Ce este retina?
Ochiul este un organ foarte complex, părțile componente funcționând ca un întreg pentru ca noi să putem vedea. Centrul globului ocular conține lichid vitros, un gel transparent care menține forma sferică a globului ocular.
Retina este stratul fotosensibil aflat în profunzimea globului ocular, căptușindu-l pe interior în partea posterioară. Prin sistemul optic al globului ocular, acesta creează o imagine bidimensională focalizată ce este transpusă într-un impuls electric neuronal ce traduce imaginea pentru a crea percepția vizuală. Din acest motiv, retina poate fi comparată cu filmul sau suportul digital dintr-un aparat de fotografiat.
Retina are o grosime de aproximativ 0,5 mm. Este alcătuită din mai multe straturi de neuroni interconectați prin sinapse. Nervul optic este alcătuit din axonii celulelor ganglionare care ajung la nivelul creierului și este însoțit de vase de sânge care se deschid în retină pentru a vasculariza straturile retinei.
Dezlipirea retinei are loc atunci când retina se separă de partea din spate a ochiului. Acest lucru determină pierderea vederii care poate fi parțială sau totală, în funcție de cât de mult din retină este detașat. Când retina dumneavoastră se detașează, celulele sale pot fi serios lipsite de oxigen și de aportul de sânge. Fără un aport de sânge, celulele retiniene vor începe să moară.
Ce trebuie să știi despre dezlipirea de retină?
Este o afecțiune oftalmologică gravă deoarece nedepistată și netratată rapid, duce la pierderea vederii. Dezlipirea de retină se produce atunci când cele două membrane din care este compusă retina se desprind una de cealaltă (membrana retiniană care captează lumina se detașează de membrana vasculară, cea care asigură nutriția). Afectează, de obicei, un singur ochi, dar poate fi și bilaterală, caz în care afectează ambii ochi.
Decolarea retinei poate fi primitivă și se produce din cauza îmbătrânirii retinei, la persoane de peste 50-60 de ani. Risc crescut prezintă și persoanele care au un istoric familial al acestei afecțiuni. De asemenea, poate apărea ca o complicație în evoluția următoarelor situații:
- traumatisme oculare, variații mari de presiune, eforturi fizice intense
- miopie mare – forte
- retinopatie diabetică
- tumori intraoculare
- distrofie retiniană, retinopatie de prematuritate (la copiii născuți înainte de termen și mai ales cu greutate mică la naștere)
De ce este dezlipirea de retină o urgență oftalmologică?
Dezlipirea retinei poate apărea deoarece lichidul vitros al ochiului (un lichid asemănător gelului) se retrage din partea din spate a ochiului, trăgând retina și rupându-o. Acest lichid poate apoi să se îndepărteze de partea din spate a ochiului și să detașeze retina. Unele cauze și factori de risc ai dezlipirii de retină includ glaucom, traume severe, miopie, intervenții chirurgicale anterioare de cataractă, dezlipire de retină anterioară în celălalt ochi sau antecedente de dezlipire de retină în familie.
Dezlipirea de retină este o urgență medicală. Există riscul pierderii permanente a vederii dacă detașarea retinei este lăsată netratată sau dacă tratamentul este întârziat. Succesul tratamentului depinde, în mod direct, de ajungerea rapidă la medic, în decurs de maxim 24-72 de ore, dar și de locul în care s-a produs ruptura. Tratamentul este strict chirurgical și are ca scop stabilizarea rupturii și refacerea retinei. Însă, în cazul în care ruptura a afectat partea centrala a retinei (macula), vederea va fi compromisă chiar dacă intervenția chirurgicală a fost realizată cu succes.
Care sunt factorii de risc pentru dezlipirea de retină?
Factorii de risc pentru dezlipirea retinei includ:
- detașarea vitroasă posterioară, care este frecventă la adulții în vârstă
- miopie extremă, care provoacă mai multă presiune asupra ochiului
- cazuri in familie de detașare a retinei
- traumatism al ochiul
- persoanele peste 50 de ani sunt mai expuse acestei afecțiuni
- antecedente de dezlipire a retinei în familie
- complicații ale operației de cataractă
- diabetul zaharat
Care sunt semnalele care indică dezlipirea de retină?
