Dezlipire de retină

Ochiul este un organ foarte complex, părțile componente funcționând ca un întreg pentru ca noi să putem vedea. Centrul globului ocular conține lichid vitros, un gel transparent care menține forma sferică a globului ocular.

Dezlipirea de retină

Este o afecțiune oftalmologică gravă deoarece nedepistată și netratată rapid, duce la pierderea vederii. Dezlipirea de retină se produce atunci când cele două membrane din care este compusă retina se desprind una de cealaltă (membrana retiniană care captează lumina se detașează de membrana vasculară, cea care asigură nutriția). Afectează, de obicei, un singur ochi, dar poate fi și bilaterală, caz în care afectează ambii ochi.

Decolarea retinei poate fi primitivă și se produce din cauza îmbătrânirii retinei, la persoane de peste 50-60 de ani. Risc crescut prezintă și persoanele care au un istoric familial al acestei afecțiuni. De asemenea, poate apărea ca o complicație în evoluția următoarelor situații:

 • traumatisme oculare, variații mari de presiune, eforturi fizice intense
 • miopie mare – forte
 • retinopatie diabetică
 • tumori intraoculare
 • distrofie retiniană, retinopatie de prematuritate (la copiii născuți înainte de termen și mai ales cu greutate mică la naștere)

Semnele care pot indica dezlipirea de retină

 • apariția unei pete negre („văl”) înaintea ochilor. Este important de precizat din care parte a apărut „vălul”, deoarece cu timpul acesta se poate extinde și poate ocupa tot câmpul vizual
 • sesizarea unor puncte luminoase ca niște scântei sau fulgere
 • denaturarea imaginii literelor privite, a obiectelor, ceea ce indică faptul că dezlipirea a cuprins centrul retinei
 • scăderea bruscă și ireversibilă a vederii, pacientul de multe ori o descrie ca pe o “perdea neagră” care acoperă de multe ori jumătate din vedere
 • uneori pacientul sesizează că în poziția orizontală a corpului vederea se îmbunătățește pentru că retina se reașază, iar în poziție verticală defectele vederii reapar, pentru că acesta se desprinde din nou de membrana vasculară.

Este important de menționat că dezlipirea de retină nu este dureroasă.

Succesul tratamentului depinde, în mod direct, de ajungerea rapidă la medic, în decurs de maxim 24-72 de ore, dar și de locul în care s-a produs ruptura. Tratamentul este strict chirurgical și are ca scop stabilizarea rupturii și refacerea retinei. Însă, în cazul în care ruptura a afectat partea centrala a retinei (macula), vederea va fi compromisă chiar dacă intervenția chirurgicală a fost realizată cu succes.

În funcție de tipul de dezlipire a retinei, medicul va alege una din metodele stabilite de operație sau o combinație a acestora.

Vitrectomia este o metodă cu ajutorul căreia se înlătura corpul vitros modificat și în locul acestuia se introduce o substanță (silicon lichid sau gaz special) care reatașează din interior retina de membrana vasculară. Coagularea laser se aplică pentru a delimita regiunile rupturii și segmentele subțiate ale retinei.

Intervenția poate dura între o oră și două ore, după care pacientul pleacă acasă. A doua zi este chemat la control unde i se recomandă tratament local cu picături timp de 45 zile după care este chemat din nou la control.

Se recomandă evitarea efortului fizic, apăsarea sau frecarea la ochi, zonele cu mult praf și ridicarea a mai mult de 5 kg pe perioada celor 45 de zile.

Vezi preturi Operații

După operația de retină

 • pacientul pleacă acasă imediat după intervenție, rămâne pansat la ochi până în următoarea zi, după care se va prezenta la clinică pentru a i se da jos pansamentul și a i se explica cum va trebui să dezinfecteze ochiul operat și cum va administra tratamentul
 • se va prescrie tratament, pe care pacientul îl va urma acasă timp de 45 de zile
 • ochiul operat se va spăla cu apă fiartă și răcită sau ser fiziologic și dischete demachiante
 • trebuie evitată atingerea ochiului operat cu batista sau mâna murdară
 • baia este permisă, dar cu atenție să nu intre apă în ochiul operat
 • trebuie evitate eforturile fizice și mai ales apăsarea sau frecarea ochiului operat
 • la orice schimbare a simptomatologiei pacientul se va prezenta de urgență la medic

Fă-ți o programare

Puteți face programare rapid prin formularul din dreapta, sau direct la telefon. Colegii noștri de la recepție vă pot comunica disponibilitatea și informațiile necesare programării.

VEZI CABINETELE ȘI CLINICILE

Formular de programare