se îndepărtează de cornee, și se reorientează spre exterior.

Una dintre cele mai frecvente tipuri de cefalee e cea de origine oculară. Aceasta apare ca urmare a unei afecțiuni oftalmologice.

Blefarita e afecțiunea oftalmologică ce se manifestă prin inflamarea pleoapelor. La baza acestora, pacientul observă mici cruste, formate din particule de ulei solidificate sau din bacterii care se strâng în pliul din colțul ochiului. 

Uveita este afecțiunea oftalmologică de la nivelul tractului uveal, care se manifestă prin modificări de vedere și dureri oculare.

Printre cele mai frecvente afecțiuni oftalmologice, se numără și orjeletul. Acesta e cunoscut în termeni populari mai degrabă sub numele de „ulcior” și reprezintă o infecție la nivelul pleoapelor.

Pleoapa căzută e cunoscută în termeni medicali sub numele de „ptoză palpebrală”. Aceasta se manifestă prin îngustarea fantei vizuale a unuia sau ambilor ochi, creând un disconfort estetic și funcțional. 

Vezi toate
Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării. Completarea formularului nu reprezintă înregistrarea sau confirmarea unei programări, ci transmiterea unei cereri de programare. Veți fi contactat de către echipa noastră, pentru verificarea disponibilității medicilor și realizarea unei programări.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Notă de informare cu privire la consultul efectuat în Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos

Rețeaua de oftalmologie Dr. Holhos își rezervă dreptul de a solicita plata în avans (prin ordin de plată sau cash la recepția clinicilor din rețea) pacienților care:

– Anulează de doua ori consecutiv programările în cadrul clinicilor noastre

sau

– nu se prezintă de două ori consecutiv la programările efectuate în cadrul clinicilor noastre.

Vă mulțumim pentru înțelegere!