Nu există durere asociată cu decolarea retinei, dar există de obicei simptome înainte ca retina să se detașeze. Simptomele primare includ:
- vedere neclară
- pierderea parțială a vederii, ceea ce face să pară ca și cum o perdea a fost trasă pe câmpul vizual, cu un efect de umbrire pe o parte
- sclipiri bruște de lumină care apar atunci când priviți în lateral
- apariția în câmpul vizual de mici particule/obiecte care plutesc, ce apar ca pete negre sau șiruri plutind în fața ochilor dvs
- apariția unei pete negre („văl”) înaintea ochilor. Este important de precizat din care parte a apărut „vălul”, deoarece cu timpul acesta se poate extinde și poate ocupa tot câmpul vizual
- sesizarea unor puncte luminoase ca niște scântei sau fulgere
- denaturarea imaginii literelor privite, a obiectelor, ceea ce indică faptul că dezlipirea a cuprins centrul retinei
- scăderea bruscă și ireversibilă a vederii, pacientul de multe ori o descrie ca pe o “perdea neagră” care acoperă de multe ori jumătate din vedere
- uneori pacientul sesizează că în poziția orizontală a corpului vederea se îmbunătățește pentru că retina se reașază, iar în poziție verticală defectele vederii reapar, pentru că acesta se desprinde din nou de membrana vasculară.
Pentru a diagnostica dezlipirea retinei, vom efectua un examen amănunțit. Se va verifica:
- vederea
- presiunea ochilor
- aspectul fizic al ochiului
- capacitatea de a vedea culorile
În anumite cazuri, se testează și capacitatea retinei de a vă trimite impulsuri la creier, verificând fluxul de sânge de-a lungul ochiului și în mod specific în retină. De asemenea, putem recomanda o ecografie a ochiului.
Ce presupune operația de dezlipire de retină?
Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pentru repararea unei retine dezlipite. Poate fi tratată prin îngheț, numit crioterapie sau printr-o procedură cu laser. Diferite tipuri de detașare a retinei necesită diferite tipuri de intervenții chirurgicale și diferite niveluri de anestezie. Tipul de procedură pe care medicul dumneavoastră îl pregătește va depinde de gravitatea dezlipirii de retină.
O vitrectomie este o procedură făcută pentru detașările grave de retină cu ajutorul căreia se înlătura corpul vitros modificat și în locul acestuia se introduce o substanță (silicon lichid sau gaz special) care reatașează din interior retina de membrana vasculară. Coagularea laser se aplică pentru a delimita regiunile rupturii și segmentele subțiate ale retinei.
Intervenția poate dura între o oră și două ore, după care pacientul pleacă acasă. A doua zi este chemat la control unde i se recomandă tratament local cu picături timp de 45 zile după care este chemat din nou la control.
Există trei tipuri de detașare a retinei:
- rematogen
- tracțional
- exudativ
Desprinderea retiniană regmatogenă
Dacă aveți o dezlipire de retină regmatogenă, aveți o ruptură sau o gaură în retină. Acest lucru permite fluidului din ochi să se scurgă prin deschidere și să ajungă în spatele retinei. Lichidul separă retina de epiteliul pigmentar al retinei, care este membrana ce oferă retinei dumneavoastră hrană și oxigen, determinând detașarea retinei. Acesta este cel mai frecvent tip de detașare a retinei.
Desprinderea de retină tracțională
Desprinderea retiniană tracțională apare atunci când țesutul cicatricial de pe suprafața retinei se contractă și determină retina să se îndepărteze de partea din spate a ochiului. Acesta este un tip de detașare mai puțin frecvent, care afectează de obicei persoanele cu diabet zaharat. Diabetul zaharat slab controlat poate duce la probleme cu sistemul vascular retinal, iar această afectare vasculară poate duce ulterior la acumularea de țesut cicatricial în ochi, care ar putea provoca detașarea retinei.
Desprindere exudativă
Detașarea exudativă este cauzată de bolile de retină, și nu presupune dezlipirea acesteia propriu zisă:
- tulburare inflamatorie care provoacă acumularea de lichide în spatele retinei
- cancer în spatele retinei
- Boala Coats, care provoacă o dezvoltare anormală a vaselor de sânge, astfel încât acestea scurg proteine care se acumulează în spatele retinei
La ce să te aștepți după operația de dezlipire de retină?
De obicei, retina poate fi atașată într-o singură operație, dar uneori sunt necesare mai multe proceduri. Peste 90% din dezlipirile de retină pot fi reparate, dacă sunt diagnosticate la timp. În dezlipirile de retină care nu pot fi reparate, pacientul va avea fie vedere slabă, fie lipsă de vedere în acel ochi.
Succesul unei operații retiniene depinde de gravitatea dezlipirii și de cât de mult țesut cicatricial s-a format în retină. Dacă macula sau porțiunea centrală a retinei nu a fost afectată, vederea va fi bună. Dacă macula a fost detașată pentru o lungă perioadă de timp, o parte din vedere se va întoarce, dar de multe ori va fi mai mică de 20/200, ceea ce este aproape de orbire. Este posibil să dureze câteva luni de vindecare după operație pentru a determina cât de multă vedere va reveni.
Este posibil să aveți o durere la nivelul ochilor, iar vederea vă poate fi neclară câteva zile după operație. Ochiul dumneavoastră poate fi umflat, roșu sau sensibil timp de câteva săptămâni. Dacă medicul a folosit o bulă de gaz pentru a vă aplatiza retina în timpul intervenției chirurgicale, poate fi necesar să vă mențineți capul într-o poziție specială timp de câteva zile sau mai mult. Veți avea nevoie de 2 până la 4 săptămâni pentru a vă recupera înainte de a reveni la activitățile dumneavoastră normale.
Ce complicații pot să apară după operația de dezlipire a retinei?
Există mai multe riscuri asociate cu operația de dezlipire a retinei pe care trebuie să le conștientizați pe deplin înainte de a începe operația. Cele mai frecvente sunt după cum urmează:
- risc de infecție (endoftalmită). Oricând se efectuează o intervenție chirurgicală asupra ochiului, este o posibilă complicație.
- risc de sângerare. Oricând se efectuează o intervenție chirurgicală apariția sângerării oculare este o posibilă complicație. Acest lucru poate apărea în interiorul sau în jurul ochiului. Vom examina toate medicamentele pe care le luați înainte de intervenția chirurgicală pentru a ne asigura că nu luați anticoagulante, care vă pot crește riscul de sângerare.
- progresia cataractei. Dacă nu ați fost încă supus unei operații de cataractă, operația de vitrectomie va accelera progresia cataractei în acel ochi. Deși nu întotdeauna este cazul, vă puteți aștepta să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală de cataractă în decurs de un an de la operația de vitrectomie la ochiul operat.
Care sunt recomandările specialistului după operația de dezlipire de retină?
- pacientul pleacă acasă imediat după intervenție, rămâne pansat la ochi până în următoarea zi, după care se va prezenta la clinică pentru a i se da jos pansamentul și a i se explica cum va trebui să dezinfecteze ochiul operat și cum va administra tratamentul
- se va prescrie tratament, pe care pacientul îl va urma acasă timp de 45 de zile
- ochiul operat se va spăla cu apă fiartă și răcită sau ser fiziologic și dischete demachiante
- trebuie evitată atingerea ochiului operat cu batista sau mâna murdară
- baia este permisă, dar cu atenție să nu intre apă în ochiul operat
- trebuie evitate eforturile fizice și mai ales apăsarea sau frecarea ochiului operat
- la orice schimbare a simptomatologiei pacientul se va prezenta de urgență la medic
- purtați ochelari de soare în timpul zilei.
- este posibil să trebuiască să purtați un plasture pentru ochi sau scut pentru câteva zile.
Prețuri investigații și operație dezlipire de retină
Verifică lista completa cu preturi Operații sau contactează-ne pentru mai multe detalii.